View Single Post
Old 12-02-2008, 01:58   #43
Nemi
Junior Member

Nemi's Avatar

Mam nadzieję, że Margo i Przemek nas nie wyrzucą za te dyskusje o gronkach Więc, żeby nie było tak zupełnie ... nie zdecydowałam się na wilczaka, ponieważ po lekturze - głównie forum - stwierdziłam, że z wilczakami, można robić bardzo wiele rzeczy... i pomyślałam sobie, że nie nie chcę, tak jak z labkiem poszukiwać, co też w psie jest największą pasją Więc wybrałam psa "prostego", żeby "używać go zgodnie z przeznaczeniem". Przyznam, że obawiałam się trochę, że pies, króry ze mną zamieszka, jednak nie będzie chciał ciągnąć - więc bardzo mnie ucieszyło, kiedy przeczytałam, że gronki były używane również do polowania - więc w razie czego, byłoby zajęcie alternatywne. Na szczęście moje obawy się nie sprawdziły Oczywiście jestem bardzo, bardzo niedoświadczona - ale wydaje mi się, że to urodzony pies zaprzęgowy. Ma moc dorosłego labka, tylko jest lżejszy, więc nie ciągnie z taką siłą Oczywiście - pojawiły się problemy. Tak sobie myślałam, że uda się zrobić na tyle lekki wózek, żeby jeden gronek mnie uciągnął - ale osoby doświadczone twierdzą, że nie jest to możliwe. Jednak nie wiem czy można się z tym zgodzić. Na razie raz biegał dopięty do haszczaków - nie ciągnął, tylko biegł obok. Był przeszczęśliwy Od marca mamy spróbować bardziej konkretnej pracy
Napisałam, że to pies prosty, do konkretnego zajęcia ... Ale z moich obserwacji wynika coś zupełnie innego. Gronek, tak jak wilczak może robić wiele rzeczy - ostatnio okazało się, że aportuje co najmniej tak jak labek
I, pomino, że jest jeszcze bardzo malutki - nauczył mnie jednej rzeczy, że wszelkie przeciwności, są po to, żeby je pokonywać ... Niczym się nie zraża... więc może uda mi się z tym jednogronkowym wózkiem

pozdrowionka, całuski i uściski

I jest z hodowli o nazwie nie do zapamiętania Merkambertaner
Nemi jest offline   Reply With Quote