Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-09-2011, 09:58   #1
dorotka_z
Member

dorotka_z's Avatar

Grin, całkowicie zgadzam się z tym co napisałaś. Trudno o lepszy przykład niż Owczarki Niemieckie.

Nie mogę pojąć, dlaczego tylko przez to, że ktoś sobie wymyślił taki a nie inny wzorzec tak zdegenerowano zdrową i piękną rasę. Nie miesci mi się to w głowie. Szkoda, żeby coś takiego miało sie stać z wilczakami.

Graba, piszesz o bonitacji, nie o wystawach.

Może więc można pójść pod prąd i przyznawać uprawnienia hodowlane psom, które sprawdziły się użytkowo, przeszły badania i bonitację a nie takim, które były na kilku wystawach.

Ja wciąż, poza aspektem socjalizacyjno-towarzyskim, nie widzę inngo sensu w wystawianiu. Nie wiem czego o rasie mogłabym się na lub dzięki wystawie dowiedzieć.
dorotka_z jest offline   Reply With Quote
Old 29-09-2011, 10:11   #2
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by dorotka_z View Post
Grin, całkowicie zgadzam się z tym co napisałaś. Trudno o lepszy przykład niż Owczarki Niemieckie.

Nie mogę pojąć, dlaczego tylko przez to, że ktoś sobie wymyślił taki a nie inny wzorzec tak zdegenerowano zdrową i piękną rasę. Nie miesci mi się to w głowie. Szkoda, żeby coś takiego miało sie stać z wilczakami.
"Najlepsze", albo raczej najsmutniejsze jest to; że właśnie (Margo o tym kiedyś pisała) sam wzorzec owczarków jest ok, tylko jakby sędziowie kierowali się nim przy ocenianiu, większość obecnych ONów "leciałaby z ringów z hukiem i trzaskiem".
Quote:
Originally Posted by dorotka_z View Post
Może więc można pójść pod prąd i przyznawać uprawnienia hodowlane psom, które sprawdziły się użytkowo, przeszły badania i bonitację a nie takim, które były na kilku wystawach.
W obecnych uwarunkowaniach jest to niemożliwe; ZKwP musiałby przejść duuużą "reformę".
Ale w sumie też myślę, że jakkolwiek sama bonitacja też nie jest (jak czytaliśmy nie raz) pozbawiona uchybień, "zdrowiej" by chyba było, gdyby wystawom pozostawić tylko i wyłącznie funkcję konkursu piękności, jak to jest np. w Czechach i na Słowacji, zamiast obecnej polskiej "hybrydy".

Last edited by Grin; 29-09-2011 at 10:26.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 29-09-2011, 10:31   #3
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Buuu napisałam pięknego długiego posta i mi go zjadło

No to teraz krócej:

Ja wystawy lubię i traktuję je jako piknik rodzinny, pretekst do spotkania z przyjaciółmi. Zjem karkówkę, piwka się napiję, pogadam ze znajomymi właścicielami różnych ras. Na ringu sprawdzę jak działa nas team. Czasem jestem bardziej zadowolona z wystawy na której przegramy, bo Kali wg mnie lepiej się zachowa, już tak bywało Sucza pokazuje mi jak pracuje pod wpływem stresu który przechodzi na nią po ringówce. Ja się może nie stresuję za bardzo i absolutnie nie wynikiem wystawy, bardziej tym, czy suk nie wywinie mi jakiegoś numeru... I kiedy nie wywija, duma mnie rozpiera, kiedy sędzia sam sprawdzi zęby, a suka nawet nie drgnie, widzę efekty naszej pracy
Lubię pochodzić po stoiskach, pooglądać nowinki w psim asortymencie. Czasem coś kupię, ale wszystko mogę dotknąć, popróbować różnych karm etc...
Suka może na wystawie koegzystować z innymi sukami i spacerować ramię w ramię bez żadnych wyskoków, co zapewne na normalnym spacerze nie byłoby możliwe. Przy okazji zawsze trafi się jakiś nowy element socjalizacyjny, czy szkoleniowy - ostatnio były to strzały (no akurat nie powinno tego być na wystawie, bo nie każdy to ćwiczył... ale niestety było...) Głośna muzyka, dzieci wyciągające rączki, inne psy, suki, dużo tego
Wynik nie jest ważny, choć wiadomo, że się cieszę, kiedy coś ugramy, bo rywalizacja to takie ludzkie uczucie. Ale nie płaczę kiedy przegramy, opisy traktuję z przymrużeniem oka, bo ja znam najlepiej wady swojej suki
W jeden weekend byłyśmy na 2 wystawach: w sobotę mam w opisie "oko mogłoby być jaśniejsze", drugiego dnia "oko wystarczająco ciemne". I co tu jest babolem?? Bo ja wiem co :P

I będę nadal sobie jeździć na wystawy, staram się nie wtrącać w waśnie innych i po prostu robić swoje tak jak lubię. I nie trzymam z żadnym obozem Choć wiadomo, że i w tym świecie mam swoich bliższych przyjaciół i zwyczajnych znajomych

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 29-09-2011, 10:33   #4
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Owczarki maja wspaniale narzedzie hodowlane jakim jest Schutzhund i nadal na szczescie nie brak hodowcow ktorzy olewaja wystawy i korzystaja z niego.
Moim zdaniem wystawy, tytuliki psuja kazda rase uzytkowa, bo odwracaja uwage hodowcow od tego co najwazniejsze. Nie oczy, futerko czy wargi robia z owczarka owczarka czy wyzła z wyzła. Potem okazuje sie ze posowiec moze nie trafiac do miski pod warunkiem ze ma odpowiednio czerwone futerko, a wilczak moze bac sie wyjsc z budy o ile ma ladne kaciki ust...
Old 29-09-2011, 11:04   #5
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Znacie takie powiedzenie "lepsze wrogiem dobrego"? Przeciez na wystawie wybiera sie najlepszego z dobrych. I potem to co mialo byc lekkie to wychodzi rachityczne, mialo byc mocne wychodzi kolos, krotka kufa staje sie zupelnie plaska, opadajacy grzbiet to ciagniecie zadem po ziemi, dlugie podudzie to powyginane kulasy, itd, itd.
Old 29-09-2011, 11:11   #6
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Potem okazuje sie ze posowiec moze nie trafiac do miski pod warunkiem ze ma odpowiednio czerwone futerko, a wilczak moze bac sie wyjsc z budy o ile ma ladne kaciki ust...
Ale tu pretensji do "wystaw" jako takich mieć nie można, co najwyżej do ludzkiego umiłowania...pieniędzy Sędzia, który będzie za ostro ciął, nie będzie zapraszany na kolejne wystawy, bo wystawcy zagłosują "nogami", więc rozdaje się cewuce i (o zgrozo!) oceny "doskonała zgodność ze wzorcem" psom, które wg tegoż wzorca powinny zaliczać natychmiastową dyskwę!
"WADY DYSKWALIFIKUJĄCE:Agresja lub wyraźna lękliwość."
(skopiowane ze strony Dar Wilka)
A skoro wystawy są drogą do zdobycia uprawnień hodowlanych, to tym samym sędziowie biorą na siebie odpowiedzialność za coraz bardziej kalekie nowe pokolenia ras. Ja im życzę spokojnego snu, bez buntów sumienia

