Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Standard plemene a bonitace

Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech...

Thread Tools Display Modes
Old 19-04-2005, 06:43   #18
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Věro, díky za alespoň základní představení,

Quote:
Originally Posted by octopus8
Holka vlezla do objektu hlídaného psy, kluk přelezl zděný plot a chtěl něco ukrást - oba je kousl pes a majitel měl problémy. Kamarád si odskočil něco koupit a nechal svého NO v autě. Někdo rozbil okénko, chtěl auto vykrást, pes ho kousl a kamarád chodil po výslechách několik týdnů. Před lety jsem se na Silvestra ubránila útoku opilce a musela jsem svědecky doložit, že mě ten pán nehctěl jenom pozvat na skleničku. A tak se dá ještě dlouho pokračovat.
Moment, tady si asi nerozumíme nebo si pleteme pojmy. Nepsala jste, že o problémech majitelů psů ale o tom, že nám zákon neumožňuje se bránit. Samozřejmě, že v každé takové extrémní situaci bude muset majitel psa vysvětlovat věci na policii a půjde třeba i k soudu. Ale nepříjemnosti jsou jedna věc a odsouzení je věc druhá. Když do mne někdo narazí autem, tak taky budu mít nepříjemnosti ale neznamená to přece, že zákon mne považuje za viníka ... Navíc, v duchu toho, co zmínila Simona, je mi milejší, že budu chodit po výsleších na policii, než kdybych ležel zmlácen na ulici a můj pes by útočníka ještě olízal ...

Quote:
Na druhou stranu jsou lidi, kteří se psem obrany cvičí, i když nemají poslušnost.
Čekal jsem od počátku tento argument . Prosím, mluvíme tady o skutečném výcviku, tzn. o výcviku, který vedou lidé zkušení a profesionální. Žádný skutečný výcvikář Vás nepustí do opravdového výcviku obran, pokud pes nebude mít poslušnost. Bohužel, dnes se objevují lidé, kteří se za výcvikáře jen vydávají a cvičí "na kšeft" a je jim úplně jedno jak a jaké to může mít důsledky. Ale opět je to stejná situace, jako v jiných oblastech. Auto si taky můžu dát opravit do dobrého značkového servisu, kde mi ho opraví nebo k nějakému "šmudlovi" do garáže, který na něm udělá více škody, než užitku. Ale oba mají živnostenský list na opravy aut ...

Quote:
O výcviku psů jsem toho přečetla dost a připadá mi, že se to ještě úplně nevymanilo ze stylu Svazarmu,
Opět si nepleťme pojmy. Svazarm byl "Svaz pro spolupráci s armádou" a jeho výcvik také tak byl koncipován a směřovat spíše k praktickému využití psa (tak, jak to dneska např. dělá SKS TART). Dnes se na cvičácích vesměs cvičí čistá sportovní kynologie. Nicméně samozřejmě založením ČKS se nevypařili původní výcvikáři a z Marsu nespadli zcela noví. Takže je pochopitelné, že mnohdy jde výcvik ještě tak trochu starou cestou. Ale musím přiznat, že poměrně často jezdím i na jiné cvičáky po republice a jen velmi zřídka jsem viděl něco podobného.

Quote:
o psí etologii a o individuálním přístupu k psovi jsem tam toho moc nenašla. Pokud takové knihy jsou, mohl byste mi prosím napsat jejich název? Děkuji.
Perfektní knížky vydala DONA. Vydala, dle mého názoru, i knihu, kterou by měl znát nazpaměť každý majitel psa - Řeč psů od Rogera Abrantese.

Quote:
Prostě mi připadá, že v současných poměrech je pro psa i majitele výhodnější psovi vysvětlovat, že se do člověka za žádných okolností nekouše.
Lidem, kteří takto smýšlejí, doporučuji jako společníka spíše kočku nebo morče ...
Pavel jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules