Vai indietro   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Rispondi

Strumenti della discussione Modalità di visualizzazione
Vecchio 05-08-2009, 10:16 AM   #1
Huan
Member

L'avatar di Huan

Invia un messaggio tremite Skype a Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan
predefinito

Tak to już jest, że cena karmy to w 70-ciu procentach koszty opakowania, transportu, marketingu, marży, a 30% to koszt wyprodukowania samej karmy Każda jest super premium, z najwyżej półki i bezkonkurencyjna, ale i tak 90% najbardziej znanych marek jest produkowana w tej samej fabryce :P (przykładowo Menu Foods produkuje karmę dla Eukanuby, Best Choice i Nutro). Tak więc lepiej czytać opisy z przymrużeniem oka i po prostu obserwować, jak nasz pies znosi dane granule.
Vecchio 05-08-2009, 10:26 AM   #2
Grin
Wilkokłak

L'avatar di Grin

ubicazione: Katowice
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Przemek Visualizza il messaggio
Tak więc lepiej czytać opisy z przymrużeniem oka i po prostu obserwować, jak nasz pies znosi dane granule.
To skoro już jesteśmy przy temacie, chętnie bym poznała Twoje zdanie, na co konkretnie powinniśmy zwrócić uwagę.
Czyli co masz na myśli pisząc "jak pies znosi".

Bo rozumiem, że chyba nie chodzi Ci o to; czy pies je "lubi".
Np. Łowca i Gacek (kot) nie przepadają za Fish4Dogs i Fish4Cats, ale to jak mniemam, nie pokazuje wcale, że karma jest zła, tylko może np. znaczyć, że właśnie dobra, bo nie ma w niej składników "dosmaczających".

Jeżeli natomiast chodzi o wygląd i kondycję psa, to przyznam, że próbowałam w sumie trzech karm z listy Margo i różnicy żadnej nie widzę. Ale to może świadczyć np. o tym, że "poziom" tych karm jest porównywalny (albo o moim małym doświadczeniu, co wielce prawdopodobne :P ) (?)

Ultima modifica di Grin : 05-08-2009 a 10:30 AM Motivo: dopisek w nawiasie ;)
Grin jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 05-08-2009, 10:57 AM   #3
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Przemek Visualizza il messaggio
Tak to już jest, że cena karmy to w 70-ciu procentach koszty opakowania, transportu, marketingu, marży, a 30% to koszt wyprodukowania samej karmy Każda jest super premium, z najwyżej półki i bezkonkurencyjna, ale i tak 90% najbardziej znanych marek jest produkowana w tej samej fabryce :P (przykładowo Menu Foods produkuje karmę dla Eukanuby, Best Choice i Nutro). Tak więc lepiej czytać opisy z przymrużeniem oka i po prostu obserwować, jak nasz pies znosi dane granule.
Cena karmy zależy też od tego, na której półce producent chce ją położyć Czysty marketing bez dosmaczaczy

A i tak karmy "traktowane" są przez psy bardzo indywidualnie: poziom energii, zachowanie sylwetki, prawidłowość całego procesu trawiennego itp.
Wielkość kulek tez nie jest bez znaczenia, bo jeden pies łyka a drugi gryzie.
Najlepszym sposobem wyboru jest obserwacja, która nie trwa 3 dni, więc próbki na niewiele nam się zdadzą.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 05-08-2009, 11:31 AM   #4
konek
Member

L'avatar di konek

ubicazione: Bystrzejowice
Invia un messaggio tremite Skype a konek
predefinito

Czy ktoś z Was zna te karmy????

http://www.wolfsblut.pl/probki/

Ciekawa jestem. Reklamowane były na dogomanii. Biorąc od uwagę region występowania może Margo i Przemku coś o nich wiecie?

Pozdrawim
Bożena
Vecchio 05-08-2009, 11:34 AM   #5
konek
Member

L'avatar di konek

ubicazione: Bystrzejowice
Invia un messaggio tremite Skype a konek
predefinito

Dla maluchów tych karm z mojego poprzedniego postu pewnie nie ma więc sorry za post w tym miejscu. Ale szczeniaczki szybko będą DUUUŻEEE więc może w przyszłości
Vecchio 05-08-2009, 11:47 AM   #6
Grin
Wilkokłak

L'avatar di Grin

ubicazione: Katowice
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da konek Visualizza il messaggio

Ciekawa jestem. Reklamowane były na dogomanii. Biorąc od uwagę region występowania może Margo i Przemku coś o nich wiecie?

Pozdrawim
Bożena
Hihihi, ja mogę w pewnym sensie odpowiedzieć.

Właśnie w "wyprawce" jaką dostaliśmy dla Łowcy od Margo i Przemka, była m.in. ta właśnie karma.

Łowca jej już wciął całkiem sporo, bo potem kupowaliśmy jeszcze.

Co do tego, że nie ma w niej podziału na szczeniaki, dorosłe itd.;
Otóż z tego co słyszę (m.in. od człowieka, który nam karmy dowozi do domu) obecnie występuje taka tendencja, że producenci lepszych karm wycofują się z tych podziałów, bo jakoby jest to głównie chwyt marketingowy, niż cokolwiek innego.

Tyle mogę powiedzieć.

Ultima modifica di Grin : 05-08-2009 a 11:49 AM Motivo: literówka
Grin jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 05-08-2009, 11:57 AM   #7
Witek
Plessowy wilczak

L'avatar di Witek

ubicazione: Pszczyna
predefinito

Quote:

Pozdrawim
Bożena
hmm... a może mi ktoś powiedzieć czym się różnią poszczególne karmy z tej firmy? Bo ja nie widzę jakieś szczególnej różnicy... I nie wiem którą miałabym wybrać dla naszej małej.
Witek jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 05-08-2009, 07:30 PM   #8
z Peronówki
VIP Member

L'avatar di z Peronówki

ubicazione: Późna
Invia un messaggio tremite MSN a z Peronówki Invia un messaggio tremite Skype a z Peronówki
predefinito

Quote:
Jasne... sprowadza ja z Niemiec Darek od kangali. Glownym dystrybutorem na Europe jest firma, ktora wczesniej z USA sprowadzala Timberwolfa... Teraz wyrobili sobie swoja wlasna marke. Ale sklad w zasadzie ten sam co wlasnie Timber Wolf czy Taste of the Wild...

Jak wszystkie "wilcze" karmy ma duza zawarosci miesa i zero zboz. Dzieli sie na trzy wersje: Blue Mountain (dziczyzna), Green Valley (jagniecina i losos) i Wild Pacific(ryby i owoce morza). Nie ma tez podzialu na wiek...

Ja osobiscie przekonalam sie po pierwszym worku - zabralam worek przed rokiem do Lazne Belohrad (zapomnialam zamowic inna, ata byla doslownie pod reke) i.... pierwszy raz nie musialam co rano latac do sklepu po serduszka i inne "dosmaczacze" - psy jadly ja sama... Choc kazdy preferuje inne smaki...

Moje ogolnie lubia ryby, wiec co jakis czas kupuje tez Fish4Dogs. Chetnie tez jedza karmy (tluste) jak chocby Acana Sport (wysokokaloryczna).

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Rispondi quotando
Rispondi

Strumenti della discussione
Modalità di visualizzazione