Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-01-2012, 15:37   #1
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Send a message via Skype™ to spadzista

Grin - po prostu dla tego, że np uważam, że 2 - 3 mioty u suki w jej życiu to wystarczająco dużo . I to żadna teoria tylko moje osobiste przekonanie. I wiem, że teoretycznie można mieć 10 dzieci i każde będzie szczęśliwe bardziej niż jedynak - ale nie wyobrażam sobie tego wiec taka sytuacja mnie przeraża.
spadzista jest offline   Reply With Quote
Old 25-01-2012, 16:00   #2
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by spadzista View Post
Grin - po prostu dla tego, że np uważam, że 2 - 3 mioty u suki w jej życiu to wystarczająco dużo . I to żadna teoria tylko moje osobiste przekonanie. I wiem, że teoretycznie można mieć 10 dzieci i każde będzie szczęśliwe bardziej niż jedynak - ale nie wyobrażam sobie tego wiec taka sytuacja mnie przeraża.
Yhm, rozumiem. Tylko że to co piszesz, jest tak naprawdę bardzo subiektywne.
Fakt; trafiłaś mnie; ja też w przypadku dzieci jestem zwolennikiem jakości nad ilością, ale znam też kobiety, które nie wyobrażają sobie, aby mogły poprzestać na jednym dziecku, mają ich po kilkoro i świetnie się w tym sprawdzają, a rodzeństwo się kocha itd itd. i choć ja sobie tego nie potrafię wyobrazić, nie twierdzę też, że mnie to przeraża, raczej zadziwia.
Nie zastanawiałam się jednak nigdy wcześniej, jak to jest w przypadku suk, mniemam jednak, że prawa natury u zwierząt działają silniej niż u człowieka, który od niej odszedł dość daleko. Trudno więc te dwie sytuacje porównywać. Przecież liczne stworzenia żyjące na tzw. wolności mają młode każdego roku, o ile tylko im zdrowie i warunki pozwalają. Taka natura, taki instynkt. W stadzie wilków też dodatkowo pewnie prestiż od tego zależy. Mały człowiek potrzebuje maksymalnego poświęcenia czasu przez rodzica przez dobre kilka, jak nie kilkanaście lat, u psa jest to (chyba) kilka tygodni, zanim maluchy stają się w miarę samodzielne. Różnice wg mnie są zbyt duże, żeby przykładać do nich tę samą miarę.
Ale wracając do hodowli i tej konkretnej hodowli; nie podejmuję się powiedzieć, czy to dobrze, że suki Margo mają więcej niż 2, 3 mioty w życiu, czy źle, ale tutaj chyba dużo może powiedzieć kondycja i ogólny stan suk - weteranek, a ta o ile mi wiadomo, jest bardzo dobra.

Last edited by Grin; 25-01-2012 at 16:44.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 25-01-2012, 19:04   #3
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
Fakt; trafiłaś mnie; ja też w przypadku dzieci jestem zwolennikiem jakości nad ilością,
Ja wiem..totalny off.. ale mam nadzieję że tego forum nie czytają kobiety które mają 10 dzieci
Old 25-01-2012, 19:13   #4
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Galicja View Post
Ja wiem..totalny off.. ale mam nadzieję że tego forum nie czytają kobiety które mają 10 dzieci
Tak, ja też. Ale też nie wyobrażam sobie, żeby miały na to czas.
Jakkolwiek w razie czego mam swoje argumenty, to jednak oczywiście tę jakość nad ilością należy traktować żartobliwie.
A zresztą każdy wypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 25-01-2012, 20:40   #5
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Grin - to jest subiektywne owszem - moje zdanie jest takie i nie jest poparte licznymi badaniami i latami doświadczeń :-)
a moje zdanie na temat hodowli w moim wykonaniu, podkreśliłam wycinając jajeczka mojemu niuniusiowi - nie chcę być nawet cieniem hodowcy :-)
za to możemy ze sobą sypiać bezpiecznie

a napisałam o tych miotach szczególnie po to, żeby podkreślić, że nie jestem subkontem admina dla tych co nie wiedzą
Old 25-01-2012, 22:51   #6
Morandir
Junior Member

Quote:
za to możemy ze sobą sypiać bezpiecznie
Aua. jakos ta czynnosc kontrastuje z tonem i przeraza

Quote:

a napisałam o tych miotach szczególnie po to, żeby podkreślić, że nie jestem subkontem admina dla tych co nie wiedzą
Morandir jest offline   Reply With Quote
Old 26-01-2012, 00:21   #7
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
Tak, ja też. Ale też nie wyobrażam sobie, żeby miały na to czas.
......
no właśnie ... a jednak ....
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules