Vai indietro   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Rispondi

Strumenti della discussione Modalità di visualizzazione
Vecchio 05-26-2007, 12:00 AM   #1
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Bo u bobtaila to w ogole ciezko cos zobaczyc pod tym futrem
Czy moga biegac inochodem? Hmm. nie wiem ale jak probuje przywolac jakies obrazy z pamieci to chyba niekoniecznie...ale takie wielblady to juz jak najbardziej
Musze poszukac, czy spoosb poruszanai sie inochodem ma jakies istotne znaczenie..np oszczednosc energii albo cos innego.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 05-26-2007, 12:32 AM   #2
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

OK, znalzałam, na starej stronie Peronówki :
"Wady i problemy:
pacing (inochód). W marszu jest typowy dla wilczaków. W kłusie jest wadą. Polega na tym, że pies stawia do przodu jednocześnie dwie lewe, potem dwie prawe nogi. Sędziowie nienawidzą inochodu, prawie tak samo jak warczenia przy ocenie, od małego trzeba więc uważać, żeby szczeniak nie biegał inochodem. Pomocą może być trening w wysokiej trawie. Ruch ten jest mało wydajny i najczęściej pomaga zwykłe przyspieszenie. Jeśli to nie działa, podciągnij głowę ringówką do góry przez pierwsze kilka kroków."

Wniosek mam luźny jak sam inochód , że może jednak jest to oszczędny sposób poruszania się?
W takim razie być może zaprezentowanie w Nitrze inochodu miało pokazać sposób i styl zmiany kroku i przejścia na inny bieg? (później była prezentacja w normalnym biegu). Może tem przejściowy moment coś mówi znawcy o budowie psa?
Trzeba będzie przy okazji zapytać. A wracając do wielkbłądów: one na ogół poruszają się w dość ektremalnych warunkach (taka karawana np na pustyni) więc może wypracowały sobie na drodze ewolucji taki bardziej ekonomiczny sposób ruchu? W końcu mają dziwne garby to mogą też mieć dziwny ruch
Nieźle nam sie poskładało- wilczak i wielbłąd

Inochodem porusza się jeden z molosów - fila. I niestety nic mi to nie mówi, bo u pozostałych molosów zapisu o inochodzie sie nie doczytałam. Za to chyba zaobserwowałam pewna prawidłowośc- jeśłi we wzorcu zapisany jest pożądany duży wykrok to na pewno nie ma słowa o inochodzie

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 05-26-2007, 08:09 AM   #3
maria_i_wilk
Junior Member

L'avatar di maria_i_wilk

predefinito

Quote:
OK, znalzałam, na starej stronie Peronówki :
"Wady i problemy:
pacing (inochód). W marszu jest typowy dla wilczaków. W kłusie jest wadą. Polega na tym, że pies stawia do przodu jednocześnie dwie lewe, potem dwie prawe nogi. Sędziowie nienawidzą inochodu, prawie tak samo jak warczenia przy ocenie, od małego trzeba więc uważać, żeby szczeniak nie biegał inochodem. Pomocą może być trening w wysokiej trawie. Ruch ten jest mało wydajny i najczęściej pomaga zwykłe przyspieszenie. Jeśli to nie działa, podciągnij głowę ringówką do góry przez pierwsze kilka kroków."

Wniosek mam luźny jak sam inochód , że może jednak jest to oszczędny sposób poruszania się?
pacing ja nazwalabym chodem spacerowym. to jest cos takiego jak step polaczony z inochodem. to jest ten powolny sposob poruszania sie. rozni sie od inochodu tym, ze jedna lapa z tych dwoch, co ida jednoczesnie, wyprzedza ruch drugiej. taki chod jest oszczedny i w behawiorze swiadczy zasadniczo o wyluzowaniu.

co do bobtaili, to one jedyne maja dopuszczalny ruch na ringu wlasnie chodzenie stepa czyli amble.

a wilczaki maja byc ocieniane w klusie, wiec poki sie sedzia nie napatrzy wilczaka w klusie, to uwaza, ze pewnie traci czas. ale potem, jak sobie juz wszystko obejrzy, to pewnie z checia zobaczy wszystkie typu ruchu, jakie dany wilczak prezentuje. na przyklad slyszalam, ze niektore wilczaki chodza po ringu tylem.

Quote:
W takim razie być może zaprezentowanie w Nitrze inochodu miało pokazać sposób i styl zmiany kroku i przejścia na inny bieg? (później była prezentacja w normalnym biegu). Może tem przejściowy moment coś mówi znawcy o budowie psa?
inochod nie swiadczy o nieprawidlowosciach w budowie psa.

za to step czy pacing czyli chod spacerowy moze, bo jest uzywany zeby oszczedzic wysilek (i stawy).

Quote:
Inochodem porusza się jeden z molosów - fila.
I

sprobuj kiedys zauwazyc, czy jedna lapa wyprzedza.
maria i wufi
maria_i_wilk jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 05-26-2007, 09:08 AM   #4
maria_i_wilk
Junior Member

L'avatar di maria_i_wilk

predefinito

a w ksaizeczce "wolf ethogram" w 2002r. to pisze pat goodmann, erich klinghammer, jessica willard, a fotografie zrobil monty sloan:
"Amble"
"In American Kennel Club terminology, this is a lateral gait - both left legs move together and both right legs move together (as in pacing). When wolves walk, it is a lateral gait, left legs moving together, right legs moving together, so it is an amble in the AKC sense of the term but in our ethogram it carries the connotation of relaxation, often with somemeandering. In contrast, a canine approaching something in a straight line often shows, in addition to the agit, additional overt, goal oriented expressive behavior such as ears pricked and turned forward and a stare. Ambling may be incorporated in an indirect approach."
"Walk"
"A wolf's walk is often actually a slow pace with the lateral legs moving together."
maria i wufi
maria_i_wilk jest offline   Rispondi quotando
Rispondi

Strumenti della discussione
Modalità di visualizzazione