![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Plessowy wilczak
|
![]()
Pragnę się pochwalić, że Aste opanowała już "siad" i jest w trakcie opanowania "wstań". Jednak dalej mogę zapomnieć o przychodzeniu na zawołanie, ale skoro to normalne to się nie martwię i próbujemy dalej- może w końcu zaskoczy. Natomiast troszkę martwi mnie to, że zaczyna się wyrywać jak noszę ją po schodach i podgryza mnie za uszy. W ogóle uwielbia gryźć moją twarz i szarpać włosy. Chciałam z nią poćwiczyć tak jak Pani Zofia z owczarka.pl ale niestety nieważne w jakiej odległości znajduje się moja twarz i tak mnie gryzie... Dziś rano jak wpadła na mnie z radości na łóżko to myślałam, że jak wstane to zamiast twarzy będę mieć same szramy i łyse placki na głowie, ale na szczęście nic takiego nie było
![]() A i wspomnieć jeszcze chciałam, że dziś po raz pierwszy została sama w domu, ale jak wychodziłam i przychodziłam to płakała i drapała drzwi ![]() Aha, zapomniałam dodać, że rzeczywiście najlepsze na przekupstwo jest sparzona wołowinka ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Kiedy wyrywa się nie przejmuj się i nieś ją dalej. W końcu załapie regułę i zorientuje się, że lepiej przeczekać niż walczyć. Myśmy tak załatwili też wycieranie łap po spacerze - najpierw było mocowanie, gryzienie, wyrywanie się - a teraz sama podaje łapy do wytarcia ![]() A jeśli chodzi o gryzienie rąk - jest jeden fajny sposób, który pokazała nam znajoma hodowczyni spanieli. Prostujesz dłoń i kiedy szczeniak chce złapać, ustawiasz ją tak, że jest wyprostowanym wnętrzem dłoni bokiem do zębów - musisz tak nią manipulować, żeby mała nie miała za co złapać i zawsze trafiała na gładkie wnętrze dłoni. Pyszczek szczeniaczka jest dostatecznie mały, żeby dało się stosować tę metodę. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]() A jeżeli chodzi o gryzienie rąk to nauczyła się już to robić bardzo delikatnie, że w sumie to sama jej daję czasem rękę do "pocyckania" zamiast kanapy bądź mojego buta ![]() Mam nadzieję, że nie przeszkadza Wam, że tak się wszystkim emocjonuję, ale po prostu bardzo zawsze przeżywam to co robię i to co się w okół mnie dzieje... A jak słyszę co niektórym ludziom wyrasta z psów i to z ich winy to strasznie się boję, że coś popsuję... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Co do parzenia mięsa to nie wiem, bo ja nie parzyłam. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Nasz matołek w końcu przestał podgryzać jakoś ze 3 miesiące temu jakoś zaraz po wakacjach ...
Zawsze jak sie do buzi zbliżał i dziabał lub chciał skubnąć to starałam się krzyknąć raz, krótko i głośno i odpuszczał... teraz zostało nam dawanie buziaków w przypływie głupawki które zawsze musi dać w usta lub oko(ja zawsze dostaje w oko - a jestem okularnicą wiec boli), a skacze skubaniec strasznie wysoko - Gaga zaświadczy jak czasem mu się włącza i ni z gruszki ni z pietruszki podbiega do niej na spacerze i buzi buzi ale to z takim impetem z rozbiegu.. a co do powrotów na zawołanie... Shiro vel Łycko ma chwilową zapaść umysłową i wraca....ale to przekupstwo całkowite bo przez jakiś czas nosiłam połamane suszone płucka w kieszeni a on ma na tym punkcie świra (Gaga mi patent sprzedała Cheyu też je uwielbia) i wracał migiem za każdym razem jak ręke do kieszenie zbliżyłam nawet jak odbiegł spory kawał... teraz nosze raz, dwa razy w tygodniu, a Shiro i tak wraca...ciekawe kiedy mu się odwidzi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Kroi się mięsko w kostkę, wrzuca na durszlak i przelewa gotującą wodą. pierś kurczaka, która sią niemiłosiernie klei, po takim sparzeniu jest sucha i nie brudzi kieszeni
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
aaa a co do noszenia to spróbuj go złapać tak:
pies stoi bokiem do Ciebie i złap ją pod pupą jedną ręką, a drugą przy klatce piersiowej (jak takiego małego osiołka po prostu ja tak dawałam rade matołka unieść do 30 kg) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ****** |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Szkoda, bo fajnie się uczy aportowania siedząc przed telewizorem ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Senior Member
|
![]()
PAW BALM /Espree/, FEET BALSAM /Beaphar/
Ale chyba trzeba pamiętać o tym, że gdy pies się nudzi /nie biega cały czas/, to uwielbia się wylizywać. A każdy preparat nadprogramowy nie jest dobry /szczególnie dla szczeniaka/. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wilkokłak
|
![]()
Zrób rozeznanie wśród rodziny i przyjaciół;
![]() Myśmy tak zrobili. Dzięki temu tanim kosztem mieliśmy zabezpieczenia antypoślizgowe, co ważne, bo przecież przy wilczaku (zwłaszcza młodym) chodniczki mogą mieć dość krótki żywot. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Oprócz skakania i szczypania po rekach jest jeszcze sprawa kąsania tyłów. Łudziłam się do dziś, że Baaj już z tego wyrósł. Nie wyrósł - wstyd. Nic to, powstydzimy się trochę [znaczy ja], a on poleży na kanapie i poduma nad swoim zachowaniem. Wilczaki chyba mają jakiś dar do wyczuwania dni: proszę, bądź grzeczny i włączania przekory.
![]() |
#15 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Asia&Bow |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]() Quote:
I w przeciągu tych paru miesięcy i smaki się Astarte troszkę zmieniły. Znaczy mięsko dalej chętnie, ale po czasie jej się nudzi- muszę ciągle zmieniać smaczki, a najlepiej mieć parę w jednej smakoszierce, żeby była zawsze niespodzianka ![]() Więc czeka Cie jeszcze masa wyzwań (nas dalej też), ale myślę, że dadzą Ci one mase satysfakcji, a mnie przynajmniej dają ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|