View Single Post
Old 09-06-2008, 11:15   #18
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Konrad:) View Post
Chcę zadać pytanie w nadziei, że zostanie ono potraktowane jako "przy okazji".

Gaga, Daiva - podejmując decyzję o wyborze Cheya na partnera dla Harki z pewnością miałyście świadomość, że defekt Cheya może zostać przekazany potomstwu. Z genetyki pamiętam, że posiadacz kręconych włosów ma geny dominujące, a prostych - recesywne, ale zasady dziedziczenia cech są dużo bardziej skomplikowane i nie da się stwierdzić co dokładnie odziedziczy potomek po swoich rodzicach.

Jeśli dzieci Harki i Cheya mają sierść prostą - to znaczy,że połączyły się dwa geny recesywne,... ale ten dominujący też gdzieś w kodzie genetycznym szczeniąt jest i ryzyko przekazywania tej cechy nadal w następnych pokoleniach istnieje.

Czy uznałyście zatem, że ta wada jest mało istotna, a inne cechy pary Harka-Chey dobrze się uzupełniają, korygują, wzmacniają .... ?

Proces decyzyjny to pewnie długa analiza, której tajniki każdy właściciel wilczaka powinien zgłębić.

Jeśli zechcecie podzielić się swoim doświadczeniem, to pewnie nie tylko ja Waszych rad i przemyśleń chętnie wysłucham
caly weekend bylam na specialnym szkoleniu i spotkaniu trenerow i hodowcow, i duzo gadaliszmi o psach, ich genetyce treningu i o podbieraniu par hodowlanych.

hmm poniewasz narazie tu jest rozmowa o miocie Cheo i Harki to ja przed kryciem wiedzialam co chce widziec w maliuchach i jakie geny moga byc widoczne.

i wpadlo do glowy mysl - Konrad, a kedy krylis cie Iowe (bo ona jest pol siostra Harki i wszystkie jej maliuchy sa z tej samej linii jak maliuchy Harki, i kazdy miot Harki/Iowy to ciag dalszy linii Julie z Litavske Kotliny- i dla tego mnie interesuja bo uwielbiam Julie) czy bedze cie kryc inne suki - jaki podbior bedzie cie robic / czy robi cie i co chce cie widziec w maliuchac polepszonego? bo jesli juz Eurysek ma maliuchy i jest repem to tez muszi cie uwazac i robic dobre wybory pary hodowlanej.

teras prosze podzieli cie Wasza opinia