View Single Post
Old 22-04-2009, 14:30   #3
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Łapanie za uszy to objaw miłości u wilków!

Kiedy wyrywa się nie przejmuj się i nieś ją dalej. W końcu załapie regułę i zorientuje się, że lepiej przeczekać niż walczyć.

A jeśli chodzi o gryzienie rąk - jest jeden fajny sposób, który pokazała nam znajoma hodowczyni spanieli. Prostujesz dłoń i kiedy szczeniak chce złapać, ustawiasz ją tak, że jest wyprostowanym wnętrzem dłoni bokiem do zębów - musisz tak nią manipulować, żeby mała nie miała za co złapać i zawsze trafiała na gładkie wnętrze dłoni. Pyszczek szczeniaczka jest dostatecznie mały, żeby dało się stosować tę metodę.
Wyrywanie opanowałam troszkę w ten sposób, że jak się zaczyna wyrywać, to przyciskam ją mocniej do siebie i luzuję ucisk jak przestaje szarpać. Mam nadzieję, że w końcu załapie, że wyrywanie jest bez sensu
A jeżeli chodzi o gryzienie rąk to nauczyła się już to robić bardzo delikatnie, że w sumie to sama jej daję czasem rękę do "pocyckania" zamiast kanapy bądź mojego buta

Mam nadzieję, że nie przeszkadza Wam, że tak się wszystkim emocjonuję, ale po prostu bardzo zawsze przeżywam to co robię i to co się w okół mnie dzieje... A jak słyszę co niektórym ludziom wyrasta z psów i to z ich winy to strasznie się boję, że coś popsuję...
Witek jest offline   Reply With Quote