![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]() Quote:
hmm poniewasz narazie tu jest rozmowa o miocie Cheo i Harki to ja przed kryciem wiedzialam co chce widziec w maliuchach i jakie geny moga byc widoczne. i wpadlo do glowy mysl - Konrad, a kedy krylis cie Iowe (bo ona jest pol siostra Harki i wszystkie jej maliuchy sa z tej samej linii jak maliuchy Harki, i kazdy miot Harki/Iowy to ciag dalszy linii Julie z Litavske Kotliny- i dla tego mnie interesuja bo uwielbiam Julie) czy bedze cie kryc inne suki - jaki podbior bedzie cie robic / czy robi cie i co chce cie widziec w maliuchac polepszonego? bo jesli juz Eurysek ma maliuchy i jest repem to tez muszi cie uwazac i robic dobre wybory pary hodowlanej. teras prosze podzieli cie Wasza opinia ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
Tak to sobie wyobrażam, choć zazwyczaj wyobrażenia rzadko pokrywają się z rzeczywistością. Tylko dlaczego jest to WIEDZA TAJEMNA, którą fachowcy nie chcą dzielić się ze "zwykłymi" właścicielami wilczaków ? Właściwie to pytanie retoryczne..., ale je stawiam..... Dobrym przykładem jest właśnie Twoja, Daiva, odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie "przy okazji" - proste, konkretne, bez podtekstów, z "błogosławieństwem" Gagi, że Księciunia można wykorzystać jako przykład. Odbijasz "piłeczkę": nie powiem wam, dlaczego wybrałam Cheya dla Harki, bo JA WIEM jakie cechy chciałabym widzieć u maluchów ...., a wam nic do tego. Dla naszych przyszłych wyborów Twoje stanowisko jest po prostu IDEALNE, IDEALNE !!!! ![]() "Piłeczka" leci dalej: za to wy powiedzcie dlaczego skojarzyliście Ajkę i Eurego? I będziesz tu "zwykły" wlaścicielu wilczaka mądrzejszy???? ![]() Przyznam, że liczyłam na odpowiedź w rodzaju: fryzura Cheya miała znaczenie drugorzędne, istotniejszymi cechami były - jego budowa, proporcje, wzrost. I choć genetyka to tylko "ruletka" - może być "aa", "AA", "Aa", "aA" idt., to było bardzo prawdopodobne, że Chey Harkę "wyciągnie w górę" - mówimy oczywiście o potomstwie. Odpowiedź prosta i rzeczowa ! Troje potomków widziałam i otrzymując taką odpowiedź, mogłabym potwierdzić, że Twoje kalkulacje były słuszne i uzyskałaś DOBRY EFEKT HODOWLANY. Brawo dla hodowcy! Ale odpowiedzi zabrakło, więc zastanawiam się. Przypadek na zasadzie "lubimy się, więc skojarzymy nasze psy i zobaczymy , co nam wyjdzie?" Tak też można i pewnie jest to metoda wcale nie tak rzadko stosowana . Natomiast wcale nie oczekiwałam, że zaczniesz wymieniać wady Harki, bo jej kod bonitacyjny znam. A w przyszłości, to już nowi właściciele psów z Twojej hodowli zadecydują, jakie cechy zechcą skorygować tak, aby kolejne pokolenie było jeszcze bardziej zbliżone do wzorca. I decyzja zapadnie z Twoją sugestią i pomocą, albo najprawdopodobniej i BEZ - biorąc pod uwagę zaprezentowane przez Ciebie wyżej stanowisko "WIEM, ale NIE POWIEM" Ja - NIEFACHOWIEC, podzielę się z Tobą własnymi oczekiwaniami, jeśli chodzi o mariaż AJKA-EURY: liczę na to, że potomstwo będzie miało 1. jasne oko, krótsze ucho , wybarwienie - po Eurym, 2.dobrze przylegające wargi i bardziej umiarkowanie zaznaczony stop - po Ajce, 3. świetny charakter - po obojgu. Podkreślam, że obydwoje rodzice mają KOD BONITACYJNY P1, a jednak jest wiele do poprawienia, bo nie ma wilczaków idealnych. Chcemy, żeby potomstwo było lepsze niż antenaci - uda się albo nie, ale próbę warto podjąć ! ![]() ![]() My - "zwykli" właściciele, czyli niefachowcy, potrzebną wiedzę zdobywamy SAMI i w dodatku często musimy weryfikować to, o czym piszą spece. Bo skoro w pracach hodowlanych do ideału ciągle dążymy, to trudne przyjąć, że już obowiązuje podział, w dodatku ściśle dychotomiczny, czyli .... suczy wyraz głowy (może być samczy) .... długie nogi .... krótkie ucho = WZORZEC .... płytka klatka .... itd., itd,itp. - znamy to na pamięć, łącznie z idealnymi wartościami indeksów, ...... a po drugiej stronie mamy wilczaki do EKSTERMINACJI. My - "zwykli" właściciele wilczaków uczymy się OBSERWUJĄC (choć zapewne brak dostępu do bazy danych obserwacji nam nie ułatwia) - zarówno psy, jak i wybory dokonywane przez hodowców - tych największych. Polskie reproduktory poprawiały lub poprawiają rasę w Czechach, we Francji, w Niemczech, we Włoszech. Efekty hodowlane są już widoczne , a niektóre nawet pomierzone. Taka nauka nie idzie w las, więc dla ewentualnych WŁASNYCH DECYZCJI DOBRĄ PODSTAWĘ MAMY. Ponieważ na wszelaką wiedzę pazerni jesteśmy okropnie, to nadal apelujemy: AUTORYTETY, prosimy, dzielcie się z nami wiedzą praktyczną -dla DOBRA RASY!!! Nie będziemy dłużej (po)kręt(n)ych ścieżek prostować. Niech NOWE WRACA, niech wszystko będzie "po linii i na bazie". Komu z tym "po drodze", niech wskakuje do bryczki... EURY TYPEM NIEPOKORNYM POZOSTANIE. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Fakten, Fakten- gdzie taka ja mowilam "ze wiem ale nie powiem", prosze z cytatem napisac.
po drugie - czy ktos z was ma recepture orginalna Coca coly? mysle ze wiecie ze wiedza kosztuje i wiedzie od takiego "profesionala" jak ja moga dostac te, ktore: 1. placa mi duze $ 2. albo jest w mojej "rodzinie". a poniewasz nie robi cie ani 1 ani 2 punkta...... ![]() p.s. widze ze dalej bede diskutowac z innymi hodowacami,czy tymi ktore chca takimi byc, i z tymi ktore naprawde chca cos wiedziez, normalne diskutowac, bo z nie "fachowcami" nie ma o co gadac - bo zawsze lepej wszystko wiedzia ![]() serdecznie pozdrawienia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]()
ja to chyba sobie takiego małego focha strzelę, bo sie ladnie postarałam a mimo to dyskusja dupenklapen
![]() Echhh zycie... Ale Danusiu, za jedno chapeaux-bas : Quote:
![]() Na ogoł za bodaj zasugerowanie takiego powodu wstepuje sie na ściezke wojny totalnej..i zawisa na dozywotnio czarnej liscie a tu prosze, .. ![]() Naprawde, duuzy szacunek za to, że nie kombinujemy, nie wymyślamy tylko "mielismy fantazje" ![]() Świat byłby prostszy i miałby mniej niedomówień, gdyby ludzie chcieli przyznawac sie do tego co zrobili i mieli odwqage powiedzieć "to był mój świadomy wybór" ![]() Jeśli dla kogos kryterium wyboru jest : - lubie sasiada - lubie psa - pies lubi drugiego psa - mam nie dalej niz 100 km - droga wiedzie na poludnie a nie na wschod - etc to OK. Z pewnoscia znajdzie wielle osob, dla ktorych te kryteria sa bliskie ich sercom. Tylko jeden warunek: niech te kryteria nie beda skrzetnie ukrywane !! Krytyka akurat bym sie nie przejmowala, bo zle jezyki nie oszczedzaja nikogo.. bez wzgledu na to jakie ma zasady hodowania i jakie efekty. Nie hoduje sie przeciez dla opinii publicznej ;P Dla mnie najbardziej wiarygodny hodowca to ten, ktory ma JASNE CELE. Ilez to na swiecie miotow, ktorych przyczyna byla tylko "bo moja sunia taka kochana i chce aby po swiecie biegaly jej (rownie kochane) dzieciaczki" ? ![]() Oczywiscie, lepiej brzmia bardzo "fachowe" powody, nawet jesli z rzeczywistoscia nie maja nic wspolnego ale ja ososbiscie, zamiast dobrego PR-u wole UCZCIWOŚC (no takie skrzywienie:P). rzecz jasna, Danusia podała najpierw konkrety, a ów cytat otoczyła odpowiednimi emotkami, ale skoro jednak napisała, to pozostawiła wybór interpretacji.. a ja umyslnie dokonalam wyboru i przeczytałam zdanie, jak zostało napisane. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|