|
|
|
|||||||
| Adopcje Psy szukające nowego domu: rasowe wilczaki, ale i "wilczakopodobne" psy z polskich schronisk.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Licho nie śpi...
|
Ale co to znaczy na wolności? Nie słyszałam jeszcze żeby od wolności pies zrobił się agresywny, prędzej od głodu, zamknięcia i wynikającej z niego frustracji. Jeśli jeszcze pracownicy tego schronu biją psy to nie ma się co dziwić. Chyba że zdziczał kompletnie i przyparty do muru poprostu się bronił. W takim wypadku nie ma co kozaczyć i narażać się na pogryzienie tylko podać odpowiedni środek, spakować do klatki ew. założyć kaganiec (na wypadek wcześniejszej pobudki) i na śpiąco przetransportować do DT i tam oceniać sytuację.
Czasem w domowych warunkach ze schroniskowych bestii psy zmieniają się w baranki a czasem ze schroniskowych ofiar budzą się mega agresory, schronisko to najgorsze miejsce do oceny charakteru a przede wszystkim do podjęcia decyzji o dalszych losach psa. Tak na forum to łatwo sobie pisać i spekulować, najważniejsze teraz żeby wyciągnięciem psa zajął się ktoś kto ma pojęcie o postępowaniu z takim psem ew zwrócił się o pomoc do behawiorysty. Quote:
Last edited by anetawron; 12-02-2010 at 22:33. |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Quote:
P.S. Ratowanie psa ze schroniska to nie bajka o kwiatkach i motylkach. Nie mozna zakladac, ze pies wyczuje nasza dobra wole i wyjdzie z nami za kawalek miesa - nie zna nas, a po drodze do schroniska i w nim samym, moglo go spotkac duzo zlych rzeczy ze strony ludzi. Nie da sie z nim porozmawiac i wszystkiego wytlumaczyc. To zwierze. Ja bym sie nie bawila, tylko uspila psa i wywiozla stamtad do domu tymczasowego. Potem bedzie sie myslec co dalej.
![]() Forum to nie rzeczywistość... A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia. Last edited by sssmok; 12-02-2010 at 23:05. Reason: P.S. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Fenela ponad wszystko
|
Fajna baza znak zapytania
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Galicyjski Wilk
|
Bo nie ma zdjęcia, jeśli hodowca nie wstawił, właściciele nie byli zainteresowani a nikt nigdy psa nie widział, to jak tam miało się znaleźć ? Masz rodziców, hodowce, to już coś
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Atmosfera schroniska potrafi złamać najlepszego psa, a wilczaki są podatne na "zdziczenie", prawda? Wydaje mi się, że bez przygotowania bardziej konkretnego i wiedzy, jak postępować z psem po przejściach niewiele (poza kolejnymi szkodami) da się zrobić. Wiem, że schroniska mają samochody z klatkami z tyłu. Może warto pomyśleć o tyczce z pętlą. Nie wiem dokładnie, jak zachowuje się pies, ale nieumijętne obchodzenie się z nim, to gra w piłkę nożną granatem. Zawleczka zawsze może wypaść.
|
|
|
#6 | |
|
Junior Member
|
Quote:
Zamien slowa w czyn .Pozdrawiam Mariola. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
złośliwy krasnolud
|
Quote:
|
|
|
|
#8 |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Spoko. Ode mnie to tylko 500km.
Proponuje, zeby osoby, ktore siedza obok zabraly sie za to. Na Slasku jest Was sporo ![]() Od Ciebie btd to tylko kawalek. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Fenela ponad wszystko
|
Magdalena
Wsiadaj w auto i zycze powodzenia odpal silnik zobaczysz co zrobi pies. To ze są rodzice ? to świadczy o tym ze pies jest ok ? powodzenia nie wiesz zbyt wiele w tym temacie nie wyskakuj z mądrościami na forum |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wiewiórka Wredna
|
Quote:
Sprawdzam w necie, czy jest możliwość wypożyczenia lub załatwienia jakkolwiek sprzętu, który pomógłby obchodzić się z takim trudnym przypadkiem. Na DT nie mam warunków, ale to nie znaczy, że nie chcę pomóc.
|
|
|
|
#11 | |
|
Galicyjski Wilk
|
Quote:
Szczerze, niezbyt dobrze Cię rozumiem, to że jakiś pies jest w bazie danych wd nie świadczy o tym że będą w niej jakieś informacje na temat jego charakteru (bo za bardzo nie wiem o jakie informacje Ci chodzi ) Nigdy nie oferowałam się że pojadę po psa, z Grabą rozmawiałam na Priv, wczoraj, zaoferowałam jej wtedy taka pmoc jaka byłam w stanie. Jeśli jednego dnia pisze się wiele na jakiś temat, jest "akcja" ratujemy psa, a następnego nabiera się wodę w usta, to po prostu mnie to dziwi. Powtarzam jeszcze raz nie bylo mnie tam, ale jak czytam że pies pogryzł i została zawiadomiona o tym fakcie policja to po prostu się dziwię. Nie daje dobrych rad, chyba zauważyłeś. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
VIP Member
|
Jeśli w sytuacji, gdy w obecnie panujących warunkach ktoś jedzie pół Polski po to aby pomóc psu, a potem czyta
Quote:
|
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|