Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

View Poll Results: Souhlasíte s tím, aby køí¾enci kanadské vlèice a NO bez PP byly zapisováni v registru ÈsV ?
ano 15 17.86%
ne 69 82.14%
Voters: 84. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-11-2003, 08:10   #1
Pavel
Moderator
 
Pavel's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,190
Send a message via Skype™ to Pavel
Default Kříženci ze stanice Mutara v registru ČsV

Nejprve několik faktů :

1. Kříženci se narodili v květnu 2002 ze spojení "bílé kanadské vlčice a německého ovčáka" (cituji jejich majitele pana Františka Hracha) Lupíny a Armína (Armín je navíc NO bez PP).

2. ještě v průběhu roku 2002 byli za velmi podivných okolností zapsáni do registru ČsV plemenné knihy ČMKU. Jako chovatelka byla uvedena Ing. Naděžda Šebková, která se okamžitě stala členkou Klubu a členkou chovatelské komise.

3. O jejich zápisu byla informována jen úzká skupinka lidí - členů KCHČSV. Dokonce ani někteří členové chovatelské komise a výboru Klubu neměli o jejich zápisu ani tušení.

4. Fenku Audrey Lupo Mutara vlastní již zmíněná Ing. Šebková, fenku Ave Lupo Mutara Jindřich Jedlička a psa Ares Lupo Mutara si ponechal František Hrach.

5. Obě fenky byly oficiálně předvedeny na svodu mladých na jaře 2003 v Hostivicích a Jevišovicích. Nicméně s výsledek jejich svodu nebyl dodnes zveřejněn.

6. Ve své stížnosti, kterou jsem poslal výboru KCHČSV jsem proti postupu této skupinky lidí protestoval, protože je zcela evidentní, že s kříženci (lépe řečeno s jejich potomky) je plánováno přikřížení do chovu československých vlčáků. A o takovéto závažné věci by, alespoň podle mého názoru a podle stanov KCHČSV, měla rozhodovat konference Klubu. Výbor moji stížnost zcela zamítl a rozhodl " Bod 2. výbor vyslovil důvěru chovatelské komisi." čímž něřekl ani A ani B a celou věc ještě více zamlžil.

7. Fenka Audrey Lupo Mutara byla, v rozporu s výstavním řádem ČMKU, posouzena na 2 výstavách v roce 2003 (klubové a speciální) v otevřené a pracovní třídě jako československý vlčák. Získala na obou výstavách ocenění "velmi dobrý" (cituji výstavní řád ČMKU "velmi dobrá: Tato známka se přiznává takovému jedinci, který má typické vlastnosti svého plemene, vyvážené proporce a je v dobré kondici. Prominou se mu drobné vady, nikoli však vady morfologické. Toto ocenění může být uděleno jen prvotřídnímu jedinci."). Není divu, že tak dobré hodnocení. Rozhodčími na těchto výstavách byli Ing.Soukupová a J.Jedlička !!!

8. Na schůzi české pobočky KCHČSV v Hostivicích na podzim 2003 byl vznesen jedním ze čelnů Klubu dotaz na důvod, proč vůbec kříženci byli zapsáni do registru. Odpověděla Ing.Šebková a Ing.Soukupová velice dlouhým proslovem ve smyslu, že KCHČSV tento "pokus" nestojí ani korunu, takže prakticky by to mělo být každému jedno. Na několikrát opakovaný přímý dotaz, zda budou potomci kříženců použiti v chovu ČsV, nebyla dána jasná odpověď a situace byla jen dále mlžena.

9. Proti křížencům oficiálně protestoval německý a slovenský Klub KCHČSV, jejichž členové křížence viděli na svodu mladých v Jevišovicích. Německému Klubu byla zaslána lakonická odpověď a slovenský protest, podepsaný předsedkyní KCHČSV v SR byl označen za "soukromý dopis jednoho chovatele" a bylo sděleno, že tak s ním také bude nakládáno. Ani o jednom protestu nebyl opět nikdo ze členů KCHČSV (např. ve zpravodaji nebo na webových stránkách Klubu) informován.

Co Vy na to, členové Klubu a chovatelé československých vlčáků ?
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 04-11-2003, 19:12   #2
oblivion
Junior Member
 
oblivion's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Plzeň
Posts: 86
Send a message via ICQ to oblivion
Default

hm, ale k čemu teda potom vůbec evidovaný chov a registr existují?

charlie /jako vždycky mimo obraz :o/
oblivion jest offline   Reply With Quote
Old 04-11-2003, 19:54   #3
Gara Jaka
Junior Member
 
Gara Jaka's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Mlékosrby
Posts: 15
Default

Charlie,Ty opravdu asi nevis o cem pises,hlavne ze pises.Pokud tedy opravdu nevis k cemu existuje evidovany chov a registr,tak si porid krecka! Tomas
Gara Jaka jest offline   Reply With Quote
Old 04-11-2003, 20:19   #4
oblivion
Junior Member
 
oblivion's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Plzeň
Posts: 86
Send a message via ICQ to oblivion
Default

tomáši: hm, vtipný :o)

já ale o ničem nepsal, já se prostě ptal!
o evidovanym chovu a registru nevim víc, než co se dá na netu najít.
zajímalo mě proto, co je na zápisu kříženců špatně, čemu to odporuje.

čekal jsem, místo křečků, něco jako že se nejedná o typické jedince, apod.
v lepším případě i podrobnější rozvedení.. asi marně.. no nic.

ale hlavně že píšu! ..to asi z toho hladu nebo bolení hlavy, ne?
/tim jsem chtěl říct, že vím o lepším, než tvrdnout do večera ve škole../
charlie
oblivion jest offline   Reply With Quote
Old 04-11-2003, 21:39   #5
Gara Jaka
Junior Member
 
Gara Jaka's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Mlékosrby
Posts: 15
Default

Nechtel jsem Te Charlie urazit.Se psy je to stejne jako s auty-at delas co delas,ze skodovky mercedes neudelas! Ostatne si o "krizencich" budes mit moznost urcite jeste precist. Tomas
Gara Jaka jest offline   Reply With Quote
Old 04-11-2003, 22:25   #6
Pavel
Moderator
 
Pavel's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,190
Send a message via Skype™ to Pavel
Default

Quote:
Originally Posted by oblivion
hm, ale k čemu teda potom vůbec evidovaný chov a registr existují?
Existují 3 druhy registrů :

1. Registr N - registr, do kterého jsou zapisováni jedinci neuznaných plemen (dnes u nás např. chodský pes, pražský krysařík atd.).

2. Registr P - registr, jehož jednotlivé části jsou součástí plemenných knih jednotlivých plemen. Slouží pro zápis jedinců u kterých není prokázán původ nicméně i tito jedinci musí splňovat určité podmínky. Podrobnosti o těchto podmínkách upřesňuje chovatelský a zápisní řád ČMKU. Právě v tomto registru jsou zapsáni kříženci Mutara a to i přesto, že podmínky zápisu nesplnili.

3. Registr Z - zvláštní registr, který slouží pro zcela specifické účely. Např. při vzniku nových plemen.

Quote:
Originally Posted by oblivion
zajímalo mě proto, co je na zápisu kříženců špatně, čemu to odporuje
Už jsem to několikrát vysvětloval. Kromě toho, že nesplnili podmínky pro zápis, je špatně to, že jsou zapsáni v registru P, tedy v registru československých vlčáků. A že tento zápis byl proveden tajně, bez schválení chovatelskou komisí, výborem a potažmo schůzemi poboček a konferencí. Co už je závažnější věc v chovu ČsV, než přikřížení nové linie ? A to by, alespoň podle mého a podle stanov KCHČSV, měla schvalovat konference Klubu a nikoliv jen úzká skupinka lidí ať sebezasloužilejších.

Quote:
Originally Posted by oblivion
něco jako že se nejedná o typické jedince, apod.
O jaké jedince se jedná se mohl každý přesvědčit na svodech mladých vloni na podzim a na klubové a speciální výstavě. Máme v galerii i několik fotek a v časopise "Svět psů" v č. 11/2003 vyšel krásný článek pana Hracha a fotografie jediného psa z vrhu. To, že dostala fenka na obou výstavách známku "velmi dobrý" je skandální a svědčí skutečně o mafiánských způsobech, které se někteří lidé snaží v Klubu zavést. O uchovnění je prostě rozhodnuto dopředu za každou cenu. Doporučuji si přečíst výstavní řád ČMKU, kde je jasně řečeno, jaký jedinec může dostat známku "velmi dobrý".
Navíc dodnes nebyly zveřejněny kódy, které tito jedinci dostali na svodu mladých. Podle ověřených informací je navíc už minimálně jedna z fen zrentgenována a rentgen je vyhodnocen. Ani o tom nikdo neinformuje. Prostě členové Klubu jsou postaveni do role hlupáků, kteří ničemu nerozumí (tak to alespoň opakovaně někteří z dotčených prezentovali) a proto nemají nárok o ničem rozhodovat.

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 04-11-2003, 23:42   #7
Mirkawolf
Member
 
Mirkawolf's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Brussels
Posts: 556
Send a message via ICQ to Mirkawolf Send a message via Skype™ to Mirkawolf
Default Kříženci z Mutary

Vzhledem k tomu, že se s Frantou Hrachem znám osobně, sem tam si napíšeme a Franta mi poslal i několik fotografií kříženců (a samozřejmě mnoho fotografií Lupíny), ráda se tu o ně podělím.
V lednu roku 2003 mi napsal Franta dopis, ve kterém mě žádal o pomoc, zda bych buď nepomohla s umístěním třetího křížence - Árese do plzeňské ZOO, anebo zda o něj nemám sama zájem. Zdůvodnil to tak, že se potřebuje více věnovat výcviku NO Armína a Lupína už je dobře ovladatelná, zatímco Áres potřebuje mnoho času a ten Franta nemá. Ve čtyřstránkovém dopise, přiloženém k fotkám (FRanta je velký spisovatel) jsou pasáže, které by při současné situaci jistě zajímaly všechny zúčastněné.

Cituji:
"Mám v ohradě potomka Lupči a Armína Árese. Jedna fenka je v Praze, byla vychována jinou metodou než jsem vychovával já Lupču a nyní jsem pozoroval, jak se podílí na výchově Lupína s Armínem a bylo toho hodně, co jsem se od nich dozvěděl. Například teď mohu dokázat, že když vlčice nechce a jak se říká nezamiluje se do samce, tak ho na sebe v přírodě nepustí. Když mi ale ptali v Domažlicích, jak to bylo s Armínem, zaváhal jsem jestli a jak to mám říct, ale potom jsem řekl slovo znásilnění, že Lupča se dostala do místa, kde byl výkal od dobrmana s kterým si hrávala a ona takové psy měla vždycky ráda. U této chaty se Lupča vzrušila po očichání toho výkalu, zvedla ohon a začala zamilovaně pískat. Toho využil Armín a teď kdyby byla na volno, tak by lítala kolem chaty, hledala by dobrmana a před Armínem by lehala, ale hlavně by po něm cvakala zubama. Že byla na vodítku omezena a mezi stromky, toho využil a zneužil Armín. Zase, kdybych chtěl já, mohl jsem Armína na povel udržet od Lupči, nebo jak se sprostě říká skopnout ho od Lupči. Ona na mě ale také působila zvědavost když už jsem to dotáhl tak daleko, abych poznal i tento poznatek co bude následovat."

Další, velmi zajímavá pasáž pro všechny, cituji:
"S panem Hartlem jsme chtěli udělat pokus přidat zdravou vlčí kostru do čes.vlč. Podmínka byla, aby byl Armín čistý a udělal jsem s ním rendg.dva. Je čistý. Teď musí být čistý i jejich potomci, jinak z toho nic nebude."

Dopis pokračuje tím, že Áres, třetí kříženec, Frantovi několikrát z ohrady utekl a Franta se tedy snaží najít pro něj nový domov, třeba i dočasně. Při tom se zmiňuje opět o čsv:
"Árese by chtělo zase spousta lidí, ale to jsou arogantní jako ten Aichlér co píše do psa o problémových psech. Co jsem byl na mistrovství republiky s Armínem tam byl a byla tam se mnou i Audrey Lupa. On dával majitelce sto tisíc a že jí ukáže, jak se cvičí a pod. U takových lidí jde o průšvih a také hlavně o zvíře a o moje jméno. Nechci za Árese nic, jen že jsem ho slíbil tady pro č.v. a když tam někoho pošlu s fenkou k nakrytí, tak aby to pro ně bylo zdarma. Je jasné, že první to budu muset projednat s panem Hartlem a s Monikou Soukupů nebo s Jedličkou, až se nějak rozhodnu. Jde mi o udržení Árese v naší republice, hezčí zvíře a zdravější, vychovaným svými pravými rodiči už jen tak v brzku nebude. Ono se zase ale bojí spoustu lidí dát do těch jejjich č.v. vlčí povahu. Dnes jim vyhovuje už psí povaha. Já ale vidím, jak se změnilo tohle plemeno a co se s ním dělá. Na Slovensku se nedělá dysplazie, prosazuje se tam stříbrná barva, přitom by to mělo být aby to vypadalo jako karpaťák, už dnes je vidět široký hrudníky, krátké a silné nohy po psech, delší ohony, kulatější oči, horší srst, delší ucho a spousta dalších chyb."

A ještě kousíček z konce dopisu:
"Áres bude mít papíry, projednávalo se to v Brně na valné hromadě, co jsem se dozvěděl, je tam několik podmínek jako udělat rentgen, očkován je a po roce zase bude."

Jak říkám, celý dopis má 4 stránky a nemá smysl ho tu celý opisovat, ve zbytku povětšině Franta popisuje chování svých zvířat a žádá o pomoc. A konec konců to byl dopis soukromý, určený mě a řediteli ZOO Plzeň. Nyní se ovšem z celé věci stává věc veřejná. Mě to tenkrát dost zarazilo, že by kříženci kanadského vlka s NO bez papírů k nám do chovu? I volala jsem promptně týž den Moniku Soukupovou, která mě víceméně odbyla s tím, co ten Franta blbne a že neví nic o tom, že by se chtěl Árese zbavovat. A že si toho nemám všímat a ona mu zavolá a promluví s ním. Od té doby ticho po pěšině, až teď.

Obrázek nechť si udělá každý sám. Tohle je vyloženě jednání Klubu za našimi zády, za zády nás všech členů.

Mirka

P.S. Áres stále žije v Písku u Franty Hracha, umístění se nenašlo. Aspoň pokud vím já.

P.P.S. Možná jsem měla tento dopis vytáhnout už na schůzi Klubu, ale jak to bývá, ty správné argumenty mě napadnou vždycky až s křížkem po funuse.

Áres


Áres


Armín (NO bez PP)
Mirkawolf jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2003, 01:38   #8
Pavel
Moderator
 
Pavel's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,190
Send a message via Skype™ to Pavel
Default Re: Kříženci z Mutary

Quote:
Originally Posted by Mirkawolf1
V lednu roku 2003 mi napsal Franta dopis, ve kterém mě žádal o pomoc, zda bych buď nepomohla s umístěním třetího křížence - Árese do plzeňské ZOO, anebo zda o něj nemám sama zájem....
Doufám, že po tomto jasném příspěvku Mirky je už i těm největším váhavcům jasné, že vše, co bylo zatím ve věci kříženců učiněno, je podvod na celou členskou základnu KCHČSV.
Jak teď vyznívají řeči Ing.Šebkové o tom, že tato štěňata byla velkým snem F.Hracha (málem se slzou v oku nás o tom přesvědčovala na schůzi v Hostivicích) ? Jak rozumět vehementní podpoře křížencům ze strany Ing. Soukupové ? Jak rozumět urychlenému přijetí, do té doby neznámé, Ing,. Šebkové do chovatelské komise ? Proč se honem vytvořil jakýsi "strašák", že to s naším plemenem vypadá velice špatně z hlediska DKK (což prosazuje hlavně J. Jedlička) ? Proč taková podpora zjevně zkresleným výsledkům DKK u MVDr. Šterce ?
Jsou to jen účelové lži, které mají pomoci užití kříženců v chovu ČsV. Dostatečné důkazy snad už teď jasně leží na stole a další přijdou ještě v blízké době. Co se sleduje zápisem kříženců do plemenné knihy ? Spoluzakladatel a garant plemene KCHČSV v SR proti věci protestoval, vše bylo zameteno pod stůl. Protestoval i německý Klub, tomu bylo taktně naznačeno, ať se do věci nemíchá. Protestoval jsem osobně já a bylo mi jasně řečeno, abych Klub opustil.
A opakuji, dodnes nejsou zveřejněny žádné dokumenty ke křížencům. Jestliže je celá věc tak čistá, jak tvrdí zastánci křížení, ať předloží členské základně kódy, které kříženci dostali na svodu mladých, jejich vyhodnocené DKK, ať kluboví rozhodčí zdůvodní (přestože to vůbec není jejich povinností) jak je možné, že fena Audrey byla již 2x hodnocena jako "velmi dobrá", přestože neodpovídá standardu ČsV (argument, že pouze rozhodčí může posoudit, zda něco odpovídá, či nikoliv je jen zamlžování. Každý, kdo má něco společného s ČsV vidí na první pohled, že Audrey je něco zcela jiného.). Ať předloží podmínky, za kterých kříženci budou dále používáni v chovu. A třeba ať předloží i dokumenty, na základě kterých byli kříženci zapsáni do registru plemenné knihy. Pokud je vše v pořádku, není se přece čeho obávat.
Obávám se já, že vše je již dopředu rozhodnuto. Kříženci prostě půjdou do chovu za všech okolností. Toto mé přesvědčení jasně podporuje i Mirčin příspěvek a také neustále utajování skutečností a osobní výpady proti kritikům nebo jen lidem, kteří se na věc dotazují.
Čévéčkáři, nenechme si zničit naše psy jen kvůli jakýmsi pochybným osobním ambicícm několika nezdravě ctižádostivých lidí !!!
Ano, naši psi nejsou ideální a stav populace také není nejrůžovější. Ale kanadská vlčice a pes pochybného původu (ať sebeúspěšnější ve výcviku) našim psům moc nepomůže. Experimenty ať si dělá každý jaké chce, ale nikoliv pod hlavičkou našeho Klubu a na našich psech bez našeho souhlasu.

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2003, 09:16   #9
Dragosani
Junior Member
 
Dragosani's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 22
Default

Mno jestli muzu na tomhle soukr webu prispet..., tak bych si dovolil jenom doplnit Pavlovu vetu.......Čévéčkáři, nenechme si zničit naše psy jen kvůli jakýmsi pochybným osobním ambicícm několika nezdravě ctižádostivých lidí !!! ...a zacneme pouzivat to co nosime na krku.....,preji plodnou rozpravu a mnoho citaci.....
__________________
Dragosani
Dragosani jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2003, 09:34   #10
Pavel
Moderator
 
Pavel's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,190
Send a message via Skype™ to Pavel
Default

Quote:
Originally Posted by Dragosani
Mno jestli muzu na tomhle soukr webu prispet..., tak bych si dovolil jenom doplnit Pavlovu vetu.......Čévéčkáři, nenechme si zničit naše psy jen kvůli jakýmsi pochybným osobním ambicícm několika nezdravě ctižádostivých lidí !!! ...a zacneme pouzivat to co nosime na krku.....,preji plodnou rozpravu a mnoho citaci.....
100% souhlasím s Láďou. Nepsal jsem to do svého příspěvku, protože to považuji u čévéčkářů snad za samozřejmost. I když, když si přečtu některé příspěvky ... tak má asi pravdu

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2003, 12:21   #11
alexa
Junior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 384
Default

Věci z dopisu F.H. Mirce jsou opravdu velmi zajímavé … Ať už je to jak chce, podle mého názoru, pokud chce někdo dělat EXPERIMENT (jak mi to bylo vysvětleno), ať ho dělá, pokud bude probíhat ODDĚLENĚ od plemene. Určitě bych takový pokus také rád sledoval - k tomu by ovšem bylo potřeba, aby na začátku pokusu byly jasně definovány CÍLE, které na jeho konci bude možné zhodnotit a posoudit úspěšnost či neúspěšnost, a také možnost sledovat dílčí výsledky (a výsledky svodu nebo DKK mezi dílčí výsledky určitě patří). Bohužel, toto se neděje, takže také sdílím obavy, že všechno není tak úplně "košer" a že za nějakých deset let se prohlásí kříženci za ČSV - jak říká ing. Šebková, z kanadské vlčice tam bude v 5-té generaci 3%. To je matematika - počítat umím taky. 4 generace = celkem 30 předků - 1/30 = 0,0333, tj. 3,33% že ano. Kolik je ale v ČSV - matematicky vzato - krve Brity, Arga, Šarika nebo Lejdy? Nepíše náhodou tolikrát v této "kauze" citovaný Ing. Hartl ve své knize, že vlk se ukazoval ve výsledcích spojení jako dominantní? Lze tady používat k argumentaci nižší matematiku? Myslím že ne.

Souhlasím s panem Hrachem, že se v současnosti občas "zvýhodňují" (např. na výstavách) sříbrní nebo hodně světlí psi (nemluvím ale o Slovensku, děje se tak i u nás). Osobně si myslím (a znění standardu mi to potvrzuje), že odstíny hnědé a tmavě šedé jsou v pořádku a že tito psi jsou exteriérově naprosto rovnocenní (např. jsem měl možnost mít doma na krytí pár dní Gaje Jimili - což byl nádherný, tmavě šedý pes s velmi kontrastní téměř sněhobílou maskou). To se ale bavíme o subjektivním pohledu rozhodčího, na který má právo pokud se drží standardu. Dost dobře ale nechápu, jak by mohla typickému hnědošedému zbarvení "karpaťáka" pomoci (téměř) bílá "kanaďanka" ?

Ale dost už. Na konec bych se tady chtěl zastat Ivo Eichlera (myslím že právě ho myslel ve svém dopise pan Hrach, když psal o nějakém "arogantním Aichlérovi"). Ivoše osobně již nějakou dobu znám a myslím že znám i styl jeho práce se psy. Je to člověk, který psy miluje a jak jsem měl možnost vidět, tak také psi které dostane "na výchovu" milují jeho - dokáže si je získat, což by asi nějaký arogantní blb nedokázal . Je to jeden z mála lidí, kterému bych bez jakýchkoliv obav v případě nutnosti svého psa svěřil.

Karel
alexa jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2003, 13:01   #12
rocco
REJPAL
 
rocco's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 226
Default

hmm, nič moč
jedině tomáš opět nezklamal a samozřejmě dragosani
rocco jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2003, 13:25   #13
Gara Jaka
Junior Member
 
Gara Jaka's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Mlékosrby
Posts: 15
Default

Ustupuji pred Tvym duvtipem, citem, pochopenim a buh vi, cim jeste. Proste jsi vyhrala na plne care!!! Tomas
Gara Jaka jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2003, 18:01   #14
Hanka
Senior Member
 
Hanka's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Kadaň
Posts: 1,622
Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka
Default Hanka

Tohle mi prostě nedá, abych se také nezúčastnila. Možná, že se zbytečně vracím kousek zpět, ale některé věci mi nejsou jasné. Byla bych ráda, kdyby mi někdo fundovaný odpověděl na pár otázek. Třeba potom pochopím.......

1) V některém příspěvku jsem četla, že měl Jindra Jedlička jakousi zprávu o nedobrém stavu v chovu čsv. , co se DKK týče. Už neplatí, že čévéčka jsou zdravé, odolné plemeno? Pořád mám takový dojem, že si držíme MVDr. Šterce, ten nám velmi přísně hodnotí DKK a tím pádem nastala ona nepříznivá situace. Nebylo by řešením vyměnit posuzovatele? Třeba by se přišlo na to, že na tom naši psi nejsou až tak špatně a žádná okamžitá regenerace plemene není potřeba.

2) Nemám-li v bodě 1 pravdu a naši psi jsou dysplázkou prolezlí skrz naskrz, opravdu je regenerace tak akutní, že k ní použijeme cokoliv? I křížence pochybného původu? Nestálo by za to , urputněji se snažit s nějakým "naším" vlkem? Já vím, že Monika psala, že se to zatím nikomu nepovedlo. Ale taky jsem četla, že se k Lakatošům přivedla fenka na krytí a on ji málem sežral. Když už se to tedy plánovalo, proč už s ním nebydlela celé hárání? Mě připadá celkem logické, že s ní nechtěl nic mít. Takového poděsa mám doma taky. Monika a Benešovi jistě dosvědčí. Ale taky už vím, že mu stačí, aby s ním fenka sdílela pár dní zahradu, třeba v kotci a pak je to OK. Co když to samé platí i o vlcích? Zas tak málo lidí, co mají přístup k vlkům není. Nebyl by někdo ochotný tam nějakou dobu cizí fenu strpět? Teď vyšel hezký článek o vlcích pana Chaloupka. Taky jsou v ohradě a jsou soukromí. Myslím, že tady by platilo "trpělivost růže přináší". Taky mě napadlo, kdyby se postavil "malý nenápadný zastrčený koteček" ve výběhu v Plzeňské ZOO? Ale to je jen moje teorie, třeba by to ani nepovolili? ( Co Mirko?) Možná, že by kluci zájem měli? A jak je to u Andrlů? O Astu by pejsek zájem neměl? Neměla jsem možnost se jich na to zeptat......


3) Proč jste tedy nesáhli po Saarlosech? Vždyť už jsou hotoví. Pak by tedy stačilo "jen" koupit štěně . Měli byste aspoň trochu jistotu, že Vám tam nevyleze bílá nebo černá barva. Odpadlo by x generací kříženců, kteří se nedají k ničemu použít a nikdo by je nejspíš nechtěl. Uvažujete i o tom, kam je všechny uskladníte? Osobně si myslím, že použití saarlose je stejný nesmysl jako kříženců od Lupíny. Osobně se mi nelíbí a povahu nic moc.

4) Na to, co se udělá se štěňaty, u kterých se vyštěpí jiná, než vlkošedá barva, mi taky ještě nikdo neodpověděl. Ticho.............

5) A poslední otázka. Na tu nejspíš odpověď nedostanu, ale myslím na to velice intenzivně. Co na to pan Hartl? Není znechucený tím, co se děje? Nepředstavoval si budoucnost čévéček a lidí kolem nich jinak?
Hanka
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2003, 19:00   #15
Pavel
Moderator
 
Pavel's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,190
Send a message via Skype™ to Pavel
Default Re: Hanka

Quote:
Originally Posted by Hanka
V některém příspěvku jsem četla, že měl Jindra Jedlička jakousi zprávu o nedobrém stavu v chovu čsv. , co se DKK týče.
Nejlépe o tomto vypovídá vyjádření Jindry Jedličky k mé stížnosti. Toto vyjádření nebylo nikdy zveřejněno a bylo doručeno předsedovi moravské pobočky Petru Maláškovi, který je, zcela nelogicky (na první pohled), zaslal jen některým vybraným členům i nečlenům výboru před schůzí, kde se stížnost projednávala. Komu ho zaslal si lze lehce domyslet. Když na to upozornil na schůzi Ing.Hospodka (on dostal údajně dopis jako přílohu mailu z neznámé adresy jako virus) s tím, že je řádným členem výboru a proč nebyl zápis oficiálně zaslán i např. jemu, byl odbyt s tím, že Petr Malášek to rozesílal soukromně a že k Ing.Hospodkovi se email dostal jen nedopatřením v důsledku zavirování počítače. Tady je. Myslím, že mluví vše o stavu věcí a o stavu pisatele.

Quote:
Originally Posted by Hanka
Nestálo by za to , urputněji se snažit s nějakým "naším" vlkem? ... Zas tak málo lidí, co mají přístup k vlkům není. Nebyl by někdo ochotný tam nějakou dobu cizí fenu strpět?
V tom celý ten podvod spočívá. On totiž, dokud tito kříženci neexistovali, nikdo nemluvil o potřebě přilití nové krve. Kdyby s tím totiž vystoupila chovatelská komise dříve, určitě by se někdo našel, kdo by byl schopen to zajistit. Jenže o katastrofálním zdravotním stavu plemene a velice nutné potřebě nové krve se začalo mluvit až ve chvíli, kdy se Lupíně pana Hracha narodila nechtěná štěňata (viz jeho článek ve Světě psů 11/2003 a citace jeho dopisu Mirce) a kdy se na scéně ČsV objevila do té doby zcela neznámá Ing.Šebková (teď mi jistě bude Monika, Eva a Jindra oponovat, že ji znají již dlouho, nicméně členská základna ji nezná a na žádných akcích KCHČSV se neobjevovala a nebyla ani členkou Klubu). Najednou se tato neznámá osoba stala členkou chovatelské komise, najednou se začala vehementně zúčastňovat všech akcí KCHČSV. Myslím, že tady je zakopaný pes. Nevím, co za tím je, třeba si Ing.Šebková potřebuje na našich psech udělat vědeckou práci ke zvýšení své kvalifikace ? Třeba je za tím skutečně jen lidská hloupost (i když tomu moc nevěřím, při vzdělání těch, kteří se na tom všem podílejí) ? V každém případě je tento "pokus" od počátku dělán způsobem velice podivným a především porušujícím nejen pravidla a řády KCHČSV a ČMKU ale i pravidla slušného chování v zájmové organizaci.

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2003, 19:08   #16
oblivion
Junior Member
 
oblivion's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Plzeň
Posts: 86
Send a message via ICQ to oblivion
Default

Quote:
Originally Posted by Pavel
2. Registr P - registr, jehož jednotlivé části jsou součástí plemenných knih jednotlivých plemen. Slouží pro zápis jedinců u kterých není prokázán původ nicméně i tito jedinci musí splňovat určité podmínky. Podrobnosti o těchto podmínkách upřesňuje chovatelský a zápisní řád ČMKU. Právě v tomto registru jsou zapsáni kříženci Mutara a to i přesto, že podmínky zápisu nesplnili.
...
Fenka Audrey Lupo Mutara byla, v rozporu s výstavním řádem ČMKU, posouzena na 2 výstavách v roce 2003 (klubové a speciální) v otevřené a pracovní třídě jako československý vlčák. Získala na obou výstavách ocenění "velmi dobrý".
Quote:
Originally Posted by Chovatelský a zápisní řád ČMKU
XI. Zápis jedinců do registru
1. Registr je součástí plemenné knihy, do které se zapisují :
a) importovaní jedinci, kteří jsou zapsáni v plemenných knihách neuznaných FCI
b) štěňata pocházející z vrhu po rodičích, kteří nemají tři generace předků řádně zapsané v plemenných knihách uznaných FCI
c) jedinci bez průkazu původu.
2. Podmínkou pro zapsání do registru : - viz bod c) - souhlas příslušného chovatelského klubu. Jedinec musí být posouzen na dvou výstavách dvěma různými rozhodčími a oceněn nejméně známkou "velmi dobrá". V dalším chovu by měl, dle doporučení FCI, mít jeden z rodičů úplný rodokmen.
3. Průkazy původu jedinců zapsaných do registru budou nezaměnitelně označeny nápisem: "ČMKU - registr".
pořád mi ale není jasné, co PŘESNĚ nesplnili pro zápis..
charlie
oblivion jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2003, 19:25   #17
Pavel
Moderator
 
Pavel's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,190
Send a message via Skype™ to Pavel
Default

Quote:
Originally Posted by oblivion
pořád mi ale není jasné, co PŘESNĚ nesplnili pro zápis..
charlie
Je to s Tebou ale těžká práce . Podmínek, které nesplnili je několik ale jedna z těch nejdůležitějších je :

2. Podmínkou pro zapsání do registru : - viz bod c) - souhlas příslušného chovatelského klubu. Jedinec musí být posouzen na dvou výstavách dvěma různými rozhodčími a oceněn nejméně známkou "velmi dobrá". V dalším chovu by měl, dle doporučení FCI, mít jeden z rodičů úplný rodokmen.

SOUHLAS KLUBU, nikoliv souhlas jedné osoby, ať sebezasloužilejší a sebevýše postavené.

POSOUZEN NA VÝSTAVÁCH, to je podmínka zápisu, tzn. že musí být posouzen před zápisem a ne až po něm (Audrey je jediná, která toto splňuje nyní - po zápisu, Ostatní dva zapsaní jedince to nesplňují dodnes).

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2003, 20:10   #18
oblivion
Junior Member
 
oblivion's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Plzeň
Posts: 86
Send a message via ICQ to oblivion
Default

jojo, těžká práce :oE

ty výstavy se ale přeci týkají bodu C (dospělých jedinců?), jakpak asi má být zapsán vrh štěňat podle bodu B, kdyby zároveň bylo u těchto štěňat vyžadováno výstavní posouzení ve věku, kdy se štěňata obvykle zapisují?? :oD

co je to souhlas chovatelského klubu (tedy jak se formálně pořizuje) sice nevím (hlasování na nějaké konferenci?), ale opět se týká pouze bodu C, ne?

v bodě B mě napadá jediný možný problém, a to, že rodiče nejsou nikde zapsaní, jenže znění řádu nic takového nepožaduje..

mimochodem, představa kanadského vlčáka v krvi čsv se mi také, z jakéhosi irracionálního důvodu (snad barevná variabilita?), nelíbí, ovšem zatím prostě nevidím důvod se toho obávat (že bych byl krátkozraký?)..
mý psisko má dlouhý ušiska, dlouhej ocásek a dkk se s předstihem rovněž obávám. (to ale nemění nic na tom, že ji prostě miluju),
takže ten experiment vítám a doufám (naivně?), že poznatky z něj budou opravdu využity pouze k tomu, až se jednou něco podobnýho povede s vlkem z evropy..

charlie
oblivion jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2003, 20:29   #19
Pavel
Moderator
 
Pavel's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 2,190
Send a message via Skype™ to Pavel
Default

Quote:
Originally Posted by oblivion
ty výstavy se ale přeci týkají bodu C (dospělých jedinců?),
Nevidím, že by se chovatelský a zápisní řád v bodu c) zmiňoval o dospělých jedincích. Platí prostě obecně pro všechny.

Quote:
Originally Posted by oblivion
jakpak asi má být zapsán vrh štěňat podle bodu B, kdyby zároveň bylo u těchto štěňat vyžadováno výstavní posouzení ve věku, kdy se štěňata obvykle zapisují?? D
To je právě ten omyl, kolem kterého se Tvé uvažování stále mele dokola . Do registru mohou být v první generaci zapsáni právě jen už dospělí jedinci. Protože pokud najdeš na ulici štěně, jak poznáš v jeho 3 měsících, zda bude vykazovat takové znaky plemene, že bude vhodný pro regeneraci rasy ?

Quote:
Originally Posted by oblivion
co je to souhlas chovatelského klubu (tedy jak se formálně pořizuje) sice nevím (hlasování na nějaké konferenci?), ale opět se týká pouze bodu C, ne?
Opět - pokud to řád neuvádí jinak, týkají se jeho ustanovení VŠECH. A souhlas Klubu je zcela jistě minimálně souhlas výboru, který je podložen nějakým zveřejněným usnesením.


Quote:
Originally Posted by oblivion
akže ten experiment vítám a doufám (naivně?), že poznatky z něj budou opravdu využity pouze k tomu, až se jednou něco podobnýho povede s vlkem z evropy..
Naprosto s Tebou v tomto souhlasím. Ale k experimentu není potřeba zapisovat do registru. Ať si každý experimentuje s čím chce ale experiment, který zneužívá nějakou zájmovou organizaci, bez souhlasu jejích členů, je od počátku darebáctvím.
Navíc je tu jeden zásadní bod. Každý experiment, který je skutečně seriózní, je nejprve zpracován v jakémsi projektu. V tom jsou jasně stanoveny cíle experimentu, cesta k jeho dosažení, podmínky, za kterých bude probíhat atd. Tento "experiment" nic takového nemá. Takže se jedná jen a jen o náhodnou a partyzánskou akci amatérů.

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2003, 23:27   #20
Mirkawolf
Member
 
Mirkawolf's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Brussels
Posts: 556
Send a message via ICQ to Mirkawolf Send a message via Skype™ to Mirkawolf
Default Vlci a vlčáci

Quote:
Originally Posted by Hanka
Zas tak málo lidí, co mají přístup k vlkům není. Nebyl by někdo ochotný tam nějakou dobu cizí fenu strpět? Teď vyšel hezký článek o vlcích pana Chaloupka. Taky jsou v ohradě a jsou soukromí. Myslím, že tady by platilo "trpělivost růže přináší". Taky mě napadlo, kdyby se postavil "malý nenápadný zastrčený koteček" ve výběhu v Plzeňské ZOO? Ale to je jen moje teorie, třeba by to ani nepovolili? ( Co Mirko?) Možná, že by kluci zájem měli?
Hanko to je zajímavá otázka, ale částečně tě asi zklamu. V plzeňské ZOO už nepracuju víc než rok, mezilidské vztahy tam byly v době mého odchodu snad ještě horší, než momentálně v klubu KCHČSV.
Mrzí mě to ale už jsem na to neměla nervy. Nicméně jsem si je vytrénovala a už mě hned tak něco nerozhodí. Ale zpátky k tématu.

V plzeňské ZOO podle mého názoru nejsou v současné době vhodní vlci použitelní k jakémukoli experimentu. A možná nevhodná je i Andrlovic Asta.
Historie smečky je totiž takováto:
Ke dvěma evropským vlčicím Canis lupus lupus z Bavorského lesa byl připuštěn balkánský vlk Canis lupus kurjak. Z tohoto spojení zůstalo jediné mládě, fena Amanda. Pak se vedení ZOO rozhodlo vlky oddělit, protože najednou objevili, že evropský vlk a balkánský jsou každý jiný poddruh. Balkánský vlk byl oddělen do společného výběhu s medvědy a zbytek smečky včetně "kříženky" Amandy zůstal ve stávajícím výběhu. K těmto vlčicím pak byl dovezen vlk ze Slovenska, pocházející údajně z odchytu (rozuměj jako štěně byl vybraný z nory a nějaký člověk ho měl tři roky v kotci). Slovenský vlk Bobo nemá tedy ani doklady o původu, a podle vzhledu ani masku. No a co se nestalo, všechny tři vlčice šly do říje a Bobo si vybral právě Amandu. Během říje se pak feny mezi sebou porvaly a společně s Bobem zabili evropskou vlčici Zrzku. Vůdčí pár Bobo - Amanda pak pronásledoval i zbývající "čistou" evropačku Šedku a ta musela nakonec být oddělena. Hádej kam - k balkánskému vlkovi "Malamutovi"! Ti pak spolu měli štěňata, z nichž jedno skončilo v ZOO Hluboká a druhé si vzali Andrlovi, to byla ta fenka s pochroumanou nožičkou. Ti samí vlci pak měli další štěňata, a Andrlovi si pokud vím opět jedno vzali. Čistý evropák ovšem není ani jeden z nich.

Takže co máme. Bobo nemá doložený původ, ostatní vlci ve smečce jsou kříženci, balkánský vlk Malamut mezitím umřel. Jediná čistá evropačka, vlčice Šedka, zůstala sama ve výběhu s medvědy. Možná by se dala nakrýt, ovšem narozdíl od našich čévéček ona ví, jak s medvědy vycházet. Takže od toho bych raději upustila. Navíc, ZOO by celou věc nepovolila, jde zejména o problém karantény (z obou stran).

Mnohem průchodnější by celá věc mohla být s vlky pana Chaloupka. Osobně jsem je viděla zatím dvakrát, ale vím, že pocházejí z čistého chovu v Německu. Teď by jim mělo být asi 1,5 roku.
Je dost možné, že by pan Chaloupek proti nakrytí feny čsv nic neměl, obzvlášť když by to mohl v médiích šikovně podat. Z toho by asi měly prospěch obě strany .. no i když v dnešní době "krvavých bojových plemen", ,kdo ví
Stejně by to ale nebylo jednoduché, vlci jsou sice ochočení, ale o hárající fenu by se nejspíš poprali, výběh nelze rozdělit na dvě části a druhého samce by nebylo kam oddělit.

Souhlasím s Monikou v tom, že spářit vlka s čévéčkem nebude žádná legrace, ale když se to povedlo před x-lety v pohraniční stráži, nevím proč bychom to nakonec nezvládli i teď. Akorát že do teďka jsme my, pouzí členové nevěděli, že je to tak urgentně potřeba.

Za dobu svého působení v ZOO se mi podařilo prosadit zrentgenování téměř všech tamějších vlků na dysplazii KK pro potřeby klubu. Možná by se bylo podařilo i víc, dokud byla k dispozici vhodná zvířata a šance.

Teď se budeme dívat, jak majitelé kříženců od Franty objevují Ameriku, že se dají kříženci ochočit, cvičit a pracovat s nimi. Nedokázal už to snad Ing. Hartl tím, že vytvořil československého vlčáka?


Mirka
Mirkawolf jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
(c) Wolfdog.org