View Single Post
Old 12-09-2008, 00:38   #184
krzyg
Dziad Borowy

krzyg's Avatar

Send a message via Skype™ to krzyg

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Przewędrowałam sie po kilku stronach klubowych różnych ras i powiem tak: darujmy sobie teraz zakładanie czegokolwiek. Na dzień dzisiejszy cała "inicjatywa" nie jest w stanie wyjść poza etap " chcemy mieć". Pierwszy próg i totalna rozsypka Środowisko jest kompletnie niegotowe do założenia klubu.
Zamiast załamywać ręce warto byłby "środowisko" przygotować.

Quote:
Nie istnieje żadna idea, żadna potrzeba wcielenia w życie czegokolwiek, czym ma zajmować się klub ( na kilkukrotnie zadane pytanie "czym" wypadałoby miec cakiempokaźna liste odpowiedzi a tymczasem? sami wiemy;/). Mowy nie ma o takich zjawiskach jak etyka, chęć dzielenia się doświadczeniem i wiedzą, integracja i wspólne działanie . Członkowie klubu powinni mieć coś, co chcieliby do tego klubu wnieść a tymczasem nie powstała żadna lista takich oczekiwań, propozycji. Poza oczywistymi hasłami o badaniu HD i chęcią organizowania spotkań...a to zdecydowanie za mało aby klub powstał i zdołał się utrzymać. Nikt nie zgłosił konkretnej chęci zajęcia się jakąś dziedzina działalności ( wydawanie biuletynów, gromadzenie danych, załatwianie formalności, przygotowywanie materiałów edukacyjnych, prowadzenei spraw finansowych etc).
Te oczywiste hasła świadczą jedynie o tym, że mało kto wie czym klub mógłby się zajmować. Regulamin ZKWP liczy całe 2 strony i wymienia takie punkty:

Quote:
Klub ma prawo:
a) raz w roku zorganizować swoją wystawę, o ile uzyska zgodę Zarządu Głównego ZKwP,
b) wydawać w formie periodyku biuletyn klubowy, który jest finansowany z funduszów klubowych,
c) składać do Zarządu Głównego ZKwP wnioski dotyczące rasy (grupy ras),
d) podejmować uchwały, które dotyczą wyłącznie członków Klubu i są przekazywane Zarządowi Głównemu do wiadomości celem skontrolowania ich zgodności z przepisami ogólnozwiązkowymi.
Jak dla mnie trochę to lakoniczne. Organizacja wystawy i wydawanie biuletynu są dość oczywiste, ale składanie wniosków? Ciężko na tej podstawie wyrobić sobie opinię co dałoby nam utworzenie klubu. Kilka nieporozumień zostało wyjaśnione w tym wątku. Moim zdaniem warto byłoby te informacje zebrać, uporządkować. i umieścić na stronie. Zamiast czekać aż temat klubu ponownie wypłynie na jakimś spotkaniu czy na forum zacznijmy uświadamiać ludzi, że warto zająć się tą sprawą. Łatwiej o entuzjastów i zapaleńców, gdy wiedzą w co się angażują i jak mogą pomóc.

Przy okazji - może się mylę ale konstruktywna krytyka to też pomoc.

Quote:
Na razie ja tego nie widzę a atmosfera, która sie stworzyła wokół takich drobiazgów jak wygląd strony - dobrze nie wróży całemu przedsięwzięciu.
Kiepski falstart.. dajmy sobie spokój na razie.
Drobiazgów? Nie wydaje mi się. Jeśli klub ma być z prawdziwego zdarzenia to wypadałoby żeby taka była też jego strona. W tej chwili zamiast zachęcać do włączenia się w akcję powołania klubu skutecznie do niej zniechęca. Jak pisał btd wilczakowców nie jest w Polsce zbyt wielu. Jeśli w dodatku cześć z nich na widok byków na stronie stwierdzi, że nie chce mieć nic wspólnego z tak niepoważnymi ludźmi to nigdy nie zbierzemy wymaganej liczby członków.

Grzegorz na spotkaniu w Późnej podjął się utworzenia strony dla osób zainteresowanych powołaniem klubu z deklaracją do wypełnienia. Fajnie, że ma dobre chęci ale jak widać to nie wystarczy. Strona wymaga poprawek. Dostał w tej sprawie PW, dostał uwagi na forum ale zamiast wyciągnąć z nich wnioski obraził się, że ktoś śmie go krytykować.

Quote:
Ososbiście marzy mi sie klub.. ale taki z prawdziwiego zdarzenia, z grupą entuzjastów, zapaleńców...
O ile wiem - to nie tylko Twoje marzenie.
krzyg jest offline   Reply With Quote