Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   'Ostrosc' oceniania stopnia dysplazji (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=12828)

z Peronówki 02-12-2009 20:09

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 259511)
Nie napisalas dokladnie, ze chodzi Ci tylko o tego jednego lekarza, dlatego wtracilam nasza sytuacje.

Gaga ma chyba racje... My robimy badania u Siembiedy od lat i wyniki sa wpisywane zawsze. Obojetne jak wychodza.
Mozliwe, ze pani Blenau ma juz doswiadczenie (z wilczakami?) i prosbami, aby zle wyniki nie byly wpisywane, bo "przeciez nie ma takiego wymagania w tej rasie"?

Gaga 02-12-2009 20:13

Myślę, że wraz ze wzrostem populacji wilczaków i coraz częstszych odwiedzin u wetów (tych konkretnych, z uprawnieniami), pojawia się pewna reguła. Skoro właściciel przyprowadza wilczaka na badanie nie do dowolnej kliniki a właśnie do konkretnego lekarza to może on (wet) założyć, że badanie ma być oficjalne, z wpisem do rodowodu. Przypuszczam, że taki wet zdziwiłby sie bardzo gdyby usłyszał, że "nie nie, my nie chcemy z wpisem, my tylko tak" :)

Rona 02-12-2009 20:25

Kiedy umawialiśmy się na RTG kazano nam:
1. przyjść na czczo
2. przynieść rodowód

i spytano czy tylko HD czy ED też 8)

Gaga 02-12-2009 20:43

Ponieważ technika biegnie naprzód i pojawiły się zdjęcia rentgenowskie prosto z komputera, z bieżącym podglądem na monitorze i bez konieczności wywoływania kliszy to czas najwyższy aby FCI poszło z duchem czasu i nakazało obowiązkowe badanie wszystkich ras powyżej iluś tam cm w kłębie czy kg masy ciała. Dokumentacja na twardym dysku nie jest tak prosta do ukrycia jak klisza i mnóstwo tematów byłoby rozwiązanych. Dodać do tego konsultacje on-line i kolejny problem: kto jak ocenia, byłby rozwiązany. Dodać do tego publikację wyników i ...ech rozmarzyłam się :)
Swoją drogą zastanawiam się dlaczego nadal tyle ras nie jest objętych obowiązkiem prześwietlenia.

krzyg 02-12-2009 21:01

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 259503)
Nie rozumiem zdziwienia: skoro rasa nie ma obowiązku prześwietlenia stawów to oczywistym jest, że lekarz nie ma obowiązku wpisywania wyniku badania do rodowodu. Robi to na specjalne życzenie właściciela, nie z automatu.

Dla mnie oczywiste było, że gdy zostawiam do oceny zdjęcie z rodowodem to takie życzenie wyrażam.

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 259503)
Podobnie oczywisty jest fakt, ze danego wpisu może dokonać tylko i wyłącznie uprawniony wet i o tym napisałam. Nie uwierzę, że w Polsce znajdzie się choć jeden weterynarz, który o tym nie wie.

Nie zauważyłem, żeby ktoś sugerował, że jest inaczej. Ale oczywiście to też nie jest adresowane do nikogo konkretnie a jedynie przypominasz "trywialnie proste zasady, funkcjonujące od lat."

Gaga 02-12-2009 21:19

Quote:

Originally Posted by krzyg (Bericht 259539)
Dla mnie oczywiste było, że gdy zostawiam do oceny zdjęcie z rodowodem to takie życzenie wyrażam.

Nie zauważyłem, żeby ktoś sugerował, że jest inaczej. Ale oczywiście to też nie jest adresowane do nikogo konkretnie a jedynie przypominasz "trywialnie proste zasady, funkcjonujące od lat."

A nie są oczywiste wg Ciebie? Dla mnie są.

Krzysiek, dajże spokój. Piszę o ZASADACH.Nie interesuje mnie rozbieranie na czynniki pierwsze żadnego, konkretnego przypadku.

Ale skoro się upierasz pisać o sobie: czy zostawiając zdjęcie z rodowodem wyraziłeś owo życzenie w sposób nie budzący wątpliwości? Skierowane do konkretnego weta (z uprawnieniami?). Z tego co napisałeś wynika, że Twój wet przekazał zdjęcie innemu wetowi, czy tak? Czy obok rodowodu była np. pisemna prośba o wpis?
Zrozum, nasze życzenia i oczekiwania wobec innych ludzi nie muszą się materializować zgodnie z życzeniami a od tego są przepisy i zasady aby na nich się opierać. Nic więcej-nic mniej.

GRABA 02-12-2009 21:29

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 259541)
Ale skoro się upierasz pisać o sobie: czy zostawiając zdjęcie z rodowodem wyraziłeś owo życzenie w sposób nie budzący wątpliwości?

Ja np. uzgodniłam z wetem, że on sam wyśle wyniki do zaopiniowania i o wpis w rodowód. Czyli u nas było to "na specjalne życzenie":p

sssmok 02-12-2009 22:31

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 259545)
Ja np. uzgodniłam z wetem, że on sam wyśle wyniki do zaopiniowania i o wpis w rodowód. Czyli u nas było to "na specjalne życzenie":p

My uzgadnialismy z naszym wetem i dzwonilismy do speca, a i tak byl telefon zwrotny z zapytaniem czy wpisywac.

All times are GMT +2. The time now is 00:21.