![]() |
![]() |
|
Różne O wszystkim co jest związane z CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#81 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Junior Member
|
![]()
Jeżeli ktoś z was chce wiedzieć, czy jego pies ma bardziej pierwotne, a więc wilcze cechy, czy też hodowla uprawiana przez człowieka wywarła na jego psychice i zachowaniu silniejsze piętno, niech odpowie sobie na następujące pytania:
Czy mój pies akceptuje wyłącznie parę najbliższych osób, a odnosi się zdecydowanie nieufnie do obcych ludzi? Czy mimo wielkiego przywiązania do mnie jest nieposłuszny i z reguły nie reaguje na moje polecenia? Czy jest wrogi, a w najlepszym razie nieprzyjaźnie nastawiony do większości psów? Czy w zabawach z nielicznymi zaprzyjaźnionymi psami przedkłada gonitwy nad zapasy? Czy wreszcie szczeka niewiele, lecz za to je bez opamiętania? Jeżeli na wszystkie pytania uzyskasz twierdzące odpowiedzi, wiedz, że jesteś posiadaczem wilka w psiej skórze. "Pies czy wilk" K. Chwedeńczuk takie tam w celu podtrzymania mitu rasy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
To pisałem ja Witek
![]() |
![]() |
#84 |
Senior Member
|
![]() ![]() Krzysiek, chylę czoło! ![]() Zaczynam się zastanawiać... to co ja /do cholery!/ mam w domu?! Hybryd? Nie! Pies? Nie! Wilk??? ![]() Do d...y z tym wszystkim! Czas* zorganizować sobie oryginała! ![]() *-rodzą się zimą, czyż nie? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Bo nie zgadza się tylko posłuszeństwo - jest raczej posłuszna w 80% przypadków ![]() Raczej na wiosnę ![]() Last edited by makota; 15-12-2011 at 15:43. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Senior Member
|
![]()
U "nasz" progeniturę widuje się już w marcu*-są doniesienia od wiedzących, widzących i się po lasach włóczących...
![]() Cholera wie, czy na tej mojej "polskiej Syberii" to jeszcze zima czy już wczesna wiosna... ![]() /U nich może też "cóś" z cieczkami "nie hallo"... to od plam na Słońcu czy co.../ ![]() ... *-a luty to chyba jeszcze zima... w każdym razie "gdzie nie gdzie"... o ile dobrze pamiętam... Last edited by Puchatek; 15-12-2011 at 08:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() A do tego dochodzi moc stereotypu. Teoretycznie stereotypy powinny być formułowane na podstawie sumy doświadczeń wielu osób - ale prawda jest taka, że często biorą się z innych źródeł (np. z jakichś założeń ideologicznych), a jak już się pojawią, zaczynają kształtować naszą percepcję. I zaczyna być tak, że jak coś pasuje do stereotypu, to go potwierdza, a jak nie pasuje, to jest wyjątkiem - i nikt nie myśli o tym, żeby sprawdzić, czy aby przypadkiem te wyjątki nie są liczniejsze od osobników typowych... Dlatego właśnie ja dosyć ostrożnie podchodzę do tego rodzaju uogólnień. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wilkokłak
|
![]()
Rzeczywiście na pewno łatwo o tendencję "mój wilczak jest "taki a taki", zatem wilczaki są "takie a takie".
Gdyby tak prześledzić choćby wpisy na Dogomanii, można tam znaleźć wszystkie te problemy, które miewamy my z naszymi burymi u mnóstwa różnych innych psów. A jednak wg mnie coś jest jednak "na rzeczy" w odniesieniu do ulubionej przez nas rasy. To coś to wg mnie po pierwsze "kompensacja tych problemów", choć i to nie musi być jakimś szczególnym wyróżnikiem. Tak sobie myślę (to moja prywatna opinia) obserwując inne rasy, że każda ma coś takiego, co "rekompensuje" te problematyczne kwestie a wilczak nie i stąd wynika trudność. ![]() Np. ONy; są szczekliwe, ich podejście do innych psów w wielu (jeśli nie w większości przypadków) jest nie lepsze niż naszych burych, ale rekompensuje to (albo może) ich tendencja do bycia karnymi, człowiekocentryczność, większa łatwość szkolenia i chęć do aportowania. Beagle- "tragiczne" jeśli idzie o ich tendencje do uciekania, "samodzielność", też niekoniecznie nakierowanie na człowieka. Na ale one za to - jako psy hodowane w sforach - muszą być bardziej spolegliwe, jeśli idzie o kontakty z innymi psami, no i nie są duże, a to w życiu codziennym spora "rekompensata", bo ludzie zupełnie inaczej reagują na psy małe niż na duże, zwłaszcza jeśli te pierwsze mają oczka i uszka jak "ten piesek z kreskówek" itp. itd. A wilczak za to ma na dokładkę niezależny, a nawet trochę przekorny charakter, który powoduje że szkolenie szkoleniem, a "ja i tak zrobię jak będę uważał". ![]() Oczywiście powyższe wnioski jak mówiłam - to moja prywatne opinia, której ja sama nie traktuję zbyt serio. Faktem jednak jest, że moje dotychczasowe doświadczenia i obserwacje raczej je potwierdzają. Last edited by Grin; 15-12-2011 at 11:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#91 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() A mówiliśmy o narodzinach, nie o kryciu, więc jak na mój gust, to jednak wiosna ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Senior Member
|
![]() ![]() Makota, możemy z nudów pogwarzyć o tej kwestii, ale chyba zrobiłoby się mega-offowo ![]() ![]() 1.Czy zwierzęta w danej strefie klimatycznej mają ten sam cykl? 2.Czy są różnice /długość pór roku, cykle wegetacyjne, średnie temp./ między południem Polski a daleką Jej północą? 3.Czy cały marzec to już wiosna czy dopiero od ok.20-21 marca oficjalnie następuje? ![]() 4.Czy widziałaś ile w realu trwa zima na Mazurach? ![]() 5.Czy zmiany klimatyczne /coraz częstsze i coraz regularniejsze, zapowiadające zmiany długotrwałe/ mają wpływ na czas rozrodu u dzikich zwierząt? ... Last edited by Puchatek; 16-12-2011 at 08:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Member
|
![]() Quote:
*Dopiero teraz zorientowałam się, że piszesz o Mazurach. Poprzednie wypowiedzi o dalekiej Syberii były dla mnie niezrozumiałe. Nie wiem, jak jest na Mazurach zimą. Ja poruszam się zdecydowanie bardziej na południu kraju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Senior Member
|
![]()
Post nr.92:
>>Dlatego tylko retorycznie<< ![]() /nie wspominam, też retorycznie, od zależności >rozród/przeżywalność młodych-dostępność pożywienia< -niezłym przykładem są bociany, na przykład.../ Dobrego weekend-u! ![]() Last edited by Puchatek; 17-12-2011 at 11:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|