![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Też jestem za wyłączeniem całych linii, gdzie pojawiły się wnery. Najlepiej zacząć od źródła, czyli wykluczyć od razu całą linię poczynając od praprzodka ONa i wilka
![]() ![]()
#2 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
A kto napisał o wyłączeniu całych linii?
Jednak sama rozwaga wskazuje, że jeśli suka urodziła pieska-wnętra: Jolly, miot G, a potem wnęter pojawia się w miocie córki: Juvart, miot Ł, to można na te konkretne linie uważać (można postrzegać je odrębnie lub całościowo) i to wszystko. Raczej trudno byłoby ją - linię (ogólnie jako linię po Jolly) - wyłączyć z hodowli. Nawet, gdyby ktoś się odważył. W co szczerze wątpię. Równie dobrze można byłoby w ogóle niczego nie hodować już nigdy.
(...)W kwestie mroczne i ogromne Słodka świata treść wycieka: Wszystko wina to człowieka(...) Last edited by AngelsDream; 24-02-2010 at 01:23. Reason: Skrót myślowy, mój błąd, przyznaję, ale poprawiłam i teraz jest prawidłowo. |
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trzeba bylo od razu tak zaczac, ze piszecie to co piszecie, bo chcecie "dowalic" konkretnej osobie... ![]() ![]() ![]() Widzisz, to jest wlasnie to o czym pisalam - wyslala Ciebie grupka, ktora starannie ukrywa problemy w swojej linii - psy wnetry nigdzie sie nie pokazuja, po psach ginie slad. A sami kretacze dostaja zacmienia umyslu i krytykuja innych ze to co placze sie stale u nich... A gierojami sa tym bardziej dlatego, ze nie maja pojecia, co siedzi w przodkach i rodzenstwie ich psow... Bo wtedy by nie gadali - szczegolnie nie o wnetrach... ![]() Oj, bywaly mioty, gdzie z 5 psow 3 byly wnetrami, a do hodowli poszedl jeden jedyny....I teraz jest w rodowodach u naszych drogich bab jarmarcznych... ![]() ![]() Widzisz, ja publikuje wszystkie dane, bo nie mam co ukrywac i czego sie obawiac. Rzeczywiscie od czasu do czasu trafia sie wnetry, ale ich srednia jest u mnie jeszcze mniejsza niz 1.2%.... Natomiast jesli chcesz zaczac od likwidacji linii wnetrowskich to zagleb sie prosze w RZECZYWISTE informacje o liniach - zobaczysz likwidacja ktorej linii by sie przydala.... ![]() ![]() Ja ci powiem jedno - jesli masz dojscia to ludzi, krorzy rzeczywiscie SIEDZA w rasie i WIEDZA co ktore psy maja (i mowie o realnych danych) i gdzie pojawialy sie problemy to dowiesz sie, ze linia Jolly jest rowniez pod wzgledem wnetrostwa jedna z NAJMNIEJ dotknietych tym linii... Tak jak z HD procent wnetrow jest u niej na jednym z NAJNIZSZZCH poziomow w rasie... ![]() Przykro mi, ze Ciebie rozczarowalam, ale niestety zanim zaczeniesz kogos atakowac to POINFORMUJ SIE DOKLADNIE ![]() ![]()
![]() |
#4 | |||||
Wiewiórka Wredna
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Słusznie może się wydawać, że jestem faktem wnętrostwa rozgoryczona, ale nie dlatego, że mój pies jest wnętrem, i nie dlatego, że nie ma jąder. Kompleksów na tym punkcie nie posiadam. Boli mnie coś innego. Mianowicie to, że wszyscy ludzie posiadający psy z tą wadą, których spotkaliśmy (znów mówię o ogóle psów, wilczaki nie są jedynymi psami na kuli ziemskiej) mówili, że zostali oszukani, że hodowca ich nie ostrzegł, zostawił z problemem albo przeciwnie namawiał na szemrane zabiegi - byle tylko uratować reputację, byle nikt się nie dowiedział. Szokiem dla tych osób był fakt, że my wiedzieliśmy, że hodowca nas nie zostawił na pastwę weterynarzy, którzy też bywają różni. Jak często ktoś oddaje psa, gdy ten okazuje się niehodowlany? Nie dlatego, że pies jest petem, ale dlatego, że hodowca wiedział wszystko, ale zataił informacje dla siebie, żeby było lepiej. Podejrzewałam, że wyciągniesz z moich wypowiedzi to, co będziesz chciała, zasłaniając się tym, co uważasz za słuszne i stosowne. Gratuluję znakomitego operowania słowem. http://www.pet-informed-veterinary-a...orchidism.html Dla zainteresowanych, wydaje mi się, że dość szerokie spojrzenie na wnętrostwo, chociaż na pewno niezbyt fajne dla samych hodowców. Wybacz, że posłuchałam specjalistów od rozrodu - następnym razem spytam na WD. Odpowiedź na swoje pytanie wyłuskam (jakimś cudem po trzech dniach) z wielkiej awantury, prywaty i cudów na kiju.
![]() |
#5 | |||||||
VIP Member
|
![]() Quote:
OBSTAJESZ PRZY SWOIM ZDANIU na ten temat? Prosze o LOGICZNE uzasadnienie - ktore nam wlascicielom i hodowcom CzW wytlumaczyloby dlaczego mamy pokastrowac/posterylizowac WSZYSTKIE CzW... Quote:
Ja ustosunkowalam sie do Twojej wypowiedzi. Lata obserwacji i badan u psow spowodowaly, ze FCI zalecilo taka a nie inna (ale LOGICZNA i SENSOWNÁ) droge walki w wnetrami. Po prostu sie ich nie uzywa w hodowli. I nic innego - bo tez nic innego nie mialo sensu i nie przynosilo efektow. Jesli znasz nowa, jedyna sluszna medote walki z tym problemem - podziel sie z innymi. Jak nic bedzie Nobel (bo problem pojawia sie tez u ludzi)... ![]() Prawda jesttaka, ze Twoj pomysl sensowny nie byl bo LIKWIDUJE CALKOWICIE HODOWLE PSOW RASOWYCH. Tak trudno to zrozumiec? Tym bardziej, ze nie chodzi o powazna wade - o wiele wiecej psow jest operowanych "tak sobie", bo sa kastrowane i sterylizowane. BEZ ZADNEGO powodu. Mamy uznac problem tych wlascicieli, ktorzy nie chca psa hodowlanego za "WADE GENETYCZNA"? I starac sie ich zlikwidowac? Quote:
Tyle, ze to nie ma sensu.... Wnetry sie spotyka - mniej lub wiecej, ale sa wszedzie. O tymkazdy wie, ale nikt nie robi z igly widly... ![]() Quote:
Quote:
Quote:
Jesli chodzi o informacje o szczeniakach to masz cos takiego jak protokol przegladu miotu. Trzeba go tylko przeczytac - tam wpisuje sie wady, ktore szczeniak ma przy przegladzie. A te ukryte? KTO MA WIEDZIEC O CZYMS CZEGO NIE WIDAC? Hodowcy tez nie sa wrozkami... Quote:
![]() |
#6 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Margo, wszystko już napisałam. Mam się powtarzać? Specjalnie dla Ciebie?
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|