![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Ahoj Margo, Daiva. Mám dotaz: máte v Polsku nějaké rozdělení psů do skupin? Myslím nějaký seznam VŠECH psů, kteří jsou v Polsku chovní? Určitě by se dal použít i pro české majitele fen.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Amber Wolf z Peronówki (HD-A) Milo Ruskov dvor x Jolly z Molu Es Amon Silesian Wolf (HD-A) Amber Wolf z Peronówki x Pegi Hlas divočiny Apodis Wilk z Polskiego dworu (HD-A) Clif od Buližníku x Beatris Vlčí naděje Balrog z Peronówki (HD-A) Borko Kollárov dvor x Jolly z Molu Es Botis z Peronówki (HD-A) Borko Kollárov dvor x Jolly z Molu Es Camio z Peronówki (HD-A) Dak z Rosíkova x Alistair Wolf z Peronówki Cheitan z Peronówki (HD-A) Dak z Rosíkova x Alistair Wolf z Peronówki Daimon z Peronówki (HD-C) Akim Slnečný dvor x Merry Bell z Molu Es Eligo z Peronówki (HD-A) Hero z Rofa x Jolly z Molu Es Eury z Peronówki (HD-A) Hero z Rofa x Jolly z Molu Es Geryon z Peronówki (HD-B) Kondor z Krotkovského dvora x Jolly z Molu Es Harry Kollárov dvor (HD-A) Arek Malý Bysterec x Farry Kollárov dvor Kirk Kroy Eden severu (HD-A) Dragon Eden severu x Julie z Litavské kotliny Max z Litavské kotliny (HD-A) Grey Wolf z Molu Es x Jessika z Litavské kotliny Waidila Girios dvasia (HD-A) Harry Kollárov dvor x Harmonia Eden severu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Licho nie śpi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
este dodam:
Raps z Litavske kotliny VN, (Baron spod Dumbiera xPegy z Litavske kotliny) chybi RTG Inukami Girios dvasia, I'Hakoru Girios dvasia (Cheitan z Peronowki x Harmonia Eden severu) chybi RTG Widmo Girios dvasia (Harry Kollarov dvor x Harmonia Eden severu) VN,SVP 1, chybi RTG ked te psy interesovali treba len povedet pro to a RTG udelami rychlo. - ja uz pro to postaram sa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
Ilmarinen Girios dvasia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rtv będzie mieć na pewno tylko jakie wyjdzie to zobaczymy ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
narazie nie moze, bo reszta psow ma wystawy i im brakuje tylko HD a ivju nie ma niczego.
kedy bedzie mial wystawy to i wpisemi ![]() co do wymogow czeskich to i nie ktore polskie psy nie maja tego. a tu dotyczy czy pies jest hodowlany w swoim kraju i te ktorych napisalam moga, tz jesli nawet i miali dzieci to musieli tylko podac wyniki HD a tak to prawo juz maja na imie reproduktora. Last edited by wolfin; 18-06-2008 at 18:11. Reason: p.s. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Mialam na mysli bonitacje, zdaje sie:bezwgledny warunek dla Czechów
![]() Co zreszta sie tyczy tez czesci spow z listy Margo ![]() Wiec dla mnie to wszystkie tak samo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Skoro ma byc rozbudowana lista wiec dorzucam dodatek:
PSY O STATUSIE REPRODUKTORA, ALE BEZ WYNIKU HD *** Alkor Wilk z Polskiego dworu (Clif od Buližníku x Beatris Vlčí naděje) *** Dagan z Peronówki (Akim Slnečný dvor x Merry Bell z Molu Es) *** Bailiff Wilk z Polskiego dworu (Clif od Buližníku x Beatris Vlčí naděje) *** Idun Imbus z Peronówki (Dat Šedý chlup x Gejša z Vlčí chaloupky) PSY Z WYNIKIEM HD I BRAKUJACA JEDNA WYSTAWA (ZWYKLE MIEDZYNARODOWA) *** Envy z Peronówki (HD-A) Hero z Rofa x Jolly z Molu Es *** Hammar z Peronówki (HD-A) Amor Gabčov dvor x Alistair Wolf z Peronówki PSY BEZ WYNIKU HD I BRAKUJACA JEDNA WYSTAWA (ZWYKLE MIEDZYNARODOWA) *** Ali Dębowa sfora (Botis z Peronówki x Iowa Eden severu) *** Fenrir z Peronówki (Balrog z Peronówki x Merry Bell z Molu Es) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Prosimy o zmianę ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Licho nie śpi...
|
![]()
Margo, dzięki za wyjaśnienie.
Przy obecnej i stale rosnącej ilości CzW w Polsce podział na takie grupy i stworzenie jakiegoś planu również dla "polskich" psów (a raczej hodowców) byłby świetnym pomysłem...czyżby znów temat klubu powracał ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
pozytywny wynik przeswietlenia mozemy uznac wiymienione psy. Ale na razie mamy tylko zalozenie, czyli w swoich krajach jeszcze nie sa repami (bez wzgledu na to czy jeden ma wystawy a drugi nie). Zaden jeszcze nie spelnia warunkow ![]() Niezaleznie od tego czy wymaga czy nie, nie przypuszczam aby Czesi zdecydowali sie kryc psem bez bonitacji a to kryterium rozciaga sie zarowno na wszyskich chlopakow 'I" jak i na czesc polskich psow (o czym wspomnialas). Daiva, mi chodzi tylko o kryteria ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
jesli ja mowie ze moga tz ze moga
![]() mami mocne, ale troche inne regulaminy niz w PL. pies moze miec 1 miot bez RTG ale za to placzy mandat wysokosci od 300 do 500 litow i to mozna tylko 1 raz. tz. takie krycie. ja wiem ze ani jeden litewski pies narazie jak i nie ktore polskie nie maja tych wymagan, ale ich podalam JAK kandidatow, poniewaz kedy hodowca bedzie wiedzial ze takie sa i egzistuja i napisze do wlasciciela ze interesuje sie tym psem, to bedzie zrobione wszystko co potrzebne do prawa reproduktora, a tym psom brakuje tylko RTG, a poniewasz sa jescze mlode nie maja tego. a ile wiemi badania zajmoje..... max 3 godziny ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
VIP Member
|
![]()
No prosze, dziwny ten zapis.. o dozwolonym (ukaranym finansowo) 1 miocie bez rtg. czym sie tworcy przepsiow kierowali, moze wiesz?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
1. pies od rodowodowych psow ma prawo na rodowod.
2. jesli nie chces placyc to zrob badania i bedzie ok. poprostu mami podobne jak maja w Estonii albo w Finlandii. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
Gaga to są po prostu przyszli kandydaci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A na razie to masz rację że Ilmarinen nie jest jeszcze w Polsce repem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
VIP Member
|
![]()
Alez ja doskonale wiem, ze daiva dala "kandydatow", potencjalnych...
![]() ![]() ![]() Owszem, w jednym przypadku jest roznica - jesli z punktu widzenia hodowcy poszukujacego repa, u wybranego nie ma TYLKO rtg to to mozna zrobic niemal "od reki". Z wystawami juz nie tak szybko. z bonitacja tez nie, choc tu jednak szybciej ![]() Znajac jednak wymogi hodowlane w Czechach, msyle ze wybrany pies MUSI miec i bonitacje i HD. Jesli miot ma byc rejestrowany w Czechach ![]() No i oczywiscie bardzo wierze, ze dzieciaki porobia wszystko na piatke z plusem.. przeciez to oczywiste ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Wystawy zawsze mozna zrobic - co sie oszukiwac: nawet najgorszy pies uzbiera hodowlanke... Do bonitacji trzeba psa w taki czy inny sposob przygotowac, ale sam wynik czasem niewiele mowi o psie... Czasem rezultat "doskonaly, bez wad" dostaja psy, ktore moze nie sa slabe, ale tez nie maja w sobie NIC ciekawego... W tym wypadku liczy sie dla mnie to co widze (no i ew. pewne pomiary, choc i tu roznie bywa z ich solidnoscia ![]() ![]() Nic jednak nie da sie zrobic jesli chodzi o wynik HD. Nigdy nie pokryje psem bez wyniku HD - za duze ryzyko i odpowiedzialnosc... Bo co bedzie, gdy u mnie narodzi sie miot, a pies pojdzie na rentgen i wroci z HD-E (czyli "stawy chore, ciezka dysplazja")... Jak wtedy spojrzec w oczy wlascicielom szczeniat... Dlatego jak dla mnie to wlasnie wynik HD "czyni repa" - gdy pies jest zdrowy, to reszte da sie "dorobic"... Jesli stawy ma zle... wtedy niestety nigdy reproduktorem nie bedzie....
![]() |
![]() |
#19 |
VIP Member
|
![]()
Stad moje zdziwienie, ze taki przepis funkcjonuje na Litwie.. bo co z tego, ze ktos zaplaci mandat? Zdrowia to ewentualnie chorym psom nie zwroci a juz sa powolane do zycia. No ale co kraj to przepisy, u nas w ogole tego obowiazku nie ma i mozna kryc jak leci...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
![]()
To podzial psow ze wzgledu na to jaka krew (tzn krew jakiego psa) w sobie niosa... Oczywiscie sa to grupy umowne - mozna je tworzyc na rozne sposoby.
Maly przyklad... jedna z grup hodowlanych w Czechach okreslana jako grupa Binc'a Pohostinstvo (choc powinno byc 'Binca i Candiffa' - ale to ta sama krew ![]() Afis Testamonium diaboli Argo Přízrak Karpat Bary Lupus Bohemia Genao Ben z Chrlických plání Argos Mrazivé ticho Wszystkie one maja w rodowodach albo Binca, albo Candiffa - potomkow REPa i GYRY (oczywiscie OPROCZ innych potomkow, ktorzy pozwolilyby na zakwalifikowanie ich do innych grup ![]() Aby ulatwic wybor hodowcom z Czech powinnismy nasze psy podzielic teraz wedlu ich zasad - aby mieli latwiejsze rozeznanie co im bedzie "pasowalo" do planu hodowlanego... Choc sadze, ze lepiej byloby usiasc razem (Hanka, mam nadzieje, ze bedziesz w Hroncu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|