![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Junior Member
|
![]()
A czy Panienka wie gdzie asystowali i uczyli się anatomii sędziowie wystaw łódzkich?? - nie sądzę!
Quote:
![]() |
![]() |
#2 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Chodziło mi o te 2 ostatnie, wyłączając tą z 5/6/2010 gdzie sędziowała Daiva, a więc precyzując klubówki z 5/9/2009 i 11/10/2008. Niemniej jednak ja już z mojej strony kończę tę dyskusję bo oczki mi się "klejom" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
Po polskim ojcu :P |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
ktory jest po slowackim ojcu i czeska suka
![]() mysle ze wyjasnilismi co i jak ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Ja, oczywiście, niekoniecznie się znam, ale są kwestie nie do końca dla mnie przedstawiające pełny obraz "hodowlany".
Będę wdzięczna za logiczne wytłumaczenie mi "w szerszym aspekcie" i skorygowanie toku myślowego: -oceniany jest reproduktor na podstawie jego potomstwa, gdy jego samego na wystawie brak. Hmmm... to ciekawa konkurencja szczególnie, że można mieć średnio fajowego psa, ale zrobić dobry dobór i wyjdą fajowe psy po drugim rodzicu. Bez wad reproduktora. Czy nie byłoby logiczniej, by w konkurencji >na najlepszego reproduktora< stawił się jednak jegomość i byłaby możliwość porównania? -oceniana jest grupa hodowlana... to też intryga, jak dla mnie. I pójście po linii najmniejszego oporu. Hodowla to nie jeden miot. To LINIA. Praca wieloletnia. Tworzenie ciągłości wzorca lub tego, co może wydawać się zgodne z wzorcem. Wystarczy wziąć matkę i kilka dzieciaków z miotu i jest grupa... Czy nie byłoby rozsądniej, bo dawałoby pogląd na szerszy zakres pracy hodowlanej, gdyby do tej konkurencji stawały suki z potomstwem -przedstawicielami kilku miotów. Lub rodzic z dziećmi i wnukami -takie zawężenie kryterium i obostrzenie. Laur dostaje hodowla. Zawsze, przy obecnym kryterium, może zwyciężyć przypadkowa koligacja. -no i kolejny, jak dla mnie, "kwiatek", to jeden przedstawiciel dostający wszystkie laury. Pomijam kwestię urody i wzorcowości -wilczak ma taki "rozstrzał" "wzorcowy" i kryteria lubienia i podobania, że to jest, wg mnie, jak z gustem... ale taka ocena daje pole do popisu spekulacjom: "nie było innego, to dostał ten", "sędzia, to kumpel właściciela", "sędzia się nie zna, to dał temu, który akurat się zgłosił", itd i itp... ... Podejrzewam, że ta dyskusja i tak w sumie nic nie wniesie, ot... pogadać można. Bo, tak naprawdę, to moim zdanie, winny jest ZKwP. To oni ustanawiają kryteria. I obserwując na przestrzeni kilku lat, mam wrażenie, że kryteria spadają drastycznie na pysk. Ten rok, to kuriozum: oficjalne przyzwolenie na przyjazdy cieczkujących suk. Nie liczy się już pies, nie liczy się wysoki poziom, nie liczą się wystawowe i ludzko-moralne standardy, ale kasa. I coraz więcej kasy dzięki "pączkującym" konkurencjom... ... No, cóż... może Klub z wyśrubowanymi zapisami by coś w naszym, wilczakowym "przypadku" coś zmienił in plus. Ale to, jak widać, daleka droga, a i największymi oponentami istnienia takiej "organizacji" będą ludzie nie chcący się podporządkować jednemu wysokiemu standardowi i przepisom... ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() no co ja mam z tym zrobic jesli ta konkurencja nie przyjezdza ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
no ale najlepszym psem w Lodzi jest ... litewski pies
![]() |
![]() |
![]() |