![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#81 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Byś może, nie było mnie tam ![]() Wiem tylko, że aby badania ruszyły pełną parą (co na pewno wpłynęłoby na obniżenie ich kosztów) potrzeba bazy wyjściowej - 50 próbek krwi psów zdrowych i 50 z objawami klinicznymi DM (nie wystarczy sam wynik DM/DM). Dlatego tak ważne jest włączenie do badań (starych?) wilczaków z objawami DM... Same choreńkie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Member
|
![]() Quote:
Quote:
O projekcie mówi się od jakiegoś czasu, do Klubów Słowackiego i Czeskiego ta informacja dotarła, w Polsce - jak czytam, też sporo osób wiedziało i ktoś pewnie tę sprawę "pilotuje". Dlaczego nikt nie rozpowszechnił prośby Iny (?) o zbieranie próbek od polskich psów. Od Eurego wzięto 2 próbki krwi, można było wziąć 3 i jedną " zasilić projekt" . Czyli co - dobra i cenna inicjatywa ma małe szanse na realizację, bo próbki też zbierane są w tajemnicy ????? Ale nie ma co szukać winnego, natomiast czekać latami, też chyba nie należy. Zanim "projekt" się rozkręci, w Polsce urodzą się kolejne mioty.... i kolejne, i kolejne z nieprzebadanych rodziców.... Na liście Mijke jest jeszcze Jawzahr z Peronówki ( w rękach niemieckich właścicieli); 1 Jawzahr + 1 Eury = 2. Jeśli taki był tok rozumowania, to rachunek się zgadza. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Distinguished Member
|
![]()
Sorry, ale niby na jakiej zasadzie ktokolwiek prócz Iny miał prawo konkretnie informować o jej projekcie, jej badaniach, itd.? Niby skąd ktoś niezaangażowany bezpośrednio w rozmowy z instytucjami ma wiedzieć kiedy i w ogóle CZY projekt ruszy?
Proszę łaskawie zauważyć, że napisałam: Quote:
Z tego co zrozumiałam, latami, to będziemy czekać na darmowe badania DM psów, ale bazę danych krwi i DNA wilczaków można zacząć budować kiedy tylko (jeśli w ogóle!) Ina ogłosi swój projekt. Żeby była jasność : moje zaangażowanie w projekt Iny polegało na przetłumaczeniu kilku dokumentów. Badania genetyczne Lorki mało mnie interesują bo nie planuję na razie hodować, a za dużo wiem o chorobach neurologicznych, żeby naiwnie sądzić, iż za pomocą diety czy pływania można zapobiec DM. ![]() Pies (podobnie jak człowiek ![]() ![]() I z mojej strony to byłoby na tyle ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Member
|
![]()
Jeśli tekst p.t. „może się nie napinać, bo jest genialny projekt”, w połączeniu z tym postem p.t. „niby skąd ktoś niezaangażowany …. ma wiedzieć CZY projekt ruszy?” nie jest próbą przykrycia tematu „badać tu i teraz” (czyli mało udolną manipulacją) i robieniem ludziom wody z mózgu, to co nią jest ?
Pytanie tylko kto, dlaczego, a w dodatku w taki sposób stara się „wyjaśnić” dlaczego „hodowcy nie rzucają się ławą badać swoje psy.” Naiwni możemy być w zakresie działań zapobiegających chorobom zwierząt – tu za dużo wiemy, aby sądzić, że to przypadek. Z mojej strony to też byłoby na tyle i może wrócimy do tematu „zdrowia psów”, a o „projektach” porozmawiamy - popierając je - kiedy wyjdą poza „etap tłumaczenia dokumentów”. Last edited by Konrad:); 27-11-2010 at 22:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Distinguished Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() Niech żyją spiskowe teorie! Widzę, że niektórzy nie mogą bez nich żyć, ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Member
|
![]()
Żałosne.... wróćmy do tematu zdrowia psów i dotyczących tego badań.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Junior Member
|
![]()
No to sprawdźmy te spiskowe teorie…
Występując samozwańczo jako trybun ludowy, mając na względzie dobro przyszłych i aktualnych właścicieli Wilczaków (czytaj: nie hodowców) i ich psów, biorąc pod uwagę fakt, iż to dzięki zwykłym właścicielom Wilczaków swoją rację bytu mają hodowcy, stawiam następujące pytania skierowane do wszystkich polskich aktywnych hodowców: - czy zamierzacie Państwo przebadać swoje psy (zwłaszcza te, które rozmnażacie)?; - jeżeli zamierzacie to kiedy?; - jeżeli przebadacie to, czy wyniki zostaną przez Was wszem i wobec opublikowane, czy zatajone?; - jakie kroki zaradcze zamierzacie zastosować, żeby wyeliminować DM wśród Wilczaków? Odpowiadając na te pytania pamiętajcie, że uczciwość, transparentność, dobro rasy oraz zadowolenie zwykłych właścicieli (czytaj: nie hodowców) to Wasze hasła wyborcze w przyszłych wyborach do władz klubu, w trakcie których głosować będą głównie takie małe żuczki jak ja. A klub takimi problemami jak DM i karłowatość przysadkowa niewątpliwie powinien się zająć, kiedy powstanie. Na marginesie dodam, że podoba mi się hasło: „Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.” O tym też pamiętajcie. Zwracam się również i przede wszystkim do zwykłych właścicieli (czytaj: nie hodowców), jeżeli nie boicie się zabrać w tym temacie głosu, proszę napiszcie, czy chcielibyście poznać odpowiedzi na ww. pytania? Wystarczy proste: „tak chciałabym/chciałbym” bądź „nie”. Konrad Kłosiewicz – sympatyk rasy, formalny właściciel jedynego, jak do tej pory, wilczaka w Polsce z upublicznionymi badaniami na DM. PS: Proszę o nietraktowanie tego postu jako ataku na kogokolwiek. Informuję ponadto, że niniejszy post nie jest inspirowany przez kogokolwiek a nawet napisany został wbrew woli niektórych osób, co zaraz po fakcie obejrzenia filmu obrazującego skutki rozwiniętej DM na konkurencyjnej stronie było głównym bodźcem do uzewnętrznienia swojego stanowiska. Nie mam, nie miałem i nie będę miał żadnego ukrytego interesu w byciu formalnym właścicielem wilczaka. Jedyne, co kiedykolwiek zarobiłem na wilczakach, to tzw. „joby”, z powodu sprezentowania swojej rodzinie psa tej rasy. Z nikim z osób ze „środowiska” nie jestem zaprzyjaźniony. Zorientowany jestem w tematach, ponieważ forum śledzę, podobnie jak Massimo, zajadając popcornJ. Nie jestem również zwolennikiem spiskowych teorii … ale odpowiedzi na moje pytania chciałbym poznać! |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ina zaproponowala nam (Polsce) udzial w projekcie zbierania krwi CzW troche zbyt pozno i na Pozna nie udalo sie nam wyrobic, ale sprawa ruszyla. Na 100% zbiorka krwi dla projektu Iny bedzie na spotkaniu w Poznej w sierpniu 2011. Bedzie tez mozliwosc pobrania krwi do badania na dwarfizm /kto tego nie zrobi wczesniej/. To juz pewne. Jesli chodzi o DM to hodowcy nie "rzucili sie" teraz w ciagu ostatniego tygodnia "medialnie, w ramach jakiejs kampanii, bo juz jakis czas temu padl pomysl, aby zrobic badanie "hurtowe". To pozwoliloby nam popertraktowac z laboratorium w kwestii ceny (co w chwili obecnej robi nasz "forumowy" wet). A nizsza cena oznacza wiecej osob chetnych do tego badania. Wiec JEST o co walczyc. Jesli okaze sie, ze roznica w cenie nie bedzie duza to hodowcy pobadaja psy na wlasna reke. Jesli dostaniemy znizke na "hurt" to wyznaczy sie wtedy miejsce, gdzie bedziemy mogli spotkac sie w wiekszym gronie i zrobic badania wiekszej ilosci psow. A czym sa projekty? To KONKRETNE dzialania na rzecz rasy - przygotowywane po to, by hodowac jeszcze zdrowsze psy niz teraz. Tlumaczenie to ostatnie "stadium" - sa przygotowane, a zabraly troche wiecej czasu, bo chodzilo o to, aby poinformowac o nich jak najwiecej wlascicieli wilczakow z roznych krajow. A to, ze ludzie nie dzialaja na wlasna reke publikujac "co sie da" bez konsultacji z innymi jedynie swiadczy o dobrym zorganizowaniu. Ze robi sie to fachowo, a nie jako wolna amerykanke...
![]() |
![]() |
#89 |
VIP Member
|
![]()
Ja jeszcze dodam od siebie - czesc hodowcow czeka, bo tak obiecali... Ale wiadomo, ze mamy u nas w Polsce hodowle, gdzie psy nie chodza za dobrze i pojawialy sie osobniki majace problemy "z nogami" na starosc. Mamy tez osobobniki z linii "zagrozonych" - akurat tak sie sklada, ze nie oferowali oni swojej checi przylaczenia sie do "hurtowego" badania i ogolnie tematem nie interesowali. Ale tez nie radzilabym im czekac - akurat w przypadku linii obarczonych problemami wazne jest, aby psy te zostaly przebadane jak najszybciej....
![]() |
#90 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#91 | |
Moderator
|
![]() Quote:
( no, mam kilka liudzi, ktore maja psa i sa zadowolone ale ani na wystawy ani na badania nie chca isc i nie pojda) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
A jak to stwierdzić kto nie badał bo nie chciał, a kto badał ale ma nie wpisany wynik? Tlylko po plotkach?
Akurat HD psów niehodowlanych też jest bardzo ważne, bo na ich podstawie możemy ocenić stopień ryzyka u ich hodowlanego rodzeństwa, kuzynowstwa itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Moderator
|
![]() Quote:
p.s. ale i tak wedlug statystiki te kilka psow nie psuja dobrej jakosci zdrowia ![]() Last edited by wolfin; 28-11-2010 at 18:49. Reason: p.s. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Sa tez inne metody - bardziej "czasochlonne", ale tez zdaja egzamin. Mamy przypadki hodowli, ktore ukrywaly wyniki i takich, ktore falszowaly wyniki... Wszystko udawalo sie, do czasu, gdy taka "dobra" hodowla nie zainteresowali sie wlasciciciele zza granicy. I byly przypadki hodowli, ktore mialy super wyniki U SIEBIE w kraju (wszystkie psy HD-A i HD-B, sporadycznie HD-C), a ich szczeniaki przebadane za granica: HD-C, HD-D i HD-E i ZADNEGO HD-A. Jak sie mowi "oliwa na wierzch wyplywa", czy "klamstwo ma krotkie nogi"... ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Zamiast "tak-w przyszłym roku" (na przykład) poczytamy jeszcze kilka wypracowań na temat martyrologii przy tworzeniu bazy.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
K-Lee Family
|
![]()
Nas trudno zakwalifikować do kategorii... Czy tylko zwykli właściciele, czy już hodowcy, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni
![]() Zamierzamy przebadać Kalinkę i myślę, że napewno w 2011 roku. W Późnej na karłowatość, a DM się zobaczy, jeśli nie ruszy projekt Iny, to zrobimy to na własną rękę. HD, ED i PRA już mamy. Szczeniaki po Kalince również zostaną przebadane. Gdyby nie kwestie finansowe i logistyczne, to pewnie już dawno byśmy to zrobili. Wyniki podamy do publicznej wiadomości. A co do tego jak zamierzamy zapobiegać?? Pierwszym krokiem było wybranie psa DM free. Jakieś pytanie pominęłam?? Last edited by Gia; 28-11-2010 at 20:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Rozmawiałam o badaniu z lekarzem, zrobił duże oczy na wieść o badaniu wilczaków (sami współpracują z Laboklinem oraz Idexx), otóż Laboklin nie ma na swojej liście ras, dla których opracowane sa testy, wilczaków (http://www.laboklin.de/index.php?lin...zuordnung.html) ani badań, o których tu rozmawiamy : http://www.laboklin.de/pages/html/pl...enetyczne.html Mam pytanie do naszego "forumowego weta": jaka jest miarodajność badań, które nie są certyfikowane w Laboklinie? A może są, ale nie znalazłam na stronie? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Z tego co wiem okazało się, że wilczaki można testować na DM na teście dla ON. A na karłowatość trzeba mieć specjalną metrycę dla wilczaków.
Dla ON jest jeszcze kilka testów i trzeba brać pod uwagę, że wilczaki odziedziczyły po ONach więcej chorób i niedługo lista badań do zrobienia jeszcze się wydłuży. Miejmy nadzieję, że też będzie je można robić na teście dla ON bo będą wtedy tańsze i łatwiej dostępne... Z laboklinem jest dziwnie, bo mi nie chcieli zrobić MDR1 na teście dla ON a od innego wilczaka wzieli |
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
VIP Member
|
![]()
Wiesz, może być
![]() ![]() Nie chcę negować ani żadnych wyników, ani samej idei, zwyczajnie lubię wiedzieć ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|