Znana wszystkim p. Zofia Mrzewińska, doświadczona sędzina prób pracy, w pewnym momencie przestała być zapraszana do sędziowania....bo była zbyt wymagająca.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 29-09-2011, 11:39   #7
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Gaga specjalnie dalam przyklad posokowca, ktorego istoty-wechu nie da sie sprawdzic w ringu i nie jest wina sedziego ze rasa oceniana a co za tym idzie, hodowana jest od d...y strony.
Quote:
Znana wszystkim p. Zofia Mrzewińska, doświadczona sędzina prób pracy, w pewnym momencie przestała być zapraszana do sędziowania....bo była zbyt wymagająca.
Oczywiscie ze tak jest. Wystarczy spojrzec na rozpiske na stronie ZK. Wszystkie egzaminy sedziowane sa przez 3 czy 4 sedziow i nie sa to ci sami co sedziuja wazne zawody. Nie ma jednak problemu by analizujac wyniki zawodow okreslic elite danej rasy. Chcac kupic dobre szczenie czy dobrac repa do suki eksterier oceni sie w kilka minut bez calej tej otoczki jaka sa wystawy. Owszem, niektorych hodowcow trzeba trzymac za rece by nie hodowali ponizej eksterierowego minimum stad przeglad czy 1-3 wystawy sa jak najbardziej ok. Przy okazji robi sie socjal. Ale jesli pies jedzie na 10, 15 wystawe na socjal to jest z nim cos nie tak i powinno byc narzedzie ktore to wykryje.
Old 29-09-2011, 12:07   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Gaga specjalnie dalam przyklad posokowca, ktorego istoty-wechu nie da sie sprawdzic w ringu i nie jest wina sedziego ze rasa oceniana a co za tym idzie, hodowana jest od d...y strony.
A ja już nie cięłam cytatu, ale odniosłam się do czw. Doskonale znamy całe hodowle, które niemal bez wyjątku można rozpoznać na ringu po ogonach wbijających sie w brzuch i ugiętych, jak do czołgania, łapach I pomijając (tu w całej wystawianej populacji rasy) przypadki "specjalne", po przejściach oraz klasy do młodzieży włącznie - ewidentną formą korupcji (niekoniecznie bezpośredniej) jest ocenianie takich psów i dawanie im jakiejkolwiek pozytywnej oceny. Bo bez zbędnych interpretacji, wg wzorca taki pies jest do dyskwalifikacji. Tym większe zło, jeśli sędziowie w dłuższym okresie czasu nie widzą jakiejkolwiek poprawy, a kolejne pozytywne oceny dają takim psom uprawienia hodowlane.
Dla mnie podczas wystaw zawsze było żenujące i obraźliwe-stawać do jakiegokolwiek porównania z psem, który....nie stoi
Bo jak ocenić eksterier (linia górna, katowanie, noszenie ogona itp) jeśli pies tego nie pokazuje?. Kicha, a nie ocena.

p.s.
Quote:
Ale jesli pies jedzie na 10, 15 wystawe na socjal to jest z nim cos nie tak i powinno byc narzedzie ktore to wykryje.
Jest! Uczciwy, rzetelny sędzia....ktoś widział ostatnio?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 29-09-2011 at 12:31.
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 29-09-2011, 12:08   #9
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Ale jesli pies jedzie na 10, 15 wystawe na socjal to jest z nim cos nie tak i powinno byc narzedzie ktore to wykryje.
Jefta, żeby nie było niedomówień...
Jak pies jedzie na 10,15 wystawę i nie widać efektów, to coś jest nie tak...
Moja suka chyba nieźle się na wystawach zachowuje, ale to możecie sami ocenić. Ale ja nadal uważam, że to wciąż socjal... tyle się mówiło, że z wilczakiem trzeba pracować całe jego życie. Więc pracujemy na różne sposoby wciąż i nieustannie. Nie sądzę, żeby Kali mogła się zachowywać lepiej niż się zachowuje, ale wciąż sobie przypominamy.

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 29-09-2011, 12:32   #10
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Tak oczywiscie. Ale nie chodzi tu o efekty typu troche mniej spiety. Pies na swojej ktorejs z rzedu wystawie ma swobodnie stac i biegac. Nie jest to jeszcze pies o dobrym charakterze ale absolutne minimum bez ktorego oceny eksterieru czy charakteru wogole nie powinno sie podejmowac. Skad bierze sie zaufanie sedziow bonitacyjnych i wystawowych ze pies jest super tylko jeszcze nie zsocjalizowany ktorzy przyznaja wysokie noty psom ktorych zachowanie w ringu odbiega od minimum o kilometry? Nie widza ze z pokolenia na pokolenie jest coraz gorzej? Czy pies ktory dostanie zasluzone diskw socjalizuje sie na wystawie gorzej niz jesli dostalby dosk, bo wystawca mowi sedziemu, ze na socjal przyjechal?

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules