Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Hodowla (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   szczeniaki a wiek suki (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10814)

Grin 15-04-2009 14:12

szczeniaki a wiek suki

Ja również chciałam zapytać, bo nie orientuję się zupełnie w tej kwestii, a ciekawi mnie, czy jest jakieś "prawo" pisane bądź nie, czy też dobry obyczaj wśród hodowców mówiący o tym, że suka po przekroczeniu pewnego wieku nie powinna być już kryta? Czy raczej zależy to od konkretnego "przypadku"; jej zdrowia, kondycji itp?
Czy w ogóle ciąża, poród, karmienie jest dla suki bardzo wyczerpujące? A może jest tak jak u ludzi; w tej chwili coraz starsze kobiety decydują się na ciąże i dziecko może nawet dobrze wpłynąć na ich samopoczucie (mówi się nawet, że odmładza ;) ). Z drugiej strony istniej większe ryzyko wystąpienia chorób o podłożu genetycznym niż np. u dwudziestoparolatki.

jefta 15-04-2009 14:21

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 205214)
Ja również chciałam zapytać, bo nie orientuję się zupełnie w tej kwestii, a ciekawi mnie, czy jest jakieś "prawo" pisane bądź nie, czy też dobry obyczaj wśród hodowców mówiący o tym, że suka po przekroczeniu pewnego wieku nie powinna być już kryta? Czy raczej zależy to od konkretnego "przypadku"; jej zdrowia, kondycji itp?
Czy w ogóle ciąża, poród, karmienie jest dla suki bardzo wyczerpujące? A może jest tak jak u ludzi; w tej chwili coraz starsze kobiety decydują się na ciąże i dziecko może nawet dobrze wpłynąć na ich samopoczucie (mówi się nawet, że odmładza ;) ). Z drugiej strony istniej większe ryzyko wystąpienia chorób o podłożu genetycznym niż np. u dwudziestoparolatki.

w większości organizacji kynologicznych (np. w Polsce) suka traci uprawnienia po 8 roku życia. Ale można się staać o zgodę na dalsze krycia jeśli jest w dobrej formie i dawała wartościwe potomstwo

Agnieszka 15-04-2009 16:17

A jak jest z psem?

jefta 15-04-2009 17:11

w polsce zniesiono górną granicę dla psów

Zdarza się (bodajże na słowacji), ale po co :ehmmm

Hanka 15-04-2009 18:14

a u nás v Česku je to tak:
suka traci uprawnienia po 8 roku życia. Ale można się staać o zgodę na dalsze 1 krycie jeśli jest w dobrej formie.
A psy-reproduktory až do smrti :)

z Peronówki 16-04-2009 12:38

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 205214)
Ja również chciałam zapytać, bo nie orientuję się zupełnie w tej kwestii, a ciekawi mnie, czy jest jakieś "prawo" pisane bądź nie, czy też dobry obyczaj wśród hodowców mówiący o tym, że suka po przekroczeniu pewnego wieku nie powinna być już kryta?

Gorna granice ustala zwiazek.
A niepisane prawo to takie, ze powinno sie brac poprawke na psa... Zreszta roznice widac golym okiem - juz nawet w klasie otwartej widac suczki cieszace sie doskonala forma i kondycja, jak i takie, ktore bardziej przypominaja "umeczone weteranki"... Zaden dobry hodowca nie uzyje takiej "wyeksplotowanej zyciem" suczki bez wzgledu na jej wiek i regulaminy....

Furia 16-04-2009 15:13

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 205504)
Gorna granice ustala zwiazek.
A niepisane prawo to takie, ze powinno sie brac poprawke na psa... Zreszta roznice widac golym okiem - juz nawet w klasie otwartej widac suczki cieszace sie doskonala forma i kondycja, jak i takie, ktore bardziej przypominaja "umeczone weteranki"... Zaden dobry hodowca nie uzyje takiej "wyeksplotowanej zyciem" suczki bez wzgledu na jej wiek i regulaminy....

No tak!! jak zwykle! suczki to sa "wyeksplotowane zyciem", a samiec do grobowej deski nadaje sie do uzytku...:mad:;-):lol:

z Peronówki 16-04-2009 16:10

Quote:

Originally Posted by Furia (Bericht 205557)
No tak!! jak zwykle! suczki to sa "wyeksplotowane zyciem", a samiec do grobowej deski nadaje sie do uzytku...:mad:;-):lol:

Psy maja latwiej - nie chca to nie kryja... 8) Same ustalaja swoja granice... :lol:

Agnieszka 16-04-2009 22:05

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 205578)
Psy maja latwiej - nie chca to nie kryja... 8) Same ustalaja swoja granice... :lol:

Chyba ze chca, ale nie maja kogo kryc :bigcry2

All times are GMT +2. The time now is 00:20.