|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
K tým DNA profilom: v SR je 5 laboratórii, ktoré ich robia,trošku sa odlišujú cenou a typom vzoriek, avšak je rozdiel medzi vykonaním štandartného profilu, kde sa sleduje po väčšinou 19 rovnakých markerov a výsledkom je akýsi "kód konkrétneho psa" a medzi vypracovaním kompletného genetického profilu plemena, to už je troška silnejšia káva a pokial ho Taliani vypracovali do konca, tak by sme im mali ručičky-nožičky bozkávať. Je fajn, že je tu iniciatíva medzi chovateľmi, ale treba si uvedomiť že toto bude projekt na dlhý čas a nevyrieši sa to za mesiac (ani za dva ani za tri). A o rozporoch medzi chovateľmi, ktoré to spôsobí (spôsobuje) ani nehovorím...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Náš chov nie je v dobrom stave, to vieme všetci, napr. som si robila štastiku a vychádza mi že z cca 360 zvierat, ktoré sa v SR narodili alebo importovali (za posledných 8 r.), máme uchovnených cca nejakých 60 ks (+ -) ... z čoho mnohé už majú svoj vek... To len tak na okraj, že je veľa vážnych vecí, na ktoré sa treba v chove zamerať (a to ešte keby sme pripojili odhad plemennej hodnoty krycích psov, efektívnu veľkosť populácie a nešťastné koeficienty príbuznosti, variabilitu v populácii..tak by sme všetci plakali) Prosím pozerajte sa na to komplexne, je tu veľa vecí ktoré treba riešiť...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Margo - ako pisala Maria, DNA profily su pekne, ale pri vzdialenejsich pribuznostiach nemusia pomoct. Z celkovej DNA by sa teoreticky dali robit aj ine markery plemena ako mikrosatelity. Respekive nie tak plemena ako konkretneho psa. Ako je v prvej generacii pritomnost b-alely potvrdenim ze zviera nemoze byt cistokrvne CSV, tak treba niekolko takych markerov. Ako som napisala, je to na dlhe lakte a nemusi to vyjst vobec, ak neberieme do uvahy celogenomovu sekvenaciu co by bolo hooodne drahe... Bez vzoriek krvi sa nepohneme nikam...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
saschia - ale ak je základom profil jednotlivca, tak som za to, aby to bolo povinné - pre všetky šteňatá vo vrhu a to čím skôr. Podchytiť čo najviac psov aj skorších ročníkov. Je treba zabezpečiť tieto profily proti zneužitiu, archivovať a súbežne pracovať na využití týchto profilov. Pokiaľ je to pre niekoho príliš nákladné, tak čím skôr odobrať zákonným spôsobom čo najviac vzoriek krvi, so súhlasom majiteľa psa, a uložiť vzorky v databanke na náklady klubu - to klub nezruinuje. A pokiaľ je aj to nákladné, tak založiť osobitný klubový účet viazaný vyložene na tento účel a ako písala Peťa - bude zbierka, prispeje kto chce ( len pozor na ALWEG
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
čo je to nákladné? vie niekto povedať aspon približné cifry?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|