![]() |
![]() |
|
Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
A jak hodnotíte dnešní bonitaci?
Milane s tou schůzí (jestli jsem to pochopil dobře), tak schůze by měla být v době, kterou bonitační komise potřebuje k dořešení papírů, tzn. neměla by zdržovat nikoho. Za mě by se dala kupa času ušetřit tím, kdyby měli lidi psy na bonitaci líp připravený. Proč se některý psi měřej nadvakrát nebo natřikrát? Proč se někteří psi (třeba dneska) vzpínaj přiškrcený na stahováku na place i několik minut, než vzdají měření naprosto všichni? Nedokážu si představit, kolik dá potom majiteli práce, aby ho příště vůbec donutil jít do stejný situace... prostě bych to nekřečoval a pokud pes není na měření připravenej, odkládal bych to na jindy. Podle mě výsledky měření u psa, kterej je ztuhlej a zkroucenej jak paragraf nebo se ještě líp furt ošívá nevypovídaj naprosto o ničem, jsou jenom kvůli tomu, aby byly do statistiky a ještě líp se to pak několikrát přeměřuje, upravuje, jen kvůli tomu aby to sedělo. Takový výsledky jsou myslím k ničemu, je to jen čárka do seznamu. Další co mě zaujalo, tak že v Německu na bonitaci chodí figurant v civilu. Celkem mi to přijde logický a posuzuje se tak lépe přirozená reakce a schopnost porovnání obyčejného civilisty s útočníkem. Chápu argument, že to je kvůli bezpečnosti figuranta, ale to by se dalo zajistit také tím, že bude povinnost mít u psa pevný obojek. Pokud se pevnost obojku nebude zdát, dá se použít klubovej. Odpadla by výhoda psů, kteří mají naučenou rakci na figuranta. Zase beru fakt, že povaha se hodnutí i z měření a skupinky. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
členové bonitační komise jsou členové klubu a jako takový chtějí být na schůzi přítomni... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]() Quote:
![]() Kdyby si každý majitel psa na bonitaci připravil, tak jako byla dnes příkladně připravená An Bizzaré Amant Gris, šli bychom všichni ve dvě domů. A ještě jednou vám připomenu, co se opakuje do zblbnutí: Bonitaci má pes jedinkrát za život. Je to pro něj něco jako maturita. Tak byste mu ten jeden den mohli věnovat a obětovat, když všichni tvrdíte jak toho svého psa milujete. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]()
Ano, konference se nám kvapem blíží. Ale vzhledem k tomu, že nejvíce se kritizuje tady, tak se toho asi na konferenci moc řešit nebude. Když je lidem za těžko přijet na schůzi, tak konferenci už vůbec řešit nebudou.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Já si řikal, že schůze byla ráno a nestih sem ji. Upřímně sem to tentokrát neměl úplně v plánu. Ale příště to bude určitě lepší.
No a s konferencí je to ještě daleko... proto se radši nejdřív zeptám na názor ostatních, abych věděl, jestli to má cenu, aby se nestalo, že bych něco nedomyslel a bylo to třeba banální. Proto to chci nejdřív probrat s ostatníma, aby se pak třeba na tý konferenci dal předložit návrh, kterej k něčemu bude. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Proto se ptám tady...
1)Co trošku zpřísnit pohled na měření při bonitaci? Zkrátka psa, kterýho majitel není schopen udržet a nechat změřit napoprvé prostě vyhodit od měření a vzít je až na konci s tím, že pokud to nikam nepovede, nechat to na jindy? To co jsem viděl dneska a nejen dneska mi přijde kontraproduktivní a pokud mají ty čísla o něčem vypovídat, pak je lepší vzít je třeba za rok za dva, až pes bude schopen měření zvládnout. Nepřijde mi dobře, že místo přípravy by se časem mohli majitelé bonitovaných psů spolíhat na to, že psa budou držet čtyři lidi a něco se naměří. Těch chovných psů už snad budem mít dost, aby se na tohle nespěchalo a ta bonitace sama o sobě měla vyšší úroveň. To by ty majitele taky víc motivovalo k tomu, aby tu úroveň měl i jejich pes. 2)Jak se tváříte na toho civilního figuranta po vzoru Německa? Naučená reakce na figuranta mi přijde, že nemá takovou vypovídající hodnotu jako útok civilisty. 3)Jak se díváte na test povahy poslední feny dneska? Dostala kód Of... ona by tu povahu asi i měla, ale když při pokusu o podání ruky civilistou bezhlavě startuje, nepřijde mi dobře pustit ji do chovu a už vůbec ne jako Of. Uvědomte si, že na naší bonitaci se nebyli podívat jenom ČVčkáři a co si o nás pak musí říkat, když s (pro mě) nejlepší povahou pustíme do chovu psa, který napadá na potkání? Přišlo by mi lepší bonitaci odložit na příště, aby to majitele donutilo zapracovat na psovi. Přece jenom každý jedinec je reprezentantem svého plemene. Tím nechci shazovat práci bonitační komise, těm patří dík za to, že to v tomto počasí celý den venku vydrželi. Chápu proč i to hodnocení, ale tohle by si zkrátka pes neměl dovolit na bonitaci, natož v reále. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]()
V tom je právě ten kámen úrazu - jak psal Milan, že pár minut měření odhalí povahu psa. Ona ta fena opravdu je Of. Dokonce bych klidně řekla, že je Oh. Za normální situace, když o nic nejde a je pohoda. Byla s náma na Sněžce a celý den byla miláček a mazlíček úplně se všema. Tohle musela být nějaká stresová reakce. Otázka je, co ji vyvolalo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Dobře, ale to je přesně to, co se mi nelíbí a přijde mi to nekorektní. "Dejte jí Of, já tu fenu znám jak se chává jinak." Hodnoceno by mělo být to, co předvede pes na place. Prostě tu bonitaci by měl mít člověk zmáklou tak, že takovejhle exces si prostě pes nemůže dovolit. Pitomý podání ruky s civilistou se dá trénovat prakticky všude možně a na celý bonitaci je to myslim to, co se dá nejlíp naučit, pokud teda ten pes má na to, aby ji prošel. Jsou to jen písmenka a ne vždycky to zapadá do těch škatulek, ale pokud se pes chová takhle, tak mi přijde nelogický tu bonitaci mu dát, protože je pro mě nebezpečnej lidem. Tohle pro mě opravdu nebyla reakce psa, který by měl být sangvinik - OVLADATELNÝ, VYROVNANÝ.
btw. co první a druhá otázka? |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Ty jo
![]() ![]() Ale je docela fajn, že se tady může každý po libosti vykecat. Bývaly časy kdy by za takové řeči byl autor popotahován před kárnou komisi (no nečlen asi ne) a možná i na státní orgány. Možná by se Vlkodlak měl poptat u svého zdroje kdy to bylo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|