Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Polskie CzW z OFICJALNIE zdanymi egzaminami - spis (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=5788)

Huan 23-04-2007 13:07

Polskie CzW z OFICJALNIE zdanymi egzaminami - spis

Ponieważ dużo się pisze o wystawach, a trochę mniej o sukcesach szkoleniowych wilczaków, zdecydowaliśmy się na opublikowanie listy CzW z OFICJALNIE zdanymi egzaminami uzytkowości. Lista obejmuje psy w polskich rękach i tylko te, gdzie zostały przesłane lub publicznie opublikowane skany kart ocen z danego egzaminu. Jeśli jakiś pies został pominięty to proszę przesłać skan karty ocen lub dyplomu na [email protected] lub na PW do mnie lub Margo. Lista będzie regularnie aktualizowana.

Adane Jantarowa Wataha - ZZO

Alistair Wolf z Peronówki - VZ1, VZ2, ZOP

Amber Wolf z Peronówki - VZ1, VZ2, ZOP, ZZO, ZPU1, BH, 2xSVP1, SVP2, SVP3, PT, TPM-s, 2xOB0, OB1, 3xCACT
Slowacki Champion Pracy

Amon Silesian Wolf - VZ1, PT, TPM-s

Andariel Wolf z Peronówki - TPM-s

Bailiff Wilk z Polskiego dworu - PT, TPM-s

Balrog z Peronówki - VZ1, VZ2, OB0, PT, ZOP, ZZO, ZPU1, FPR1, SVP1, SVP2, ZVP1, TPM-o, CACT

Barsabel Wilk z Polskiego dworu - PT

Beti Wilk z Polskiego dworu - OB0, ZOP, PT, ZZO, SVP1, TPM-s

Bolton Eden severu - VZ1, ZOP

Botis z Peronówki - VZ1, 2xSVP1, 2xSVP2, SVP3, 4xCACT
Slowacki Champion Pracy

Camio z Peronówki - SVP1 (res.CACT)

Cheitan z Peronówki - OB0, PT, SVP1

Clif od Buližníku - PT-1

Ciri Wilk z Polskiego dworu - PT

Crest Wilk z Polskiego dworu - PT

Daphne Malý Bysterec - SVP1

Dewi z Peronówki - ZOP, OB0, PT, SVP1

Dragon Eden severu - PT1, ZOP, BH, ZPU1, ZZO

Eligo z Peronówki - PT, ZOP, ZVP1, SVP1, SVP2, CACT

Eury z Peronówki - PT, TPM-o

Garuda z Peronówki - SVP1, res.CACT

Ginger Dakmat - PT

Ibona Radov dvor - 2xSVP1, ZOP

Iowa Eden severu - VZ1, OB0

Irma z Litavské kotliny CS - PT1, PT2, LA1, LA2, LA3

Ishtar z Peronówki - ZVP1

Jabberwock z Peronówki - PT

Jolly z Molu Es - VZ1, VZ2, ZOP, ZPU1, ZZO, PT, PTT1, BH, OB0, ZVP1, ZVP2, TPM-s

Jukro z Pohraniční stráže - PT1

Jurba z Peronówki - PT

Kirk Kroy Eden severu - PT, OB0

Max z Litavské kotliny - VZ1, ZOP

Merry Bell z Molu Es - VZ1, ZOP, ZZO, ZPU1, ZVP1, OB0, PT, SVP1

Ostatnia aktualizacja: 08/12/2008

Oto legenda do spisu - będzie aktualizowana wraz z tym, jak będą dochodzić egzaminy.

Egzaminy wytrzymałościowe:
VZ1 - bieg dla psów ratowniczych - 20km na rowerze
VZ2 - bieg dla psów ratowniczych - 10km na rowerze, 10km biegiem
SVP1/ZVP1 - bieg wytrzymałościowy (ZVP czeskie, SVP słowackie) 40 km
SVP2/ZVP2 - bieg wytrzymałościowy - 70 km
SVP3/ZVP3 - bieg wytrzymałościowy - 100 km

CACT w nawiasie oznacza, że pies brał udział w narodowych zawodach wytrzymałościowych i zdobył 1. miejsce na biegu z certyfikatem na narodowego championa użytkowego.

Egzaminy polskie:
PT - Pies Towarzysz (posłuszeństwo na smyczy i bez smyczy, przywołanie, aport)
PTT1 - Pies Towarzysząco-Tropiący I. stopnia (posłuszeństwo, ślad własny 450 kroków)
PTT2 - Pies Towarzysząco-Tropiący II. stopnia (posłuszeństwo, rewirowanie, ślad obcy 900 kroków)
TPM-s - Test Psycho-Metryczny, Socjalizacyjny- test charakteru, w niektórych rasach jest wymagany do hodowlanki, gdzie sprawdza się różne reakcje - bez obrony
TPM-o - Test Psycho-Metryczny, Obrończy - w odróżnieniu od TPM-s tutaj głównie sprawdza się walory obrończe psa, czyli reakcję na pozoranta.
TD(puppy) - Therapy Dog - pies terapeuta ze zdanym egzaminem dla szczeniaków - ważny tylko przez pewien okres, potem trzeba już zrobić dla dorosłych

Egzaminy międzynarodowe:
OB0 - Obedience 0 - podstawowe posłuszeństwo - regulamin OB0
OB1 - Obedience 1 - posłuszeństwo - regulamin OB1
OB2 - Obedience 2 - posłuszeństwo - regulamin OB2
LA1 - Agility 1 - dokładnie nie wiem, ale po kilku startach z odpowiednią oceną przechodzi się do wyższej klasy
LA2 - Agility 2
LA3 - Agility 3 - najwyższa klasa agility
IPO-V - egzamin dla psa obrończego wprowadzony od 01.01.2007 - łatwiejsza wersja IPO1 (ślad, posłuszeństwo obrona)
IPO 1 - pies obrończy 1. stopnia -
IPO 2 - pies obrończy 2. stopnia
IPO 3 - pies obrończy 3. stopnia
IPO-FH1 - egzamin dla psów tropiących 1. stopnia - ślad nieporównywalnie trudniejszy niż w IPO3
IPO-FH2 - najwyższy stopień psa tropiącego w regulaminach IPO

Egzaminy czeskie:
ZOP - podstawowe posłuszeństwo na smyczy indywidualnie + w grupie, przenoszenie psa przez obca osobę, chodzenie po nieprzyjemnym materiale
ZPU1 - następny stopień po ZOP - posłuszeństwo bez smyczy, aport, szczekanie na komendę, skok przez metrówkę i palisadę, pilnowanie przedmiotu LUB ślad z jednym załamaniem
ZPU2 - jest to już egzamin obejmujący ćwiczenia z posłuszeństwa, obrony i ślad. Generalnie trochę więcej niż IPO1
ZM - podstawy z obrony i posłuszeństwa, czyli oszczekanie, atak na pozoranta, posłuszeństwo na smyczy
ZVV1 - odpowiednik IPO1 z drobnymi modyfikacjami (trudniejszy ślad niż w IPO)
ZVV2 - odpowiednik IPO2 z drobnymi modyfikacjami (trudniejszy ślad niż w IPO)
ZVV3 - odpowiednik IPO3 z drobnymi modyfikacjami (trudniejszy ślad niż w IPO)
ZZO - odpowiednik BH z pewnymi róznicami i nie tak rygorystyczny

Egzaminy klubu niemieckiego owczarka

W Czechach egzaminy z serii BH, SchH i IPO są przeprowadzane w bardzo sportowy sposób, np. traci się punkty na posłuszeństwie, gdy pies nie patrzy na przewodnika lub wykonuje komendy niewystarczająco szybko.

BH - posłuszeństwo - podobne elementy jak w posłuszeństwie IPO, przeprowadzane dość rygorystycznie - teoretycznie niewiele elementów, ale sposób sędziowanie powoduje, że nie jest to łatwy egzamin

SchH A - odpowiednik IPO1 ale bez śladu, wcześniej trzeba mieć BH
SchH 1 - odpowiednik IPO1, wcześniej trzeba mieć BH
SchH 2 - odpowiednik IPO2, wcześniej trzeba mieć BH
SchH 3 - odpowiednik IPO3, wcześniej trzeba mieć BH

FPr1-3 - egzamin tropiący ze śladem z egzaminów SchH1-3

Gaga 23-04-2007 13:12

Eeee co tak cienko?? Na tyle Czw w PL?? Nie wierze, ze to tak wyglada wiec na pewno teraz zostaniecie zasypani skanami i bedzie to wygladalo zupelnie inaczej :)

Narvana 23-04-2007 16:09

Quote:

Originally Posted by Gaga
Eeee co tak cienko??

poczekaj na nas :P

wolfin 23-04-2007 17:15

ech, ale polsko-litewskich wilczakow dodac nie mozna? :roll:

Gaga 23-04-2007 17:22

Quote:

Originally Posted by Narvana
Quote:

Eeee co tak cienko??

poczekaj na nas :P

Spokojnie, czekam.. swoja droga my tu takie bumelanctwo odstawiamy.. do szkoly chadzamy w celach rozrwykowych i zyje nam sie pieknie a tu o! Przemek podsumowal i wyszlo jakie z nas lenie :roll: Nie dosc, ze liczba czw z egaminami jakos malo imponujaca to jeszcze my osobiscie w szarym jej koncu sie ciagniemy :wink:
Ale nic to... szary pies- szary koniec:) Bedziemy sie obijac dalej ... w koncu nie musimy nikomu udowadniac, ze jestesmy uzytek albo pies pracujacy :)
Oczywiscie, ze z zazdroscia patrzymy na czolowke i chapeaux-bas.. ale jakby mnie cos przypadkiem w srodku skrecalo to zaraz sobie przypomne obietnice zlozona Przemusiowi .. ze Cheitanek bedzie najbardziej rozbisurmanionym wilczakiem na swiecie.. i juz mi lepiej:P Bo slowa dotrzymuje :mrgreen:

Agnieszka 23-04-2007 17:53

Wychodzi na to, że Varg i Cheitan mają tę samą wiedzę (patrząc na egzaminy).....ale do zawodów z Chitankiem wolałabym nie stawać :roll: :wink:.

Narvana 23-04-2007 18:05

Quote:

Spokojnie, czekam..

to poczekasz, bo nam (a glownie mi, nie wiem jak psu ;) ) sie nie sieszy do zadnych egzaminow...

Gaga 23-04-2007 20:48

Quote:

Originally Posted by Agnieszka
Wychodzi na to, że Varg i Cheitan mają tę samą wiedzę (patrząc na egzaminy).....ale do zawodów z Chitankiem wolałabym nie stawać :roll: :wink:.

Chyba jedynie dlatego, ze go nie znasz i ze on z nikim poza mna nie chodzi ;)
Mlody jak to mlody...wiosna w glowie i raz cwiczy jak marzenie a raz tak , ze rece opadaja...ale jakos mi to specjalnie nie przeszkadza :)
No jedynie te zawody, co to je nasza Malgosia raz na jakis czas wymysla...i w dodatku kaze uczestniczyc :twisted:

Quote:

to poczekasz, bo nam (a glownie mi, nie wiem jak psu ) sie nie sieszy do zadnych egzaminow...

A tu przyznam , ze czuje sie zawiedziona :mrgreen: . Bo ja to ja ale po Tobie spodziewalam sie minimum MIstrzostw Polski w wieku 4 miesiecy Garudy :cheesy:

Narvana 23-04-2007 20:55

Quote:

A tu przyznam , ze czuje sie zawiedziona :mrgreen: . Bo ja to ja ale po Tobie spodziewalam sie minimum MIstrzostw Polski w wieku 4 miesiecy Garudy :cheesy:

w wieku 4 miesiecy?!
przed wzieciem malej myslalam o 3 miesiacach!
wyszkolenie ma w genach!

a serio, mialam brac udzial w Obedience w czerwcu, ale watpie, zeby wypalilo... ;)

Gaga 23-04-2007 21:10

Quote:

w wieku 4 miesiecy?!
przed wzieciem malej myslalam o 3 miesiacach!

No wiesz, nie chcialam Cie dobijac :cheesy: i laskawie dolozylam 1 miesiac :p

Quote:

wyszkolenie ma w genach!

A Ty co? Ciebie tez pogielo i wierzysz w madrosc i wyszkolenie przekazywane w linii ? :roflmao

Quote:

a serio, mialam brac udzial w Obedience w czerwcu, ale watpie, zeby wypalilo... ;)

Idz.. najwyzej uwalisz, wielkie mi co :) Sprawdzisz sucz w sytuacji stresowej i potem bedzie Wam latwiej ;) Oczywiscie zycze Wam sukcesu ale to tak tylko- no wiesz..JAKBY CO :D

Narvana 23-04-2007 21:37

Quote:

A Ty co? Ciebie tez pogielo i wierzysz w madrosc i wyszkolenie przekazywane w linii ? :roflmao

no oczywiscie!
A Ty nie wierzysz?!
Tys nie z mafii!

Quote:

Idz.. najwyzej uwalisz, wielkie mi co :) Sprawdzisz sucz w sytuacji stresowej i potem bedzie Wam latwiej ;) Oczywiscie zycze Wam sukcesu ale to tak tylko- no wiesz..JAKBY CO :D

problem w tym, ze nie umiemy wszystkich komend nawet na zerowke :P
ostatnio mam troche problemow w szkole (eh) i dosc malo czasu na szkolenie, jedynie spacer na lake i ot co nasze zycie :(
no ale... moze w miesiac sie uda... :P (wierzyc sobie mozna)

Gaga 23-04-2007 21:44

Quote:

no oczywiscie!
A Ty nie wierzysz?!
Tys nie z mafii!

Z mafii, z mafii ;) Tylko mafia nie wyklucza myslenia ;)

Quote:

problem w tym, ze nie umiemy wszystkich komend nawet na zerowke :P
ostatnio mam troche problemow w szkole (eh) i dosc malo czasu na szkolenie, jedynie spacer na lake i ot co nasze zycie :(
no ale... moze w miesiac sie uda... :P (wierzyc sobie mozna)

Brak zrobionego programu to jest argument, zwlaszcza ze na takich zawodach i tak forma leci o jakies 30 % na leb na szyje :)Bo to i publika i atmosfera i stres.. choc niby jestes otrzaskana po zawodaach agility ;)

Ale nie ma przymusu i malo tego - nie ma tez zadnego durnego wyscigu kto mlodszy i kto wiecej:) Poki bawisz sie z psem jest super... jeszcze bardziej super jak sie cos zaliczy ale...przeciez nie tylko o to chodzi :) A Garudzie nic nie ubedzie jak nie zaliczy zerowki w wieku tych 4 miesiecy :mrgreen:

sssmok 23-04-2007 21:47

Uda sie uda :D

Ja w tej chwili sama mam zaliczony egzamin z CnW (Czekanie na Wilczaka), a do innych jeszcze poczekam dlugo :D

Joanna 23-04-2007 21:57

Narvana, nie przesadzaj. Jak będzie trzeba to program zerówki opanujecie w tydzień :) A jeśli nie... to NIC!
A na pewno będzie miło i towarzysko.

Narvana 23-04-2007 23:19

Quote:

choc niby jestes otrzaskana po zawodaach agility ;)

ano :) ja nie mam z tym problemow juz jako tako na zawodach
Gorzej z wystawami...
Zobaczymy, moze wystartuje, moze nie...
A moze z Piratem pojde ;)

z Peronówki 06-08-2007 14:25

Wakacyjne obozy szkoleniowe juz za nami, wiec i lista zostala ponownie uaktualniona.... 8) Ale mam nadzieje, ze to nie koniec na ten rok... :p

monikasz 06-08-2007 14:55

Co prawda czesc postow wcielo, ale i tak sie ciesze z tytulu ;)
I gratulacje dla następnych wilczakow, ktore na brak zajec nie narzekaja i zaliczają kolejne egzaminy :klatsch Patrzac na tegoroczne pierwsze obozowe zdjecia moze za rok znow uda nam sie wybrac :roll: Bardzo bym chciala ...

z Peronówki 06-08-2007 15:12

Quote:

Originally Posted by monikasz (Bericht 100771)
Co prawda czesc postow wcielo, ale i tak sie ciesze z tytulu ;)

Nic nie znika... ;) Sa tutaj... :)
Od kiedy pies jest "uzytkowy"?

Quote:

Originally Posted by monikasz (Bericht 100771)
Patrzac na tegoroczne pierwsze obozowe zdjecia moze za rok znow uda nam sie wybrac :roll: Bardzo bym chciala ...

Jasne. Za rok juz sie nam nie wymigacie... :D ;)

monikasz 06-08-2007 18:18

Tak tez myslalam, ze temat zostal rozdzielony ;)
Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 100777)
Jasne. Za rok juz sie nam nie wymigacie... :D ;)

Ja tez mam taka cicha nadzieje ... Zreszta patrzac na Litwinow - nic dodac nic ujac - trzeba jezdzic cala banda ;)
Przepraszam znow za off-topic :oops:

sssmok 25-02-2008 01:38

No to dopisujemy jeszcze jednego wilczaka do listy :D
Dzisiaj w godzinach porannych Jurba z Peronowki (alias Tuva) zaliczyla swoj egzamin PT! Teraz dolaczy pewnie do nas na OB :D

Narvana 25-02-2008 07:32

no no
J-tki ida jak burza!
Gratulujemy! :)

Margo 08-12-2008 13:30

Pol roku byla cisza - czas wiec na aktualizacje.... :rock_3

btd 15-12-2008 18:58

1 Attachment(s)
Moja Basia wysyłała priva, ale pewnie utknął w zalewie spamu, więc piszę tutaj.

W sobotę CIRI dołączyła do grona edukowanych wilczaków i z Basią zdała egzamin PT na 188/200 punktów co daje ocenę bardzo dobrą :-)

Narvana 15-12-2008 19:18

gratulujemy :)

aneta1 15-12-2008 20:27

Gratulacje:)

shaluka 15-12-2008 20:44

Brawo;-), gratulujemy

Khan 15-12-2008 22:37

Hana czyli Crest Wilk z Polskiego Dworu egzamin zdała w listopadzie z oceną bardzo dobrą. Zdobyliśmy co prawda 180/200, ale dostaliśmy najwyższą punktację ze stawki kilkunastu par.
Świadectwo doślemy mailem.

Gaga 15-12-2008 22:43

No proszę... taka skromność, że dopiero teraz wyszło ;)
Gratulacje dla Hanki :)

shaluka 15-12-2008 23:39

Szalejecie, brawo. Hanka- ostoja spokoju ;)

Margo 15-12-2008 23:59

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 178103)
Moja Basia wysyłała priva, ale pewnie utknął w zalewie spamu, więc piszę tutaj.

Gratuluje wyniku.... :p I milo, ze sie pochwaliliscie....

Ale post wygladalby O WIELE lepiej bez tez zbednej i nieuzasadnionej zlosliwosci... 8)

z Peronówki 16-12-2008 00:04

Quote:

Originally Posted by Khan (Bericht 178148)
Hana czyli Crest Wilk z Polskiego Dworu egzamin zdała w listopadzie z oceną bardzo dobrą. Zdobyliśmy co prawda 180/200, ale dostaliśmy najwyższą punktację ze stawki kilkunastu par.

Jak bedzie ranking i glosowanie na tego, kto wykonal najlepszy kawal pracy z wilczakiem to macie numer jeden! Gratulacje!!! :thumbs

Gia 16-12-2008 00:17

Gratulacje dla sióstr C ;)

btd 16-12-2008 11:18

Quote:

Hana czyli Crest Wilk z Polskiego Dworu egzamin zdała w listopadzie z oceną bardzo dobrą.
Wypas. Dajcie znać Ewie, dołączy info do zdobyczy sióstr C :)

Quote:

Ale post wygladalby O WIELE lepiej bez tez zbednej i nieuzasadnionej zlosliwosci...
Raczej zdziwienie. Spamassasin z filtrem bayesian i trochę trenowania filtra i nie ma problemu.

Quote:

Jak bedzie ranking i glosowanie na tego, kto wykonal najlepszy kawal pracy z wilczakiem to macie numer jeden!
Mógłbym prosić o rozwinięcie tej wypowiedzi?

Bajka 16-12-2008 13:09

Gratulacje dla C-dziewczyn:)Wyedukowanych teraz takich,ho ho;) Super:)

btd 16-12-2008 13:17

Quote:

Wyedukowanych teraz takich,ho ho
E tam, to jest podstawa. Zobaczymy co będzie dalej, bo nie spoczniemy na laurach :D

Grin 18-09-2009 20:01

Wrzesień dla Łowcy (a przy okazji i dla nas) jest bardzo intensywny; nie dość że wystawa za wystawą, to jeszcze dzisiaj udało nam się zaliczyć PT. :D
189/200 punktów i ocena bardzo dobra. :p
Trochę szkoda; bo do doskonałej zabrakło mu tak niewiele, no i ładniej wykonywał ćwiczenia od niejednego pieska z doskonałą... oprócz aportu, :D do którego nie potrafiliśmy go niestety przekonać do dnia dzisiejszego. :p

Ale i tak jestem z młodego dumna. :) Dodatkowo warunki mieliśmy utrudnione, bo zaraz po nas całkiem sporo innych piesków miało testy hodowlane i te psy wszystkie wraz z właścicielami i ich samochodami przebywały na placu w czasie gdy my zdawaliśmy. Było więc "trochę" rozproszenia, zwłaszcza że cóż... ludzie potrafili sobie ze swoimi pupilami paradować np. tuż przed nosem psa właśnie egzaminowanego...

Wiem, że PT to w sumie nic takiego i ci co wiedzą jak, mogliby go nawet zdać z psem z "ulicy", ale nasza trenerka wyśrubowała nam na zajęciach przygotowawczych poziom, że ho ho, a my chcąc nie chcąc musieliśmy do tego poziomu narzuconego przez nią dążyć, co dało cztery tygodnie wytężonej pracy, która bez względu na egzamin i jego wynik, została wprowadzona w życie i nie pójdzie na marne. :)
Niezła mobilizacja w każdym razie to była.

Aha! Jeszcze fragment humorystyczny; w czasie gdy my czekaliśmy na dyplomy, zaczęły się już te wyżej wspomniane testy hodowlane, w tym także strzały itp. Przy czym ciekawe było to, że psy testowane różnie na nie reagowały, nierzadko strachem, a pieski z naszej prestorowej grupy siedziały sobie tuż obok spokojnie i ledwie uszami zastrzygły. :D

Gia 18-09-2009 20:18

Grin gratulacje!!!!!!!! Ogromniaste!!!! ;)
Dla nas to nieszczęsne PT wcale nie wydaje się być takim łatwym... Mamy problem z ćwiczeniami choćby takimi jak waruj w marszu i siad w marszu i nijak nie umiemy tego przeskoczyć, także jestem pełna podziwu ;)

Jeszcze raz gratuluję!! :)

Rona 18-09-2009 20:19

Gratulacje!!! :lol:

btd 18-09-2009 20:30

Nie umniejszaj tego co osiagnelas. Nasze wielkie gratulacje :)

Grin 18-09-2009 20:32

Dzięki dziewczyny i chłopaki! :bussi
Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 237355)
Mamy problem z ćwiczeniami choćby takimi jak waruj w marszu i siad w marszu i nijak nie umiemy tego przeskoczyć.

U nas na początku też był problem, ale stopniowo, stopniowo, zaczynając od najłatwiejszej opcji (na smaczka i z przystaięciem) i korzystając ze wskazówek trenerki stopniowo zwiększając poziom trudności, w pewnym momencie dosłownie z dnia na dzień była poprawa. :)
A poza tym; powiedzmy sobie szczerze: Kalince i tak żaden wilczak nie dorówna w tym w czym ona jest najlepsza. :p

Gaga 18-09-2009 20:48

Gratulujemy "kujonowi" :) oraz Wam bo każdy egzamin to jednak stres ale i radość, jak się zwycięży:) Duże brawa dla Łowcy i dla Was ;)

AngelsDream 18-09-2009 20:59

Gratulacje dla was i psa. :D

Grin 18-09-2009 21:02

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 237361)
bo każdy egzamin to jednak stres

Jejku, nawet mi nie mów. :D
Ja wiem, że to naprawdę głupie, ale ja NAPRAWDĘ miałam stresa. Dzisiaj od rana nic nawet jeść nie mogłam. W efekcie - najpierw mnie brzuch bolał ze stresu, a po egzaminie z głodu. :D

Gaga 18-09-2009 21:44

Dlaczego głupie? Zależy nam, wiemy że nie wszystko od nas zależy więc się stresujemy:) Normalka. Szkoda brzuszka ale... warto było ! teraz możesz się zemścic i nawrzucać mu lodów z bitą śmietaną ;) Bo że o abiturienta zadbaliście-tego jestem pewna :D

Grin 18-09-2009 22:39

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 237375)
Bo że o abiturienta zadbaliście-tego jestem pewna :D

Taa :D
Póki co, abiturient może wszystkie swoje zabawki dostać z powrotem, bo miał na nie "bana" aż do egzaminu (niby że miało to zwiększyć szanse na aport :D ).

Gaga 18-09-2009 22:47

Aport to pięta achillesowa wilczaków ;) Nie wszystkich oczywiście ale często z tym właśnie ćwiczeniem bywają problemy. Ja aport zrobiłam wieczorem przed egzaminem- nagrodą była możliwość odgryzienia mi ręki:D Sus z zębami na ramię... Siniaki były ale było warto :) A po egzaminie zrobiliśmy go na całkiem nową komendę (bo tamta była zbyt wymęczona) i teraz księciuno łaskawie raczy iść po aport, wizgu w tym nie ma za grosz ale za to jest oczekiwany skutek, choć po minie widzę, że ów aport jest wyjątkowo obrzydliwy :D

AngelsDream 18-09-2009 23:03

Ja od nas polecam aport z wody. Nagroda za wszystko i znakomity reset po najgorszym treningu. Niestety u nas najchętniej aportują się piłki. Z profesjonalnym aportem nawet jeszcze nie próbujemy, póki nie ma uwarunkowania. A w siadaniu i warowaniu z marszu może pomóc, choć nie musi, target łapą na tabliczce jako element składowy komendy.

Rona 19-09-2009 09:39

Aport robiliśmy dość nietypowo: w Axio wyklikalismy podawanie metalowego przedmiotu. Potem rzucałam łyżkami i widelcami coraz dalej, Lorka przynosiła i podawała.... rezultat - aportowanie wyłącznie przedmiotów metalowych :twisted:. Impas pomogły nam przełamać ćwiczenia w wodzie - drewienka rzucane do stawu pozwoliły jej 'zakumać', że można latać nie tylko po metal ale i po drewnianego koziołka, lateksową zabawkę, itd. Teraz Lorka pobiegnie, przyniesie, usiądzie i odda, ale aport nie jest naszą ulubioną zabawą...;-)

NB Najtrudniejsze było przekonanie suki, że koziołka (dużego!) łapie się za przewężenie, a nie byle gdzie :rock_3

Grin 21-09-2009 09:45

Gratuluję Wam "zrobienia" aportu. :p
U nas póki co wygląda to w ten sposób, że Łowca - owszem- interesuje się aportem, nawet niekiedy bardzo, dopóki tenże znajduje się w mojej lub Jacka dłoni.
Natomiast w momencie, gdy zostanie rzucony na trawę, biegnąc po niego, młokos stopniowy traci zainteresowanie, bo po drodze jest tyyyyle róznych ciekawszych zapachów. Tak że gdy już podbiegnie do aportu najczęściej kończy się to tak, że obwąchuje najpierw wszystko dookoła, a aport podejmie może, albo i nie... Nawet taki widziany po raz pierwszy i całkiem zachęcająco (wydawało by się) pachnący. :D

Gia 21-09-2009 11:54

Aport u nas jest bardzo silny, Kali biega za wszystkim, od frisbee, przez patyki, po piłeczki i cokolwiek się nawinie. Biegnie, podejmuje, przybiega. Nie pracowaliśmy tylko nad sportowym oddawaniem, czyli siad i oddaj... Bo aport nam się "zrobił" sam dzięki frisbee ;)

Ale teraz na temat ;)
Wczoraj Kalinka wzięła udział w zawodach Obedience, w rezultacie dostała ocenę doskonałą (88,5 pkt) i miejsce 4 na 6 :)

Grin 21-09-2009 12:01

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 237779)
Ale teraz na temat ;)
Wczoraj Kalinka wzięła udział w zawodach Obedience, w rezultacie dostała ocenę doskonałą (88,5 pkt) i miejsce 4 na 6 :)

Jejku, no narzeka na jakieś tam siady i waruj z marszu, ;) a tu tymczasem TAKIE osiągnięcie! Wielkie brawa i gratulacje!!! :)

Gia 21-09-2009 12:20

Ale OB jest łatwiejsze niż PT :oops:

Grin 21-09-2009 12:27

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 237802)
Ale OB jest łatwiejsze niż PT :oops:

Hm, ja co prawda nie widziałam nigdy dotąd zawodów OB, ani nie czytałam regulaminu, ale słyszałam, że to jest wyższa szkoła jazdy w porównaniu z pierwszym stopniem PT przynajmniej. :)

Rona 21-09-2009 13:29

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 237726)
Gratuluję Wam "zrobienia" aportu. :p

Bożenko, ja nie napisałam, że zrobiliśmy, tylko że robiliśmy :lol: Tzn. jak Lorka ma humor i motywację, to nosi aporcik wzorowo, podobnie jak wykonuje masę innych ćwiczeń w taki sposób, że inni aż zazdroszczą ;)
Póki co z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że mamy "zrobiony" na 100% siad, waruj i do mnie ale tylko w domu, (w terenie na +/- 70-80%) :rock_3 I to by było na tyle... :p

Gdybyśmy chcieli to wszystko, co sucz w ogóle potrafi, mieć "zrobione", to musielibyśmy albo wymienić ją na ONka, albo poświęcać na ćwiczenia dużo więcej czasu, który wolę spędzać inaczej..., choć też z psem :rock_3

Grin 21-09-2009 13:36

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 237836)
Bożenko, ja nie napisałam, że zrobiliśmy, tylko że robiliśmy :lol:

No tak, tak. :p Ja też nie ośmieliłabym się w stosunku do "umiejętności" Łowcy użyć czasu przeszłego dokonanego. :D

Marcin L. 21-09-2009 14:44

witam

widzieliśmy Ewę i K-lee w akcji.

Masakra - coś niesamowitego, niestety obydwie Panie miażdżą wszelkie usprawiedliwienia, że "ah przecież to wilczak więc się nie da..."

Ogromne gratulacje, nie moge sobie wyobrazić ile musiałyście w to pracy włożyć. Raz jeszcze ogromne gratulacje !!!

btd 21-09-2009 14:49

Marcin, K-Lee jest oszukiwana, bo ona myśli że jest borderem ;-)

A tak serio, to dziewczyny miażdżą i tyle :)

szasztin 21-09-2009 14:55

GRATULACJE DLA Kalinki:):)

szasztin 21-09-2009 14:55

Dla Grin i Łowcy Także GRATULACJE!!!

Gia 21-09-2009 15:01

dzięki jeszcze raz ;) Nie było tak, jakbym chciała, żeby było, bo sucza spała na ringu, ale sędzia był dla nas łaskawy ;)

Marcin, Ty widziałeś i ściemniasz tu, że byłyśmy takie dobre :twisted: ale dzięki :rock_3

Grin 21-09-2009 15:12

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 237869)
Dla Grin i Łowcy Także GRATULACJE!!!

Dzięki piękne! :)
Gratulacje należą się także (a może zwłaszcza) naszej pani trenerce, dla której Łowca był pierwszym szkolonym wilczakiem, a mimo to potrafi nami nieźle kierować. :D

Rona 21-09-2009 17:04

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 237870)
Nie było tak, jakbym chciała, żeby było, bo sucza spała na ringu, ale sędzia był dla nas łaskawy ;)

Ja również gratuluję! Sucza wcale nie spała, tylko pewnie (jak wszystkie empatyczne wilczaki), wysyłała Ci sygnały uspokajające... dba o nerwy swojej pani i tyle. :lol:

wilczakrew 21-09-2009 19:23

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 237870)
dzięki jeszcze raz ;) Nie było tak, jakbym chciała, żeby było, bo sucza spała na ringu, ale sędzia był dla nas łaskawy ;)

Marcin, Ty widziałeś i ściemniasz tu, że byłyśmy takie dobre :twisted: ale dzięki :rock_3

Wielkie grtulacje dla mojej ulubienicy i oczywiście jej właścicielki.
Ewa zawsze tak myśli, ze ktoś jest dla niej łaskawy doprowadzając wszystko do perfekcji.

Faktycznie Marcin ściemniał, ze byłyście takie dobre ale chyba bał się napisać, ze najlepsze.

Wielkie gratulacje jeszcze raz.

Oczywiscie też dla Łowcy choć były osobiście to dopisze na forum bo się chłopak spisał na medal, a efekty też i widać w ringu.

Masę pracy wkładacie w wasze szkraby i fajnie bo efekty są i satysfakcja też.

wilczakrew 17-11-2009 17:29

Proszę o dopisanie Czamborowi Testu psychicznego do bazy danych.

http://www.evikzegar.pl/pies/p007_1_00.jpg

Witek 17-06-2010 21:49

Bożenka co się nie pali żeby się pochwalić ale ja nie mogę się powstrzymać! Wielkie gratulacje dla Łowcy za zdanie PT2 na piąteczkę!!!!!!
Chłopak wymiata :D Jego Pani zresztą też :D:D:D

Gaga 17-06-2010 21:51

No proszę! To nie o Łowcy kiedyś piałam, że kujon ? ;)
Gratulacje !

DORA 17-06-2010 22:08

Brawo Łowcunio :thumbs:cool3(fajny chopak z niego rosnie:sweetCyberM)

Narvana 18-06-2010 08:04

Gratulujemy :)

Grin 18-06-2010 08:57

Dzięki dziewczyny, dzięki Magda!:bussi
Wczoraj już po prostu miałam dosyć; całodzienny stres zrobił swoje. :D
Rzeczywiście przy 183p./200 załapaliśmy się na jeszcze na bdb. :p
Punkty poleciały oczywiście za naszą piętę achillesową, czyli aport, który w zimie zaczął nawet całkiem nieźle wychodzić, jak na Łowcę, ale jakby odpłynął w siną dal wraz z wiosennymi roztopami i teraz to bywa... różnie :roll:
W każdym razie na szczęście pozostałe elementy Łowca wykonał naprawdę bardzo ładnie, stąd nie najgorsza końcowa nota.

I może jeszcze parę ciekawostek; najwięcej punktów na wczorajszym egzaminie PT2 zdobył o dziwo nie labrador, tylko Foksterier. Zresztą ten sam team w Złotym Stoku zajął 5 miejsce w kategorii MID mężczyzn. :) (o dogtrekkingu mowa oczywiście)
Natomiast na drugim miejscu wylądowała suczka rzadkiej rasy Eurasier, to rasa powstała ze skrzyżowania chow chowa, szpica i samojeda bodajże, zatem też nie jakiś "cud miód" do szkolenia. Prześliczny pies, wrzucę może jakąś fotkę wieczorem.
I żeby było śmieszniej, ta właśnie Eurasierka ze swoją panią w Złotym Stoku zajęły 3 miejsce w kategorii MID kobiet :D

Narvana 18-06-2010 10:23

Eurasiery sa swietne! Dawaj fote!

z Peronówki 18-06-2010 12:17

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308358)
Wczoraj już po prostu miałam dosyć; całodzienny stres zrobił swoje. :D
Rzeczywiście przy 183p./200 załapaliśmy się na jeszcze na bdb. :p

GRATULACJE!!! To na serio swietny wynik!!!
Skoro i ta czesc psiego sportu macie zaliczona to teraz co? Wypasanie? :D

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308358)
Punkty poleciały oczywiście za naszą piętę achillesową, czyli aport, który w zimie zaczął nawet całkiem nieźle wychodzić, jak na Łowcę, ale jakby odpłynął w siną dal wraz z wiosennymi roztopami i teraz to bywa... różnie :roll:

To jakos dziwnie.... Mi zwykle na egzaminach nie wychodzi to co Bure ZAWSZE robily... :rock_3

Grin 18-06-2010 12:29

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 308430)
Skoro i ta czesc psiego sportu macie zaliczona to teraz co? Wypasanie? :D

Czemu nie? Słyszałam, że wilczaki są świetne w wypasaniu, zwłaszcza... koni i krów. :twisted: :D

A tak na serio - nigdy nie traktowaliśmy, ani nie będziemy traktować tego, co robimy z Łowcą w kategorii "zaliczenia". To po prostu świetna mobilizacja do pracy i do ruchu. Bez takiego miecza Damoklesa nad głową jakim jest np. egzamin, czy zawody w dogtrekkingu, na pewno znacznie trudniej byłoby nam się zmobilizować do pracy i do takiego wysiłku, choć jedno i drugie jest także wielką przyjemnością. :)

z Peronówki 18-06-2010 12:38

Quote:

Czemu nie? Słyszałam, że wilczaki są świetne w wypasaniu, zwłaszcza... koni i krów.
I koz.... Na serio sa osobniki, ktore sprawdzaja sie jak najlepszy pies pasterski... ;) Coz, wypasanie to jak polowanie - roznice sa jedynie na finale... ;)

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308432)
A tak na serio - nigdy nie traktowaliśmy, ani nie będziemy traktować tego, co robimy z Łowcą w kategorii "zaliczenia". To po prostu świetna mobilizacja do pracy i do ruchu. Bez takiego miecza Damoklesa nad głową jakim jest np. egzamin, czy zawody w dogtrekkingu, na pewno znacznie trudniej byłoby nam się zmobilizować do pracy i do takiego wysiłku, choć jedno i drugie jest także wielką przyjemnością. :)

Dla mnie tez egzamin jest jakby zlozeniem wszytkiego "do kupy". Czyli czlowiek szkoli, robi rozne elementy, ale na ezganim trzeba to dopracowac...

A rozne egzaminy sa po to, aby zobaczyc, gdzie wilczak jest mocny, a gdzie raczej nie ma co szukac... ;)

Ehhh... jak ja uwielbialam obozy w Czechach - tam skladalo sie wszystko co bylo - praca szla pelna para od roztopow (bo egzaminow bylo zawsze kilka). Coz...za rok potworka... A teraz jako mobilizacje mam Was... :p

Grin 18-06-2010 13:22

A propos obozów. W tym roku skusiliśmy się, aby spróbować wyjechać na obóz z naszą szkołą (Prestorem). Nie jest to stricte obóz szkoleniowy i nie kończy się żadnymi egzaminami, to raczej taka rekreacja z elementami szkolenia. W programie jest m.in. i dogtrekking i rowery i (co mnie najbardziej ciekawi) spływ kajakowy z psami i to w wersji hardcorowej, tzn. psy w kajakach, a nie w wodzie. :D :D :D
Bardzo jestem ciekawa, jak to będzie wyglądało. Oni takie wyjazdy organizują już od paru lat, ale w zeszłym roku uznaliśmy, że Łowca jest jeszcze za młody na takie wyczyny. Zobaczymy zatem, jak to będzie wyglądało teraz.
Cóż za niedługo się okaże, bo to się zaczyna już w przyszłą sobotę. :p (Będziemy w miejscowości Sfornegacie na Kaszubach, a ośrodek nazywa się - nomen omen - "Psia Góra" :D )

GRABA 18-06-2010 13:44

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 308434)

A rozne egzaminy sa po to, aby zobaczyc, gdzie wilczak jest mocny, a gdzie raczej nie ma co szukac... ;)

Dla mnie Łowca był wczoraj naprawdę świetny za wyjątkiem tego aportu, dlatego jestem zniesmaczona trochę oceną:roll:, ale najważniejsze, że chłopak zdał:p
Swoją drogą szkoda, że nie mogliście zobaczyć Bożenki w akcji, co za wdzięk
i do tego Łowiec tak na tych swoich długich łapciach:p pięknie dreptał.
Tak sobie pomyślałam, że fajna by była z nich para taneczna;)
Jeszcze raz gratuluję:)

Grin 18-06-2010 14:05

Aga, zlituj się, Aleś pojechała. :D :D :D
Bo się zaraz pod ziemię zapadnę. :p

Ja tam z oceny jestem BARDZO zadowolona. Aport jest bardzo wysoko puntowany na egzaminach PT (aż 30 punktów), więc można wiele przez niego stracić. Cieszę się, że sędzia odjął tylko tyle, ile odjął. :)

PS
Okazało się, że mieliśmy niespodziankę - bo Aga nam sekretarzowała. :)

GRABA 18-06-2010 14:16

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308461)
Okazało się, że mieliśmy niespodziankę - bo Aga nam sekretarzowała. :)

hmmm, może by tak było jakbym była na czas:evil:
A tak robiłam za mięcho armatnie dla rottków i innych "psychicznych" (w sensie zdających testy psychiczne:p)
Dla reszty, to tylko robiłam jako reprezentant zk i publika, a dla Was jako kibic:p

z Peronówki 18-06-2010 17:14

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 308451)
Dla mnie Łowca był wczoraj naprawdę świetny za wyjątkiem tego aportu, dlatego jestem zniesmaczona trochę oceną:roll:, ale najważniejsze, że chłopak zdał:p
Swoją drogą szkoda, że nie mogliście zobaczyć Bożenki w akcji, co za wdzięk
i do tego Łowiec tak na tych swoich długich łapciach:p pięknie dreptał.
Tak sobie pomyślałam, że fajna by była z nich para taneczna;)

:ghost_2 No to wiecie juz, ze teraz nie wypasanie, ale bedzie tanczenie.... :D

Gaga 18-06-2010 18:06

Nieee nooo, przecież zamienili pointy na buty trekingowe :)

Witek 18-06-2010 18:25

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 308434)
I koz.... Na serio sa osobniki, ktore sprawdzaja sie jak najlepszy pies pasterski... ;) Coz, wypasanie to jak polowanie - roznice sa jedynie na finale... ;)

No i w finale siostrzyczka od Astuśki załatwiła właścicielowi całe stado owiec... I jak znam Astarte nie byłaby gorsza w sianiu spustoszenia.... Więc my sobie pozostaniemy przy naszym nic nie robieniu :D:twisted:

z Peronówki 18-06-2010 19:04

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 308528)
Nieee nooo, przecież zamienili pointy na buty trekingowe :)

No wlasnie - wiec trekking tez juz "zaliczyli"... ;)

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 308530)
No i w finale siostrzyczka od Astuśki załatwiła właścicielowi całe stado owiec...

A na co je niby hodowal? Dla ladnego wygladu? Na mieso byly i wilczak tylko pomogl... :D

My tak nacielismy sie zaraz po przeprowadzeniu na wies.... pojawilo sie pierwsze stado kurek, przyszedl czas, aby nacieszyc sie domowym rosolem.... Kura stracila zycie, psy sie przypatrywaly - "odpadki" dostaly psy, mieso zostalo dla nas... Rosolek sie gotowal.. Nagle wpada do domu Jolka...cieszy sie jak glupia i stuka lapa, ze cos chce.... a jak chce to mowie, zeby pokazala... I zaprowadzila mnie do kurnika... Wszystkie kury lezaly poduszone, wysoko na szafce siedzial przerazony kogut... A Jolka zadowolona skakala wokol mnie "Zobacz jak TERAZ sie najemy!"

wolfin 18-06-2010 19:07

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 308533)
My tak nacielismy sie zaraz po przeprowadzeniu na wies.... pojawilo sie pierwsze stado kurek, przyszedl czas, aby nacieszyc sie domowym rosolem.... Kura stracila zycie, psy sie przypatrywaly - "odpadki" dostaly psy, mieso zostalo dla nas... Rosolek sie gotowal.. Nagle wpada do domu Jolka...cieszy sie jak glupia i stuka lapa, ze cos chce.... a jak chce to mowie, zeby pokazala... I zaprowadzila mnie do kurnika... Wszystkie kury lezaly poduszone, wysoko na szafce siedzial przerazony kogut... A Jolka zadowolona skakala wokol mnie "Zobacz jak TERAZ sie najemy!"

z kat ja to wiem :)

i gratulacje:)

Grin 18-06-2010 20:43

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 308530)
Więc my sobie pozostaniemy przy naszym nic nie robieniu :D:twisted:

Fajne mi nic nierobienie... :rock_3 A to bieganie dwa razy w tygodniu po torze agility przeplatane treningami posłuszeństwa? Dojeżdżanie w tym celu kilka razy w tygodniu z Pszczyny do Katowic? Dogtrekkingi? Hę, hę? A poza tym, jak byście tam wczoraj byli, to dzisiaj również i Wy przyjmowalibyście gratulacje, więc bez takiego gadania. :)

W ogóle to chciałam jeszcze, żeby nie wyszło na to, że to tylko ja się angażuję w treningi z psem, pokazać konstrukcję autorstwa mojego Pomysłowego Dobromira, czyli Jacka, którą wykombinował, żebyśmy mogli poćwiczyć skoki przez przeszkody przed egzaminem. :D Składa się z dwu statywów oryginalnie przeznaczonych do mocowania lamp fotograficznych, jednego kija od mopa i dwu sznurówek. :D Wygląda tak:
http://img97.imageshack.us/img97/156...nia1606101.jpg

A tu w użytkowaniu (zdjęcie niestety nieostre)
http://img534.imageshack.us/img534/7...nia1606103.jpg

Tutaj obiecana Eurasierka - Gioconda
http://img229.imageshack.us/img229/5...ii03061082.jpg

Gioconda najbardziej czadersko wygląda, gdy skacze przez przeszkody, :D niestety na wszystkich zdjęciach "skakanych" występuje wraz ze swoją właścicielką, a nie mam od niej zgody na upublicznianie wizerunku, więc nie mogę zamieścić. :)
W zamian jeszcze dwa zdjęcia z treningu przedegzaminacyjnego:

"Waruj-zostań"
http://img413.imageshack.us/img413/7...ii03061076.jpg

"Stój-zostań"
http://img687.imageshack.us/img687/8...ii03061099.jpg

I to by było na tyle. :)

PS
Ja Wam zaraz zatańczę!!! :evil_2

Louve 18-06-2010 20:54

Gratulacje, Łowca szaleje :)

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308543)
Ja Wam zaraz zatańczę!!! :evil_2

Zatańcz, zatańcz! Czekamy :D

Witek 18-06-2010 21:19

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308543)
Fajne mi nic nierobienie... :rock_3 A to bieganie dwa razy w tygodniu po torze agility przeplatane treningami posłuszeństwa? Dojeżdżanie w tym celu kilka razy w tygodniu z Pszczyny do Katowic? Dogtrekkingi? Hę, hę? A poza tym, jak byście tam wczoraj byli, to dzisiaj również i Wy przyjmowalibyście gratulacje, więc bez takiego gadania. :)

W ogóle to chciałam jeszcze, żeby nie wyszło na to, że to tylko ja się angażuję w treningi z psem, pokazać konstrukcję autorstwa mojego Pomysłowego Dobromira, czyli Jacka, którą wykombinował, żebyśmy mogli poćwiczyć skoki przez przeszkody przed egzaminem. :D Składa się z dwu statywów oryginalnie przeznaczonych do mocowania lamp fotograficznych, jednego kija od mopa i dwu sznurówek. :D

No ale nie odnosimy żadnych sukcesów w tym co robimy. A co do egzaminu przyznaję się- stchórzyłam. Ale i wolnego nie bardzo miałam jak zabrać...

A co do Jacka to z niego mega pomysłowy dobromir. Pamiętam target zrobiony przez niego na nasze pierwsze SPP. Był naprawdę genialny!
No ale nie powiem żeby mi nie było przykro, że popsuliście Łowcy skok. Był niepowtarzalny:twisted::twisted:

Grin 18-06-2010 21:34

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 308560)
No ale nie odnosimy żadnych sukcesów w tym co robimy.

Madzia, sukces to pojęcie baaaaardzo względne i nie nota z egzaminu o nim świadczy. Ja chciałabym niekiedy, żeby Łowca tak wybiegał z krzaczorów na moje wołania, jak Asta wybiega na Twoje...
Quote:

A co do egzaminu przyznaję się- stchórzyłam.

Tu Cię rozumiem; ja też prawie. Gdyby Jacek mnie nie podbudował, to pewnie bym uciekła. :D
Quote:

No ale nie powiem żeby mi nie było przykro, że popsuliście Łowcy skok. Był niepowtarzalny:twisted::twisted:

Nie martw się o to, znając "zdolności" Łowcy, na pewno szybko powróci do swojego oryginalnego stylu. :D

Witek 18-06-2010 21:47

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308568)
Madzia, sukces to pojęcie baaaaardzo względne i nie nota z egzaminu o nim świadczy. Ja chciałabym niekiedy, żeby Łowca tak wybiegał z krzaczorów na moje wołania, jak Asta wybiega na Twoje...

Ale za to jak daje dyla na szkoleniu sobie pobiegać i poobskakiwać Jacka to mogę tylko wołać i k..ać:evil:

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308568)
Nie martw się o to, znając "zdolności" Łowcy, na pewno szybko powróci do swojego oryginalnego stylu. :D

No ja myślę, bo już dawno nic mnie tak nie ubawiło :D Gdyby nie skoki Łowcy to chyba tego wieczoru zabiłabym Astarte a tak to nawet spacer był :D

Gia 20-06-2010 09:58

Gratulacje!!!!! ;) Łowca jest świetny ;) To kiedy PT3??

Grin 20-06-2010 10:46

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 308684)
To kiedy PT3??

Jak Jacek go aportować nauczy. :rock_3 :D

z Peronówki 20-06-2010 11:16

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 308687)
Jak Jacek go aportować nauczy. :rock_3 :D

A jak go uczycie? Tzn jak sie (na)uczyl aportowac?

z Peronówki 20-06-2010 11:29

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 308684)
Gratulacje!!!!! ;) Łowca jest świetny ;) To kiedy PT3??

Dajmy im odetchnac - bo znow za tydzien nam zgotuja newsa... :)

Grin 20-06-2010 11:47

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 308691)
A jak go uczycie? Tzn jak sie (na)uczyl aportowac?

Pytanie powinno brzmieć, jak się NIE nauczył aportować... :)

Heh, łatwiej byłoby powiedzieć, czego jeszcze NIE próbowaliśmy.
Podstawą oczywiście było, jak to się fachowo nazywa "rozbudzanie pasji łowieckiej" polegające m.in. w uproszczeniu na tym, że pies ma "zakapować", że bawienie, przeciąganie się aportem z właścicielem jest fajne i że następuje TYLKO wtedy, gdy pies ten przedmiot podejmie z ziemi i (teoretycznie) przyniesie właścicielowi (rozszarpywanie zdobyczy jest jak wiadomo jednym z elementów polowania)

Tylko że oczywiście w wilczaku żadnej pasji łowieckiej rozbudzać nie trzeba, pod warunkiem, że to na co polujemy, się rusza, a nie leży "bezczynnie" na ziemi. Dlatego też łatwiej jest z piłeczką, no ale piłeczki na egzaminach się nie aportuje. Trenerka wpadła na pomysł, żeby aportowany przedmiot uwiązać do cienkiej linki i w momencie gdy Łowca go olewa, po prostu druga osoba wprawia go tę linką w ruch. To działa, tylko że wprowadziliśmy to bardzo niedawno, zatem nie było jeszcze czasu, aby się przekonać, czy na tej zasadzie uda się wypracować w miarę prawidłowy aport.

Próbowaliśmy też uświadomić mu, że jak przyniesie aport, dostanie na wymianę smakołyk (choć to jest sprzeczne ze "sztuką") i to jak pisałam, działało w zimę, potem przestało. :p

Generalnie problem nie polega na tym, że Łowca aportu nie przynosi, tylko że po prostu ma aportowany przedmiot w głębokim "poważaniu". Zupełnie przeciwnie do Astarte, która "szaleje" na sam widok zabawki. Gdyby Łowca też tak miał, to już wg mnie byłby całkiem dobry punkt wyjścia do dalszej pracy.

Co jeszcze; ponieważ Łowca bardzo nie lubi się dzielić swoimi rzeczami z innymi psami, trenerka wpadła na pomysł takiego ćwiczenia, gdy jego zabawka leżała przed nim w pewnej odległości, a inne pieski z grupy po kolei mu ją sprzed pyska zabierały. Pomysł moim zdaniem bardzo dobry, tyle że jakoś nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. :D
Próbowaliśmy też nakierować Łowcę klikerem na prawidłowe zachowanie, ale póki co też bez większych rezultatów; próbowaliśmy bawić się zabawką między sobą (tzn. cała rodzina jak ta głupia rzucała do siebie zabawkę, goniła z nią itd.) a Łowca mógł na to tylko patrzeć, żeby mu się "zachciało". No fakt, trochę mu się zachciało, ale bardzo szybko przestało...

Wiem, że w przypadku niektórych wilczaków pomagało aportowanie z wody. U nas to nie wyjdzie; Łowca generalnie nie przepada za moczeniem się i wrzucenie mu czegokolwiek do wody jest dodatkowym argumentem, żeby tego nie przynosić. :D
Ciężki przypadek normalnie. :p

No ale póki co jeszcze się nie poddajemy. Jacek powiedział, że nauczy Łowcę tego aportowania i trzymam go za słowo. Ja póki co zawiodłem. :)

Witek 20-06-2010 13:22

Ja w Was wierzę :) Jak się Wam uda to dostaniecie Aszczura do nauczenie :) Fakt faktem, uwielbia zabawki, ale zasadą jest to, że ona nie przyniesie tylko my ją mamy gonić :D Zresztą tak samo bawi się z innymi psami. A jeśli nie chcemy to ona w najlepsze rozkłada się na trawie i obgryza zabawkę... A ja mogę skakać, wołać, prosić, grozić a ona i tak nie podejdzie. Co najwyżej spojrzy się z politowaniem...

Gosia 21-06-2010 11:04

Gratulacje !!! dla Łowcy :klatsch i właścicieli :)

jefta 04-12-2011 20:50

Sexy zaliczyla dzis pierwszy oficjalny wystep - test psychiczny TPM-o, z typowym dla siebie humorem :lol: relacja na blogu:
http://przygodysexy.blogspot.com/

GRABA 04-12-2011 21:48

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 414625)
Sexy zaliczyla dzis pierwszy oficjalny wystep - test psychiczny TPM-o, z typowym dla siebie humorem :lol: relacja na blogu:
http://przygodysexy.blogspot.com/

Brawo! Brawo! Napisałam komentarz pod postem w Twoim blogu, ale nie wiem........ :roll:

Bardzo mi się spodobało, że Sexy się podobało - hehehe

jefta 04-12-2011 21:53

Gorzej ze mi sie to jej podobanie niepodoba ;)

Bajka 05-12-2011 12:48

No proszę, proszę!:):) Gratulacje!!:)

Gia 05-12-2011 12:56

Gratulacje!!!! :) Widzisz, nie było tak strasznie ;)

Grin 05-12-2011 14:28

Gratulacje! Czytałam relację. :)
Wygląda na to, że Sexy poradziła sobie świetnie! Szkoda że regulamin nie przewiduje punktów dodatkowych za taką fajną reakcję jak w tym szpalerze. :p

All times are GMT +2. The time now is 22:14.