Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-03-2010, 14:46   #1
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
rozumię, że to taki "żart" sędziny FCI
to nie zart. sredni pies to 50-60 ( tu nie mowimi o ZADNEJ rasie). psy wiekszie niz 60 cm sa wyzcsze niz sredniego wzrostu.
przyklad wedlug agility :
psy mini-do 35 cm
medium - 35-43 cm.
standart: wieciej niz 43 cm.

ale po co masz duze oczy, wilczak jest wiekszy niz sredniego wzrostu (czytaj standart) a to znaczy ze od 60-65 cm i w gore.

Last edited by wolfin; 20-03-2010 at 14:50. Reason: p.s.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 15:06   #2
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
a to powyzej to wieciej niz 50 -60 cm
chyba to wedlug FCI jest srednia wielkosc
Wolfin skoro nie żart, to o wzorce chodzi, a jako sędzina FCI, to i tej miarki pewnie używasz

Margo, to napisz nam wreszcie o jakie polskie hodowle Ci chodzi. Które, to te dziwnie samcze Chempionki? (nie chę tylko z fotek oceniać, bo większości w realu nie widziałam)

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 15:08   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Wolfin skoro nie żart, to o wzorce chodzi, a jako sędzina FCI, to i tej miarki pewnie używasz

Margo, to napisz nam wreszcie o jakie polskie hodowle Ci chodzi. Które, to te dziwnie samcze Chempionki? (nie chę tylko z fotek oceniać, bo większości w realu nie widziałam)
uzywam ale rozum tez uzywam
Old 20-03-2010, 15:20   #4
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
uzywam ale rozum tez uzywam
rozumię, że chodzi Ci o ring

Old 20-03-2010, 15:22   #5
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
rozumię, że chodzi Ci o ring
pytanie o zartach zadawalas dla sedziny FCI. no to i odpowiedz masz od sedziny FCI
Old 20-03-2010, 15:52   #6
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:

Szczerze powiedziawszy Ja tez chciałbym poznac te psy i te hodowle bo cały czas rozmawiamy o psach widmach i hodowcach widmach. Myśle że własciciele i hodowcy wilczaków należa do normalnych ludzi i nie obraza sie na fakt iz ich psy zaraz sie tu znajda. Ja sie nie obraze wiem jakie wady ma Astusia i nawet jak o niej wspomnisz nie obraze sie a wrecz przeciwnie bede zadowolony ze dostałem takowe info od kogos kto zna sie na rasie duzzooo bardziej niz ja. Moja prosba wiaze sie z tym iz bedzie nam (młodym włascicielom) łatwiej wyłapywac błedy we wzorcu (patrz fotka i opis np. za duza klata, krotkie nozki, obwisłe konciki niz takie suche pisane fakty).
To pisałem Ja Witek
Old 20-03-2010, 16:11   #7
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
pytanie o zartach zadawalas dla sedziny FCI. no to i odpowiedz masz od sedziny FCI
No i prawidłowa odpowiedź, czyli kolejna osóbka (jak mnie ktoś raczył poinformować), która faktycznie potrafi rozdzielić forum od ringu - zatem forumowa gadka, to tylko gadka

No dobra, ale co może być przyczyną, że sędziowie nie chcą mierzyć psów?
Ja tak naprawdę jeszcze nigdy nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ktoś się za to zabrał, a skoro tak, to jak inni mogą twierdzić, że mamy "coś" małego. /tylko o wystawach piszę/ - przecież u nas są wilczaki zgodne ze wzorcem

Zresztą, ta cała gadanina nie pasuje mi też tutaj (trochę to dziwnie wygląda), czyli jeżeli zakładamy, że w Polsce mamy takie, a nie inne suki (samcze), że rodzą się u nas "kojoty" - to mamy wilczaki czy nie mamy?
Bo jaki jest sens robienia klubu, który nawet nie ma na czym hodować? - skoro jest jw. (to napisałam tylko wyciągając wnioski z powyższego i twierdząc tak w danej chwili) - czy mamy na czym budować klub z którego będziemy wszyscy dumni....?

Old 20-03-2010, 16:15   #8
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:

No dobra, ale co może być przyczyną, że sędziowie nie chcą mierzyć psów?
Ja tak naprawdę jeszcze nigdy nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ktoś się za to zabrał, a skoro tak, to jak inni mogą twierdzić, że mamy "coś" małego. /tylko o wystawach piszę/ - przecież u nas są wilczaki zgodne ze wzorcem
odpowiem tak. FCI daje na kazdego psa 3 minuty czasu(dawnej bylo 5): na opis, na macanie, na sedziowanie ruchu....... odpowiedz sama wlazi w oczy i to smutne, wystawy psow staja sie malo czego warte, bo zaczyna sie sedziowanie na statyke i na konwejer.
p.s. dla tego liubie klubowe- tam ograniczenia czasu nie ma

Last edited by wolfin; 20-03-2010 at 16:23. Reason: p.s.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 16:33   #9
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Moja prosba wiaze sie z tym iz bedzie nam (młodym włascicielom) łatwiej wyłapywac błedy we wzorcu (patrz fotka i opis np. za duza klata, krotkie nozki, obwisłe konciki niz takie suche pisane fakty).
trunksia&witgor, bardzo to fajny pomysł My swego czasu mieliśmy coś takiego na końskim forum. Można było wkleić zdjęcie swojego zwierzaka w poprawnej postawie eksterierowej i na zasadzie suchych faktów: niefajne, to to i to, za to bardzo fajne to to i to. To wymaga jednak odstawienia na bok wszystkich emocjnalnych aspektów sprawy .

