Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Spotkania i podróże

Spotkania i podróże Spotkania - te duże i te maleńkie, oficjalne i prywatne. Ważne by psy się wyszalały.... Jak i gdzie jechać z psem na wakacje...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-09-2008, 09:43   #101
Manu
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Manu

Ty, ale nie sądzisz chyba, że to ja psy podpisywałam...?
Manu jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 09:45   #102
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Sorry... to ja... tyle, ze poznaje wilczaki.. z psami innych ras roznie u mnie bywa..
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 09:50   #103
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

hyhy, nie wiedziałam kto podpisywał ale chociaż raz mogłam sprostować

Bigielka ma na imię Lala

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 10:05   #104
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Fotki sa dodawane do trzech roznych kategorii, wiec podaje linki do wszystkich fotek ze spotkania...

Spotkanie
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/subcat/0/780/

Memorial Hokiego
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/subcat/0/954/

Bonitacja - przeglad hodowlany
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/subcat/5/148/
Old 03-09-2008, 11:59   #105
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/63983/

Tu w szelkach to chyba Tasja

Old 03-09-2008, 12:10   #106
PawelK
Junior Member

PawelK's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to PawelK

veni, vidi, doszlismy do siebie wiec pare slow,

dojechalismy do domu o 5 rano w poniedzialek, i chwile nam zajelo dojscie do siebie i do rzeczywistosci warszawskiej. Goraco dziekujemy Margo, Przemkowi i mamie Uli za goscine (te seeeeery ) i cale przyjecie, bylo naprawde super, a Magri spala w sumie do wczoraj Za rok choc by nie wiem co wracamy!!

Dzieki wszystkim za wspolna zabawe i spotkanie w tak duzym gronie, oczywiscie juz nie pamietam polowy imion ale co tam, mam rok na potrenowanie pamieci

Jak sie tylko poogarniamy z fotkami to dam znac, najpierw musze je wydobyc
Old 03-09-2008, 12:16   #107
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Tez chcialbym podziekowac Peronom za super organizacje (jak co roku). Weekend byl naprawde perfekcyjny. Ale z drugiej strony jestem troche zmartwiony tym, jakie psy spotkalem w Poznej. Pamietam, jak jeszcze przed 3-4 laty na zawodach moglismy robic dyscypline "obrona przewodnika" i wiekszosc psow byla OK. W tym roku miala wiekszosc psow problem juz z samym uwiazaniem do palika. Czesto slyszalem w Poznej "to nie jest pies do obrony, to tylko domowy piesek". Ale i "domowy piesek" nie powinninen sie bac obcych osob i powinnien miec przynajmniej podstawowe posluszenstwo. Wszystko wyszlo na przegladzie mlodych i na bonitacji. Widzialem, jak dwie osoby musialy trzymac psa, a jedna na sile otwierala mu pysk, aby pokazac zeby. Naprawde wspolczulem, bo beda miec naprawde spore problemy przy jakichkolwiek problemach z zebami, bo nawet przy prostej kontroli zebow trzeba bedzie psa poddawac narkozie. Pokazywanie zebow to nie szkolenie, ale praktycznie obowiazek, bo pies musi pokazywac zeby nie tylko na bonitacji, ale na wystawach czy u weterynarza. Musze przyznac, ze Oskar Dora byla wyjatkowo tolerancyjny. Normalnie na przegladzie mlodych czy bonitacji, jesli pies nie pokaze zebow to nie jest oceniany.
Kazdego roku przyjezdza do Poznej wiecej i wiecej uczestnikow, ale tez kazdego roku przyjezdza wiecej i wiecej psow problemowych i wlasciciele, ktorzy wogole nie wiedza jak sie obchodzic z psem i ich nie rozumieja. Szczytem bylo na przyklad, gdy pies wszedl na stol, gdzie jedlismy a wlasciciel go jeszcze za to pochwalil, a wszyscy sie wokol z tego smiali. Wciaz wiecej wlascicieli swoje psy nie tylko nie karze, ale i nie chwali. Psy potem sa "ospale", bo nie maja zadnej motywacji. Nie oczekuje, ze wszyscy wlasciciele czechoslowackich wilczakow beda uczestniczyc w zawodach i zdawac egzaminy, ale KAZDY pies powinnien byc pod kontrola i znac podstawowe komendy - noga, siad, waruj, stoj, do mnie. Te cztery komendy powinnien pies znac bez problemu juz jako szczeniak w wieku 8-10 miesiecy. Czym pozniej zaczniemy uczyc, tym bardziej bedzie skomplikowana ich nauka pozniej.
Czechoslowacki wilczak to nie pies do towarzystwa, ale rasa pracujaca. To powinnien wiedziec kazdy, kto kupuje sobie wilczaka. "Pracujaca" nie znaczy, ze trzeba z nim chodzic pilnowac terenow, czy zdawac egzaminy. Pracujaca oznacza chociazby agility, mushing, dog dancing czy coursing. Ale zawsze pies powinnien byc posluszny i wychowany. Miec wilczaka w domu jako psa do towarzystwa, psa ktory sie boi wyjsc przed dom, ucieka przed obcymi ludzmi i musi byc stale na smyczy, bo nie przychodzi na przywolanie jest zaprzepaszczaniem calej pracy hodowlanej wszystkich hodowcow, ktorzy od roku 1955 staraja sie stworzyc piekna i posluszna rase.
Ludzie, pamietajcie !!! Kazdy bojazliwy i nieposluszny pies daje tylko argumenty tym, ktorzy najlepiej zakazaliby hodowli wilczakow i umiescili je na liscie "ras niebezpiecznych".

Last edited by Pavel; 03-09-2008 at 12:23.
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 12:23   #108
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Dzieki Pavel za tłumaczenie!!!!
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 12:41   #109
Małgosia
Junior Member

Małgosia's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Małgosia

Bardzo mądre słowa. Zgadzam się w 100 %
Małgosia jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 17:29   #110
wilczakrew
Senior Member

Pavel ale ty jesteś. Dopiero się spotkanie skończyło i te całe trenowanie, a ty nas już od razu ustawiasz. daj nam odpocząć i psom też. Do pracy z nimi zabierzemy sie jak odpoczniemy i dojdziemy do siebie. Tak poważnie to masz świętą rację i to jest fakt, ze za mało pracujemy z psami. ( Mam na myśli również siebie ) Takie są potem efekty. Jednak ja też muszę usprawiedliwić zachowanie niektórych psów, które z upału i przeżarcia nie miały ochoty do niczego, a sam pewnie wiesz, ze jak wilczak nie za bardzo chce coś zrobić to tego nie robi albo robi to z oporami.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 19:26   #111
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Cesc Grzegorz,
przecitaj ponowie moj komentarz. Ja pisze nie o tym, ze pies jest spracowany i nie trenuje potem na 100%. Ja piszem generalnie o zachowywaniu k psom i o podstawowej socyjalizacji i edukacji. Nieustawiam, tylko publikujem swoje wrazenie z weekendu .
Old 03-09-2008, 19:53   #112
wilczakrew
Senior Member

Witaj pawle. To co napisałem o tej pracy to było w formie żartu. Ja sam wiem, ze za mało pracuje z psem i sa potem takie efekty jakie są. Wąłśnie fajnie, ze możemy się wymieniać różnymi doświadczeniami i próbować je przekładać na nasze psy.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 20:12   #113
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Miec wilczaka w domu jako psa do towarzystwa, psa ktory sie boi wyjsc przed dom, ucieka przed obcymi ludzmi i musi byc stale na smyczy, bo nie przychodzi na przywolanie jest zaprzepaszczaniem calej pracy hodowlanej wszystkich hodowcow, ktorzy od roku 1955 staraja sie stworzyc piekna i posluszna rase.
Nie we wszystkim podzielam zdanie Pavla ale nie musze Za to w tym zacytowanym zgadzam się w 100 % !!

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 21:15   #114
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Pomału wracam do żywych po spotkaniu. Od dziś zaczynamy z Lalką ścisłą dietę po tym super jedzonku w Późnej

Bardzo dziękuję gospodarzom za super zorganizowaną imprezę, nie było nawet chwili, żeby się w spokoju ponudzić... Jedzenie pyszne, alkohol do tej pory zemnie paruję, śliczne psy i wspaniali ludzie. Nie mogę się już doczekać następnego spotkania z Wami .

Pavel dobrze prawi,ale potraktujmy to jako mały zgrzycik i za rok takich obrazków już oglądać nie będziemy
jefta jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 21:23   #115
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Tak, tak Ja też przy okazji chciałabym Pavlowi podziękować, bo wiele dobrych rad nam dał Dodam też, że K-lee zaczęła szczekać częściej i coraz częściej na komendę, chyba tak dla mnie na zachętę
Zobaczycie jaki pies będzie z K-lee za rok!!!

Taka mobilizacja, że aż nagle kasa na szkolenie się znalazła, bo na spotkaniu miałam okazję się przekonać, że nie podołam wszystkiemu sama

Old 03-09-2008, 22:40   #116
PawelK
Junior Member

PawelK's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to PawelK

Quote:
Cesc Grzegorz,
Ja pisze nie o tym, ze pies jest spracowany i nie trenuje potem na 100%. Ja piszem generalnie o zachowywaniu k psom i o podstawowej socyjalizacji i edukacji. Nieustawiam, tylko publikujem swoje wrazenie z weekendu .
Co prawda to prawda, pewnych rzeczy nie mozna bylo niezauwazyc, ale po to sa wlasnie takie spotkania, i mimo ze meczylem pytaniami i Pavla i Margo, to mam wrazenie ze nie zapytalem o polowe rzeczy ktore mialem poukladane w glowie na wyjazd, ale i tak jestem wdzieczny za wszystkie rady i opinie. Magri ten wyjazd bardzo dobrze zrobil, zarowno ilosc psow jak i nowych ludzi daly nam bardzo duzo, ze o nowych doswiadczeniach jak zostawanie na lancuchu nie wspomne.
Old 03-09-2008, 23:11   #117
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Tutaj w galerii Imbuska więcej zdjęć ze spotkania:
http://picasaweb.google.com/imbusek1...lczakWWPNej02#
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 13:37   #118
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Ja nie bede ani krytykowac, ani tlumaczyc.... Wrzuce tylko swoje argumenty na za i przeciw...

Quote:
Pamietam, jak jeszcze przed 3-4 laty na zawodach moglismy robic dyscypline "obrona przewodnika" i wiekszosc psow byla OK. W tym roku miala wiekszosc psow problem juz z samym uwiazaniem do palika. Czesto slyszalem w Poznej "to nie jest pies do obrony, to tylko domowy piesek". Ale i "domowy piesek" nie powinninen sie bac obcych osob i powinnien miec przynajmniej podstawowe posluszenstwo.
Prawda jest, ze rzeczywiscie psy mogly miec problem z palikiem... W Czechach jest to chleb powszedni - cwiczy sie to na kazdym obozie, na kazdym spotkaniu. Cwiczy przez caly rok. Obrona to codziennosc... W Polsce masz jednak do czynienia z psami, ktore obrony nie robia... Czesto atak pozoranta w Poznej jest pierwszym atakiem z jakim pies ma do czynienia...
Z jednej strony prawda jest, ze mozna to cwiczyc w warunkach domowych i mozna te zaleglosci nadrobic.... Z drugiej nie robienie obrony ma swoje powody - czesc osob zajmuje sie czym innym i obrony robic nie chce, z drugiej znalezienie dobrego pozoranta, ktory nie zepsuje ci wilczaka jest jak wiesz diabelnie trudne i niewielu jest takich, ktorym mozna w tym temacie zaufac...

Inna sprawa to podejscie do tematu... W Poznej miales na placu psy, ktore PT (czyli posluszenstwo BH z aportowaniem wlacznie) zaliczaly juz nawet w wieku 4 mies... Z tym, ze na Memoriale ludzie sie bawili - podchodzili do tego na luzie, czyli calkiem inaczej niz na egzaminie... Na przyszlosc mozna zrobic pewna modyfikacje i np ustalic, ze posluszenstwo na Memoriale robimy "ostro" jak na egzaminie, a jedynie konkurencje dodatkowe sa na luzie. Z tym, ze trzeba zrobic jakis widoczny podzial... Wtedy mozna tez bedzie o wiele wiecej wymagac, a wlasciciele beda wiedzieli, ze to juz nie zabawa i inaczej podejda do prezentacji...

Ale to takie zagadnienie na "za rok"....

Quote:
Wszystko wyszlo na przegladzie mlodych i na bonitacji. Widzialem, jak dwie osoby musialy trzymac psa, a jedna na sile otwierala mu pysk, aby pokazac zeby. Naprawde wspolczulem, bo beda miec naprawde spore problemy przy jakichkolwiek problemach z zebami, bo nawet przy prostej kontroli zebow trzeba bedzie psa poddawac narkozie. Pokazywanie zebow to nie szkolenie, ale praktycznie obowiazek, bo pies musi pokazywac zeby nie tylko na bonitacji, ale na wystawach czy u weterynarza. Musze przyznac, ze Oskar Dora byla wyjatkowo tolerancyjny. Normalnie na przegladzie mlodych czy bonitacji, jesli pies nie pokaze zebow to nie jest oceniany.
Wiekszosc problemow, ktore mozna bylo zaobserwowac dotyczyla nie tyle psow, co ogolnego braku doswiadczenia... Prezentacji psa czlowiek uczy sie latami - cos co dla Ciebie czy dla mnie jest latwe moze byc bardzo trudne dla wlasciciela, ktory psa ma dopiero kilka miesiecy. Przez ten czas poznalismy kilka trickow, to jak zlapac psa, jak go pokazac... Wiele rzeczy jest dla nas latwiejsza... Dlatego, gdy widzialam, ze ktos ma problemy z psem pomagalam mu psa ustawic (tu warto pochwalic charakter psow, ze bez problemu pozwalaly, aby obca osoba jest ustawiala i pokazywala zeby - przy bojazliwych agresorach mialabym przeciez rece do szycia ))... Drugi raz (czasem nawet tego samego dnia) wlasciciel juz sam sobie swietnie radzil...
Ale jak sie nie wie co ma sie robic (a bylo wiele osob, ktore bonitacje i prezentacje mlodych widzialo pierwszy raz w zyciu) to sie tego dobrze nie zrobi... To kwestia cwiczen i doswiadczenia...

Z drugiej strony ocena tez zalezy od punktu siedzenia... Mam dla Ciebie pewien opis przegladu mlodych:
"Ciekawe są trendy w eksterierze, czasem niepokojące w charakterach. Przykre - brak elementarnej współpracy i zaufania w relacjach przewodnik - pies, co skutkowało koszmarną stratą czasu przy próbach mierzenia i pokazywania zębów. Sędziowie byli zdumiewająco cierpliwi, widać było, że to całkiem inne wydarzenie niż wystawa."
To nic innego jak opis Eli, ktora byla na bonitacji w Jevisovicach i obserwowala czeskie psy... Jak widzisz zarzuty sa dokladnie takie same. I takie opisy mozna dac po kazdej bonitacji (dokladnie ten sam problem mielismy na wakacje w Hroncu), bo na kazdej znajdziesz psy i osoby, ktore dopiero zaczynaja zabawe z psami... Jesli mozna stawiac jakies zarzuty to chyba tylko takie, ze za malo jest spotkan, cwiczenia i prezentowania co nalezy robic i jak... Zobacz, ze problemy pojawily sie wlasnie w czasie, gdy odpuscilismy aktywne dzialanie - gdy pokonczyly sie spotkania i zawody, ktore tak czesto ogranizowales dla wlascicieli CzW... Moze "lekiem" jest wlasnie to, aby teraz ponownie ktos zaczal robic to samo?

Quote:
Czechoslowacki wilczak to nie pies do towarzystwa, ale rasa pracujaca. To powinnien wiedziec kazdy, kto kupuje sobie wilczaka. "Pracujaca" nie znaczy, ze trzeba z nim chodzic pilnowac terenow, czy zdawac egzaminy. Pracujaca oznacza chociazby agility, mushing, dog dancing czy coursing. Ale zawsze pies powinnien byc posluszny i wychowany. Miec wilczaka w domu jako psa do towarzystwa, psa ktory sie boi wyjsc przed dom, ucieka przed obcymi ludzmi i musi byc stale na smyczy, bo nie przychodzi na przywolanie jest zaprzepaszczaniem calej pracy hodowlanej wszystkich hodowcow, ktorzy od roku 1955 staraja sie stworzyc piekna i posluszna rase.
Ludzie, pamietajcie !!! Kazdy bojazliwy i nieposluszny pies daje tylko argumenty tym, ktorzy najlepiej zakazaliby hodowli wilczakow i umiescili je na liscie "ras niebezpiecznych".
Podpisuje sie pod tym wszystkimi lapami...
Old 04-09-2008, 15:49   #119
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

napisze krotko:
bylo fajne, jestem zadowolona az do uszy mam duzo nowych kumplow, spotkalam duzo starych przyjaciol, pilam dobre piwo, bylam cala w INSPI(RED) i.... czekam na spotkanie za rok

dzieki wszystkim za pomoc, za towarzystwo i dobra zabawe.

Rodzina Peronow- dzieki
Old 04-09-2008, 16:00   #120
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Ludzi moje, ja niechcem wygladac, ze dla mnie v Późnej niebylo fajnie. BYLO !!! Jak zwykle kazdy rok.
Reply

Posting Rules