![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() PT1 to tak nazwa umowna. "Oficjalna" brzmi SP1 czyli szkolenie podstawowe. Konkretnie to to, na które idzie się zaraz po przedszkolu w Prestorze. Jest to w sumie osiem spotkań w czasie których oczywiście uczyliśmy się elementów PT. Cóż, na koniec pani trenerka nie pozostawiła naszej piątce (pięć psów było w grupie) wątpliwości, że to dopiero początek naszej przygody z psem. ![]() Co teraz; ano teraz możemy podobno w czerwcu przystąpić do egzaminu PT (Łowca się ponoć kwalifikuje, chociaż ja to czarno widzę ![]() A potem? No cóż. Standardowo kontynuować można w stopniach bardziej zaawansowanych i bardziej ukierunkowanych. Umówiliśmy się z p. Anetą, że przemyśli "temat Łowcy" i zaproponuje coś dla nas. ![]() Magda; ja tam szybko zrezygnowałam ze "zwykłych chrupek" na rzecz np. ciasteczek wątrobianych. Inna sprawa, że ponoć są wilczaki, które trudno nakłonić nawet jedzeniem, bo one po prostu mają je w nosie. Łowca na szczęście (jeszcze) na nie reaguje (czasem). ![]() Póki co nie poddawaj się. ![]() Nam może było ciut Łatwiej, bo wcześniej zaprosiliśmy panią Anetę do domu i pokazała nam parę "knifów". |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]() I chyba rzeczywiście dam sobie spokój z zwykłymi chrupkami ![]() I też myślimy nad zaproszeniem Pani Anety, bo dalej nie dajemy sobie rady z klatka ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Pies też lubi zmieniać smaki, ma swoje ulubione.. jak my ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wilkokłak
|
![]()
Zaiste, tak też mówi nasza trenerka.
![]() Radzi więc, żeby motywować psa elementem zaskoczenia. ![]() Powinno to zadziałać tak, że pies widząc zakładane karmidełko "myśli" sobie; co też ona/on tam dzisiaj dla mnie ma. ![]() Znaczy jej Ika robi wszystko bez karmidełka i jest po prostu niesamowita. ![]() PS Hehe; widzę że rolę Dewi u nas pełni Astarte. ![]() PS2 Quote:
![]() Rozumiem, że udało się Wam pokonać te "rozpraszacze" także w życiu codziennym? Bo w tej chwili największym wyzwaniem i największą sztuką jawi się dla mnie przełożenie nabywanych i szlifowanych umiejętności z placu szkoleniowego na wszystkie miejsca poza nim, także na wybieg dla psów. ![]() Last edited by Grin; 17-05-2009 at 21:23. Reason: ps2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Na naszych pierwszych zawodach Chey zaliczył dyskwę bo poleciał przywitać się na chwilę do Dewi (inna sprawa, ze wystartowałam go do niej każąc skakać przeszkodę wprost na nią) i to mi dało do myślenia, nie mogę przecież zagwarantować ,że zawsze zabezpieczę sobie otoczenie. Więc albo nici z trenowania i wystawiania albo przez to przebrniemy. Każde kolejne zawody były już na ocenę doskonała i nigdy psu do głowy nie przyszło przekroczyć granic ringu ![]() ![]() Satysfakcja tym większa im większe trudności po drodze ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Byłby to dla mnie całkiem cenny drogowskaz. ![]() A tak trzeba samemu odkrywać Amerykę i oby się tylko udało. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Grin- to jak z górami, zawsze jest góra i Ty i nie da się pójść na skróty
![]() Ale znajdziesz swoją ścieżkę i będziesz miała swoją własną satysfakcję z sukcesu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
No to wzięliśmy się za PT zaawansowane. Również w Cywilu. Pierwsza lekcja za nami. W grupie oprócz Baaja, prawie sami panowie, a na deser suczka plus warunkowo labradorka z cieczką. Pierwsza lekcja w deszczu, ale... Baaj został pochwalony za staranne warowanie, szybką reakcję na komendy, a dla równowagi pomiauczał trochę, jak za długo stał. Sześć miłych tygodni przed nami.
![]()
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|