Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-02-2011, 12:33   #1
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Yyy... nie jestem znawczynią kolorów, ale dla mnie rudy to nie to samo co brązowy...
Old 25-02-2011, 14:16   #2
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
...rudy to nie to samo co brązowy...
Tj. szary jest rozjaśnionym czarnym, tak też rudy to po prostu jaskrawszy brąz (oba zaś powstały na bazie koloru czerwonego).
Wilczy Duch jest offline   Reply With Quote
Old 25-02-2011, 14:23   #3
Miru
Junior Member

Miru's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Miru

Musze to napisać, masz naprawdę ciekawą teorie co do kolorów,wiki rządzi, gdybym przez szmat czasu nie ,,siedziała w kolorach '' przyznała bym Ci racje.
Old 25-02-2011, 14:37   #4
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Miru View Post
...wiki rządzi...
Może lepiej wyjaśnij łaskawie zainteresowanym, co ma wikipedia do szarości i rudości (skoro tak jak reszta tutejszych krykykańców nabrałaś wody w usta w/s mojego powyższego w pełni logicznego wywodu na temat wzorcowego koloru szaty), jak i tak nawet średniorozgarnięci dobrze mogą i bez niej zinterpretować konkretne barwy... no chyba, że mają w tym jakiś interes (być może czysto finansowy, jeśli akurat ich reproduktory i suki hodowlane są dalekie od typowo wilczastego umaszczenia, gdzie szara sierść jest pożądana), aby zwodzić innych niestworzonymi majaczeniami.
Old 25-02-2011, 14:48   #5
Miru
Junior Member

Miru's Avatar

Niestworzone majaczenia? Nie wiem co sfera finansowa ma wspólnego ze wzorcowym wilczakiem, ale w tej chwili zabrnąłeś z daleko.Nie rozumiem dlaczego stawiasz hodowców pod murem, krytykujesz pracę nad jednoznacznie obranym wzorcem i na dodatek uważasz że pośród hodowców i właścicieli wilczaków to właśnie Ty masz rację, choć pewnie z wilkami ani wilczakami wiele wspólnego nie masz.
Old 25-02-2011, 15:05   #6
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

i kedy przeczytalam wszystkie posty to rozumiem ze pan IRA.S bedzie miec cholerny duzy problem z wybraniem szczeniaka- bo wszyscie hodowcy w PL choduja ten "
Quote:
(być może czysto finansowy, jeśli akurat ich reproduktory i suki hodowlane są dalekie od typowo wilczastego umaszczenia, gdzie szara sierść jest pożądana
bede interesowa cie wybieraniem pieska - bo chyba potrzebne bedzie i popkorn kupic

p.s. zmarlam ze smiechu .. realne trolik i klon jednego chlopczika przysedl.
Old 25-02-2011, 15:09   #7
Miru
Junior Member

Miru's Avatar

Wychodzi na to że Polska populacja wilczaków, ba wilków nie jest zgodna ze wzorcem.
Old 26-02-2011, 18:34   #8
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by atah View Post
...jeśli myśląc o zakupie wilczaka analizujesz głównie kolor futerka.
Jak grochem o ścianę - powtarzam zatem po raz n-ty, że odcień umaszczenia ma dla mnie jak najmniejsze znaczenie (byle tylko mieściła się ona we wzorcowej normie i nic poza tym), a tutaj zabrałem jedynie głos, gdyż kompletnie nie pojmuję w czym upatrujecie nieregulaminowość "szaraków", skoro jednoznacznie wzorzec CsV nie jest im przeciwny (znacznie bardziej rygorystycznie z kolei odnosi się on do "ryżyków", których Wy z kolei aż do przesady bezpodstawnie gloryfikujecie).
Old 26-02-2011, 18:37   #9
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by ira.s View Post
(znacznie bardziej rygorystycznie z kolei odnosi się on do "ryżyków", których Wy z kolei aż do przesady bezpodstawnie gloryfikujecie).
Gdzie niby jest tak napisane?
Bo ja tam widze jedynie "gloryfikowanie" ryzykow... I to w roznych punktach...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 26-02-2011, 19:03   #10
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Miru View Post
...abys pokazał zdjęcia wilczaków tych Twoich...
Żadnych moich, a co najwyżej jednych z wielu wzorcowych, których fotki nawet sami prezentujecie na stronce startowej Waszego portalu, więc po kiego licha udajecie, że ich wzorcowo nieuznajecie, skoro są powszechnie publikowane na tym portalu?!
Old 26-02-2011, 19:10   #11
Z LASÓW LOTHLORIEN
Junior Member

Z LASÓW LOTHLORIEN's Avatar

...wilczak czechosłowacki powinien wyglądać jak wilk karpacki od którego się wywodzi, czego tu można nie zrozumieć, mając zdjęcia za pomoc? ech

