![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Badanie Biesiaka (echokardiograf) trwalo ok. pol godziny, chlopak sie stresowal, ale on w ogole ma jazde na gabinety weterynaryjne ostatnio - nie lubi i juz. Było to kompletnie nienwazyjne jeżdżenie glowicą po klacie, bez golenia.
Przed badaniem pies zostal dokladnie obmacany i osluchany (czy jest bezszmerowy, cokolwiek to oznacza). W rezultacie mamy b. dokladny opis: pomiary wielkosci komor, grubosci scian, przegrody, przedsionka, stan zastawek i ich domykalnosc, przeplywy przez aorty, funcje skurczowe i takie tam inne cuda na kiju - wszystko w najlepszym porzadku, z czego sie bardzo ciesze ![]() (Mozna skontrolowac psa w starszym wieku, to nie zaszkodzi) A tak BTW zastanawialam sie, czy pies z wada serca ma szanse na aktywne zycie - ale wyglada na to, ze tak ![]() Gaga - co to jest małopłytkowość? Last edited by anula; 22-10-2012 at 18:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Mała ilość płytek krwi (trombocytów), ale medycznie tłumaczyć się nie podejmuję
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
czuły barbarzyńca
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
K-Lee Family
|
![]()
Może Rybka się wypowie... ja swoich suk jeszcze nie badałam, choć zamierzam. Ale... badano jakiś czas temu mnie i wyszła niedomykalność zastawki mitralnej (o ile nic nie pokręciłam). Ja się przeraziłam, ale wytłumaczono mi, że u ludzi szczupłych/chudych/drobnej budowy/z wąską i płytką klatką piersiową (taką mam ja - jestem wzorcowym wilczakiem?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
Jak wiecej psów zostanie przebadane a własciele podzielą się wynikami będziemy mogli się przekonac. Może faktycznie specyficzna budowa klatki piersiowej Gii i wilczaka powoduje taką a nie inną budowę serca? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
K-Lee Family
|
![]()
Dorotka cytat bombowy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
hehe, można jeszcze napisać, że masz tak samo jak wilczak długie nogi, ale to już będzie OT
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
U Burych wplyw moze miec fakt, ze w rodowodach maja wilki - pytanie: jaki wlyw.? To wlasne dlatego probujemy zgromadzic ekipe, ktora pozwolilaby nam zaprosic p. Garnczarza lub pania Paslawka, aby porobili badania (z certyfikatami) wiekszej ilosci wilczakow z roznych linii. Aby wreszcie bylo wiadomo co dla naszych psow jest normalne, a co jest anomalia...
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Kiedy tylko pojawialiśmy się z Lorką do szczepienia, a akurat nie było tłumów w poczekalni, zawsze osłuchiwała ją starannie, dopytując się o tryb życia, ilość ruchu, itd. Lorka (tak jak dawniej Tinka) ma znaczną bradykardię i wiem od dr Patrycji, że jest to w rasie częste zjawisko, a u burych które dużo i szybko biegają wręcz norma. Tak samo zresztą jak u wilków. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|