![]() |
egzaminy i ich oznaczenia
Cieszę się, że w końcu udało mi się rozszyfrować większość skrótów, oznaczających egzaminy zdane przez psa,( a to oczywiście za sprawą podstrony na Jantarowej Watasze). :D
Ale! Mam jeszcze pytania o kilka z nich. Czy na wolfdogu jest jakiś wykaz tych wszystkich skrótów i krótki opis wymagań egzaminacyjnych? Nie wiem co oznaczają: ZVP1; ZPU1 i czy ta jedynka to oznaczenie stopnia trudności czy np. wynik, poziom danego psa? Czy np. do: VZ - egzaminu ratowniczego można podchozić z psami innych ras? Czy każdy właściciel może podejść do takiego egzaminu? Kto organizuje takie egzaminy? Gdzie o nich można poczytać? Czy często się odbywają? Czy coś takiego jest organizowane w Polsce? Czy psiak biegnący przy rowerze biegnie luzem czy jest przywiązany do roweru, jeśli tak to czy jest w szelkach? Tyle pytań chyba wystarczy jak na pierwszy post :wink: ------------------------ Pozdrowienia dla właścicieli i miłośników csv. |
To co jest na jantarowej to tylko moje notatki z egzaminow, a nie scisly regulamin, zeby ludzi mieli pojecie
na wolfdogu jest WSZYSTKO :) ale po czesku :twisted: jesli bardzo chcesz to mam spisane cwiczenia ZPU1 to moge wrzucic na forum numerki to kolejne stopnie trudnosci, cos jak IPO1 , IPO2 podobno ZPU2 jest porownywalne z IPO1 ! Amber ZPU1 oblal bo nie umie pilnowania przedmiotu ani sladu, a to jest tam najwyzej punktowane co do VZ to sa to egzaminy ratownicze wiec moga startowac wszystkie psy i kazdy czlowiek ktory da rade liste egzaminow znajdziesz na wolfdogu tam gdzie spotkania i wystawy, na pierwszej stronie, z tego co wiem to Czechy i Slowacja, ale nie jestem pewna pies musi byc na smyczy, alle moga to byc szelki, moze byc na stale do roweru :))) mysle ze to wystarczy jak na pierwsza odpowiedz :mrgreen: |
dzięki, znalazłam:
http://www.wolfdog.org/php/modules.p...icles&secid=10 trochę tego jest, podszkolę się w czeskim :wink: |
Re: egzaminy i ich oznaczenia
Quote:
Quote:
Quote:
To odnawianie dotyczy jednak ratownikow. Zwyczajny zjadacz chleba robi co chce. Sedziow od VZ zamawiamy w zasadzie co roku na oboz w Lazne Belohrad (to czy bedzie zalezy od grupy chetnych). W przyszlym roku zobaczymy i moze zamiast samego VZ sprobujemy jeszcze zebrac grupe na inne egzaminy ratownicze (ktore w zasadzie polegaja na podstawowym posluszenstwie + bardzo zaawansowanym tropieniu) Quote:
Quote:
Quote:
Czy psiak biegnący przy rowerze biegnie luzem czy jest przywiązany do roweru, jeśli tak to czy jest w szelkach? [/quote] Pies nie moze sie oddalic od roweru, ale nie ma znaczenia jest czy bedzie na smyczy, czy bez. Tak samo jak rodzaj obrozy (oczywiscie zaciskowa odpada). |
Skroty
Moi mili, moi kochani ..... Polacy ! Jak widzę te skróty, które podał Przemek, to z jednej strony czuję się jak członek mafii :evil: , w której gada się szyfrem (bo czasy takie niepewne), a z drugiej przypominają mi się skróty, których uczono mnie na studium wojskowym. Tam n.p. "ciężki czołg z długą lufą nazywany" był "CCZDL" :wink: , co sie wymawiało "cezdeel" - z akcentem na "c".
Wiem, wiem :oops: , że w "gronie fachowców" nie wypada nie wiedzieć, co to wszystko oznacza oraz, że wszystko jest w stosownych regulaminach, ale miejcie litość..... |
:mrgreen: - ja wiem tyle, ze PT1 to Pies Towarzyszący stopień 1, PT2 - Pies Towarzyszący 2, PT3 - ...., a OB - Obedience klasa 0, klasa 1, klasa 2..... ;-)
|
Quote:
Nigdzie indziej nie mozna ich znalezc. |
Quote:
|
SUPER!!!! :D
dzieki |
Re: Polskie 'użytkowe' CzW - spis
Quote:
z A1 do A2 trzeba miec 3 przebiegi, max 5 punkotw karnych, od dwoch roznych sedziow (z Trejsi brakuje mi wlasnie jednego wpisu) Jesli chodzi o to, zeby przejsc do A3, to juz wyczyn troche 3 starty bezblednie, od 3 roznych sedziow i w dodatku trzeba stanac na pudle (obojetnie na ktorym miejscu) to w ramach wyjasnienia :P |
All times are GMT +2. The time now is 18:58. |