Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Skupienie i motywacja (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=2481)

Agnieszka 13-07-2005 00:43

No właśnie, skupienie i motywacja. U mnie, mam wrażenie, skupienie Varga jest za male, motywacja tym bardziej. Dziś próbowalam go nauczyć weselej przychodzić na komendę "do mnie" i parę innych komend też tak nauczyć wykonywać, żeby to było bardziej enegriczne, a nie takie, jak widzieliście na zawodach naszych wilczakowych. No i mam z tym problem :P, co prawda próbować będę dalej, dziś to był pierwszy dzień, zobaczymy za jakiś czas, co nam z tego wyjdzie. Ela możesz opisać dokładniej, jak to bylo z "do mnie" u Was? :) A jesli chodzi o tropienie, to dziś tez zrobiłam taki nieiwelki ślad z kolegą, i... facetowi chyba się nudziło, bo jak patyczka nie znalazł w pierwszej kryjówce, to sobie po prostu olał sprawę :oops:. Gaga - jak czytam Wasz blog od samego początku, to widzę, ile stracilam z moim Vargusiem jeśli chodzi o ćwiczenia. Cheitan to jeszcze gówniarz ;), ale już dużo z nim osiągnełaś, być może Cię to nie satysfakcjonuje, ale naprawdę, jest na co patrzeć i zazdrościć :). Z czasem myślę, że będzie lepiej, pomijając wiek pt.: "widzę-wszytko-prócz-pańci" ;).

Gaga 13-07-2005 08:11

Quote:

Originally Posted by Agnieszka
No właśnie, skupienie i motywacja. U mnie, mam wrażenie, skupienie Varga jest za male, motywacja tym bardziej. Dziś próbowalam go nauczyć weselej przychodzić na komendę "do mnie" i parę innych komend też tak nauczyć wykonywać, żeby to było bardziej enegriczne, a nie takie, jak widzieliście na zawodach naszych wilczakowych. ;).

A czym go motywujesz? Co Varga kreci? Jedzonko? Pilka? Cos innego? Przemek sie ze mnie nabija, ze Cheitan tylko zarcie i zarcie...suche bulki chce mi podsylac :mrgreen: I moze faktycznie w naszej swiadomosci gdzies tam tkwi, ze motywacja na jedzenia jest malo trendy bo to przekupstwo i jakies takie malo cool...nawet nasza trenerka chce mlodego przestawic na aport czyli kliker polaczyc z lupem...ale uwazam ze w tym podstawowym zakresie nie ma znaczenia co psa kreci- wazne ze w ogole cos! Wczoraj przyszedl na nasza lekcje golden- gruby jak kanapa i niezainteresowany niczym!!! Zarcie- zapomnij! Pilka? Eee tam...i tu ludzie maja dramat- na co tego psa zachecic....
Ja tam moge psa cale zycie najedzenie prowadzic....a niech mu;)

Quote:

Gaga - jak czytam Wasz blog od samego początku, to widzę, ile stracilam z moim Vargusiem jeśli chodzi o ćwiczenia. Cheitan to jeszcze gówniarz ;), ale już dużo z nim osiągnełaś, być może Cię to nie satysfakcjonuje, ale naprawdę, jest na co patrzeć i zazdrościć :). Z czasem myślę, że będzie lepiej, pomijając wiek pt.: "widzę-wszytko-prócz-pańci" ;).

Heh, to nie tak ze mnie nie satysfakcjonuje...przeciez ciesze sie, ze cos nam sie udaje, ciesze sie tak bardzo, ze czasem z pisanych tekstow wychodzi zesmy debesciaki :oops: ...ale teraz zaczynaja sie schody...zaczynaja sie trudniejsze rzeczy..i pojecia nie mam jak nam sie uda ale bedziemy walczyc !! :ylsuper

pozdrawiam
gaga optymistka

Agnieszka 13-07-2005 14:14

Quote:

Originally Posted by Gaga
Wczoraj przyszedl na nasza lekcje golden- gruby jak kanapa i niezainteresowany niczym!!! Zarcie- zapomnij! Pilka? Eee tam...i tu ludzie maja dramat- na co tego psa zachecic....

:oops: U nas jest podobnie jak u tego goldenka, tzn.: na placu smakołyki odpadają, piłeczka - tak średnio, podczas gdy w domu piłka stanowczo bierze górę w ćwiczeniach, natomiast smakołyki... tak, ale po dłuższym czasie już nie... ;) Zastanawiam się, czy to od kierunku szkolenia tak się u nas porobiło? może gdyby Varg od początku był nastawiony na Obedience, a nie to "stare" PT, to by było lepiej? Bo on wszystkie ćwiczenia wykona - tylko w bardzo różnym tempie i humorze :P.

