Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-09-2010, 22:39   #1
Aga B.
Junior Member

Aga B.'s Avatar

A czy Panienka wie gdzie asystowali i uczyli się anatomii sędziowie wystaw łódzkich?? - nie sądzę!

Quote:
mnie litewskie bardziej podobaja sie bo sa o wieciej stroge.
a według mnie u nas są bardziej srogie bo większa ilość psów z różnych hodowli, zróżnicowane oceny,a nie tylko same doskonałe jak u was (mam na myśli 2 ostatnie klubówki.)
Aga B. jest offline   Reply With Quote
Old 22-09-2010, 22:58   #2
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by Aga B. View Post
a według mnie u nas są bardziej srogie bo większa ilość psów z różnych hodowli, zróżnicowane oceny,a nie tylko same doskonałe jak u was (mam na myśli 2 ostatnie klubówki.)
Nie chce wchodzic w dyskusje, tylko dodam, ze na ostatniej klubowce na Litwie, byly tez bardzo dobre

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 22-09-2010, 23:16   #3
Aga B.
Junior Member

Aga B.'s Avatar

Quote:
Nie chce wchodzic w dyskusje, tylko dodam, ze na ostatniej klubowce na Litwie, byly tez bardzo dobre
-fakt źle to ujęłam.
Chodziło mi o te 2 ostatnie, wyłączając tą z 5/6/2010 gdzie sędziowała Daiva, a więc precyzując klubówki z 5/9/2009 i 11/10/2008.

Niemniej jednak ja już z mojej strony kończę tę dyskusję bo oczki mi się "klejom" A zatem dobrej nocy wszystkim
Aga B. jest offline   Reply With Quote
Old 22-09-2010, 23:27   #4
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
-fakt źle to ujęłam.
Chodziło mi o te 2 ostatnie, wyłączając tą z 5/6/2010 gdzie sędziowała Daiva, a więc precyzując klubówki z 5/9/2009 i 11/10/2008.
Aaaa. To ok. Bo akurat na ostatniej posypalo sie sporo bdb.

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
no ale najlepszym psem w Lodzi jest ... litewski pies
Po polskim ojcu :P

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 22-09-2010, 23:30   #5
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post

Po polskim ojcu :P
ktory jest po slowackim ojcu i czeska suka

mysle ze wyjasnilismi co i jak a wszyskych chetnych zrobic konkurencje na Litwie chetnie zapraszami na klubowa (ps. u nas to tylko do 40 psow zyje a nie prawie 200, to kazdy pies jest milo widziany)
Old 23-09-2010, 07:53   #6
Puchatek
Senior Member

Ja, oczywiście, niekoniecznie się znam, ale są kwestie nie do końca dla mnie przedstawiające pełny obraz "hodowlany".
Będę wdzięczna za logiczne wytłumaczenie mi "w szerszym aspekcie" i skorygowanie toku myślowego:
-oceniany jest reproduktor na podstawie jego potomstwa, gdy jego samego na wystawie brak. Hmmm... to ciekawa konkurencja szczególnie, że można mieć średnio fajowego psa, ale zrobić dobry dobór i wyjdą fajowe psy po drugim rodzicu. Bez wad reproduktora. Czy nie byłoby logiczniej, by w konkurencji >na najlepszego reproduktora< stawił się jednak jegomość i byłaby możliwość porównania?
-oceniana jest grupa hodowlana... to też intryga, jak dla mnie. I pójście po linii najmniejszego oporu. Hodowla to nie jeden miot. To LINIA. Praca wieloletnia. Tworzenie ciągłości wzorca lub tego, co może wydawać się zgodne z wzorcem. Wystarczy wziąć matkę i kilka dzieciaków z miotu i jest grupa... Czy nie byłoby rozsądniej, bo dawałoby pogląd na szerszy zakres pracy hodowlanej, gdyby do tej konkurencji stawały suki z potomstwem -przedstawicielami kilku miotów. Lub rodzic z dziećmi i wnukami -takie zawężenie kryterium i obostrzenie. Laur dostaje hodowla. Zawsze, przy obecnym kryterium, może zwyciężyć przypadkowa koligacja.
-no i kolejny, jak dla mnie, "kwiatek", to jeden przedstawiciel dostający wszystkie laury. Pomijam kwestię urody i wzorcowości -wilczak ma taki "rozstrzał" "wzorcowy" i kryteria lubienia i podobania, że to jest, wg mnie, jak z gustem... ale taka ocena daje pole do popisu spekulacjom: "nie było innego, to dostał ten", "sędzia, to kumpel właściciela", "sędzia się nie zna, to dał temu, który akurat się zgłosił", itd i itp...
...
Podejrzewam, że ta dyskusja i tak w sumie nic nie wniesie, ot... pogadać można. Bo, tak naprawdę, to moim zdanie, winny jest ZKwP. To oni ustanawiają kryteria. I obserwując na przestrzeni kilku lat, mam wrażenie, że kryteria spadają drastycznie na pysk. Ten rok, to kuriozum: oficjalne przyzwolenie na przyjazdy cieczkujących suk. Nie liczy się już pies, nie liczy się wysoki poziom, nie liczą się wystawowe i ludzko-moralne standardy, ale kasa. I coraz więcej kasy dzięki "pączkującym" konkurencjom...
...
No, cóż... może Klub z wyśrubowanymi zapisami by coś w naszym, wilczakowym "przypadku" coś zmienił in plus. Ale to, jak widać, daleka droga, a i największymi oponentami istnienia takiej "organizacji" będą ludzie nie chcący się podporządkować jednemu wysokiemu standardowi i przepisom...
...
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 22-09-2010, 23:22   #7
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
A czy Panienka wie gdzie asystowali i uczyli się anatomii sędziowie wystaw łódzkich?? - nie sądzę!

mysle ze wiem wieciej od Ciebie
no co ja mam z tym zrobic jesli ta konkurencja nie przyjezdza ale za rok wot bedze cie - to bedzie wieciej juz
Old 22-09-2010, 23:25   #8
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

no ale najlepszym psem w Lodzi jest ... litewski pies

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules