|
|
|
|||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Distinguished Member
|
A propos Zuli, właśnie ukazała się jej książka http://www.axio.com.pl/porady.html
Pozwalam sobie o tym napisać na wd, bo sporo osób poznało Zulę na Galicyjskim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilkokłak
|
My też czasem sięgamy po kliker (fakt, że częściej, gdy ręce tak na dworze nie odmarzają
Jako "towar" posłużył cynamon. I z innej beczki; tfu, tfu, odpukuję w niemalowane drzewo, ale CHYBA zajarzył o co chodzi w aporcie. W sensie, że zaczął go przynosić. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wiewiórka Wredna
|
A aport klikaliście?
|
|
|
#4 |
|
Wilkokłak
|
Aport wyszedł przypadkowo podejrzewam, ale jak już wyszedł, to teraz mu zaczęłam klikać, żeby utrwalić i ulepszyć. Z tym że na razie to tam jest więcej mojego "krzyku", entuzjazmu i zachęcania, niż jakiegoś "regularnego" aportowania.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Się człowiek musi nawygłupiać, ale warto.
Baaj lubi aportować, ale próbuję - podkreślam próbuję - wyrobić w nim pewną precyzyjność i powtarzalność. Jakimś cudem przeniosło się to na stosunek do zabawek w ogóle. Rona, to kiedy jakieś zawody?
|
|
|
#6 |
|
Wilkokłak
|
Ano.
Boję się tylko, że tak jak mu (Łowcy) nagle "przyszło", tak mu nagle "odejdzie". |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Grin, zdziwiłabym się, serio. Może mieć kłopot z ładnym oddawaniem do ręki albo czasem gorszy dzień, ale sądzę, że główną ideę już załapał. Przyznam, że z perspektywy wydaje mi się, że szlifowanie jest gorsze od wstępu. Bardziej żmudne i czasami zwyczajnie frustrujące. Niestety nikt nie przewidział na egzaminie PT aportu z wody.
|
|
|
#8 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
A po co? |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Dla zabawy.
A tak na serio - to zawsze mnie przerażało w obi: aport metalowy, a Baaj lubi metalowe przedmioty, chociaż inaczej niż drewniane.
|
|
|
#10 |
|
Distinguished Member
|
My wyklikaliśmy podawanie rzeczy. Zaczęliśmy od metalowego przedmiotu, potem był koziołek drewniany, potem pluszaki, itd. Teraz nawet fajnie przynosi, siada i oddaje. Pomogło osobne wyklikanie komendy 'puść'.
Aportowanie piłeczek omijamy starannym łukiem; wystarczy że psy innych ras od czasu do czasu mają na ich temat "dyskusje" |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|