Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-07-2012, 19:42   #1
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by DanielZ View Post
O bonitacji to zapomnij
Daniel, czy mógłbyś przybliżyć, dlaczego o bonitacji należy zapomnieć? Przecież (o ile dobrze kojarzę) są rasy (niepolskie), które w naszym kraju mają przeglądy hodowlane, dlaczego w przypadku wilczaków to niemożliwe?
Nie wiem, czy prawidłowo zrozumiałam, ale z Twojego posta wynika, że tak naprawdę jedyne, co klub będzie mógł "se" zrobić, to zorganizować wystawę z tzw. "małym CWC"?
Wiem, że na tym etapie zaawansowania prac, takich pytań już być nie powinno, ale najwyraźniej coś mi umknęło.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 21:02   #2
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
Daniel, czy mógłbyś przybliżyć, dlaczego o bonitacji należy zapomnieć? Przecież (o ile dobrze kojarzę) są rasy (niepolskie), które w naszym kraju mają przeglądy hodowlane, dlaczego w przypadku wilczaków to niemożliwe?
Nie wiem, czy prawidłowo zrozumiałam, ale z Twojego posta wynika, że tak naprawdę jedyne, co klub będzie mógł "se" zrobić, to zorganizować wystawę z tzw. "małym CWC"?
Wiem, że na tym etapie zaawansowania prac, takich pytań już być nie powinno, ale najwyraźniej coś mi umknęło.
Bonitacja - czyli dopuszczenie psa/suki do hodowli na określonych zasadach.
Jest tylko jedna rasa która ma przegląd hodowlany - Owczarek Niemiecki
Tu jest lista http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/zal..._hodowlane.pdf ras która zawiera dodatkowe wymagania hodowlane bez względu czy dana rasa ma swój klub i jaki ten klub jest, to są ustalenia odgórne . Wielkim sukcesem było by gdyby wilczak na tej liście znalazł się chociaż z obowiązkiem wykonania prześwietlenia HD.
Quote:
Originally Posted by Grin View Post
....Nie wiem, czy prawidłowo zrozumiałam, ale z Twojego posta wynika, że tak naprawdę jedyne, co klub będzie mógł "se" zrobić, to zorganizować wystawę z tzw. "małym CWC"?
Nie jedyne , bo może jeszcze wydawać biuletyn , może składać wnioski dotycząse rasy do ZKwP, podejmować własne uchwały dotyczące tylko i wyłącznie członków klubu ...

Last edited by DanielZ; 10-07-2012 at 21:27. Reason: zapomniałem wstawić link :)
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules