Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-09-2008, 20:42   #101
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by evikzegar View Post
Dziękuje wszystkim za wypełnianie deklaracji.
Mamy ich już 20 , ale zobaczymy co będzie dalej.
Zaraz dojda kolejne...
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 21:21   #102
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Send a message via Skype™ to Sebastian Send Message via Gadu Gadu to Sebastian

Jestem juz po deklaracji
Old 03-09-2008, 21:35   #103
wilczakrew
Senior Member

Ja wszystkim dziękuje bo samych wilczakowców mamy już 15 osób i kilkoro z innej rasy.

Od jutra będzie jeszcze druga strona, może łatwiejsza.
Tak, ze zapraszam.

www.kcwwp.pl
www.kczw.pl

P.S. Mamy już pierwsze kandydatki na logo.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 14:59   #104
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

I jak tam deklaracje?

Bo dodam, ze orientowalam się w temacie wystaw i nawet jesli nie udaloby nam się zorganizowac klubu, to jest mozliwosc zorganizowania specjalnej wystawy 1 grupy, tylko wilczakow. Jest też miejsce i wogole.. Oczywiscie i sędzia bylby od rasy, a nie taki ktory tylko o niej czytal przed egzaminem. Ciekawi mnie ilu byloby chetnych na taka wystawe? Na razie to tylko teoria, ale orientacyjnie dobrze byloby wiedziec..

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 15:38   #105
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by shaluka View Post
I jak tam deklaracje?

Bo dodam, ze orientowalam się w temacie wystaw i nawet jesli nie udaloby nam się zorganizowac klubu, to jest mozliwosc zorganizowania specjalnej wystawy 1 grupy, tylko wilczakow. Jest też miejsce i wogole.. Oczywiscie i sędzia bylby od rasy, a nie taki ktory tylko o niej czytal przed egzaminem. Ciekawi mnie ilu byloby chetnych na taka wystawe? Na razie to tylko teoria, ale orientacyjnie dobrze byloby wiedziec..
Ja mam jak na razie 20 samych wilczakowców.
Mam nadzieję, ze było by super.
Wystawa klubowa jak by się wszystko udało załatwić i tak najwcześniej odbyła by sie za 2 lata więc mozemy zorganizować tylko dla wilczaków na przyszły rok. Takie są planogramy.

Pozdrawiam

www.kcwwp.pl
www.kczw.pl
Old 04-09-2008, 19:20   #106
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

No to super, czekam na zgloszenia reszty chetnych Znalazlam już miejsce, zorientowalam sie w kosztach (np. puchary, psie niespodzianki- ktore by charakteryzowaly ta wystawe , dyplomy). Czekam tez na propozycje wyboru sedziego, a potem juz z pewnymi dokumentami pojde do zwiazku i pozalatwiam wszystkie formalnosci

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
Old 04-09-2008, 19:21   #107
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Zalezy mi by ludzie docenili ta rase, a taka wystawa to by bylo cos.. w koncu bylaby wieksza liczba niz ..5? I bylaby mozliwosc dla laikow poznania roznych wilczakow.. przekonaliby sie ze nie jest to strachliwa rasa, a wrecz odwrotnie

Old 04-09-2008, 21:42   #108
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Ok, ale czy nie mozna napisac podobnie jak powyzej Paweł) co jest nie tak i co zmienic? Kurcze! ten temat ma 4 lata!! Daniel, sam pisałeś kilka lat temu, że trzeba działac a nie gadac. W końcu ktos usiadł i cos zrobił i w swej inicjatywie oczekuje pomocy a nie stanowiska "nie wypełniam deklqaracji, moga Was wywalic".. tej inicjatwynie na razie potrzeba wsparcia, pomysłów a nie policji
I chciałam delikatnie przypomniec, że cala sprawa ma się kręcic wokół rasy a nie strony www:P
jesli ten klub ma kiedykowliek powstac to potrzeba w nim ludzi, którzy swoja wiedzę spozytkuja dla jego dobra a nie bombardowania czyjejs pracy

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 21:48   #109
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

No więc właśnie, Grzesiek jest młodym użytkownikiem, wolfdoga, młodym posiadaczem psa i młodym członkiem ZK. Nie wszyscy od razu wszystko wiedzą najlepiej. Ale to on wziął się do roboty i zaczął działać. Teraz możemy wreszcie zbierać wstępne deklaracje i może wreszcie powstanie w Polsce Klub Więc pomóżmy mu (to bardziej do Was, bo ja też jestem młoda w każdym z tych względów), zamiast tylko krytykować i demobilizować

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 21:53   #110
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Ok, ale czy nie mozna napisac podobnie jak powyzej Paweł) co jest nie tak i co zmienic? Kurcze! ten temat ma 4 lata!! Daniel, sam pisałeś kilka lat temu, że trzeba działac a nie gadac. W końcu ktos usiadł i cos zrobił i w swej inicjatywie oczekuje pomocy a nie stanowiska "nie wypełniam deklqaracji, moga Was wywalic".. tej inicjatwynie na razie potrzeba wsparcia, pomysłów a nie policji
I chciałam delikatnie przypomniec, że cala sprawa ma się kręcic wokół rasy a nie strony www:P
jesli ten klub ma kiedykowliek powstac to potrzeba w nim ludzi, którzy swoja wiedzę spozytkuja dla jego dobra a nie bombardowania czyjejs pracy
Wiem ze trzeba cos robić a nine tylko gadać . moje bombardowanie to dopiero poczatek cięzkiej pracy nad powstaniem klubu.

po pierwszw trzeba zmienić stronke wywalic z niej to co niepowinno sie znaleść,

po drugie zaprosic pewne osoby do współpracy (np.zwiazkowy prawnik)
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 21:55   #111
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Quote:
Originally Posted by DanielZ View Post
Wiem ze trzeba cos robić a nine tylko gadać . moje bombardowanie to dopiero poczatek cięzkiej pracy nad powstaniem klubu.

po pierwszw trzeba zmienić stronke wywalic z niej to co niepowinno sie znaleść,

po drugie zaprosic pewne osoby do współpracy (np.zwiazkowy prawnik)
Daniel, ale piszesz ogólnikowo, a podpowiedz konkrety

Old 04-09-2008, 21:56   #112
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

No i good Znaczy juz cos wiemy Tego prawnika to z dowolnego oddzialu czy powinno byc powiazane z "klubowa" sekcja? czyli wspominana z Łodzi?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 04-09-2008, 22:22   #113
PawelK
Junior Member

PawelK's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to PawelK

to moze aby wszystkich uspokoic, wyjasnie pare rzeczy aby rozjasnic temat.

Calosc sprawy poruszylismy ostatniego dnia wyjazdu w Poznej, siedlismy sobie w pare osob i tak zaczelismy temat klubu, w rozmowie uczestniczyla rowniez Margo ktora bardzo madrze mowila i odpowiadala nam co i jak zaczac.

Co ustalilismy:

Najpierw musimy sie zorientowac ilu nas faktycznie jest, bo jak wiadomo (albo i nie) zalozenie klubu rasy wymaga minimum 100 zdeklarowanych na pismie czlownkow kandydatow - podkreslam na pismie.

W zwiazku z powyzszym powstal koncept zalozenia prostej szablonowej strony z formularzem, aby zbadac dokladnie temat i sprawdzic chec do zalozenia takiej instytucji jaka jest Klub. Jesli odzew bedzie zadowalajacy/minimalnie 100 osob - dzialamy dalej.

Co wiemy:

Jesli osiagniemy minimum zainteresowania, potrzebne bedzie ponowne wypelnienie formularza, tym razem w formie pisemnej, z odrecznym podpisem, jako dowod ze jestescie zdecydowani i zywi a nie wyimaginowani.

Zanim jednak do tego dojdzie, musi powstac draft statusu/regulaminu/oplat, ktory to kazdy z was musi otrzymac do wgladu - mam nadzieje ze znajda sie osoby chetne do tworzenia, a napewno przyda sie prawnik, poniewaz duza czesc regulaminu ZKWP jest nienaruszalna/swieta i jej zmienic nie mozna, natomiast wszelakie dopiski wzgledem klubu, musza byc zaakceptowane przez ZKWP, wiec musza byc tez rozsadnie napisane aby nie robily konfliktow (np zapis o obowiazkowym przeswietleniu stawow itp)

Powyzszy formularz powiniem posiadac klauzule do zaznaczenia i podpisania, ze zapoznaliscie sie z konceptem statusu/regulaminu/oplatami i je akceptujecie.

Teraz przychodzi moment ze mozna zlozyc papiery do ZKWP z wnioskiem o zalozenie klubu, ale to nie oznacza konca pracy

Aby utrzymac klub w mocy prawa, moze nie wymaganym, ale napewno dobrym posunieciem jest zalozenie instytucji/firmy/dzialalnosci gosp - zwal jak zwal, chodzi o to ze aby byc pelnoprawna insyttucja, musimy posiadac mozliwosc rozliczeniowa, czyli NIP, REGON itp itd. Co nam to daje? a no chociaz fakt ze na wszystko mozemy wystawic fakture, za kazda usluge, czy to bedzie pro trener wykonujacy szkolenie na zlocie, czy to bedzie wystawa klubowa CZW, cokolwiek, jestesmy wiarygodni.

Aby dokonac w mocy prawa wszystkich formalnosci, instytucja jaka ma byc Klub CZW potrzebuje wladz wykonawczych, czyli np. zarzad, skarbnik, sekretarz itd itp; tego wyboru dokonujecie wy, czyli zadeklarowani czlonkowie/kandydaci na tzw walnym zjezdzie. Wladze sa niezbedne, poniewaz w gre wchodza pieniadze (skladki) i mimo ze symboliczne, to zawsze pieniadze.

Po ustaleniu wladz wybieralnych, mozna powiedziec powoli ze - MAMY KLUB

to tak na szybko i w duuuuzym skrocie opisane, aby pokazac wam ze naprawde troche o tym pogadalismy. Strona wlasciwa, logotypy, dokumenty wzorcowe... to wszystko powstanie, jak bedzie juz do czego mialo powstac, a narazie nikomu nie zaszkodzi pobawienie sie w wymyslenie logotypu.

Wszelakie pomysly/rady/koncepcje sa jak najbardziej mile widziane wrecz potrzebne, to w koncu kazdy z nas ma ten klub tworzyc, wazne aby to cos wnosilo oprocz zniechecenia.
Old 04-09-2008, 22:23   #114
PawelK
Junior Member

PawelK's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to PawelK

qrka ale wy macie predkosc, zanim ja naskrobie jeden post to rozmowa juz jest 5 postow dalej
Old 04-09-2008, 22:24   #115
DanielZ

DanielZ's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
No i good Znaczy juz cos wiemy Tego prawnika to z dowolnego oddzialu czy powinno byc powiazane z "klubowa" sekcja? czyli wspominana z Łodzi?
Dobra moze zbyt ogulnikowo pojechalem
Old 04-09-2008, 22:31   #116
DanielZ

DanielZ's Avatar

"(np zapis o obowiazkowym przeswietleniu stawow itp)"

Nawet jesli powstanie klub to zapomni ze od razu wprowadzone bedzie prześwietlenie - to wymag jescze sporo czasu.
Jeśli tylko to by było powodem powstania klubu to klub już na stracie jest spalony
przy całkowitej liczbie wilczaków w polsce 150szt
Old 04-09-2008, 22:43   #117
wilczakrew
Senior Member

Ja powiem tak.
Wszyscy gadacie już cztery lata o klubie , ale nikt z większosci osób nic nie robi.
Zgodnie z regulaminem nie mozna nikogo zawiesić za to, ze chce utworzyć klub danej rasy. Na dzień dzisiejszy nie wiemy czy taki klub powstanie, jaki będzie jego status i czy będzie działął pod patronatem ZkwP, czy będa władze wybieralne czy tylko prezes wybierany przez ZwkP. Nie zmienia to faktu, ze będzie on w strukturach ZkwP.Podpisująć deklarację każdy musi wyrazić zgodę na przynależnosć do takiego klubu jak on powstanie i nie zmienia to faktu, ze klub w jakiej kolwiek formie by powstał musi należeć do ZkwP. Powstanie klubu nie narusza w żaden sposób Klubu Psów pasterskich niepolskich, ponieważ i tak nikt z nas tam nie należy,( a przynajmniej większosć ) a klub wilczaka moze być odrębnym tworem działającym pod patronatem ZkwP. Nikt nie musi z nikim sie w tej kwesti kłucić bo tak samo jak kluby boxera moga one działać niezależnie. ( to jest przykład ) Nikt nikomu nie będzie zabierał wilczaka ( to są słowa nie moje aby zabrać wilczaka i był tylko w naszym klubie jak on powstanie ) Zabrałem się za to bo mnie szlak trafił jak przeczytałem na forum wasze gadanie na ten temat. Teraz żałuje bo właściwie wiedziałem już wczesniej, ze to nie ma sensu bo wiekszosć z was nie zrobi nic w tej sprawie. Tylko dlatego, ze nie będzie miała własnego interesu. Włąśnie dlatego tylko gadacie. Współczuje Margo bo ona wszystko robi z serca abyśmy my mieli lepsze życie z naszymi wilczakami. Zastanawiam się kiedy nie wytrzyma tego jak wszyscy narzucacie na nią nowe to obowiązki i macie głupie pretensje o rzeczy nieistotne. Moze faktycznie waszym zdaniem powinna nie spać i słuchać waszego gadania. Dzis jest czwartek od poniedziałku nikt się ze mna nie skontaktował ( z osób z jakimi rozmawiałem ) jak dalej załatwiać klub. (te osoby będa wiedzieć. ) Wiec nie rozumiem tego zachowania. Ale w jednym przyznaje wam racje - gadane to wy macie i w takim razie sobie dalej rozmawiajcie. Mam nadzieję, ze ten co zaczoł to przejdzie sam przez tą cieżką pracę i to skończy ja życzę powodzenia.
Przekaże Margo wszystkie deklaracje jakie mam, a także właśnosć nad stronami www jakie zostały wykupione. Mnie klub wilczaka w tej chwili jak i cała reszta jaką załatwiam nie interesuje tak samo to forum na wolfdogu.
Wystarczy mi jak z osobami, jakie poznałem i polubiłem spotkam sie czasem na wystawie. Dziekuje i nie będe rozmawiał ogólnikowo, na temat jaki jest tego nie wart Ja mam bardzo mało czasu i jestem bardzo zajęty aby sobie zaprzątać tym głowę. Zyska na tym mój wilczak bo będzie miał godzinę spaceru nocnego tą którą mu zabrałem kosztem innych spraw. Pozdrawiam i Pewnym osobom dziekuję, a zwłaszcza tym, które wysłały deklaracje i wiem, ze chcą coś zrobić tak jak Margo z serca, a nie z potfela i dalej dużo gadać.
Old 04-09-2008, 22:56   #118
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

uchhhhhhhhhhh ... easy ... Więc tak, Paweł przedstawił nam niezbędne załozenia co do kształtu Klubu jako jednostki organizacyjnej. To juz cos wyjasnia Daniel ostrzegl przezd naduzywaniem nazwy Zk
Cos sie kluje

evikzegar- poczekaj, nic na razie nie wyrzucaj do smieci.. emocje beda towarzyszyc zawsze, trzeba sie przyzwyczaic

ja mam pytanie, czy podczas Waszych narad dotyczacych klubu, powstala jakas lista konkretnych zadan, jakie mialby realizowqac klub? Wg regulaminu Zk niewiele klub moze, ale idea to idea i ja juz kiedys zadawalam to pytanie
Obowiazek przeswietlen (Daniel- czemu nie da rady wprowadzic tego szybko? co stoi na przeszkodzie?) to troche haslo-wytrych. Dla mnie nieco za malo jak na potrzebe powstania klubu. Patronat nad wystawa? na upartego niepotrzebny bo juz mamy, realizowany przez Sekcje pasterskich (sic!) niepolskich Organizacja zawodow?.. cos jeszcze?
Bo mozemy zdolac przejsc administarcyjne sprawy.. nawet moze uda sie wybrac "wladze".. ale czy powstanie sensowny regulamin? Zalozenia? Cele? ..

チェイタン。
Old 04-09-2008, 23:00   #119
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Gaga, chyba oprócz prześwietleń, oprócz Klubowej wystawy niepolskich, Klubowa Wilczaków? Szkolenia, obozy, zawody, egzaminy?

Old 04-09-2008, 23:02   #120
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Spokojnie.... Założenie klubu nie jest proste z wielu względów i nie ma co się od razu obruszać. Prawda jest taka że wypełnienie deklaracji jest najprostrze..a potem ciężka praca.I przede wszystkim masa pretensji z wilelu stron, nikt do tej pory tematu nie ruszał i pewnie miał ku temu powody. Skoro się za "to" zabrałeś to nie ma co zbierać zabawek i iść do innej piaskownicy.

Posting Rules