Last edited by Z LASÓW LOTHLORIEN; 26-02-2011 at 19:18.
Z LASÓW LOTHLORIEN jest offline   Reply With Quote
Old 26-02-2011, 19:19   #12
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Z LASÓW LOTHLORIEN View Post
...które mają preferowany przez Ciebie kolor szaty.
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/34310/

Pierwszy z brzegu przykład (który to od razu wyświetlił mi się na Waszej stronce startowej) prezentuje wzorcowo szarawe wilczaki, których maski są jak najbardziej dobrze zaznaczone, więc skąd się biorą te Wasze animozje, to chyba tylko sami "ryżykowcy" wiedzą.
Old 10-12-2011, 21:29   #13
maria
Junior Member

maria's Avatar

Quote:
Originally Posted by Z LASÓW LOTHLORIEN View Post
...wilczak czechosłowacki powinien wyglądać jak wilk karpacki od którego się wywodzi, czego tu można nie zrozumieć, mając zdjęcia za pomoc? ech
przyglądając się wilkom ze zdjęć i wilczakom stwierdzam, że mało są one do siebie podobne. żaden wilczak nie ma tak małych uszu, żaden nie ma tak zwężonej kufy, a już w gestości sierści zimą trudno się doszukać jakich kolwiek podobieństw między wilkiem i wilczakiem. widać w wilczakach dużo z wilka, gdy się im lepiej przyjrzeć, ale moim zdaniem na pierwszy rzut oka, bez rozważania cech anatomicznych i behawioralnych, poprostu różnią się bardzo wyglądem i w większości przypadków po pierwszym rzucie oka na psa trzeba się doszukiwać wilka w wilczaku, jeśli założyć, że wzorcem są wilki z dołączonych do tego topiku zdjęć.
ja tam sobie upraszczam sprawę - jak sama nazwa gatunku wskazuje - wilk szary, a nie rudy czy płowy, a o wilku karpackim nigdy nie słyszałam, poza czytaniem historii tworzenia rasy czechosłowacki wilczak i rozmowach na forum. nigdzie, gdzie piszą o podgatunkach wilka nie spotkałam sie z podgatunkiem wilka karpackiego, a na naszym terenie podobno żyje podgatunek wilk euroazjatycki, a nie karpacki. nie znalazłam żadnych informacji o odmianach wilka euroazjatyckiego. jesli ktoś ma jakieś info to proszę podrzucić link.
w Polsce widziałam tylko jednego bardzo szarego wilczaka, który nie miał domieszki płowego koloru, ale widziałam go tylko w porze zimowej, niewiem jak wyglada latem.
Edytuję, ponieważ doszłam własnie do wniosku, po dalszych próbach dotarcia do rozszyfrowania tego, co to jest wilk karpacki, że pisząc o wilku karpackim wprowadza się czytelników w błąd, dając do zrozumienia, ze jest to jakaś usystematyzowana jednostka, odmienny podgatunek wilka. To ciągłe podkreslanie, że wilczak ma byc podobny do wilka karpackiego jedynie, nie ma w sumie żadnego uzasadnienia, zakładając, że "wilki karpackie" to populacja wilków euroazjatyckich, które żyją w Karpatach, a więc równie dobrze wilkami karpackimi mogą być wilki rosyjskie, które osiedlą się w Karpatach, bo "wilk karpacki" to nazwa nie podgatunku czy odmiany, a nazwa populacji, czyli grupy osobników tego samego gatunku (wilk), występujących na danym terenie (Karpaty). Zgodzę się, że wilczak ma być zatem podobny do wilków z populacji karpackiej, gdyż w populacji wystepują korelacje genetyczne, fenotypowe, behawioralne, itp jednak określenie "wilk karpacki" i takie odnoszenie się z tym w każdej publikacji tworzy wrażenie istnienia szczególnego podgatunku, co osoby niezorientowane w temacie wprowadza w błąd, jak na przykład mnie. Posługujemy się fotkami w celu okreslenia jak ma wyglądać wilczak, pokazując wilki z populacji karpackiej, jednak nadal z nich nie wiem czym różnią się wilki z populacji karpackiej od innych populacji wilków euroazjatyckich. Kolorem? wzrostem? długością ucha? kufy? itp itp
Wg mnie każdy wilk z fotek w załączonym linku wygląda inaczej i nie widzę jakiś szczególnych współnych elementów, które charakteryzowałyby tę konkretnę populację i odróżniały ją od innych populacji. Nie twierdze, ze ich nie ma, ja ich poprostu nie widzę, a jesli widzicie, to będę wdzięczna za wskazanie ich. myślę, że to budzi tyle tych sporów o wygląd, bo kazdy wie, że wilczak ma być podobny do populacji karpackiej, a mało kto wie czym sie ona charakteryzuje, czym odróżnia się od innych populacji. ja niewiem, a na fotkach z linku, chyba Konrada, każdy wilk wyglada dla mnie inaczej, nie widzę cech wspólnych tylko dla tej danej populacji. bez sensu dyskutowac o tym jak co ma wygladać, gdy nie wiemy jak co ma wyglądac... a może populacja wilka karpackiego nie ma wcale żadnych fenotypowych cech wspólnych? wtedy już zupełnie nie będziemy mogli mówić, ze wilczak ma wyglądać podobnie do wilka karpackiego, jeśli każdy wygląda inaczej.... jesli ktoś ma dostęp do fachowej literatury może nam wskaże cechy tej populacji, wówczas napewno uniknie się wielu sporów na forum w kwestiach wyglądu, a szczególnie wzrostu i koloru wilków, gdyż te wzbudzały najwięcej emocji ostatnimi czasy.

