Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-12-2010, 22:16   #1
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by DanielZ View Post
Anna Redlicka[/i]
Przyjaciel Pies nr.3.2010

http://www.pies.pl/w-kynologicznym-tyglu_328_a2151.html
I za takie wlasnie artykuly uwielbiam pania Redlicka. Daniel, wielkie dzieki za jego wklejenie...! Widze, ze tez zauwazyles, ze pasuje jak ulal do naszego "piekielka"....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 16-12-2010 at 22:26.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 17-12-2010, 00:08   #2
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

A dlaczego piekiełko?
szczerze ? w ramach wzorca można znaleźć swoją nisze !!!

Nie zgadza, się że nie można mieć swojego wzorca, tego do czego dążymy!
Jeden woli wilczaki jaśniejsze inny ciemniejsze a inny z uszami lub bez i jest to najprostszy wśród podziałów.. To czego ja che, jest znane tym którzy chcą mieć szczeniaka ode mnie ..i tyle
Old 17-12-2010, 00:15   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Galicja View Post
A dlaczego piekiełko?

Jeden woli wilczaki jaśniejsze inny ciemniejsze a inny z uszami lub bez i jest to najprostszy wśród podziałów.. To czego ja che, jest znane tym którzy chcą mieć szczeniaka ode mnie ..i tyle
wzorziec jest jedny i kazdy miec swojego nie moze - to uczy sie na kazdych kursach sedziowskich

chyba mowis o interpretacje wzorca?
Old 17-12-2010, 00:21   #4
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Albo o różnicach w granicach wzorca Jakieś tam drobne różnice mogą być, typu ucho 1 cm krótsze, lub 1 cm dłuższe, sierść bardziej ruda lub bardziej szara, oko jasne zimne, lub jasne ciepłe

Ale Margo chyba pisała o tym, że "typ" będzie można określić dopiero kiedy po tych sukach pojawi się więcej miotów, bo Zmora dała szczenięta, które są kompletnie różne od tych które urodzą się po Strzydze, więc wtedy który typ będzie Sssmokowy?
Donka dała piękne szczenięta, ale po Inti są one też zupełnie inne, więc jaki jest typ Galicyjski?

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 17-12-2010, 00:27   #5
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Typ Galicyjski?Mój wymarzony... to ciemny...z obfitym futrem i wilczy
to skrzyżowanie Blitz z Baajem i Balounem z nutą Alpestre .... to mój ideał
Old 17-12-2010, 00:28   #6
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
wzorziec jest jedny i kazdy miec swojego nie moze - to uczy sie na kazdych kursach sedziowskich

chyba mowis o interpretacje wzorca?
Czyżby???
Najprostrze...kolor...wilczy ...tylko jedno słowo a tyle w sobie zawiera
Old 17-12-2010, 00:40   #7
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Czyżby???
to i mowie INTERPRETACJA oraz znanie hystorii pohodzenia rasy. i duzo duzo wieciej ( tylko nie kazdy chce te "bzdury" czytac)

jasne ze kazdy wzorca interpretuje wedlug swoich psow

wystarczy poczytac web site gdzie kazdy jest tym - the best w rasie
Old 17-12-2010, 00:48   #8
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Kali nie jest the best w rasie jest the best dla mnie, ale wady ma. Jest... można powiedzieć... poprawna
Ale dla mnie chyba jednak górą jest charakter

Magda, ideałów nie ma W każdym psie jest coś co mogłoby być lepsze, ale życzę, żeby się udało

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 17-12-2010, 00:51   #9
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

jesli tak bedzie... to albo hodowca slepy albo.... bo idealnego psa nie bylo nie ma i nie bedzie

jasne, ja tez nie mam ani jednego the best wilczaka i watpie czy takiego bede miala - ale proboje takiego wychodowac
Old 17-12-2010, 02:04   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Nie do konca... To jest dosyc precyzyjne okreslenie... Cale zamieszanie wynilko jedynie z tego powodu, ze od jakiegos czasu nie ma prawie wcale filmow i artykulow o wilkach europejskich. Za to wszedzie "bija w oczy" wizerunki wilkow amerykanskich, ktore rzeczywiscie kolorystycznie sa BARDZO mocno zroznicowane. Bo wystepuja nie tylko biale, "wilczaste" i czarne (i masa innych). Ale sa tez wilki, ktore np. rodza sie wilczaste lub czarne, a potem z wiekiem calkowicie bieleja...

Okarma powiedzial kiedys, ze nasze wilki maja "kolor ziemi" (chodzilo wlasnie o zdolnosc maskowania sie w naszych lasach i "krzakach"). Jasne to one nie sa...

Fachowo opisano to tak:

"Ogólnie sierść tego drapieżnika określa się jako buropłową z domieszką koloru brązowego i czarnego na grzbiecie oraz białożółtego na spodzie ciała."

To jest opis koloru wilczaka.

Oczywiscie nadal sa i beda rozne odcienie. Dodatkowo jeden wilczak moze zmieniac kolor (odcien): bo zalezy on od wieku, zywienia, czy pory roku.
Ale sa tez barwy wilczakow, ktore sie w naszej rasie spotyka, a ktore juz nie lapia sie pod ten opis...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 17-12-2010, 08:23   #11
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Sami widzicie, że dla każdego "wilczość" oznacza coś innego Dla jednego hodowcy wielkie (ciemne?) futro, dla innego charakter, jeszcze dla kogoś - wrażenie ogólne jasnych ślepiów i małych uszu...

Dla mnie (choć nie jestem hodowcą, więc żadnego 'typu' nie tworzę, ani nie forsuję ) "wilczy wilczak" to pies poruszający się jak wilk, co jest związane z jego budową ciała. Choćby nie wiem jak wilczo wilczak wyglądał w statyce, jeśli biegnąc "kolebie się na boki" albo wyrzuca przednie lub tylne łapy, dla mnie nie będzie wilczy . Ruch to coś co najbardziej urzeka mnie w wilkach: prosty grzbiet, przyklejone do podłoża łapy jakby na sprężynkach... charakterystyczne lekkie przemykanie się z wdziękiem w lekkim pochyleniu na bok ... mogę na to patrzeć bez końca!

Dlatego m. in. czekałam na szczeniaka po suni, która urzekła mnie swoim ruchem (i charakterem) i mam dokładnie to, co chciałam

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 17-12-2010, 10:46   #12
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Wiec jesli ktos poszukuje szczeniaka to po prostu musi wybrac rodzicow, ktorzy mu sie podobaja... To wszystko...
Wiśta wio, łatwo powiedzieć...
Zastanawiam się, czy nawet dzisiaj potrafiłabym samodzielnie dokonać wyboru wg powyższego "przepisu". W końcu większość rodziców obecnych miotów i tak znam tylko ze zdjęć, a ze zdjęciami wiadomo jak jest. Pewnie że odpowiedzialny przyszły właściciel powinien pojechać do hodowli, ale tam też najczęściej może na własne oczy obejrzeć tylko mamę.
Nie wszyscy są aż tak odpowiedzialni, żeby przed zakupem poświęcić ogromną ilość czasu na jeżdżenie po wystawach, obozach, spotkaniach, bonitacjach,gdzie można wiele psów zobaczyć na własne oczy (mówię oczywiście o osobach świeżych w temacie, nie tych wgryzionych i zarażonych ).
W każdym razie gdy przypomnę sobie nasze "starania o wilczaka", to wiem jedno; NAWET gdybyśmy odbyli te wszystkie "peregrynacje" i tak nie potrafilibyśmy wybrać, a nawet jeśli byśmy wybrali, to wcale niekoniecznie optymalnie. Wtedy po prostu wiedzieliśmy na ten temat TAK mało, że jedynie co wydawało nam się słuszne, to po prostu zaufanie właśnie "marce" hodowli, bo na własną wiedzę liczyć nie mogliśmy. Po prostu zufaliśmy, że wybierając taką a nie inną hodowlę, możemy liczyć na odpowiednie dobór rodziców i na to, że w efekcie nie będziemy rozczarowani i w naszym przypadku nasze droga się sprawdziła.
Zatem podsumowując myślę, że wielu nowych przyszłych właścicieli wilczaków dokonuje wyboru w podobny sposób zwłaszcza jeśli nie zamierzają podobnie jak my hodować, a w psie chcą widzieć jedynie (albo aż) przyjaciela i zawsze jednak "marka" hodowli będzie miała znaczenie.
Kwestią zupełnie odrębną jest, w jaki sposób się tę markę "wyrabia". Załączony artykuł bardzo celnie wypunktowuje te sposoby. Co daje też do myślenia; bo okazuje się, że przy wyborze szczeniaka przydatna może być nie tylko wiedza o rasie, ale także umiejętność czytania, zwłaszcza między wierszami.

Last edited by Grin; 17-12-2010 at 10:55.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 17-12-2010, 10:58   #13
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

marzenie Margo wilczak o wyglądzie tego wilka

P.S. Tu podziękowania Małgosiu za rady i cenne uwagi (tu dla tych co puszczają w obieg plotę, że Margo się wiedzą nie dzieli: jak umiesz pytać, to odpowiedź otrzymasz)

A tak jedna "dziewczynka" napisała o swoim wilczakowym marzeniu:
"Jakie ja lubię wilczaki?
Uwielbiam piękne głowy, małe uszka, intensywne kolory i gęste futro, jasne i skośne oczka, brzuch wciągnięty, piękne smukłe łapki i ruch, ruch tak delikatny jakby pies unosił się nad ziemią..."

Myślę, że to piękne podsumowanie wspólnego zdania na temat wymarzonego wilczaka.

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 17-12-2010, 01:49   #14
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
A dlaczego piekiełko?
To z powodu tego punktu:

PR-owcy
To ulepszona wersja dzieci Midasa. Oni doskonale wiedzą, że reklama jest dźwignią handlu, więc by zaistnieć w kynologicznej społeczności, głośno krzyczą o swych jakichkolwiek osiągnięciach. Wygrana na maleńkiej, regionalnej wystawie urasta na ich stronie internetowej do rozmiaru wszechkontynentalnego sukcesu. Od dzieci Midasa różni ich to, że zdają sobie sprawę z wartości własnych piesków. A także z tego, że tytuł Championa Mołdawii bądź Czarnogóry zdobyty na jednej wystawie, na której w dodatku nie było żadnej konkurencji, nie jest równoważny z championatem zrobionym na kilku wystawach i po wyrównanej walce z innymi psami. Ale co tam! Wystarczy pomanipulować faktami, tu dodać, tam naciągnąć, i za chwilę już nikt nie będzie pamiętał, jak naprawdę było. Jest champion? Jest! I tylko to się liczy.

Taki PR bardzo pomaga w handlowaniu szczeniaczkami, bo zawsze znajdą się naiwni, którzy się złapią na lep rzekomych sukcesów. Lecz czasem walka o klienta bywa zacięta i wtedy trzeba sięgnąć po inną metodę. Polega ona na szkalowaniu konkurencji. Retoryka jest mniej więcej taka: "Inni hodowcy są nieuczciwi i mają chore, agresywne itp. psy. My oferujemy szczenięta zdrowe i piękne, które nie mają szans na wystawach tylko dlatego, że tamci wraz z sędziami tworzą klikę".

Ta ostatnia czesc udzielila sie u nas nie tylko hodowcom, ale i "zwyklym" wlascicielom....
Przez 10 lat hodowli CzW w Polsce nie zostalo puszczonych w eter tyle klamst co w ciagu jedynie tego roku...

Quote:
Chyba sie troche nie rozumiemy. Ta nisza o ktorej piszesz bedzie wlasnie preferencjami hodowcy o ktorych pisalam.
Innego WZORCA miec nie mozna - wzorzec rasy jest tylko jeden. Psow, ktore by wygladaly/zachowywaly sie inaczej hodowac sie nie da... (tzn. da, ale wtedy nie bedzie to hodowanie psow w innym "typie", ale hodowanie psow niezgodnych ze wzorcem).

Quote:
i
Quote:
Typ Galicyjski?Mój wymarzony... to ciemny...z obfitym futrem i wilczy
to skrzyżowanie Blitz z Baajem i Balounem z nutą Alpestre .... to mój ideał
Ale to o czym piszesz to jedynie... marzenia... A raczej tak jak piszesz: ideal do osiagniecia; to psy i suki, ktore (jeszcze) nie istnieja. Ja natomiast mialam na mysli to co jest "namacalne" - to jakie mioty przychodza na swiat i jakie przyjda w niedalekiej przyszlosci... I to czego moga oczekiwac ludzie, ktorzy decyduja sie na wilczaka w tym roku, za rok, czy za dwa....

MOIM idealem nie jest zaden wilczak - tym zyjacym do MOJEGO idealu jeszcze troche brakuje. Oto moj "Peronowkowy typ":

pies:

i suka:

Niestety, chocbym nie wiem jakbym bardzo chciala to nie moge ludziom zaoferowac mojego MARZENIA. Staram sie jak moge, aby ten ideal osiagnac, ale nie ludze sie, ze uda sie to w ciagu jednej generacji, jednego miotu i jednego krycia... To, ze takie psy sobie "wymarzylam" nie oznacza niestety, ze same z siebie beda sie w mojej hodowli wlasnie takie psy rodzily...
Co jednak moge zaoferowac to to co kazdy jest w stanie "zobaczyc" i "dotknac". I to samo dostana w kazdej innej hodowli - nie MARZENIE i IDEAL, ale dziecko konkretnych rodzicow, ktore mniej lub wiecej to wlasnie ich i ich rodzicow bedzie przypominac...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules