![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Nadchodza kolejne zmiany... chyba na dobre...
Poniewaz rosnie nam bezsensownie liczba reproduktorow - w niektorych krajach wymagania sa minimalne i czasem psem hodowlanym jest juz ten, ktory ma rodowod. A czasem nawet i to nie jest potrzebne... Wiec, zeby nie tracic czasu hodowcow postanowilismy ulatwic im prace i zrobic 'odsiew'. Tak wiec: 1**** z listy reproduktorow na STALE znikaja wszystkie psy, ktore maja w rodowodzie osobniki nieznane. Oznacza to, ze NIGDY na Wolfdogu nie beda reklamowane mioty, ktore w rodowodzie maja osobniki o watpliwym pochodzeniu (czyli ktore w jakims kraju zostaly wpisane do rejestru a ich pochodzenie jest nieznane). Dotyczy to takze 'MUTAR' - zaden z ich potomkow (nawet, gdy 'Mutara' bedzie w 50 generacji) nie bedzie reklamowany. Tak samo jak zaden miot hodowcy posiadajacego 'Mutary', czy psa, ktory 'Mutare' ma w rodowodzie. Bedzie to zabezpieczenie wpisane w skrypt. W przyszlej bazie danych w karcie KAZDEGO psa posiadajace takie nieznane osobniki bedzie komunikat OSTRZEGAJACY przed jego ewentualnym uzyciem w hodowli... Wilczaki nie sa rasa "naturalna", ktora powstala przed wiekami i nie mozna ich spotkac "w naturze" - na wiosce przy budzie... Znamy pochodzenie KAZDEGO wilczaka i nie potrzebujemy osobnikow nieznanych, niosacych potencjalne wady, tak zdrowotne, eksterierowe, jak i charakteru. 2**** z listy reproduktorow znikaja wszystkie psy nie posiadajace przeswietlenia na dysplazje. Jest to podstawowy wymog hodowlany - uznalismy wiec, ze kazdy odpowiedzialny hodowca, niezaleznie od wymagan hodowlanych w danym kraju, nie bedzie rozmnazal psow nie przebadanych na dysplazje.... Jednoczesnie znikaja tez psy z niepotwierdzonymi wynikami przeswietlen. Jesli wiec Wasz pies ma status reproduktora, byl przebadany, a nie jest na liscie to prosimy o kontakt i/lub przeslanie kopii OFICJALNEGO wyniku HD,a zaraz na ta liste wroci.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
BRAWO !!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() W końcu trzeba z tym zrobić porządek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
Super! Tylko odnośnie tych nieznanych osobników to... ja nawet nie wiem, czy mój Varg ma kogoś takiego w rodowodzie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wilczy Duch
|
![]()
To bedzie przełom <bravo>
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
No proszę. To ci dopiero... No to paru osobom zrzednie mina. Ja akurat jestem bardzo na tak.
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() W Polsce mamy "czysto". Ale trzeba uwazac na Czechy - czeski klub jest przeciwko i solidni hodowcy tez, ale Mutary maja tam kilku zwolennikow i mozliwe, ze pojawia sie tam mioty po tych wloskich kundelkach... Jakby co to lepiej zapytac... ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Ja jestem 4 konczynami za punktem pierwszym i drugim. Zwlaszcza za badaniem na dysplazje. W bazie wolfdoga pojawia sie duzo miotow po psach z dysplazja wieksza lub mniejsza, ale przynajmniej wiadomo, ze ja maja i jak sie ona dziedziczy w ich linii (po przebadanych przodkach i rodzenstwie). Nie kupujemy kota w worku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Zastanawiam sie nad sukami, wiem ze nie ma spisu suk hodowlanych ale co z hodowlami, ktore maja np 1 suke bez rtg ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
W końcu mamy równouprawnienie. Nie Ty pierwsza o tym wspominasz i rzeczywiście będą obowiązywały takie same zasady jak w psach. Suka bez prześwietlenia nie będzie w bazie danych brana pod uwagę jako suka hodowlana i tym samym hodowca nie będzie wyświetlany na spisie hodowli. Będzie w bazie danych, ale nie na spisie.
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
w spisie brakuje AMONA, jest reproduktorem juz od dawna
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Junior Member