|
|
|
|||||||
| Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Member
|
Grin, całkowicie zgadzam się z tym co napisałaś. Trudno o lepszy przykład niż Owczarki Niemieckie.
Nie mogę pojąć, dlaczego tylko przez to, że ktoś sobie wymyślił taki a nie inny wzorzec tak zdegenerowano zdrową i piękną rasę. Nie miesci mi się to w głowie. Szkoda, żeby coś takiego miało sie stać z wilczakami. Graba, piszesz o bonitacji, nie o wystawach. Może więc można pójść pod prąd i przyznawać uprawnienia hodowlane psom, które sprawdziły się użytkowo, przeszły badania i bonitację a nie takim, które były na kilku wystawach. Ja wciąż, poza aspektem socjalizacyjno-towarzyskim, nie widzę inngo sensu w wystawianiu. Nie wiem czego o rasie mogłabym się na lub dzięki wystawie dowiedzieć. |
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
Wilkokłak
|
Quote:
Quote:
Ale w sumie też myślę, że jakkolwiek sama bonitacja też nie jest (jak czytaliśmy nie raz) pozbawiona uchybień, "zdrowiej" by chyba było, gdyby wystawom pozostawić tylko i wyłącznie funkcję konkursu piękności, jak to jest np. w Czechach i na Słowacji, zamiast obecnej polskiej "hybrydy". Last edited by Grin; 29-09-2011 at 10:26. |
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
K-Lee Family
|
Buuu napisałam pięknego długiego posta i mi go zjadło
No to teraz krócej: Ja wystawy lubię i traktuję je jako piknik rodzinny, pretekst do spotkania z przyjaciółmi. Zjem karkówkę, piwka się napiję, pogadam ze znajomymi właścicielami różnych ras. Na ringu sprawdzę jak działa nas team. Czasem jestem bardziej zadowolona z wystawy na której przegramy, bo Kali wg mnie lepiej się zachowa, już tak bywało Lubię pochodzić po stoiskach, pooglądać nowinki w psim asortymencie. Czasem coś kupię, ale wszystko mogę dotknąć, popróbować różnych karm etc... Suka może na wystawie koegzystować z innymi sukami i spacerować ramię w ramię bez żadnych wyskoków, co zapewne na normalnym spacerze nie byłoby możliwe. Przy okazji zawsze trafi się jakiś nowy element socjalizacyjny, czy szkoleniowy - ostatnio były to strzały (no akurat nie powinno tego być na wystawie, bo nie każdy to ćwiczył... ale niestety było...) Głośna muzyka, dzieci wyciągające rączki, inne psy, suki, dużo tego Wynik nie jest ważny, choć wiadomo, że się cieszę, kiedy coś ugramy, bo rywalizacja to takie ludzkie uczucie. Ale nie płaczę kiedy przegramy, opisy traktuję z przymrużeniem oka, bo ja znam najlepiej wady swojej suki W jeden weekend byłyśmy na 2 wystawach: w sobotę mam w opisie "oko mogłoby być jaśniejsze", drugiego dnia "oko wystarczająco ciemne". I co tu jest babolem?? Bo ja wiem co :P I będę nadal sobie jeździć na wystawy, staram się nie wtrącać w waśnie innych i po prostu robić swoje tak jak lubię. I nie trzymam z żadnym obozem |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
Owczarki maja wspaniale narzedzie hodowlane jakim jest Schutzhund i nadal na szczescie nie brak hodowcow ktorzy olewaja wystawy i korzystaja z niego.
Moim zdaniem wystawy, tytuliki psuja kazda rase uzytkowa, bo odwracaja uwage hodowcow od tego co najwazniejsze. Nie oczy, futerko czy wargi robia z owczarka owczarka czy wyzła z wyzła. Potem okazuje sie ze posowiec moze nie trafiac do miski pod warunkiem ze ma odpowiednio czerwone futerko, a wilczak moze bac sie wyjsc z budy o ile ma ladne kaciki ust... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
Znacie takie powiedzenie "lepsze wrogiem dobrego"? Przeciez na wystawie wybiera sie najlepszego z dobrych. I potem to co mialo byc lekkie to wychodzi rachityczne, mialo byc mocne wychodzi kolos, krotka kufa staje sie zupelnie plaska, opadajacy grzbiet to ciagniecie zadem po ziemi, dlugie podudzie to powyginane kulasy, itd, itd.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
VIP Member
|
Quote:
"WADY DYSKWALIFIKUJĄCE:Agresja lub wyraźna lękliwość." (skopiowane ze strony Dar Wilka) A skoro wystawy są drogą do zdobycia uprawnień hodowlanych, to tym samym sędziowie biorą na siebie odpowiedzialność za coraz bardziej kalekie nowe pokolenia ras. Ja im życzę spokojnego snu, bez buntów sumienia Znana wszystkim p. Zofia Mrzewińska, doświadczona sędzina prób pracy, w pewnym momencie przestała być zapraszana do sędziowania....bo była zbyt wymagająca. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
Gaga specjalnie dalam przyklad posokowca, ktorego istoty-wechu nie da sie sprawdzic w ringu i nie jest wina sedziego ze rasa oceniana a co za tym idzie, hodowana jest od d...y strony.
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
VIP Member
|
Quote:
Dla mnie podczas wystaw zawsze było żenujące i obraźliwe-stawać do jakiegokolwiek porównania z psem, który....nie stoi Bo jak ocenić eksterier (linia górna, katowanie, noszenie ogona itp) jeśli pies tego nie pokazuje?. Kicha, a nie ocena. p.s. Quote:
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 29-09-2011 at 12:31. |
||
|
|
|
|
|
#9 | |
|
K-Lee Family
|
Quote:
Jak pies jedzie na 10,15 wystawę i nie widać efektów, to coś jest nie tak... Moja suka chyba nieźle się na wystawach zachowuje, ale to możecie sami ocenić. Ale ja nadal uważam, że to wciąż socjal... tyle się mówiło, że z wilczakiem trzeba pracować całe jego życie. Więc pracujemy na różne sposoby wciąż i nieustannie. Nie sądzę, żeby Kali mogła się zachowywać lepiej niż się zachowuje, ale wciąż sobie przypominamy. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
Tak oczywiscie. Ale nie chodzi tu o efekty typu troche mniej spiety. Pies na swojej ktorejs z rzedu wystawie ma swobodnie stac i biegac. Nie jest to jeszcze pies o dobrym charakterze ale absolutne minimum bez ktorego oceny eksterieru czy charakteru wogole nie powinno sie podejmowac. Skad bierze sie zaufanie sedziow bonitacyjnych i wystawowych ze pies jest super tylko jeszcze nie zsocjalizowany ktorzy przyznaja wysokie noty psom ktorych zachowanie w ringu odbiega od minimum o kilometry? Nie widza ze z pokolenia na pokolenie jest coraz gorzej? Czy pies ktory dostanie zasluzone diskw socjalizuje sie na wystawie gorzej niz jesli dostalby dosk, bo wystawca mowi sedziemu, ze na socjal przyjechal?
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|