![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Jakims cudem nie udalo mi sie kupic nr. 1/styczen 2005. Byl tam plakat grupy I w tym i wilczaka. Dotarl do mnie dopiero teraz.... Otwieram wiec sobie rozkladowke....zerkam... OK, suczka jest moze troche zbyt mocno katowana na tyle, niezbyt szlachetna (niezbyt wilcza) glowa i siersc w linieniu, ale OK. Budowa calkiem OK, dlugonoga, klatka piersiowa plytka....
...i nie napisalabym nic, gdyby nie jeden 'szczegol'.... to nie suczka a PIES (czyt. samiec). Na serio polecam - to jest doskonaly przyklad psa o francusko-holenderskim rodowodzie, ktory przedstawia jak bardzo w niektorych krajach oddalono sie od psa, ktorego my znamy pod pojeciem "czechoslowacki wilczak". To jest wlasnie nieprawidlowy "typ" wilczaka zwany potocznie "szakalem".... ![]()
![]() |
#2 |
Tmave Zlo
|
![]()
Margoooo, zeskanuj z łaski swojej
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Joasia!! Widzisz to co ja????
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Tmave Zlo
|
![]()
Toż to Ciemne Zło! Tylko z lepszą maską
![]() No nie! Ja składam oficjalną reklamację! ![]() I zadam natychmiastowej wymiany. Macie tam chyba jeszcze jakas suke?!
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Tu fotka od frontu: ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Tmave Zlo
|
![]()
Ok. Radarki to ma faktycznie niczym maliniak. Ale na tym zdjęciu wyglada lepiej - jest krótszy. I prawie nie widac, ze to pies
![]()
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Wiec co moze osiagnac Dewi, ktora jest jego o wiele lepsza wersja nie tylko ze wzgledu na budowe, ale i mase (chocby dlatego, ze wygladem odpowiada swojej plci)... ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Distinguished Member
|
![]()
Właściwie to od czego to zależy, że ten pies jest taki suczy? Bo jakby nie patrzeć, mój Varg też wciąż jest lekki i drobny jak panienka choć ostanio nabrał trochę ciała, ale w sumie niewiele. Zła karma czy genetyka czy co???
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Tmave Zlo
|
![]()
Ja troszke zmienie temat.
Otwieram link, by pokazac cudo Andrzejowi i..... sucz zamiera wpatrzona w ekran. Juz po tym, jak wszystko sie sciagnelo, wiec nie byla to reakcja na ruch na ekranie. Tylko na co?
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Tmave Zlo
|
![]() ![]() Nieprawda. Ona uwielbia to okreslenie. Rownie mocno jak "latawice", "podla suke", "bura suke" i "france"!
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Z jednej strony genetyka - pies lekki nawet karmiony jak francuska ges nie stanie sie mocny (co najwyzej tlusty ![]() Druga sprawa to wiek - mlode wilczaki to chuderlaki. Dopiero osiagajac doroslosc z brzydkiego kaczatka robia sie z nich labedzie. Jesli mlody pies wyglada super (czyli jak dorosly) to oznacza jedynie, ze gdy osiagnie doroslosc przestanie byc ladny - stanie sie zbyt ciezki, zbyt mocny.... Taki "stary - malenki"... ![]() Trzecia sprawa to muskulatura. Wilczak aby dobrze wygladal musi sie sporo sie ruszac - musi byc mu widac pod skora miesnie. Dobra masa miesniowa tez robi psa bardziej meskim.... Choc co niektore psy maja muskulature "karateki" - jak np Botis... ![]() Jesli zas chodzi o holendersko-francuskie psy w typie "szakala" to ich wyglad jest bardzo mocno ugruntowany genetycznie. Hodowczyni specjalnie robi bardzo mocne inbreedy - kojarzy jedynie psy swoje i ze soba spokrewnione tak aby zachowac taki wyglad.... ![]()
![]() |
![]() |
#14 | ||
Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |