|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Sorry Jeníku, ale myslím si že za 2 roky budu mít stejnej názor jako teď. Pokud ne lepší. Nemyslím si, že bych je začla považovat za nepovedené. Já mám Aryu povahově taky skvělou a snad by se mnou i pár lidí souhlasilo, protože ji mezi čsv beru často a na spousty akcích byla k vidění. Rozhodně se za ní nestydím a vychovávám podle nejlepšího svědomí a vědomí. A budu ji ukazovat a chlubit se sní i nadále.
Lenko sem zvědavá k čemu dojdeš. Taky se na srovnání těším, zatím sem bohužel mohla obludu srovnávat jen s Vitou a Aeron. A holky si sou dost podobné, jak vzhledem tak povahou, všechny sou úžasný osobnosti a holky kypící zdravím. Ale hlavně mají páníčky, kteří sou s nimi 100% spokojení a lepší by nemohli mít. Ani jeden z nás by jinou nechtěl a za nic na světě nevyměnil. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
http://www.arqeva.cz/
|
![]() Quote:
Last edited by RadeKKK; 29-03-2010 at 13:04. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
No já se chystám za bráškou do ostravy jak jen to půjde, hádám že s holkama už taková kamarádka nebude.Ale brácha by mohl bejt perfektní kámoš...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Jeniku, tyhle nemoci se v populaci objevují, ale většina z nich v tak malém %, že to skoro nestojí za řeč, obzvlášť, když se člověk podívá na kterékoliv jiné plemeno. Opravdu si i nadále troufám tvrdit, že čsv je ZDRAVÉ PLEMENO!!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
No já bych byla asi opatrnější v tvrzení, že čsv je tak zdravé plemeno. Konkrétně mě se několikrát stalo, že mě zastavil někdo na ulici a ptal se mě, jestli mám zdravého psa a jestli náhodou nemá epilipsii. A bohužel musím konstatovat, že má!! Také vím od své veterinářky, že se již setkala s pár čsv, kteří měli problémy se slinivkou. Ono když se vezme kolik je např. labradorů a kolik čsv a procentuálně by se zhodnotily zdravotní problémy obou plemen, možná bysme se divili (a neřekla bych, že by se jednalo o malé číslo).... Možná ne, čistě jenom můj názor. Jen mi připadá, že poslední dobou se u tohoto plemene řeší spíše otázka vzhledu (pominu kyčle), nikoliv otázka zdravotní.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
Epilepsie se u nasich cevecek tez vyskytuje, ja ji u svych psu nemam, ale vim o nekolika psech, u kterych se epilepsie prokazala nebo je tam podezreni na epilepsii. Nelzeme si prosim do kapsy, mozna CSV jsou zdravejsi, ale problemy tu jsou a nemuzeme se pred nimi schovavat. Je treba o nich mluvit a je treba se snazit vyhnout pouzivat potencionalne problematicka zvirata v chovu. Jenika a jeho psy neznam, tak to nebudu komentovat, ale body si u me svymi vyroky tedy neziskal. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Já si i nadále trvám na svém. Vím o všech nemocech o kterých tady píšeš. Vím že byly, jsou a budou. Taky vím, že před 10,15 lety bylo mnohem méně čsv u nás i ve světě a % nemocných bylo samozřejmě menší. Taky vím, že dříve se nikdo nad některými nemocemi ani nepozastavil. Dwarfíci tu byli vždycky, ale nikdy se o ně nokdo nezajímal. Před x lety nikdo nic nevěděl o internetu a informovanost mezi majiteli a chovateli byla skoro nulová. Teď se všechno dozvíme pomalu online, což je dobře a můžeme vše lépe sledovat. Ale nemyslím si, že by se situace zhoršovala. Jen je toho víc, protože je mnohem víc psů. A samozřejmě- pokud jsou země, kde je jediným kritériem pro tvorbu rodičovského páru krása rodičů, tak tam se samozřejmě může situace zhoršovat. což ale může vidět a odvodit si každý, kdo vlčáky sleduje.
Na jednu stranu se Jenikovi nedivím. Pokud si někdo pořídí třeba první čsv a hned má "Černého Petra" a třeba pejska s více nemocemi, pak může mít tento názor a nikdo mu jej nevyvrátí. A vyprávění od lidí, kteří měli několik čsv a neví, co to je chodit k veterináři mu může připadat jako sci-fi..... Přesto si i nadále myslím, že v porovnání s jinými plemeny máme zdravé plemeno. Všechno bylo: epilepsie, slepota, problémy s vápníkem, alergie, slinivka, dwarfíci, dysplazie,myelopatie, prostě všechno. Jen jich bylo míň, protože bylo míň čsv. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Mirko, s Mijke na dwarfismu spolupracuji. Máme už hodně informací a víme o mnoha štěňatech. Všechny cestičky se sbíhají- světe div se
![]() Prostě je to tak. v 80. letech bylo pár krycích psů a populace čsv byla pidipopulace oproti té dnešní. Tenkrát se měly sledovat nemoci , bylo by to 100x snazší než teď. Ale je dobře, že je internet a ví se o všem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
http://www.srdcervac.wbs.
|
![]()
Já osobně nemám pocit, že by čsv dali ozačit jako nemocné plemeno, spíše se přikláním k tvrzení Hanky. Vycházím z vlastní zkušenosti, ze zkušenosti s mými psy a s mými, zatím ještě mladými odchovy. Vím, že jmenované nemoci existují ale bohužel málokdy se věřejně mluví o konkrétních jedincích - o jejich konkrétním postižení. Chovatelé se v drtivé většině nechlubí problémy, které jejich psy zužují, což samozřejmě z jistého úhlu pohledu chápu. Pokud ale o těchto problémech ví chovatelská komise, měla by minimálně nás chovatele informovat. Mám na mysli konkrétní informace o konkrétních zvířatech.
Co se dwarfismu týče, považuju tuto poruchu za velice závažnou a testování na ní za velice potřebné. Plánuju testovat všechna svá chovná zvířata. |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|