|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |||
|
VIP Member
|
Quote:
Quote:
Wspaniale, że nasze bure cudownie dogadują się z dziećmi, swoimi, gościnnymi,,,ale to trochę co innego niż ciężka praca, niejednokrotnie wbrew odruchom. Quote:
O rzeczywistych predyspozycjach wilczaków do pracy na serio świadczy fakt, że w IPO mamy jedna Sexi (a jefta czasem puszcza parę, że to bywa orka na ugorze Grin-ja nie ma pretensji do Zofii, ona jasno twierdzi, że wilczak to 'wynalazek' i nie kocha ich podobnie, jak bullowatych. Dla Zofii pies ma składać się z cech, które wymieniłaś, jej prawo (a i ogromne doświadczenie i praktyka). Widać, mimo kontaktów z Górnym, nie potrafi dostrzec głęboko ukrytego talentu do choćby szukania ludzi |
|||
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ngi dhla
|
Quote:
Pewnie mógłbym dumnie powiedzieć, że jest lepszy od niejednego goldena, czy nawet Onka, jakie się przewijają przez szkolenie, ale trudno mi nie zauważyć niekonsekwencji jaką wykazują ich właściciele lub całej masy błędów jakie popełniają. Nie uważam tego za minus, bo "Lylek" i jego pobratymcy mają mnóstwo innych zalet, a i my wybraliśmy ten los z pełną świadomością, że nie będzie to łatwy kawałek chleba... ale krnąbrni i niezależni się chyba przyciągają :-)
|
|
|
|
#3 | |
|
Junior Member
|
Quote:
ps. Gaga pewnie chodzisz na wybiegi\spacery i widzisz jako ogół większość właścicieli... ich podejście do tresury\wychowania itp - po tym co ja widzę to za coś więcej niż siad czy do mnie wykonanych w ciągu najbliższych 5 min - naprawdę macie pewne zakrzywienie bo zapewne żyjecie wokoło psów a prawda jest taka, że normalni właściciele piesków(niezależnie od rasy) są na poziomie nauki chodzenia przy nodze i nie mogą sobie z tym poradzić przez kilka lat życia pieska Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Member
|
To ja odnośne akcji poszukiwawczych z wilaczakami. Nosy na pewno mają świetne i duży telent do tropienia, ale obawiam sie, ze nie zaufałabym wilczakowi w przypadku poszukiwań, bo za mało kochają ludzi. Nie byłabym pewna czy jeszcze szuka człowieka czy juz zaczyna tropić zwierzynę.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Ale to juz sprawa szkolenia... Zobacz jakich psow uzywaja do tropienia ludzi Amerykanie - bloodhoudow. Psow mysliwskich - ktore maja naturalny instynkt tropienia zwierzat, wiec teoretycznie KOMPLETNIE do tropienia ludzi sie nie nadaja... Ale to czy pies idzie sladem mordercy, czy krolika nie ma znaczenia.... to jest po prostu konkretny zapach...
|
|
|
|
#7 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
Tak, jak nie każdy bury nadaje się do obrony, na wystawy czy do agility, tak nie każdy musi lubić tropić ludzi, ale zbyt dużym uproszczenie jest stwierdzenie, że wilczaki "za mało kochają ludzi". W naszej grupie tropiącej Lorka ma opinię psa najbardziej żywiołowo cieszącego się ze znalezienia "ofiary".
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Member
|
ok, każdy z nas kocha swojego psa, uważa, że jego pies jest najmądrejszy, najpiękniejszy itd. To zrozumiałe. Kazdego z nas fascynują wilczaki. Są niesamowite, piękne i inteligentne.
Nie chodzi mi o to, że wilczak jest głupi i do niczego się nie nadaje. Tylko nie rozumiem, czemu tak zawzięcie bronicie twierdzenia, że wilczaki sa świetnymi psami użytkowymi? Moim zdaniem nie są. Nie chce tutaj deprecjonować niczyich osiągnięć. Każdy sukces cieszy i słusznie. Naprawdę szczerze podziwiam każdego, który z wilczakiem coś cwiczy. Podziwiam każdego, który psa szkoli, zdaje egzaminy. Naprawdę duży szacun. Ale bądźmy obiektywni. Jakiś czas temu napisała do mnie dziewczyna, zebym powiedziała trochę o wilczakach, bo zastanawia się czy wybrać owczarka australijskiego czy wilczaka. Chciała mieć zdrowego, aktywnego psa, z którym mogłaby ćwczyć rekreacyjnie psie sporty. I jak jej napisałam szczerze jak wygląda współpraca z moim wilczakiem, zastanowiła się, podziekowała mi i napisała, że się na wilczaka nie zdecyduje. A dlaczego zastanawiała się nad tą rasą? Bo, poza tym, że są bezsprzecznie piękne, wydawało jej sie, że z powodzeniem można z wilczakiem cwiczyć i startować w zawodach, chociazby rekreacyjnie. Dlczego to piszę? Bo uważam, że to jest nie w porządku reklamowanie wilczaków jako psów użytkowych, bo potencjalny zaniteresowany tą rasą mógłby być w przyszości mocno rozczarowany. Bo nie takiego psa szukał. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
2. nie, nie uważa, że jest najmądrzejszy 3. nie, nie uważa, że jest najpiękniejszy 4. tak, fascynują Doskonale znam ograniczenia zarówno masze jak i naszego psa. Pies przy swoim temperamencie nie nadawał się do dogoterapii, wyraźnie nie spodobało się jej agility, ani frisbee. Wystawy jej podeszły, ale nam ani trochę. Tłuc posłuszeństwa nie lubi żadne z nas. Na ratownika jestem za stara i mam zbyt absorbującą pracę, a pies sam przecież ratownikiem nie zostanie. Dlatego robimy to, co zarówno jej i nam sprawia przyjemność i NB już kilka razy okazało się przydatne. Bynajmniej nie uważam mojej suki za użytka, czy wilczaka pracującego; nasz pies to nasze hobby, które ma sprawiać nam radość, a nie stresować czy frustrować. Natomiast nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że "wilczaki nie lubią ludzi", bo mam w domu dowód, że bywają takie, które ludzi lubią. I to nawet bardzo |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
VIP Member
|
Quote:
I nie szlo wytlumaczyc, ze Czechoslowacki Wilczak to nie Amerykanski Wolfdog. A skoro w Polsce blisko wspolpracuje z Zofia to pewnie zanim bedzie mogl sie przekonac o roznicach to z takiego szkolenia zrejteruje... Ale skoro mowa o ludziach od tropienia to moze warto wspomniec o Marii Kuncewicz, ktora akurat o sile wilczakowego nosa wyrazala sie nawet bardzo dobrze.... (mimo, ze miala u siebie przeciez psy francuskie...)
|
|
|
|
#14 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Co ma IPO i BH z UZYTKOWOSCIA? To sport... Sexi i IPO - zycze im jak najlepiej, ale oczywiste jest, ze dziewczyny polegna - bo to pewne... Nie maja tam szans z ONkami i maliniakami... Super, ze to robia, ale bedzie to orka na ugorze, bez happy endu i mejsc na pudle ... OBI - mialo to byc posluszenstwo oceniane pod katem ras, ale tak nie jest... Ocenia sie je tak jak PT, czyli sportowo. I super wyszkolony newf przegra ze slabo wyszkolonym belgiem... A dogoterapia - prawda jest taka, ze ludzie z Bydgoszczy wspominaja wlasnie Amberka, ktory na serio ladnie sie zapowiadal i moze nawet swietnie w tym sprawdzil gdyby nie postanowiono robic z nim obrony. A dogo i IPO wzajemnie sie wykluczaja... Ocenianie predyspozycji rasy do dogo tylko na podstawie Beti nie ma sensu.... Wiec sprawa akurat takiej PRACY z wilczakiem pozostaje otwarta...
|
|
|
|
#15 |
|
Senior Member
|
IPO i co za tym idzie troche BH (jako ze zeby zdawac egzaminy IPO, trzeba miec BH) maja tyle z uzytkowoscia ze daja klase uzytkowa na wystawach
to chyba tyle
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|