Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-02-2008, 01:30   #1
Nemi
Junior Member

Nemi's Avatar

Super, że napisałaś, dzięki Jak się żyje w kocio-psim stadzie - powody są znane ...
Z tą strasznością gronków, to wina mojego znajomego - dzień przed odbiorem malucha, koszmarnie mnie nastraszył. Teraz już wiem, że nie taki gronek straszny, jak go malują Wręcz przeciwnie ... Mnie się trafił malutki leśny skrzat Zastanawia mnie ta dzikość ... Chyba nie dostrzegam dzikości ... ale coś co spowodowało, że moja znajoma nazwała go "charakternikiem" . Jakaś cecha charakteru, która powoduje, że będzie pędził do upadłego, a każdy opór spowoduje tylko mobilizację ...
Poniżej link, gdzie można obejrzeć moje oba maluchy :
http://media.lowiecki.pl/zdjecia/galerie.php?id=1642

bardzo serdecznie pozdrawiam

Małgosia i reszta bandy
Nemi jest offline   Reply With Quote
Old 11-02-2008, 15:19   #2
Manu
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Manu

Hej !

Obejrzałam zdjęcia, fajny płowy dzieciak :-)))

No ale Ci powiem, że jestem ciekawa, jak zamierzasz rozładowac jego ogromną potrzebę pracy, w przypadku tej rasy to naprawdę konkretnie pracy w zaprzęgu... Jak tego nie zrobisz, to rzeczywiście mozna sie spodziewać kłopotów niezaleznie od wszystkiego, ciężko z grenlanda zrobić "kanapowca", już nawet nie mówię o takim, w jakie ewoluują niektóre (własciwie wiele) husky.

A napisz mi jeszcze proszę, ciągle zapominam, z jakiej hodowli go masz ? Interesuję się nieco polskimi hodowlami gronków i zastanawia mnie, która teraz miała miot... Mountain Stream to chyba nieco inny wiek, zresztą tam były ciemno-płowe. Żadna inna nic nie miała ? Chyba, że nie wiem, jak w Merkambertaner ?
A może to on nie z Polski ?
Manu jest offline   Reply With Quote
Old 12-02-2008, 01:58   #3
Nemi
Junior Member

Nemi's Avatar

Mam nadzieję, że Margo i Przemek nas nie wyrzucą za te dyskusje o gronkach Więc, żeby nie było tak zupełnie ... nie zdecydowałam się na wilczaka, ponieważ po lekturze - głównie forum - stwierdziłam, że z wilczakami, można robić bardzo wiele rzeczy... i pomyślałam sobie, że nie nie chcę, tak jak z labkiem poszukiwać, co też w psie jest największą pasją Więc wybrałam psa "prostego", żeby "używać go zgodnie z przeznaczeniem". Przyznam, że obawiałam się trochę, że pies, króry ze mną zamieszka, jednak nie będzie chciał ciągnąć - więc bardzo mnie ucieszyło, kiedy przeczytałam, że gronki były używane również do polowania - więc w razie czego, byłoby zajęcie alternatywne. Na szczęście moje obawy się nie sprawdziły Oczywiście jestem bardzo, bardzo niedoświadczona - ale wydaje mi się, że to urodzony pies zaprzęgowy. Ma moc dorosłego labka, tylko jest lżejszy, więc nie ciągnie z taką siłą Oczywiście - pojawiły się problemy. Tak sobie myślałam, że uda się zrobić na tyle lekki wózek, żeby jeden gronek mnie uciągnął - ale osoby doświadczone twierdzą, że nie jest to możliwe. Jednak nie wiem czy można się z tym zgodzić. Na razie raz biegał dopięty do haszczaków - nie ciągnął, tylko biegł obok. Był przeszczęśliwy Od marca mamy spróbować bardziej konkretnej pracy
Napisałam, że to pies prosty, do konkretnego zajęcia ... Ale z moich obserwacji wynika coś zupełnie innego. Gronek, tak jak wilczak może robić wiele rzeczy - ostatnio okazało się, że aportuje co najmniej tak jak labek
I, pomino, że jest jeszcze bardzo malutki - nauczył mnie jednej rzeczy, że wszelkie przeciwności, są po to, żeby je pokonywać ... Niczym się nie zraża... więc może uda mi się z tym jednogronkowym wózkiem

pozdrowionka, całuski i uściski

I jest z hodowli o nazwie nie do zapamiętania Merkambertaner
Nemi jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules