Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-06-2008, 11:15   #1
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Konrad:) View Post
Chcę zadać pytanie w nadziei, że zostanie ono potraktowane jako "przy okazji".

Gaga, Daiva - podejmując decyzję o wyborze Cheya na partnera dla Harki z pewnością miałyście świadomość, że defekt Cheya może zostać przekazany potomstwu. Z genetyki pamiętam, że posiadacz kręconych włosów ma geny dominujące, a prostych - recesywne, ale zasady dziedziczenia cech są dużo bardziej skomplikowane i nie da się stwierdzić co dokładnie odziedziczy potomek po swoich rodzicach.

Jeśli dzieci Harki i Cheya mają sierść prostą - to znaczy,że połączyły się dwa geny recesywne,... ale ten dominujący też gdzieś w kodzie genetycznym szczeniąt jest i ryzyko przekazywania tej cechy nadal w następnych pokoleniach istnieje.

Czy uznałyście zatem, że ta wada jest mało istotna, a inne cechy pary Harka-Chey dobrze się uzupełniają, korygują, wzmacniają .... ?

Proces decyzyjny to pewnie długa analiza, której tajniki każdy właściciel wilczaka powinien zgłębić.

Jeśli zechcecie podzielić się swoim doświadczeniem, to pewnie nie tylko ja Waszych rad i przemyśleń chętnie wysłucham
caly weekend bylam na specialnym szkoleniu i spotkaniu trenerow i hodowcow, i duzo gadaliszmi o psach, ich genetyce treningu i o podbieraniu par hodowlanych.

hmm poniewasz narazie tu jest rozmowa o miocie Cheo i Harki to ja przed kryciem wiedzialam co chce widziec w maliuchach i jakie geny moga byc widoczne.

i wpadlo do glowy mysl - Konrad, a kedy krylis cie Iowe (bo ona jest pol siostra Harki i wszystkie jej maliuchy sa z tej samej linii jak maliuchy Harki, i kazdy miot Harki/Iowy to ciag dalszy linii Julie z Litavske Kotliny- i dla tego mnie interesuja bo uwielbiam Julie) czy bedze cie kryc inne suki - jaki podbior bedzie cie robic / czy robi cie i co chce cie widziec w maliuchac polepszonego? bo jesli juz Eurysek ma maliuchy i jest repem to tez muszi cie uwazac i robic dobre wybory pary hodowlanej.

teras prosze podzieli cie Wasza opinia
Old 10-06-2008, 14:06   #2
Konrad:)
Member

Konrad:)'s Avatar

Send a message via Skype™ to Konrad:)

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
caly weekend bylam na specialnym szkoleniu i spotkaniu trenerow i hodowcow, i duzo gadaliszmi o psach, ich genetyce treningu i o podbieraniu par hodowlanych.

hmm poniewasz narazie tu jest rozmowa o miocie Cheo i Harki to ja przed kryciem wiedzialam co chce widziec w maliuchach i jakie geny moga byc widoczne.........
I właśnie taka jest między nami różnica. Ty jesteś HODOWCĄ ZAWODOWYM = FACHOWCEM, bierzesz udział w szkoleniach , spotkaniach, na których omawiane są tematy istotne dla właściwego rozwoju hodowli : pożądane cechy rasy, czyli wzorzec, wszystkie??? "za" i "przeciw" kojarzenia określonych par, a jeśli nie wszystkie , to te najważniejsze.....

Tak to sobie wyobrażam, choć zazwyczaj wyobrażenia rzadko pokrywają się z rzeczywistością.

Tylko dlaczego jest to WIEDZA TAJEMNA, którą fachowcy nie chcą dzielić się ze "zwykłymi" właścicielami wilczaków ? Właściwie to pytanie retoryczne..., ale je stawiam.....

Dobrym przykładem jest właśnie Twoja, Daiva, odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie "przy okazji" - proste, konkretne, bez podtekstów, z "błogosławieństwem" Gagi, że Księciunia można wykorzystać jako przykład.

Odbijasz "piłeczkę": nie powiem wam, dlaczego wybrałam Cheya dla Harki, bo JA WIEM jakie cechy chciałabym widzieć u maluchów ...., a wam nic do tego.
Dla naszych przyszłych wyborów Twoje stanowisko jest po prostu IDEALNE, IDEALNE !!!!

"Piłeczka" leci dalej: za to wy powiedzcie dlaczego skojarzyliście Ajkę i Eurego?

I będziesz tu "zwykły" wlaścicielu wilczaka mądrzejszy????

Przyznam, że liczyłam na odpowiedź w rodzaju: fryzura Cheya miała znaczenie drugorzędne, istotniejszymi cechami były - jego budowa, proporcje, wzrost. I choć genetyka to tylko "ruletka" - może być "aa", "AA", "Aa", "aA" idt., to było bardzo prawdopodobne, że Chey Harkę "wyciągnie w górę" - mówimy oczywiście o potomstwie. Odpowiedź prosta i rzeczowa ! Troje potomków widziałam i otrzymując taką odpowiedź, mogłabym potwierdzić, że Twoje kalkulacje były słuszne i uzyskałaś DOBRY EFEKT HODOWLANY. Brawo dla hodowcy!
Ale odpowiedzi zabrakło, więc zastanawiam się. Przypadek na zasadzie "lubimy się, więc skojarzymy nasze psy i zobaczymy , co nam wyjdzie?"

Tak też można i pewnie jest to metoda wcale nie tak rzadko stosowana .

Natomiast wcale nie oczekiwałam, że zaczniesz wymieniać wady Harki, bo jej kod bonitacyjny znam.

A w przyszłości, to już nowi właściciele psów z Twojej hodowli zadecydują, jakie cechy zechcą skorygować tak, aby kolejne pokolenie było jeszcze bardziej zbliżone do wzorca. I decyzja zapadnie z Twoją sugestią i pomocą, albo najprawdopodobniej i BEZ - biorąc pod uwagę zaprezentowane przez Ciebie wyżej stanowisko "WIEM, ale NIE POWIEM"

Ja - NIEFACHOWIEC, podzielę się z Tobą własnymi oczekiwaniami, jeśli chodzi o mariaż AJKA-EURY: liczę na to, że potomstwo będzie miało
1. jasne oko, krótsze ucho , wybarwienie - po Eurym, 2.dobrze przylegające wargi i bardziej umiarkowanie zaznaczony stop - po Ajce, 3. świetny charakter - po obojgu.
Podkreślam, że obydwoje rodzice mają KOD BONITACYJNY P1, a jednak jest wiele do poprawienia, bo nie ma wilczaków idealnych. Chcemy, żeby potomstwo było lepsze niż antenaci - uda się albo nie, ale próbę warto podjąć !

A poza tym przypadek Ajeczki i Eurysia jest wyjątkowy - to była miłość od pierwszego wejrzenia i najprawdziwszy dobór naturalny.

My - "zwykli" właściciele, czyli niefachowcy, potrzebną wiedzę zdobywamy SAMI i w dodatku często musimy weryfikować to, o czym piszą spece. Bo skoro w pracach hodowlanych do ideału ciągle dążymy, to trudne przyjąć, że już obowiązuje podział, w dodatku ściśle dychotomiczny, czyli
.... suczy wyraz głowy (może być samczy)
.... długie nogi
.... krótkie ucho = WZORZEC
.... płytka klatka
.... itd., itd,itp. - znamy to na pamięć, łącznie z idealnymi wartościami indeksów, ...... a po drugiej stronie mamy wilczaki do EKSTERMINACJI.

My - "zwykli" właściciele wilczaków uczymy się OBSERWUJĄC (choć zapewne brak dostępu do bazy danych obserwacji nam nie ułatwia) - zarówno psy, jak i wybory dokonywane przez hodowców - tych największych.

Polskie reproduktory poprawiały lub poprawiają rasę w Czechach, we Francji, w Niemczech, we Włoszech. Efekty hodowlane są już widoczne , a niektóre nawet pomierzone.

Taka nauka nie idzie w las, więc dla ewentualnych WŁASNYCH DECYZCJI
DOBRĄ PODSTAWĘ MAMY.

Ponieważ na wszelaką wiedzę pazerni jesteśmy okropnie, to nadal apelujemy: AUTORYTETY, prosimy, dzielcie się z nami wiedzą praktyczną -dla DOBRA RASY!!!

Nie będziemy dłużej (po)kręt(n)ych ścieżek prostować. Niech NOWE WRACA, niech wszystko będzie "po linii i na bazie". Komu z tym "po drodze", niech wskakuje do bryczki...

EURY TYPEM NIEPOKORNYM POZOSTANIE.
Old 10-06-2008, 14:45   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Fakten, Fakten- gdzie taka ja mowilam "ze wiem ale nie powiem", prosze z cytatem napisac.

po drugie - czy ktos z was ma recepture orginalna Coca coly?

mysle ze wiecie ze wiedza kosztuje i wiedzie od takiego "profesionala" jak ja moga dostac te, ktore:

1. placa mi duze $

2. albo jest w mojej "rodzinie".

a poniewasz nie robi cie ani 1 ani 2 punkta......

p.s. widze ze dalej bede diskutowac z innymi hodowacami,czy tymi ktore chca takimi byc, i z tymi ktore naprawde chca cos wiedziez, normalne diskutowac, bo z nie "fachowcami" nie ma o co gadac - bo zawsze lepej wszystko wiedzia od innych.

serdecznie pozdrawienia
Old 10-06-2008, 15:44   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

ja to chyba sobie takiego małego focha strzelę, bo sie ladnie postarałam a mimo to dyskusja dupenklapen(
Echhh zycie...

Ale Danusiu, za jedno chapeaux-bas :
Quote:
A poza tym przypadek Ajeczki i Eurysia jest wyjątkowy - to była miłość od pierwszego wejrzenia i najprawdziwszy dobór naturalny.
Za ODWAGĘ CYWILNĄ aby wszem i wobec pwoiedzić "a bo tak!")

Na ogoł za bodaj zasugerowanie takiego powodu wstepuje sie na ściezke wojny totalnej..i zawisa na dozywotnio czarnej liscie a tu prosze, ..
Naprawde, duuzy szacunek za to, że nie kombinujemy, nie wymyślamy tylko "mielismy fantazje"
Świat byłby prostszy i miałby mniej niedomówień, gdyby ludzie chcieli przyznawac sie do tego co zrobili i mieli odwqage powiedzieć "to był mój świadomy wybór"

Jeśli dla kogos kryterium wyboru jest :
- lubie sasiada
- lubie psa
- pies lubi drugiego psa
- mam nie dalej niz 100 km
- droga wiedzie na poludnie a nie na wschod
- etc

to OK. Z pewnoscia znajdzie wielle osob, dla ktorych te kryteria sa bliskie ich sercom. Tylko jeden warunek: niech te kryteria nie beda skrzetnie ukrywane !!
Krytyka akurat bym sie nie przejmowala, bo zle jezyki nie oszczedzaja nikogo.. bez wzgledu na to jakie ma zasady hodowania i jakie efekty. Nie hoduje sie przeciez dla opinii publicznej ;P
Dla mnie najbardziej wiarygodny hodowca to ten, ktory ma JASNE CELE.

Ilez to na swiecie miotow, ktorych przyczyna byla tylko "bo moja sunia taka kochana i chce aby po swiecie biegaly jej (rownie kochane) dzieciaczki" ? Miliony...I nigdzie nie jest powiedziane, ze zrodzone z takiej wlasnie przyczyny psy, maja byc gorsze od innych..
Oczywiscie, lepiej brzmia bardzo "fachowe" powody, nawet jesli z rzeczywistoscia nie maja nic wspolnego ale ja ososbiscie, zamiast dobrego PR-u wole UCZCIWOŚC (no takie skrzywienie:P).

rzecz jasna, Danusia podała najpierw konkrety, a ów cytat otoczyła odpowiednimi emotkami, ale skoro jednak napisała, to pozostawiła wybór interpretacji.. a ja umyslnie dokonalam wyboru i przeczytałam zdanie, jak zostało napisane. Pozwolilam sobie je wziac jako przyklad... dla mnie chwalebny.. (przykład wiarygodności człowieka- nie poddaje tu pod ocene statutu hodowli, jakiejkolwiek) .

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules