Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-02-2005, 22:10   #61
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki
Default Re: :):)

Quote:
Originally Posted by pawelek
to zapewne te pierwsze z miotu o tej maksymalnej budowie moga byc godnym bandyta w parze z wilczakiem
No, ten.... Jak chcesz z grzecznego wilczaka zrobic bandyte, to dokup mu suke....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 22:21   #62
pawelek
Junior Member

Default :):)

chcesz powiedziec ze wcz to kanapowiec hiehei??
jak pamietam z tego co przeczytalem co pisalas o wcz to jest to skoro nie chcesz bandyta to napewno (nie)grzeczny piesek
no ale w sumie ten charakterek i osobowosc to dla mnie najwartosciowsze
wiem ze mam partnera a nie poddanego
a jak mam dolaczyc fotke malego sopelka??
niestety zwlekalem z robieniem zdjec i wiele ich nie mam buuuu
jak mi brakuje mojego sopla, az sie boje co to bedzie kiedy przez wiele lat sie zzyje z pieskami a one odejda.......
ehhh trzeba sie cieszyc tym co sie przezylo, bo to jest cos trwalego i tylko moje):
pawelek jest offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 22:42   #63
pawelek
Junior Member

Default :)

slusznie slusznie instrukcji nigdy za wiel mozna wtedy dojsc do perfekcji):
czas chyba powoli zawyc do ksiezyca hie
teraz dobry shiraz i lulu moze jakies haszczaki wilczaki czy ine szpice zabiora mnie na hasanie):
pawelek jest offline   Reply With Quote
Old 29-12-2005, 12:18   #64
Manu
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Manu

Witam po długaśnej przerwie na tym forum !

Ja w sprawie zestawów... A czy znacie kogoś kto ma taki: wilczak(i) + husky(-ie) ? Bo z jednej strony obie rasy są tak różne, a jednak z drugiej tak podobne...

Intryguje mnie, czy psy jednej płci obu ras są w stanie w ogóle się ze sobą w miarę bezkrwawo dogadać ?...

Najlepiej roztoczcie przede mną wszelkie pesymistyczne wizje, bo zbyt długo rozmyślam o CzW w kontekście "jak by to było...?" i wygląda na to, że kłopoty z 2 psami i 2 suniami sh i jednym psem mix mi nie wystarczają...
Manu jest offline   Reply With Quote
Old 29-12-2005, 12:33   #65
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

Quote:
Originally Posted by Manu
Witam po długaśnej przerwie na tym forum !

Ja w sprawie zestawów... A czy znacie kogoś kto ma taki: wilczak(i) + husky(-ie) ?
Chyba Draco z Peronowki dzieli dom z H lub M.
Old 29-12-2005, 13:11   #66
Canis_lupus_husky
Junior Member

Canis_lupus_husky's Avatar

Send a message via AIM to Canis_lupus_husky

Quote:
Originally Posted by Joanna
Chyba Draco z Peronowki dzieli dom z H lub M.
suczką H

Anubis z Peronówki o ile mi dobrze wiadomo mieszka sobie z kilkudziesięciema haszczakami

I ja w przyszłości planuję mieć-a może i hodować te dwie rasy równocześnie... Zacznę mam nadzieję w niedługim czasie, za jakieś 2-3 lata od husky, potem będzie wilczak... Czyli narazie widze to jako zestaw 2H + W, a potem może będzie 2H + 2W (= katastrofa ) Kto wie, może mi się uda
Pozdr.

Człowiek-wilk.
Canis_lupus_husky jest offline   Reply With Quote
Old 29-12-2005, 14:32   #67
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Send a message via Skype™ to Sebastian Send Message via Gadu Gadu to Sebastian

Zależy co sie trafi bo jeśli super samcqa alfa mocno przekonanego o swojej przewodniej sile na świecie to moga byc ciągłe jatki z facetami. No chyba że macie dobry managment. A z tego co misię zdaje to przykąłd z Anubisem nie jest trafiony- on raczej nie spotyka sie na luxno udeptanej ziemi z husky , zwłaszca facetami.
Old 29-12-2005, 14:53   #68
Manu
Junior Member

A no własnie... - jedyna dla mnie akceptowalna opcja - życie na wspólnym wybiegu (duuużym) z kojcami, ale niemal zawsze otwartymi na oścież.

O takie przykłady współżycia tych ras mi chodzi - stałe przebywanie luzem w swoim towarzystwie...
Old 29-12-2005, 16:07   #69
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Manu, to weź sukę dobrze radzę.
Old 30-12-2005, 08:06   #70
Manu
Junior Member

A sunie CzW są w stadzie mniej dominujące ? Bo u huskich to rzadko
Moje dwie obecnie są jeszcze młode i mają niewiele ponad pół roku, ale już widzę, że jedna się zapowiada na niezłą cholerę i już teraz siostrą pomiata.

Jeśli chodzi o psy to układ mam taki:
- Chinook (ponad 3 lata) jest bezjajeczny (ale buntownik, zazdrośnik, kłótliwy i się panosi bardzo),
- dość uległy i bardzo przyjacielski kundelek Kajtek 2-latek, który też niedługo zostanie pozbawiony jaj, bo mu jedno w brzuchu zostało i tak tego nie zostawię
- oraz 7,5-letni Manu, dominujący w stadzie, wyniosły i strasznie dumny.
Old 30-12-2005, 08:46   #71
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Jeśli chcesz mogę do ciebie wpaść ze swoimi dwoma potworami po nowym roku i sama ocenisz
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 30-12-2005, 08:52   #72
Manu
Junior Member

Łoooo....! Pewnie !

Zaraz wyślę Ci PW z adresem i telefonem
Old 30-12-2005, 15:31   #73
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Mimo wszystko polecam jednak sunie i wizytę Daniela.
Old 30-12-2005, 17:22   #74
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by DanielZ
Jeśli chcesz mogę do ciebie wpaść ze swoimi dwoma potworami po nowym roku i sama ocenisz
tylko Manu poprosz zeby Daniel zalozyl kaganiec jedniej z nich
Moja suka miala mozliwosc od razu dosta cie do duzej kompanii psow (okolo 10) i nie miala problemow, tylko z 2 z nich (to chodzi o suki wilczaka) przez caly czas pobytu tak oni i nie pogodzili sie, moja suka tez jest duzym dominantem i kazda okazija spotkania z nimi byla walka. (ale dzenkuje Bogom moja suka nie kuleje)
ale jeszly bedzies kupowacz malego szczieniaka, to myszle ze bedzie OK
pzdr. z Litwy
Old 03-01-2006, 22:42   #75
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
A sunie CzW są w stadzie mniej dominujące ? Bo u huskich to rzadko
Moje dwie obecnie są jeszcze młode i mają niewiele ponad pół roku, ale już widzę, że jedna się zapowiada na niezłą cholerę i już teraz siostrą pomiata.
Suki - mniej dominujace? Nie, to dopiero sa cholery....

Co do zakupu CzW to warto to dokladnie przemyslec na jaka plec sie zdecydujesz. Wilczak z Husky dogada sie doskonale - to jednak bardzo podobne do siebie rasy. I takich zestawow znam sporo. Z naszego podworka to oczywiscie Anubis, ktory przez dlugi czas zyl z Husky - dopiero potem dostal kwatere z Jola. Przyjacielem Banshee jest Zapp - krzyzowka malamuta. Draco tez dzieli dom z dwoma Husky - suczka i bardzo dominujacym psem....

Psy sa bardzo dominujace do innych samcow, ale w stadzie dogaduja sie dobrze - o ile sa wychowywane razem od poczatku. Z sukami jest inna sprawa i tu o wiele latwiej o niesnaski jesli trafi sie druga 'zaczepna'.
W tym temacie masz dokladnie jak w wilczym stadzie - u wilkow watahe tworzy spora grupka "facetow" w roznym wieku. Ale samice dogaduja sie o wiele gorzej - jak zaczna sie spory, to jedna z nich musi stado opuscic albo zginac. U wilczakow jest podobnie - oczywiscie mozna to trzymac pod kontrola, ale znam sporo przypadkow, gdzie suki puszczone na zywiol reszte zycia spedzaly w separacji (albo szly do nowego wlasciciela)....

Czyli jak masz suke pomiatajaca innymi sukami to mimo wszystko wybralabym raczej psa - on o wiele latwiej sie wpasuje i nie zrobic rewolucji przy pierwszej cieczce...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 04-01-2006, 08:15   #76
Manu
Junior Member

No Margo, właśnie ! Tak coś właśnie czułam....

Tak czy inaczej, temat jest na razie raczej w mojej tylko głowie, jeslibym miała zacząć nad tym mysleć bardziej poważnie, to musiałabym jeszcze przekonać Waldka...

Jeśli chodzi o rasy, to oboje uwielbiamy husky i bardzo interesujemy się grenlandami (też zaprzęgowce, znacznie trudniejsze niż husky). Ja na dodatek jeszcze wilczakami. I tu jest dylemat. Jeśli wprowadzić do stada kolejnego psiura, ciekawego psiura, to:
- albo wspólnie wymarzony grenland, który należy do właściwej grupy FCI i może brac udział w zawodach razem w zaprzęgu z papierowymi huskimi w jednej kategorii
- albo mój wymarzony wilczak, który mógłby się udzielać jedynie w bikejouringu (pies ciągnie rower), skijouringu (narty) lub w zaprzęgu w klasyfikacji mieszanej, co Waldkowi mniej pasuje (zresztą jak do zaprzęgu to pies mógłby być znacznie za wysoki)

I to jest chyba jedyny dylemat, bo jeśli chodzi o trudność, to obie rasy mogą sobie podać łapę

Wizyta Daniela może conieco rozstrzygnie (już ide zaraz odpisywać na PW )
Old 04-01-2006, 10:21   #77
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Margo

Suki - mniej dominujace? Nie, to dopiero sa cholery....

Ale samice dogaduja sie o wiele gorzej - jak zaczna sie spory, to jedna z nich musi stado opuscic albo zginac. U wilczakow jest podobnie - oczywiscie mozna to trzymac pod kontrola, ale znam sporo przypadkow, gdzie suki puszczone na zywiol reszte zycia spedzaly w separacji (albo szly do nowego wlasciciela)....

Czyli jak masz suke pomiatajaca innymi sukami to mimo wszystko wybralabym raczej psa - on o wiele latwiej sie wpasuje i nie zrobic rewolucji przy pierwszej cieczce...

noo o to my i chodzilo, nawet i teraz moja sunia kiedy uslyszi imie 1 z suk Daniela od razu staje cie bardzo bojowa
Old 04-01-2006, 12:07   #78
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Manu to sie przekonaj co chcesz
Jak wezmiesz wilczaka, to jestem baardzo ciekawa jak poradzi sobie wilczak w zaprzegu (bardziej na powaznie)
Trzymam kciuki!
Old 08-01-2006, 00:30   #79
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
I tu jest dylemat. Jeśli wprowadzić do stada kolejnego psiura, ciekawego psiura, to:
- albo wspólnie wymarzony grenland, który należy do właściwej grupy FCI i może brac udział w zawodach razem w zaprzęgu z papierowymi huskimi w jednej kategorii
- albo mój wymarzony wilczak, który mógłby się udzielać jedynie w bikejouringu (pies ciągnie rower), skijouringu (narty) lub w zaprzęgu w klasyfikacji mieszanej, co Waldkowi mniej pasuje (zresztą jak do zaprzęgu to pies mógłby być znacznie za wysoki)
Tzn jesli wazniejsze sa zaprzegi to zdecydowanie stawialabym na grenlanda. Choc te co widzialam byly bardzo duzymi psami...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 09-01-2006, 08:34   #80
Manu
Junior Member

No masz rację, grenlandy w wiekszości są wyższe niż przeciętny husky. Na dodatek jestem zdecydowana, że jesli grenland, to z miotu po Paarga Velho, którego Ty własnie osobiście poznałaś , czyli po wysokim psie (który tę wysokość przekazuje bardzo dobrze).

No, ale spełniony byłby ten drugi czynnik, czyli mógłby być w jednej kategorii z huskimi (papierowymi) na zawodach...

Tak więc, jak widzicie, mam nad czym rozmyslać...
Myślę, że po prostu życie zadecyduje Jeśli się doczekam miotu po Vehlo w najbliższej przyszłości, to oczywiście kupimy grenlanda (a jak się dowiedziałam, jest na to szansa za nieco ponad pół roku)... A jeśli nie, to po tak długim okresie czasu chyba już zdążę podjąć decyzję, czy kupować wilczaka ?
Myślę, że to dobry pomysł zostawić to takiemu biegowi...?
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules