![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 |
Distinguished Member
|
![]()
Przed chwilą rozmawiałam z Paulą i spytałam ją co sądzi o używaniu wilczaków do celów myśliwskich (bez jakichkolwiek sugestii czy nawiązania do powyższej dyskusji). Bardzo spodobała mi się jej odpowiedź: "wilczak nadaje się świetnie na MYŚLIWEGO, ale niekoniecznie na PSA myśliwego"
Czyli kolejna osoba potwierdza ten sam pogląd! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Member
|
![]()
"Łyknę to"
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Distinguished Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Junior Member
|
![]()
Ech...co do tej stójki to przyznaję się, że to troche na wyrost pytałem bo sam nie za bardzo w to wierzyłem...miałem nadzieje że może przynajmniej niezły aport...
![]() Ale zaczynam odczuwac coś odmiennego - gdzieś w głębi ciągle tkwi CZW i nawet zacząłem rozmyślac czy by nie stac sie człowiekiem z wilczakiem a pozostac nadal myśliwym bez psa...Macie jakąś nazwę dla tej przypadłości? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
love and terror
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Mania przesladowcza
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() W stadium drugim będziesz człowiekiem z wilczakiemi myśliwym z psem A w trzecim człowiekiem z wilczakami i myśliwym z psami. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
A to tak a propos stojki u wilczaka
![]() Wystawiamy snieg ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Licho nie śpi...
|
![]()
Kilka dni temu spotkaliśmy w lesie stadko sarenek, przebiegły nam drogę ze 20 metrów przed nami, Licho w związku z tym, że było porządnie zmęczone - usiadło, popatrzyło i szybko się zreflektowało czyli odwróciło i udało, że nic nie widzi tylko właśnie wącha krzaczek...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Distinguished Member
|
![]()
Oj, ale fajnie! Zachowanie Tinki, jak i Licha jest niesamowite. Chcialabym zeby moj Varg tez tak reagowal, ale on, gdy widzi jakiegos zwierzaka, to od razu chce gonic. Tylko raz jak byl maly, a po naszym podworku chodzil piekny bazant, to Varg usiadl i....patrzyl
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
VIP Member
|
![]()
Eeeee bo wilczak głupi nie jest
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Licho nie śpi...
|
![]()
To moje Licho jest chyba bardzo leniwe
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Member
|
![]()
a my robimy tak mam nadzieje że nikt nas nie zninczuje chodzimy na pola wiemy gdzie mniej więcej jest dziczyzna sarny gdy nas widzą z daleka dają susa a wilczaki lecą w pogoń świetna sprawa na wybieganie a sarnie nic nie grozi kiedyś była taka sytuacja że psy i sarna praktycznie wystartowały z jednego miejsca efekt był taki że sarna robiła 1 i 1/2 sus wilczaka co łatwo policzyć po 10 skokach już była daleko Masze psy lubią taka zabawę i myślę że to tez tak traktują uwielbiają pogoń za bażantami i zającami Chyba że to jest zabójcze dla dziczyzny to obiecuje tego więcej nie robić
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Junior Member
|
![]()
Aneta1 - nie powinniście robić takich rzeczy. Przecież sarna w czasie takiej ucieczki może sobie złamać nogę, może być w ciąży... I sama się zastanów, czy chciałabyć być pogoniona przez psy. Sarna, bażant czy zając nie widzą, że Twoje psy nie mają złych zamiarów i chcą się tylko poganiać i zabawić w berka. Dla nich pies to drapieżnik, dla którego są obiadem. Z ich punktu widzenia taka ucieczka to nie zabawa, a wyścig o życie - myślę że nie jest to zbyt zabawne.
Poza tym wydaje mi się, że takie zabawy można uznać za znęcanie się nad zwierzętami, co podlega odpowiedzialności karnej - stosowne przepisy poniżej : Ustawa o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 Art. 6 1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nimi jest zabronione. 2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności: 9) złośliwe straszenie lub drażnienie zwierząt, A dalej: Art. 35 1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4, albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. (...) 4. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 lub 2, sąd może orzec wobec sprawcy zakaz wykonywania określonego zawodu, prowadzenia określonej działalności lub wykonywania czynności wymagających zezwolenia, które są związane z wykorzystywaniem zwierząt lub oddziaływaniem na nie, a także może orzec przepadek narzędzi lub przedmiotów służących do popełnienia przestępstwa oraz przedmiotów pochodzących z przestępstwa. 5. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 lub 2, sąd może orzec nawiązkę w wysokości od 25 zł do 2.500 zł na cel związany z ochroną zwierząt, wskazany przez sąd. pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Member
|
![]()
Ok rozumie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Na początek słowo do aneta1: nie linczuję a tylko informuję ![]() Moim zdaniem takie ganianie sarny nie jest chyba najlepszą formą na rozładowanie energii psiaka. Wszystko to co napisała Nemi jest jak najbardziej prawdziwe, osobiście widziałem sytuacje w której młoda sarna przestraszyła się przejeżdżającego samochodu w środku lasu i chcąc przeskoczyć przez oblodzoną drogę poślizgnęła sie łamiąc nogę i uszkadzając kręgosłup o drzewo ![]() Poza tym zwierzyna w trakcie takiej pogoni przeżywa ogromny stes i szok który może być dla niej zabójczy - ok 6 miesięcy temu w centrum mojego miasta pojawił sie koziołek (samiec sarny) którego jacyś idioci ze służb ganiali przez 2-3h próbując złapać w sieć (zamiast poprostu uśpić na godzinę i wypuścić w lesie), niestety właśnie z powodu szoku ostatecznie nie przeżył... I jeszcze jedna troszkę może szokująca informacja - według przepisów pies nie ma prawa biegać w lesie nie będąc na smyczy/otoku. Dopuszczony jest odstrzał zdziczałych psów w kompleksach leśnych i polach (ponieważ wyrządzają bardzo duże szkody w zwierzynie). Ale ustawa jest dość ogólna tak więc decyzję czy pies jest zdziczały czy nie podejmuje myśliwy. A że zdarzają się kretyni z bronią i zbyt szybkim spustem dlatego radziłbym żeby pies miał obrożę w czasie spaceru. Optymalnych rozwiązaniem byłoby mieć swojego pupila również w zasięgu wzroku chociaż wiem że nie zawsze jest to łatwe. Jednocześnie chciałbym zaznaczyć że nie jest moją intencją straszenie kogokolwiek a jedynie poinformowanie, że aż takich kretynów nie ma zbyt wielu i tego typu sytuacje zdarzają się niezmiernie rzadko ale miały już miejsce w Polsce. Na idiotów nie ma lekarstwa, więc starajmy się być mądrzejsi od nich! Pozdrawiam serdecznie |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|