Quote:

..i pojecia nie mam jak nam sie uda ale bedziemy walczyc !! :ylsuper
Hoh, żebyś wiedziała, ile ja starsznych rzeczy na początku naszego szkolenia widziałam :mrgreen:, np.: "waruj" - przecież tego nie da się wykonać, to jest niemożliwe!!! :cheesy: Później aportowanie.... no żyły można bylo sobie wyprówać, a pies tego i tak za nic w świecie by nie zrobił... ;) Ale jak widać jakoś się udało, poszliśmy na swego rodzaju kompromisy :P. A teraz chcę te komendy "doszlifować", dokładniej douczyć, pozbyć się błędów, zobaczymy, co z tego będzie. Jak widać, jest to też kwestia doświadczenia w moim przypadku :roll:

Ori 13-07-2005 14:56

Quote:

Ela możesz opisać dokładniej, jak to bylo z "do mnie" u Was? :) A jesli chodzi o tropienie, to dziś tez zrobiłam taki nieiwelki ślad z kolegą, i...

Do mnie... to ma byc eksplozja radosci, start z kopyta :twisted: :mrgreen:
przynajmniej na treningu :wink:

nakrecasz psa Bardzo na pilke (i tu lepiej znaczniej wychodzi z pilka, nigdy tego nie osiagniesz z samym jedzeniem)
zastawiasz, odchodzisz te przepisowa 25 m albo dalej
z daleka jeszcze podjudzasz go, ja robie to pokazywaniem pilki, podrzucaniem, stukaniem o ziemie lub samym tupaniem i...
w jednym momencie wolasz DO MNIE !!! (ale tak konkretnie nie dooo mnieee...) i rzucasz pilke za siebie
naprawde nakrecony pies startuje wtedy z kopyta i leci za pilka
i tyle
tak 2-3 razy potem tylko robisz gest ze rzucasz a jak jest gdzies w polowie pokazujesz mu ze ja masz i wtedy laduje Ci nosem na brzuchu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oczywiscie na treningu, na zawodach to juz inna bajka...
ale schemat pozostaje mu w glowie i powinien przyspieszyc

poza tym - cwicz krotko, jedno dwa cwiczenia i przerwa

Agnieszka 13-07-2005 16:20

Ela dzięki :)
Już zaczęłam dziś tak ćwiczyć, jak powiedziałaś. Na razie jednak Varg jest padnięty, bo pogodę mamy straszną, ale właśnie idzie burza, więc może ochłodzi się. Poszłabym z Vargolcem nad rzekę, ale..... wyobraźcie sobie, że jakiś idiota ZNOWU ją zanieczyścił i wykroto w niej wczoraj, czy dziś, nie wiem, jakąś bakterię, dokładnie nie powiem jaka to, w każdym bądź razie nawet plażę w tej chwili zamknięto, żeby ludzie z niej nie korzystali..., no a co dopiero pies... :evil: Eh, bezsens. 30 stopni w cienu.

Quote:

Tak jest - na zarcie zrobi sie skutecznie, ale niekoniecznie szybko :twisted: U nas problem jest jednak w tym, ze po raz kolejny mam do czynienia z psem (tym razem moim), ktorego trzeba nauczyc kochac pilke...

No własnie.... miłość do piłeczki... jak psa tego nauczyć?

A do pytania podłączam się.

Ori 13-07-2005 18:42

Quote:

A ja mam do Eli pytanie: jak rzucisz w poczatkowej fazie te pilke za siebie to jak potem eliminujesz ten kawalek, ktory pies z rozpedu wybiega za Ciebie? Czy od razu udajesz ze rzucasz i w odpowiednim momencie pokazujesz, ze jednak nie rzucilac i masz?

wogole nie ma tego problemu, pies patrzy w pilke i nie poleci za Ciebie jesli jej nie rzucisz
rzucac trzeba naprawde i to nie tylko na poczatku,
do teraz co drugie, trzecie przywolanie robimy wlasnie takie "puste" czyli z wybiegiem w tyl,
jak przestajemy to spada predkosc :?

jak nauczyc na pilke to trudniejsza sprawa, bo ja "zrobilam" tylko 2 psy w zyciu, Ave i Ambera (w tym Ava niecierpiala pilki ale lubila kije wiec poszlo latwiej)

robilabym jak Gaga, chwila zabawy i w momencie najwiekszego pobudzenia pilka do kieszeni i nie dawac jej w domu
w optymalnych warunkach (z doroslym psem) mozna mu ograniczyc na jakis czas inne atrakcje, zeby byl naladowany, nie puszczac na spacerach, i jako pierwszy element szkolenia wyszalec go z pilka,

my mamy pilke z duzymi dziurami, z krotka linka doczepiona i najlepsza zabawa to szarpanie pilki :D przeciaganie
rzadko ja rzucam bo szybciej sie nudzi i nie przynosi a ja stoje jak ... :oops:

Agnieszka 13-07-2005 18:54

Dzięki, będziemy próbować :).

Ela a Amberka od początku uczyłaś na piłkę?

Ori 13-07-2005 19:03

probowalam od poczatku ale nauczenie, nakrecenie go zabralo mi... caly rok :roll: powodzenia :lol:

Agnieszka 13-07-2005 22:36

To dowód na to, że wytrwała jesteś i cierpliwa :mrgreen:. No cóż, bedziemy się starać, choćby to miało trwać bardzo długo, czasu mamy mnóstwo.

All times are GMT +2. The time now is 16:12.