![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
W naturze czyszczą to ptaki, gryzonie i inne mniejsze zwierzęta, niestety w mieście nie masz żadnej możliwości karmić w taki sposób. Ale mozesz próbować. Jesli w domu będziesz miał odpowiednia wilgotnosć i temperature to np rzucony psu udziec kozi nie zacznie śmierdzieć po paru godzinach. Zacznie wysychać i sie mumifikować. Pies go moze jeś nawet dwa dni. Gwarantuje smrodu nie ma. Co do Baarfa to większosć ludzi swoje wypbrażenie na ten temat buduje właśnie na sprzedawanych z takim oznaczeniem produktach. Niestety z założenia mają one mało wspólnego z takim systemem karmienia. Co do załaczonego zdjęcia zgoda, ale nie sadze, ze Daiva dała psom całą kozę. Gdzie w takim razie wnętrznosci, mieśnie. To w naturze zwierzyna też zjada. W tym przypadku wątpię. Ja wychodze z załozenia, ze pewną część błonnika pies też musi dostać i dlatego ma to w pożywieniu. W naturze też zjada błonnik pochodzący z części roślin czy korzeni jakie zjada. Nie miele mu pokarmu tylko kroje na grube kawałki do gotowania. Jeśli nie chce ryżu to go nie zje, jeśli ma taką potrzebe to go zjada. Czambor nie je normalnie i bardziej kłapie jedzenie . Wyciąga kawałek, podrzuca i łapie. Ma taki śmieszny jak dla mnie sposób jedzenia. Co do szczeniaków to mam zupełnie inne zdanie. Szczeniaki w naturalnym środowisku do pewnego momentu życia dostają pokarm jako nadtrawioną papkę i nie zjadają kosci, surowego miesa . W ten sposób nie jesteś w stanie dostarczyć pokarmu bo po pierwsze masz inne kwasy żołądkowe, a po drugie nie będziesz psu zwracał zjedzonego jedzenia. Nie robiątego też inne psy znajdujące sie w stadzie tak jak odbywa to sie w naturze. Dlatego szczeniak musi mieć bardzo urozmaicony pokarm i bardzo starannie dobierany do jego potrzeb żywieniowych. Inna sprawą tak jak napisała to Margo jest czas jaki mozesz na to poświęcić. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
ooo moja fotka ktora na Litwie przed 2 lata robila HOROR
![]() co do badan ja uz obiecalam kedy Harka czy inny pies bedzie za tecowym to podam jego na sekcje ... na badania jelit i zeladka - dla nauky zeby sprawdzic czy nie sa dluzsze czy krotsze od psa /wilka ![]() szczeniaki u mnie dostaja kosci+ mieso, i tylko pierwszy tydzien maja problem z gryzeniem potem znika wszystko. Ingrid tez dala tylko RAW dla calego miotu. u nas mozna mowic ze 80 % CSV na LT idzie na RAW. jaasne ze kedy czlowiek mysli ze RAW to ostatki ze stola czy ma byc gotowane to lepej sucha karma, bo takie gotowanie czy mieszane to noz dla psa. a u nas na Litwie jest tak zwana "sekta zajaczka" ![]() p.s. ja kedys dawalam sucha karme - i zmienialam ja, ale ... mialam problemy i duze. a na RAW to przepadlo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() Zanim przestawilismy nasze psy na ta diete przejrzalam wiekszosc stron na ten temat, siedzialam tez na forach i grupach dyskusyjnych zbierajac informacje od osob, ktore zywiły w ten sposob juz kilka pokolen psow. Z zewnatrz takie karmienie wydaje sie latwe, ale wbrew pozorom nie polega tylko na rzuceniu psu kosci. Wymaga sporo pracy i przygotowania, jesli mamy zamiar dobrze zbilansowac diete. Quote:
![]() U nas to Jabber najczesciej zwraca jedzenie, nie suka. Trwa to do okolo 4 miesiaca zycia malucha. Quote:
Odkad 1,5 roku temu przestawilam Sabata na surowe mieso i kosci - skonczyly sie problemy z ukladem pokarmowym, a dodatkowo poprawily mu sie mocno stawy. Wszyscy, ktorzy pamietali go sprzed zmiany diety, widzieli, ze juz nie biegal i mial mocne problemy z wstawaniem. Teraz ma prawie 11 lat i jakby mogl, to by odfrunal - zamiast pomagac, musimy go hamowac ![]() Jabber od przestawienia na surowizne przestal miec alergie i ma lepsza siersc. Oprocz spraw typowo urazowych i szczepien - nie widujemy weta. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
A czy obserwujecie jakies roznice w funkcjonowaniu na BARFie wsrod roznych ras? Chce przestawić na BARF moje psy i zastanawiam sie czy to dobry pomysł. Czy w początkowej fazie dodawaliście surowizne do dotychczasowej (np. suchej) karmy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|