![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Daniela, prosze - przestan powtarzac te bajeczki opowiadane przez Monike i spolke.
![]() ![]() ![]() Ja WIEM... ze kazdy hodowca mowi to samo...ze u niego w kraju jest ostrzej... taki "chwyt marketingowy"... Ale coz... w kazdym kraju jest to samo - kazdy ma najlepszego weta - wystarczy zerknac na angielskie forum... ![]() Tyle, ze wiesz co, ja mam potwierdzenie jakosci Siembiedy. Chocby dlatego, ze jest to jeden z dwoch wetow w Polsce zaakceptowany przez SV (Niemiecki Klub Owczarka Niemieckiego), a kazdy wie, ze niemieckie normy sa O WIELE wyzsze niz normy u weterynarzy w wiekszosci krajow, nie tylko w Czechach... PS. Tyle, ze ja nie bede mowic: polskie wyniki sa lepsze i ostrzej oceniane i dlatego tez w wiekszosci wypadkow psy polskiego pochodzenia otrzymuja podobne, a nawet lepsze wyniki takze u wetow za granica... Bo teksty "my, kraj wybrany w Europie" to nie dla mnie... ![]()
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Wytlumaczenie dla "mlodszych" forumowiczow...
![]() ![]() Kiedys mowiono, ze najostrzejsze wyniki sa w Czechach, wazne i dobre w Polsce. A te wloskie sa kompletnie nic nie warte, bo psy zawsze dostawaly tam lepszy wynik - zwykle 2 stopnie lepszy (to oficjalne slowa Moniki Soukupovej na konferencji klubu w roku 2003 - w tamtym czesie czlonka zarzadu klubu). Faktem jest, ze przez lata funkcjonowal eksport czeskich psow do Wloch. MASA wlascicieli pozbywala sie doroslych psow, ktorym wynik przeswietlenia wychodzil w Czechach HD-C i gorszy. Wloscy handlarzo-hodowcy skupowali nawet psy HD-E. Byly wywozone do Wloch, tam ponownie rentgenowane (podobno prawie zawsze z lepszy rezultatem) i uzywane w hodowli. Kierunek marketingu zmienil sie, gdy osoba gloszaca te slowa, po tym jak jej suczysko uzyskalo slaby wynik w Czechach i zostalo ponownie przerentgenowane (z o wiele lepszym wynikiem) we Wloczech zmienila zdanie o 180°. Poniewaz "biedniejsi" wlasciciele CzW nadal jezdzili na badania do Polski, a na wyjazd na rentgen do Wloch pozwolic sobie nie kazdy mogl, wiec w ramach walki ze swoja czeska konkrencja zaczela rozpowiadac inna wersje. Tym razem bylo tak: "wyniki czeskie sa dobre, wloskie oczywiscie najlepsze, a Polskie sa o wiele lagodniejsze i nic nie warte"... Gadka byla niczym innym jak checia dokopania innym czeskim wlascicielom i hodowcom. A przy okazji Polakom, bo niedlugo potem wyszla sprawa "przekretu Mutara" i trzeba przyznac, ze Wolfdog dal sie niezle we znaki tej wlosko-czeskiej grupce kretaczy..... ![]()
![]() |
#3 |
http://www.srdcervac.wbs.
|
![]()
Margo, to jsi vedle. Zbytek přečtu později, je to na mě moc dlouhé ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() A ja w tym czasie wrzuce na forum ciekawostke... Wyniki przeswietlenia owczarka belgijskiego robione w Czechach przez dwoch czeskich weterynarzy... http://kchbo.chov.net/genealogie.php...detail&ID=4699 Ocena stawow biodrowych: Dr. Sterc - wynik HD-C, pies z lekka dysplazja stawow biodrowych Dr. Ekr - wynik HD-A, pies zdrowy, bez dyplsazji Jak ktos chce sie pobawic to takich "perelek" znajdzie tam wiecej... ![]()
Last edited by z Peronówki; 01-12-2009 at 19:15. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Uznajmy, że dr. Sterc jest absolutnym autorytetem w dziedzinie definiowania stanów stawów biodrowych. Dlaczego w takim razie nie ma jego następców? Trochę traci na wiarygodności ktoś, kto jest kompletnie osamotniony w swoich ocenach. Od kilku lat obsewruję widmo dr.Sterca we wszelakich dyskusjach na temat HD psów i wychodzi mi jeden wniosek: coś jest nie w porządku. Niemozliwe aby u jednego, jedynego weta tyle psów miało złe wyniki, podczas gdy u innych lekarzy wyniki (średnio) są lepsze.
Mamy w Polsce podobny przypadek, wet, który widząc ONa najpierw wpisuje C a potem bada ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
http://www.srdcervac.wbs.
|
![]()
Šterc byl jedním z mála vyhodnocovatelů, který hodnotil své snímky i po čase shodně. Ano, byl přísný, až moc přísný, ale za svým hodnocením si stál.
Dnešní vyhodnocovatelé v Čechách jsou "benevolentní" v porovnání se Štercem a je všeobecně známo, kteří jsou ve své benevolenci přísnější, a kteří "měkčí". Podle mého není dobré, když jedno plemeno vyhodnocuje x veterinářů, ale budiž, konference tak rozhodla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]()
![]() |
![]() |
|