Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-09-2010, 09:41   #1
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

A może to tylko takie zdjęcie? Na fotce jak stoi to już wygląda normalnie....
Old 02-09-2010, 09:59   #2
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
A może to tylko takie zdjęcie? Na fotce jak stoi to już wygląda normalnie....
To juz pytanie do Puchatka... Ale swojego czasu ogladalismy fotki z tej nieszczesnej Warszawy... Oczywiscie bylo widac, ze u suczki "na wierzchu" sa wszystkie zebra i cala miednica... Ale zadne ze zdjec nie oddawalo jeszcze zlego stanu w jakim byla prezentowana suczka...

Tym bardziej, ze to nie sa wilczaki lzejszego "wilczego" typu, ktore z zasady sa lekko podkasane, ale o psy w ciezszym "staroczeskim" typie, ktore "naturalnie" sa psami ciezkimi i masywnymi...

W sumie to zastanawiam sie, czy to nie jest powod tego odchudzania "na sile"... Sedziowie coraz lepiej znaja rase, coraz wiecej z nich wie, ze CzW nie maja byc ciezkie i masywne, z duzymi klatkami i wiszaca skora... I kto ma standardowego wilczaka ten sie tym nie przejmuje... Ale kto ma wilczaka "staroczeskiego", czyli ciezkiego i owczarkowatego ten jedynie stosujac drakonskie diety moze (probowac) upodobnic psa do typu wymaganego przez wzorzec...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 10:36   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Ale kto ma wilczaka "staroczeskiego", czyli ciezkiego i owczarkowatego ten jedynie stosujac drakonskie diety moze (probowac) upodobnic psa do typu wymaganego przez wzorzec...

A ja bym upatrywała to szczególne wychudzenie i brak wyrobionej masy mięśniowej w zupełnie czymś innym

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 13:16   #4
Puchatek
Senior Member

Jeśli chodzi o zdjęcia, to nie ja je robiłam.
...
Magda: dziękuję za zdjęcia i fajne, przypadkowe spotkanie.
Muszę przyznać, że Liszkam jest coraz piękniejszy i fantastycznie przyjazny -z Lailą fajnie się bawił bez najmniejszych oznak strachu -to ładnie zsocjalizowany wilczak.
...
Wracając do tematu: mam wrażenie, że takie przedstawienie mojej suki jest na zasadzie "gdy się chce psa uderzyć, to kij się zawsze znajdzie".
I tym się różnię od osób pokroju Basieka: dla mnie wszystkie psy są piękne. A dlaczego? Bo są piękne i najkochańsze na Świecie dla swoich właścicieli. I tak, moim zdaniem, powinniśmy podchodzić do innych psów.
Szkoda, że nie pamiętamy też o jednej podstawowej rzeczy: nasze psy, jak my, mają też dobre i złe dni. Pamiętam wystawę w Olsztynie /i na Litwie/, gdy Laila nie była sobą. Przed wystawami zaczęła wić gniazdo, zrobiła się dzika, przestraszona, ale i łasząca się "nienaturalnie". Była łagodniutka, jak nie "alfa". W Olsztynie prawie nas zdyskwalifikowano, bo schowała się za Męża i nie chciała pokazać zębów. Na Litwie miała napady agresji i strachu. Dziękuję, że nie znalazł się wtedy nikt /pokroju Basieka/, kto chciałby i mógłby internetowo "zniszczyć" mojego ukochanego psa.
Tak też jest ze zdjęciami: zwykle robię selekcję robionych przez siebie zdjęć i przekazuję do wklejenia te najlepsze wszystkich psów.
Obecne zdjęcia przekazałam Ssmokowi bez selekcji, takie jakie otrzymałam od Magdy.
...
A moje złośliwości teraz są REAKCJĄ, a nie rozpoczęciem wojny.
Bo wydaje mi się, że nie powinniśmy przechodzić mimo takich zachowań -mamy prawo i obowiązek się bronić przed zwykłym chamstwem oraz prymitywnymi "jazdami" podyktowanymi niską samooceną i zawiścią.
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 14:33   #5
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Puchatka, ale masz.....
Fakt bronić się trzeba, ale sama z autopsji wiem, że po pewnym czasie przychodzi zwyczajowa zlewka na ludzkie przytyki.
Najważniejsze aby cieszyć się rasą i swoimi ukochanymi psiakmi, bo dobrych relacji ze swoim psem nie jest w stanie nikt
z obgadywaczy i opluwaczy popsuć - te wystawki, które opisałaś pokazują, że są fajni ludzie, którzy wiedzą, że wilczak,
to wilczak, a z nim różnie bywa
P.S.
Fajowy futrzak, ta Twoja dziewucha