Ps. coś znalazłam w temacie wyglądu i koloru, wygląd strona 3, o kolorze str 2, tylko niewiem, czy to o wilku euroazjatyckim ogólnie, czy opis tworzony na podstawie populacji karpackiej http://www.gios.gov.pl/siedliska/pdf...anis_lupus.pdf
Wzorzec wilaczaka nie jest aż tak precyzyjnie określony, z dopasowaniem koloru do każdej części ciała, a więc odbiegajace od wilczego jest dopuszczalne jednak ??? To już chyba nie ma nad czym dyskutować, skoro wilczak nie musi mieć umaszczenia jak wilk, a jedynie zbliżony do niego kolor, maskę i plamkę na ogonie Choć napewno hodowcy mają wieksze ambicje i nie ograniczaja się do zachowania wzorca, zwracając większą uwagę na prawdziwe umaszczenie wilków.

Last edited by maria; 11-12-2011 at 04:38.
maria jest offline   Reply With Quote
Old 26-02-2011, 21:35   #14
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by ira.s View Post
Żadnych moich, a co najwyżej jednych z wielu wzorcowych, których fotki nawet sami prezentujecie na stronce startowej Waszego portalu, więc po kiego licha udajecie, że ich wzorcowo nieuznajecie, skoro są powszechnie publikowane na tym portalu?!
Abstrahując od kwestii "uznawania" bądź nie, proszę o niewyciąganie pochopnych wniosków; to że na na tym portalu zgromadzono tysiące różnych fotek (które także losowo pojawiają się na stronie startowej), nie oznacza, że ktoś je cenzuruje pod kątem; "ten wilczak jest prawidłowy - dajemy; a ten nie - wyrzucamy".
Po drugie akurat kierowanie się zdjęciami przy ocenie koloru wilczaka (zwłaszcza - pardon - tak niewiele wiedząc na ten temat) jest bardzo zwodnicze. Każdy to wie, kto miał choć trochę styczności z fotografią. Poza tym - to co było już mówione; zobaczysz jednego psa w jego letnim "odzieniu" - szarak; zobaczysz w bardziej obfitym, zimowym futerku - zupełnie inna para kaloszy.
Na potwierdzenie mój własny pies.
1. Letnie - "łyse" futerko plus zdjęcie robione latem przy zachmurzonym niebie dało tu akurat efekt jasno-szarego wilczaka:
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/139532/
2. Zdjęcie w obfitszym futerku, robione dodatkowo na śniegu przy popołudniowym choć trochę rozproszonym słoneczku, dało efekt zupełnie inny: http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/152801/
To aby na pewno ten sam pies?
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 12:27   #15
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
..."ten wilczak jest prawidłowy - dajemy; a ten nie - wyrzucamy".
Ja na szczęście się na żadnych nieregulaminowaych skrajnościach tam nie oparłem, tylko zapodałem przykład srebrzysto-szarego wilczaka, idealnie zawierający się w ramach wzorca CsV.

Quote:
Każdy to wie, kto miał choć trochę styczności z fotografią.
Tyle tylko, że fotografie, na które się sam powołałem, nie były w żadnym razie zafałszowane przesadnym naświetleniem/przyciemnieniem, a dość wiernie odzwierciedlały szarawe umaszczenie Delfi.

Quote:
...zobaczysz jednego psa w jego letnim "odzieniu" - szarak; zobaczysz w bardziej obfitym, zimowym futerku - zupełnie inna para kaloszy.
Tak się akurat składa, że jest to dość znamienna cecha generalnie dla psów pierwotnych, żyjących w zmiennej strefie klimatycznej i charakterystyczna nie tylko dla wilczaków, ale również i dla huskich, etc.
Jednakże nie oszukujmy się przy tym, iż dany osobnik niczym kameleon radykalnie potrafi zmienić się nie do poznania, gdyż w trakcie zmian pór roku jedynie połowicznie sam podszerstek będzie nadawał ton generalnemu umaszczeniu, kskoro sam włos okrywowy pozostanie w swym ubarwieniu niezmienny (i tak szarak nie przeobrazi się z nadejściem zimy od razu w ryżyka, a co najwyżej stanie się barwy żółto-szarej, jeśli akurat jego podszerstek nie będzie biały, ani srebrzysty, tylko złocisty).
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules