Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   egzaminy i ich oznaczenia (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1010)

szaman 12-08-2004 00:17

egzaminy i ich oznaczenia

Cieszę się, że w końcu udało mi się rozszyfrować większość skrótów, oznaczających egzaminy zdane przez psa,( a to oczywiście za sprawą podstrony na Jantarowej Watasze). :D
Ale! Mam jeszcze pytania o kilka z nich.
Czy na wolfdogu jest jakiś wykaz tych wszystkich skrótów i krótki opis wymagań egzaminacyjnych? Nie wiem co oznaczają: ZVP1; ZPU1 i czy ta jedynka to oznaczenie stopnia trudności czy np. wynik, poziom danego psa?

Czy np. do: VZ - egzaminu ratowniczego można podchozić z psami innych ras? Czy każdy właściciel może podejść do takiego egzaminu? Kto organizuje takie egzaminy? Gdzie o nich można poczytać? Czy często się odbywają? Czy coś takiego jest organizowane w Polsce? Czy psiak biegnący przy rowerze biegnie luzem czy jest przywiązany do roweru, jeśli tak to czy jest w szelkach?

Tyle pytań chyba wystarczy jak na pierwszy post :wink:

------------------------
Pozdrowienia dla właścicieli i miłośników csv.

Ori 12-08-2004 00:38

To co jest na jantarowej to tylko moje notatki z egzaminow, a nie scisly regulamin, zeby ludzi mieli pojecie
na wolfdogu jest WSZYSTKO :) ale po czesku :twisted:
jesli bardzo chcesz to mam spisane cwiczenia ZPU1 to moge wrzucic na forum
numerki to kolejne stopnie trudnosci, cos jak IPO1 , IPO2
podobno ZPU2 jest porownywalne z IPO1 !
Amber ZPU1 oblal bo nie umie pilnowania przedmiotu ani sladu, a to jest tam najwyzej punktowane
co do VZ to sa to egzaminy ratownicze wiec moga startowac wszystkie psy i kazdy czlowiek ktory da rade
liste egzaminow znajdziesz na wolfdogu tam gdzie spotkania i wystawy, na pierwszej stronie, z tego co wiem to Czechy i Slowacja, ale nie jestem pewna
pies musi byc na smyczy, alle moga to byc szelki, moze byc na stale do roweru :)))
mysle ze to wystarczy jak na pierwsza odpowiedz :mrgreen:

szaman 12-08-2004 01:19

dzięki, znalazłam:
http://www.wolfdog.org/php/modules.p...icles&secid=10

trochę tego jest, podszkolę się w czeskim :wink:

z Peronówki 15-08-2004 22:55

Re: egzaminy i ich oznaczenia

Quote:

Originally Posted by szaman
Czy np. do: VZ - egzaminu ratowniczego można podchozić z psami innych ras?

Tak. Mile widziane sa tez bezrasowce, bo egzaminy ratownicze sa dla kazdego psa....

Quote:

Czy każdy właściciel może podejść do takiego egzaminu?

Tak.

Quote:

Kto organizuje takie egzaminy?

Generalnie VZ 1-3 sa egzaminami wytrzymalosciowymi, ktore musi zaliczyc kazdy czlonek grupy ratowniczej. I sa one obowiazkowe oraz musza byc odnawiane co roku. Na poczatku startuje sie w VZ1, ale potem obowiazkowo nalezy przejsc do VZ2 (lub V3Z). Czyli ratownicy organizuja testy drugiego i trzeciego stopnia.

To odnawianie dotyczy jednak ratownikow. Zwyczajny zjadacz chleba robi co chce. Sedziow od VZ zamawiamy w zasadzie co roku na oboz w Lazne Belohrad (to czy bedzie zalezy od grupy chetnych). W przyszlym roku zobaczymy i moze zamiast samego VZ sprobujemy jeszcze zebrac grupe na inne egzaminy ratownicze (ktore w zasadzie polegaja na podstawowym posluszenstwie + bardzo zaawansowanym tropieniu)

Quote:

Gdzie o nich można poczytać?

Poczytac jest trudno, bo stron o ratownictwie prawie nie ma....

Quote:

Czy często się odbywają?

W Czechach tak, ale ratownicy to dosyc zamknieta grupa....

Quote:

Czy coś takiego jest organizowane w Polsce?

Nie. U nas cwicza wedlug IRO.

Czy psiak biegnący przy rowerze biegnie luzem czy jest przywiązany do roweru, jeśli tak to czy jest w szelkach? [/quote]

Pies nie moze sie oddalic od roweru, ale nie ma znaczenia jest czy bedzie na smyczy, czy bez. Tak samo jak rodzaj obrozy (oczywiscie zaciskowa odpada).

Konrad:) 23-04-2007 22:36

Skroty

Moi mili, moi kochani ..... Polacy ! Jak widzę te skróty, które podał Przemek, to z jednej strony czuję się jak członek mafii :evil: , w której gada się szyfrem (bo czasy takie niepewne), a z drugiej przypominają mi się skróty, których uczono mnie na studium wojskowym. Tam n.p. "ciężki czołg z długą lufą nazywany" był "CCZDL" :wink: , co sie wymawiało "cezdeel" - z akcentem na "c".

Wiem, wiem :oops: , że w "gronie fachowców" nie wypada nie wiedzieć, co to wszystko oznacza oraz, że wszystko jest w stosownych regulaminach, ale miejcie litość.....

Agnieszka 23-04-2007 23:21

:mrgreen: - ja wiem tyle, ze PT1 to Pies Towarzyszący stopień 1, PT2 - Pies Towarzyszący 2, PT3 - ...., a OB - Obedience klasa 0, klasa 1, klasa 2..... ;-)

sssmok 24-04-2007 11:59

Quote:

Przy czym faktycznie na koncu listy brakuje krotkiej legendy co ktory skrot oznacza. Ja naprawde lubie dbalosc o szczegoly, tym bardziej, ze forum jest ogolnodostepne i coraz wiecej osob tu zaglada. A taka lista jest jak najbardziej potrzebna !
Z tym sie zgadzam jak najbardziej. Ja ciagle gubie sie we wszystkich tych skrotach i czesc jest dla mnie jeszcze zagadka.
Nigdzie indziej nie mozna ich znalezc.

Huan 24-04-2007 12:10

Quote:

Originally Posted by Konrad:)
Moi mili, moi kochani ..... Polacy ! Jak widzę te skróty, które podał Przemek, to z jednej strony czuję się jak członek mafii :evil: , w której gada się szyfrem (bo czasy takie niepewne), a z drugiej przypominają mi się skróty, których uczono mnie na studium wojskowym.

OK... w pierwszym poście, gdzie znajduje się lista wilczaków z egzaminami dodałem "legendę"

sssmok 24-04-2007 12:16

SUPER!!!! :D
dzieki

Narvana 24-04-2007 15:29

Re: Polskie 'użytkowe' CzW - spis

Quote:

Originally Posted by Przemek
LA1 - Agility 1 - dokładnie nie wiem, ale po kilku startach z odpowiednią oceną przechodzi się do wyższej klasy
LA2 - Agility 2
LA3 - Agility 3 - najwyższa klasa agility

L to skrot od large czyli klasa dla psow najwyzszych
z A1 do A2 trzeba miec 3 przebiegi, max 5 punkotw karnych, od dwoch roznych sedziow (z Trejsi brakuje mi wlasnie jednego wpisu)
Jesli chodzi o to, zeby przejsc do A3, to juz wyczyn troche
3 starty bezblednie, od 3 roznych sedziow i w dodatku trzeba stanac na pudle (obojetnie na ktorym miejscu)
to w ramach wyjasnienia :P

All times are GMT +2. The time now is 18:58.