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 16:43   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
Fakt bronić się trzeba, ale sama z autopsji wiem, że po pewnym czasie przychodzi zwyczajowa zlewka na ludzkie przytyki
Zawsze przychodzi... Bo istnieja i beda istniec swiaty rownolegle: swiat realny, gdzie czlowiek wie jakiego ma psa. I tego nie zmieni ani zadna ocena wystawowa, zadne peany pochwalne, czy krytyka zazdrosnikow. To cos niezmiennego. "Sie wie co sie ma".

I swiat internetowy, gdzie kazdy moze pisac co chce nawet jesli sa to bajki z mchu i paproci i kreowac wlasna rzeczywistosc... I mozna by go zostawic w spokoju gdyby nie prosty fakt, ktory powoduje, ze powstaja powiedzenia:
"Długo powtarzane kłamstwo staje się prawdą."
czy chocby
"Mądry głupiemu ustępuje i dlatego ten świat tak wygląda."

Zbyt czesto glupoty wypisywane w internecie maja wplyw na srodowisko wilczakowcow. Dlatego jestem zdania, ze mozna je tolerowac, ale do pewnego stopnia... I reakcja Puchatka wcale mnie nie dziwi... Nie jest pierwszym wilczakowcem, ktoremu droga konkurencja z umiechem podawala dlon, aby potem za plecami, na internecie pojechac na calego... I nie widze zadnego powodu, aby cos takiego tolerowac...

Teraz dwa zdania, aby moja wypowiedz byla zrozumiala i dla "tamtej" grupki:
Nie ma problemu jesli ktos mamrocze po piwie. Problem pojawia sie, gdy ktos mamrocze na co dzien bez niego...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 02-09-2010, 16:26   #7
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
A ja bym upatrywała to szczególne wychudzenie i brak wyrobionej masy mięśniowej w zupełnie czymś innym
Chodzi ci o to o czym szepcza trawy? Pewnie nawet masz racje....

Dorosly pies bez wyrobionej masy miesniowej moze oznaczac brak normalnego treningu - to raz. Pies dorosly o wygladzie psa zabiedzonego moze oznaczac jakas chorobe - to dwa. Brak wynikow badan HD u suki 5–letniej (mimo wczesniej gromko zapowiadanych badan i planow hodowlanych), w sytuacji przeswietlonych pozostalych psow z miotu (jak i drugiej suczki tej wlascicielki) moze nasuwac pewne przypuszczenia - to trzy.
I jakby powiedziała Tekla z Seksmisji… "To dwa, raz i dwa to trzy, a trzy oznacza tajemnice"...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 02-09-2010, 19:58   #8
MagdaW
Junior Member

MagdaW's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
A może to tylko takie zdjęcie?
niestety takich zdjęć jest więcej

MagdaW jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 20:30   #9
Puchatek
Senior Member

O, ja pierdziu!!!!! /że tak elegancko sobie westchnę..../
Przyznam, że wpadłam na wystawę z drugim psem, gdy Małżonek już był na ringu z Lailą i nawet nie przyglądałam się innym psom /gdy sunia mnie przyuważyła, pomknęłam do znajomych wilczarzowców/, ale ... te zdjęcia mi właśnie rozjaśniły, czemu jesteśmy obiektem tej niepohamowanej, prymitywnej zawiści... Jak powiedziała znajoma: "solą w oku"...
Ostatnie zdjęcie musi być fotomontażem! Tak nie może wyglądać 5-cioletnia suka!!!
...
Cześć, Magda! Daj jeszcze zdjęcia, gdy Laila chodzi na... sznurku!
Taaaak.... po drodze zgubiliśmy obie smycze i posiłkowaliśmy się tym, co w ręce wpadło!
To rzadki widok: wilczak na kolczatce i sznurku!
...
Cholera, nie wiem czemu, ten deszczowy dzień stał się właśnie radośniejszy...
...
Agnieszko, dzięki! To nie wiedziałaś, że mam najpiękniejszego wilczaka w całej wsi?!
Old 02-09-2010, 21:15   #10
MagdaW
Junior Member

MagdaW's Avatar

Jest i Laila na ... sznurku

MagdaW jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 22:10   #11
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Na zdjeciach sa dwie suki, Barsa i Gina, 5 i 4 lata jakby ktos nie zauwazyl. Tak tylko dla scislosci.
Old 03-09-2010, 08:57   #12
Puchatek
Senior Member

Na zdjeciach sa dwie suki, Barsa i Gina, 5 i 4 lata jakby ktos nie zauwazyl.
To tym większy wstyd!
Gdyby chodziło o jednego psa można by uważać, że przypadek pojedynczy: np. choroba.
Ale jeśli w grę wchodzą dwa psy jednego właściciela, to może się to kwalifikować, jako sprawa dla Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami z paragrafu: "znęcanie się nad zwierzętami".
I jakby ktoś nie wiedział, a używał mózgu, to by dodał sobie dwa do dwóch i wyszło by mu cztery: oj, mamroty wypalają komóry, wypalają.
Pomyśl, Btd: sędzia jest wściekły i nie nagradza suki /wg Twoich kumpli/, bo wyszła na ring w kolczatce. A potem daje jej I lokatę, ocenę doskonałą i CWC?! A może kumple zapomnieli dodać, że suka wyszła na porównanie w kolczatce, bo nie było czasu na zmianę na ringówkę-szubienicę?
Bo, że sędzia był super -nie podlega dyskusji! Same ONAN-EKSCELENT!!! A może był "be" tylko przy ocenie mojego psa -miał zaćmienie mózgu /od mamrotów?/ i dlatego się pieprznął i dał mojej suce taką ocenę. A może wina tłumacza, który perfidnie sędziego podszedł, bo chciał ze mną wypić mamrota za węgłem.
Wiesz, co? Zafunduj /z kliką/ jakiś odwyk kłamcom i dożywianie zagłodzonym.
I mam pewne podejrzenie, skąd ta niepohamowana wściekłość: suka - 5 lat, pora wreszcie zrobić championa /by się pławić na forumku/, a pojadę se na białostocką wioskę i zgarnę stawkę. W końcu wiejski sierściuch z Girios Dvasia, to żadna konkurencja /pewnie już pean był przygotowany do wklejenia po powrocie/. A tu bęc: samczy kundel wygrał.
To wstyd i hańba !
Gdyby przegrała z psami z Peronówki, z dworka, to mniejszy wstyd. A tu taki policzek! I championka nadal nie ma! /czy jest minka z gestem Kozakiewicza?/
Ale może do emerytury jeszcze coś zgarnie -mamy kilka wystaw na peryferiach kraju, "a nóż" się uda.
Amunicja się skończyła i mamy jazdę o kolczatkę... cymes!
Nigdy nie ukrywałam, że moje psy /nawet, gdy byłam mała/ chodziły w kolczatkach. I jeśli ktoś się o to czepia, to jest zwykłym .... /wstaw wg. uznania/. Bo mu się "źle kojarzy"? Temat o złym kojarzeniu już przerabialiśmy, prawda?
Miłego dnia, Btd /mój jest dobry -jestem po rozmowie z prawnikiem względem następnej jazdy/
Old 03-09-2010, 09:14   #13
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Puchatek View Post
[b]
I mam pewne podejrzenie, skąd ta niepohamowana wściekłość: suka - 5 lat, pora wreszcie zrobić championa /by się pławić na forumku/, a pojadę se na białostocką wioskę i zgarnę stawkę.
Sprostuję może, bo i tak wcześniej czy później ktoś to na pewno zrobi; Barsa chyba już się nie musi starać o championat krajowy, bo go już ma?
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 22:09   #14
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by MagdaW View Post
niestety takich zdjęć jest więcej

gdyby nie fakt, ze to raczej smutny widok, powiedzialabym, ze to nowy rodzaj charta...
anula jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules