Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-09-2008, 21:27   #81
Joanika
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Joanika

Gaga jesteś prawdziwą skarbnica wiedzy
Joanika jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 21:32   #82
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Redire View Post
Pytam tu bo przeciez nie zadzwonie i nie spytam "Pani a po ile szczeniaki"
Właściwie nie widze problemu, Co złego jest w tym, że zanim zajmiemy czas hodowcy, wciagniemy go w setki odpowiedzi na nasze pytania, zapytamy o cene bo nie wiemy czy w ogóle nas stac na zapłacenie danej kwoty? Bo jako ludzie dorosli i odpowiedzialni planujemy np wydatki zwiazane z posiadaniem psa ale robi nam roznice czy mamay zaplacici za psiaka 2000 czy 3500 zł. Bo moze teraz nie damy rady i musimy poczekac?
Znakomita wiekszosc "dóbr" na tym swiecie kosztuje i nie ma co sciemniac, ze nic nas to nie obchodzi.
Ładnei ktos kiedys powiedzial: jesli mozemy oszczedzac na dvd, komputer czy samochod to tak samo mozemy oszczedzac na wymarzonego psa...

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 21:33   #83
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Gaga jesteś prawdziwą skarbnica wiedzy
Nie, nie jestem Ale dziekuje

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 23-09-2008, 21:38   #84
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Ładnei ktos kiedys powiedzial: jesli mozemy oszczedzac na dvd, komputer czy samochod to tak samo mozemy oszczedzac na wymarzonego psa...
no jasne i też powinniśmy wiedzieć czy warto zbierać 4000 skoro podobnego psa możemy mieć za 2000 czy 3000...
jefta jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 21:41   #85
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Tak jest! Ale żeby wiedziec czy warto musimy zapytac i lepiej chyba zapytac wprost niz udawac zainteresowanego własnie tym miotem. Hodowca tez człowiek

チェイタン。
Old 23-09-2008, 22:02   #86
Joanika
Junior Member

Ale nim zajmę czas hodowcy a padnie pytanie o cenę za wcześnie to mi hodowca odłozy słuchawkę albo nie odpisze mi w ogóle na maila i niczego się nie dowiem. I o tym mowa była wcześniej.
i pytanie kolejne na temat cen: ceny CsV w krajach sądiednich (Niemcy, Czechy, Słowacja) a w Polsce?
Old 23-09-2008, 22:03   #87
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

gaga- u nas moze kedys bedzie bonitacja obawiazkowa- narazie to tylko dodatkowa info dla reproduktora.

a co do ceny - ok napisze- cena jest od 600 do 3500 euro
info z krajow - polska, litwa, slowacia, czechy, niemcy, francja, wlochy

p.s. nawet w tym samym kraju cena mozet byc rozna, zalezy od hodowcy, psow, krycia rodowodu . lepej pisz i pytaj

Last edited by wolfin; 23-09-2008 at 22:09. Reason: p.s.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 22:42   #88
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
gaga- u nas moze kedys bedzie bonitacja obawiazkowa- narazie to tylko dodatkowa info dla reproduktora.

Ale macie to w regulaminie jako pozadane czy nie? Bo generalnie wskazanie klubu jest, zeby rep mial bonitacje, tak? Suka hodowlana tez?
Wiem, ze to nie obowiazek ale dazycie do tego aby bonitacja byla jako wymog?

チェイタン。
Old 23-09-2008, 22:47   #89
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Ale macie to w regulaminie jako pozadane czy nie? Bo generalnie wskazanie klubu jest, zeby rep mial bonitacje, tak? Suka hodowlana tez?
Wiem, ze to nie obowiazek ale dazycie do tego aby bonitacja byla jako wymog?
u nas wolny kraj pies dla hodowli musi miec 2 wystawy i HD od A do C stopnia. a to co on ma wieciej to tylko szanowanie rasy i robienie wszystkiego co jest dla niej najlepsze.
Old 23-09-2008, 22:51   #90
Joanika
Junior Member

Czyli co Z tego wynika że nigdzie nie jest obowiązkowa.
Old 23-09-2008, 22:55   #91
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

No choćby z wcześniejszych postów w tym topicu wynika, że gdzieś jednak jest, choćby post Gagi:
Quote:
Bonitacja to nie nasz przegląd hodowlany. bardzo dokładny, z pomiarami niemal kazdej części ciała psa. Jako wymóg jest u Czechów i Słowaków
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 23:01   #92
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Niom Czechy i Słowacja na bank

チェイタン。
Old 23-09-2008, 23:01   #93
Joanika
Junior Member

Quote:
Przepraszam, sugerowałam się tym ze Gaga pisała o Czechach a Wolfin mówi o Litwie.
Old 23-09-2008, 23:04   #94
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
jest ale nie wszedzie
Old 23-09-2008, 23:34   #95
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

znowu od pociatku. co to jest bonitacia? :
to jest dokladne wymiary psa i test psichiczny.
czy warto na na powazne patrzyc?
ja powiem ze 50 na 50. bo- nie zawsze kod zgadza sie z obrazkem psa, ktorego widzimi. bywa tak ze pies ktory ma wady dostaje P1. bywa i to ze pies ktory wart P1 dostaje P3 albo nawet P5.
bonitacia to pomoc dla hodowcy przy wybore psa, ale nie jest to 100 % realna info o tym pse.

jasne ze ja wszystkim to mowie i prose liudzi o to zeby robili bonitacje bo to pomaga nam hodowcom, hystorikom rasy i sedziom. tak zie pomaga i liudziom ktory znaja jak to czytac i moga widziec jakim kierunkiem idzie rasa tylko z wynikow bonitacii.

ale przy wyborze psa nie kladlam na bonitacje 100 % wiare, bo nie zawsze (jak mowilam) pies z P1 jest tym psem z P1.

Old 23-09-2008, 23:50   #96
Joanika
Junior Member

Jestem na etapie poznawania rasy, uczę się i szukam informacji. Przeglądnęłam już tyle zdjęć, że mi się od tego w głowie miesza
Mój pierwszy wilczak to będzie suka, mam już suczkę, więc przynajmniej nie bedzie problemu z cieczkami i też patrze pod kątem wychowania. Suczka i spokojniejsza i łatwiejsza w wychowaniu.
I przy wyborze hodowli nie będę zbytnio sugerować się bonitacja, bo to moim zdaniem przy wyborze pierwszego wilczaka nie odgrywa istotnej roli. Fajnie jakby było a jak nie ma to trudno. Czy będe umiała wybrać właściwą hodowlę? - nie wiem. Jak już wcześniej ktoś zasugerował chyba poddam się intuicji.
A z głowy mi nie chce wyjść zdjęcie suczki z pewnej hodowli. tylko u licha nie mają swojej str internetowej, widziałam parę tylko na str wolfdoga. Powiem tylko że wg danych na str hodowla jest najbliżej B-szczy.
Old 24-09-2008, 00:01   #97
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

noo nie powiedzialam by ze suku wilczaka jest latwej wychowac liudzie mowia ze z psem latwej
wiem ze bajka jest taka ze "z sukami latwej, oni nie sa takie dominantne i ..." podobne info, ale to nie o wilczaku i psy i suki sa takie same, nawet bywa ze suka ma mocznejszy charakter i wieciej w koziolka gra niz pies
Old 24-09-2008, 05:54   #98
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Send a message via Skype™ to aneta1 Send Message via Gadu Gadu to aneta1

Quote:
A z głowy mi nie chce wyjść zdjęcie suczki z pewnej hodowli. tylko u licha nie mają swojej str internetowej, widziałam parę tylko na str wolfdoga. Powiem tylko że wg danych na str hodowla jest najbliżej B-szczy.
To zadzwoń i umów się na spotkanie na pewno się zgodzą

aneta1 jest offline   Reply With Quote
Old 24-09-2008, 10:43   #99
wilczakrew
Senior Member

Quote:
i pytanie kolejne na temat cen: ceny CsV w krajach sądiednich (Niemcy, Czechy, Słowacja) a w Polsce?
Ceny wszędzie sa różne jak i różne są wilczaki ich hodowcy itd.
Wilczaka jak będziesz chciała kupić za 1000 zł to też takiego znajdziesz.
Możesz też wybrać takiego za 5000 zł o ile to Cie zadowoli.
Podam przykład i może będzie on nie na miejscu, ale pewnie zrozumiesz o co mi chodzi.
Kupując bluzkę na targu płacisz za nią mało i tak samo mało dostajesz w zamian, robiąc to w markowym sklepie przynajmniej masz gwarancje. Tak samo jak nie wiadomo nigdy w 100% co wyrośnie z Twojego szczeniaka to i tak samo nie wiesz co będzie z tą bluzką po praniu.
Każdy dobry hodowca będzie sie szanował i z pewnością nie sprzeda Ci szczeniaka za bezcen. Potem też nie odmówi Ci pomocy, fachowych porad przy jego wychowaniu. Więc tak własciwie to nie płacisz za szczeniaka ale za tą pomoć jaką zawsze mozesz otrzymać w przyszłosci. Dlatego z hodowcą trzeba mieć dobry kontakt. Oczywiscie cena nigdy nie przekłada się na jakosć. Dlatego tak jak wcześniej pisałem szukaj i zdaj się na intuicję bo ona nie pozwoli dokonać Ci złego wyboru. Biorąc wilczaka musisz pokochać go takim jakim będzie i wszystko inne nie powinno mieć znaczenia. To potem barzdo procentuje. Jeśli jesteś zdecydowana to nie patrz na cene.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 24-09-2008, 15:04   #100
Joanika
Junior Member

Wcześniej pisałeś o telewizorach a teraz o bluzeczkach Tv nie kupuje zbyt często nawet się na tym nie znam, no a bluzki ... to już inna sprawa Przykład dobry.
Cena nie przekłada się na jakość - to fakt, widziałam psy które kosztowały majątek, od szanujących się hodowców, wystawy zaliczały średnio (pomimo zapewnień hodowców że pies będzie super, ekstra i w ogóle naj,naj), z psychiką miały problemy. Ale znam też psy które są po prostu nieziemskie, a kupione jak mówisz prawie za bezcen.
Reply

Posting Rules