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 16:43   #10
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Aga Wó. View Post
trunksia&witgor, bardzo to fajny pomysł My swego czasu mieliśmy coś takiego na końskim forum. Można było wkleić zdjęcie swojego zwierzaka w poprawnej postawie eksterierowej i na zasadzie suchych faktów: niefajne, to to i to, za to bardzo fajne to to i to. To wymaga jednak odstawienia na bok wszystkich emocjnalnych aspektów sprawy .
Ciesze sie ze jest ktos normalnie myslacy i podchodzi do sprawy jak ja czyli bez emocji, na zasadzie przyszłej edukacji, a nie wszczynania kolejnej wojny. I proponuje wsiasc do takiego porownania mojego Aszczura (sam chetnie poznam jej wady i zalety).
To pisałem Ja Witek
Old 20-03-2010, 16:45   #11
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Szczerze powiedziawszy Ja tez chciałbym poznac te psy i te hodowle bo cały czas rozmawiamy o psach widmach i hodowcach widmach. Myśle że własciciele i hodowcy wilczaków należa do normalnych ludzi i nie obraza sie na fakt iz ich psy zaraz sie tu znajda.
Uwierz mi, ze to by bylo istne "Jak rozpetalem III Wojne Swiatowa"... Lepiej wiec nie zaczynac...

Ale tez nie trzeba rozmawiac o widmach.

Mamy komentarz Hartla w jego ksiazce.
Na stronach jest komentarz Rosika:
http://www.wolfdog.org/pol/articles/1131.html

Fotki zawiera komentarz Soni:
http://www.wolfdog.org/grafiki/na_fo...Wolfdog-pl.ppt

W przygotowaniu sa komentarze do wzorca z masa zdjec 3 roznych autorow. Licze, ze Oskar tez do swojej prezentacji z Bratyslawy doda tekst i da do publikacji...

Pojawi sie sporo informacji i to bez "jechania" po konkretnych psach...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 17:15   #12
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Uwierz mi, ze to by bylo istne "Jak rozpetalem III Wojne Swiatowa"... Lepiej wiec nie zaczynac...

Ale tez nie trzeba rozmawiac o widmach.

Mamy komentarz Hartla w jego ksiazce.
Na stronach jest komentarz Rosika:
http://www.wolfdog.org/pol/articles/1131.html

Fotki zawiera komentarz Soni:
http://www.wolfdog.org/grafiki/na_fo...Wolfdog-pl.ppt

W przygotowaniu sa komentarze do wzorca z masa zdjec 3 roznych autorow. Licze, ze Oskar tez do swojej prezentacji z Bratyslawy doda tekst i da do publikacji...

Pojawi sie sporo informacji i to bez "jechania" po konkretnych psach...
Wiem i zdaje sobie sprawe z tego iz rozpetała by sie wojna (a szkoda ze tak mało jest ludzi ktorzy maja zdrowe podejscie do swoich psów). Dzieki za komentarz Soni. O kurcze alez ten moj aszczur mało wzorcowy
To pisałem Ja Witek
Old 20-03-2010, 19:34   #13
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
. O kurcze alez ten moj aszczur mało wzorcowy
To pisałem Ja Witek
Ej Witek, widzę, że ściągę chcesz sędziemu dawać przed wystawą w Katowicach? Jeśli chcesz, Nebulosa przetłumaczy i możesz od razu wrzucać na portugalskie forum... Jeszcze ktoś jest chętny podać wady (i zalety?) swojego psa?

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 19:43   #14
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Ej Witek, widzę, że ściągę chcesz sędziemu dawać przed wystawą w Katowicach? Jeśli chcesz, Nebulosa przetłumaczy i możesz od razu wrzucać na portugalskie forum... Jeszcze ktoś jest chętny podać wady (i zalety?) swojego psa?
O nie, ja się nie zgadzam! Na tej wystawie akurat musimy dobrze wypaść by udowodnić coś pewnej osobie. Więc proszę w samych superlatywach
Old 20-03-2010, 16:29   #15
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Uzywa, uzywa.... To ona wylapala francuskiego super, multi hiper championa, ktoremu na dodatek czeska sedzina zbonitowala 65 cm (i tak ma w papierkach), a ktory okazal sie miec ... 61 cm....

Co do samego mierzenia... po ogladaniu wiekszosc ilosci CzW takie male psy widac na oko... latwo je wylapac. Na serio nie trzeba mierzyc wszystkich. Wystarczy, ze mierzy sie te, ktore "podpadaja".
Kilka takich z teoretycznie normalnym wzrostem wpisanym w bonitacje juz poplynelo... I byly psy 65 i 66cm, ktorym przy mierzeniu w ringu troche jeszcze do tego miminum brakowalo...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 20-03-2010 at 16:33.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules