![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Czyli trzeba dobrze sprawdzać wpisy do rodowodów, już mam 2 dysplazje i dość!
![]() Last edited by Wercyngetoryks; 21-03-2013 at 23:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Teoretycznie tak. To kwestia Twojego sumienia. W praktyce - zawsze znajdzie sie taki frajer, ktory kupi szczeniaka po niebadanych rodzicach, bo np jest nieswiadomy zagrozen. A jest bardzo napalony na "wilka" z lasu
![]() Badania kosztuja, niektore duzo, wiec niektorzy hodowcy chca przyoszczedzic... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
PS DWARF - karłowatość?
![]() |
![]() |
#4 |
K-Lee Family
|
![]()
Bonitacja to w tej chwili ciężko stwierdzić... bo jak głebiej wsiąkniesz to zobaczysz, że P1 powinny mieć tylko psy idealne, a ma je sporo psów z wadami, niekoniecznie lekkimi, ale i poważniejszymi. Wystarczy mieć znajomych, albo psa z hodowli znajomego, pojechać do znajomego znajomego na bonitację i voila... więc bonitacją się nie kieruj. Poznawaj psy w realu, patrz jak wyglądają w realu a nie tylko na fotkach, sama oceń po kim chcesz kiedyś ieć malucha.
Dwarf to karłowatość. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
dla tego na samego P zerknac nie warto - totalne ( my nawet jego nie wpisujemi wieciej do kodu)
bonitacja daje jakas info o psie jesli znasz jak to czytac i znac kto to robil, kazdy sedzia jest czlowiekiem i ma swoje niedostatki, jeden doda cm, drugi napisze ich mniej, jednemu strachliwy pies bedzie miec charakter doskonaly, drugi na to bedzie zerkac mocnej. poprostu to jest jak wystawa- daje info ale nie koncowa ![]() (p.s. Joana zeby bylo lepej zrozumiec- ja sama jestem sedziem od bonitacii, i zbyt dobrze znam jaka situacja jest z tym) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Cos w tym jest ze lepiej na zywo psa zobaczyc, niektore moga byc nawet tak piekne jak na zdjeciach ale rozczarowuje nas ich charakter.
Z drugiej strony ja sobie moge mowic, a sama niewielkie mialam pojecie o rasie, po prostu glupi ma szczescie ![]()
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Dziękuję!
Łażę po stronkach i kukam. Na pewno musi mieć rodziców całkowicie wolnych od dysplazji, z badaniami na DM. Patrzę na zdjęcia, ale charakteru na nich nie ma ![]()
![]() |
#8 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Inna sprawa, że pewnie i tak znalazłabyś chętnych na szczeniaki, bo nie wszyscy przyszli chętni wgryzają się w temat przed zakupem szczeniaka. W praktyce trzeba stwierdzić, że obecnie w Polsce możemy się cieszyć całkiem wysokimi standardami hodowli wilczaków pod kątem ich badań i to pomimo, że nie są narzucone przepisami. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
A ojciec miotu ? Jakie mial badania?
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Był A i wolny. Ja wiem, że takie skojarzenia się robi, ale ja już nie chcę ryzykować. Jedno i drugie musi być A. Co do DM to rozumiem, że dziedziczy się recesywnie i oboje muszą być nosicielami.
![]() |
#12 |
Junior Member
|
![]()
Niestety to nie takie proste, to jest cecha poligeniczna, czyli wiele genów wpływa na tą cechę (skłonność do choroby stawów). Rtg to tylko diagnostyka, natomaist nic ne mówi o genetyce psa. Dodatkowo nie wiadomo jaka kombinacja genów recesywnych skutkuje chorobą. Geny recesywne mogą nieść osobniki z wynikiem A, jednak są w układzie heterozygotycznym i chororba się nie ujawnia. Skojarzysz je ze sobą i w szczeniakach geny recesywne po segregacji się spotykają, w efekcie masz dysplazję po "zdrowych" rodzicach. Jesli chcesz mieć pewność, to nei wystarczy wiedzieć że rodzice to A, musisz przejrzeć rodowód i wyniki przodków. Jeśli linie rodziców są w kilku pokoleniach wstecz czyste to jest spore prawdopodobieństwo, że odziedziczyło się mało genów recesywnych, albo nawet żaden.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#14 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Ad. 2. DM; Tzn. jaki miała wynik; N/DM? Taki wynik w ogóle nie wyklucza psa/suki z hodowli. Wystarczy dobrać mu/jej partnera z wynikiem N/N i nie ma możliwości, aby szczeniaki urodziły się chore. Inna sprawa, że nawet wynik DM/DM u wilczaków nie przesądza automatycznie o chorobie psa. Jest jeszcze jakiś czynnik - w tej chwili nieznany - "niezbędny" do tego, aby wystąpiły objawy choroby. O ile mi wiadomo, na świecie jest naprawdę niewiele wilczaków (i raczej z konkretnej linii) ze stwierdzonymi objawami DM. Mój pies jest w tej chwili jedynym w Polsce znanym mi przypadkiem DM/DM (wtedy gdy przyszedł na świat jeszcze nie było możliwości wykonywania badań na DM u wilczaków), w tym roku skończy 5 lat i jest zdrowiuteńki. Oby tak dalej. ![]() Last edited by Grin; 22-03-2013 at 11:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Z tego co gdzies czytalam to nawet pies z DM/DM moze byc hodowlany o ile dobierze mu sie psa czyli takiego z N/N , ale tu niech lepiej wypowie sie jakis hodowca
![]() |
![]() |
#16 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Miała N/DM - nosicielka. To to ja wiem, ze nie wyklucza. Najbardziej mi o te stawy chodzi, bo u ONków C to już jest niedopuszczalne.
![]() |
![]() |
#18 |
Senior Member
|
![]()
Czy niedopuszczalne? Nie bylabym taka pewna, wczoraj znalazlam miot owczarkow dlugowlosych gdzie ojciec mial owszem HD A ale ED to juz byla ciezka dysplazja
![]() |
#19 |
Junior Member
|
![]()
W Polsce nie ma obowiązku ED, jest tylko HD.... I tylko o HD teraz mówiłam. Może być A lub B.
![]() |
#20 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |