Quote:
Originally Posted by wilczakrew
Wszystkie kluby rasy jakie istnieją na świecie nie mają prawa narzucać w Polsce swojego regulaminu.
|
Gdzie ja czytalam dokladnie te same slowa w tym samym stylu...

Cale szczescie, ze nie mamy ONow, a psow nie ocenia nam Niemiec.. bo by sie posypalo, ze prawdziwy POLSKI hodowca nie da sie ocenic przez Niemca, bo Niemcy w 1939....
"Zarty" na bok... NIKT CI NICZEGO NIE NARZUCA. Bonitacja to taki test jak kazdy inny... Jeden bedzie hodowal na psie nietypowym, ktory nie ma nawet badania stawow. Ktos inny chce zrobic cos wiecej. Jakis egzamin, test, sprawdzian wytrzymalosciowy.... Obojetne co... Jesli sa chetni to MAJA PRAWO to robic. A jesli robia wiecej niz wymagane w Polsce minimum to CHWALA IM ZA TO... To nie atak obcych sil na nasz kraj...
Wiec dajmy spokoj z haslami "prawdziwy patriota nie da sie ocenic przez Czecha i Slowaka, bo "obcy" nie bedzie nam mowil jakie mamy psy"...
Quote:
Wszystkie kluby rasy jakie istnieją na świecie nie mają prawa narzucać w Polsce swojego regulaminu. Bonitacja czeska jest tylko ważna na terenie Czech jeśli odbędzie się zgodnie z wymogami i regulaminem tamtego klubu. Taka sama sytuacja jest w Słowacji, na Litwie, we Włoszech, Francji i Niemczech.
|
NIEEEE!!!! Bonitacja czeska, slowacka, litewska, niemiecka czy francuska jest uznana w
KAZDYM kraju, gdzie wymagana jest bonitacja JESLI TYLKO zostala przeprowadzona
zgodnie z regulaminem. Dlatego tez czescy i slowaccy sedziowie jezdza do innych krajow by te bonitacje organizowac...
Zostaly wprowadzone pewnie ograniczenia - ale to wlasnie z powodu organizowania pseudo-bonitacji: niektore bonitacje nie sa "wazne" i co sie dziwic, gdy np we Wloszech bonitowac mozna nawet NAJPRAWDZIWSZE kundelki (zwykle mieszance)... jesli tylko ich wlascicielem jest tamtejszy VIP... (pomijam, ze to kompletna KOMPROMITACJA dla sedziego, ktory na taka ocene sie zgodzil)
Quote:
To nie ja podważyłem legalność bonitacji w Osiecznej i nie ja napisałem, ze tylko ta organizowana w Późnej jest legalna. Ja podałem tylko fakty i jeśli tego nie rozumiesz to jest mi przykro.
|
To Ty nie rozumiesz - bonitacja w Poznej jest legalna. Organizowana WEDLUG regulaminu, przez czesko-slowacka komisje, a jej wyniki trafiaja do slowackiej komisji hodowlanej. I jej wynik jest ceniony nawet wyzej niz wynik niektorych bonitacji w krajach pochodzenia rasy, gdzie oceny dokonywala osoba, ktorej doswidczenie w tej rasie jest MIZERNE (bo np nie potrafi nawet dobrze zmierzyc psow).
Quote:
|

Grzesiek, to nie przejdzie.... Mozesz tym robic wrazenie na nowych wlascicielach wilczakow, ale nie na osobach, ktore w tym siedza...

A do "nowych": zerknijcie sobie, ze Massimo "cudownym" zbiegiem okolicznosci wygrzebuje stary temat, ktory "umarl" pol roku temu... Dlaczego? Bo to nikt inny niz nasza jedna i ta sama forumowa "partyjka": Massimo i Rolf (koledzy Moniki, ktora jest kolezanka Eli). Jeden duch, cztery wcielenia....

A post massimo to nic innego jak reakcja na nasza dyskusje...
A massimo warto zapytac: jak mozna uznac za bonitacje CZECHOSLOWACKICH WILCZAKOW taka, gdzie ocenia sie sie tez zwyczajne "burki" (bez obrazy dla kundelkow-bezpapierowcow). Wloskie boniacje nie zapewniaja nawet tego minimum - pewnosci, ze oceniony pies to CZW!!!!!
Quote:
Nie podważam niczyich kompetencji i uprawnień do uczestniczenia w takiej bonitacji, ale jest mały problem. Jeśli to jest komisja wielonarodowa to nie jest to ani czeska ani słowacka bonitacja. Jest to polska bonitacja
|
Grzesiek, przeczytaj sobie czeski i slowacki regulamin bonitacji...
Quote:
Na jakiej podstawie stwierdzasz, ze bonitację może robić sam.
|
Quote:
Chcę poznać podstawy prawne na podstawie, których podważacie razem z Daivą legalność tej właśnie bonitacji, uznając przy tym inne.
|
Grzesiek, przeczytaj JESZCZE RAZ to co pisalam... Bo ja po lekturze tego tematu zaczynam wierzyc w oficjalne dane:
"Natrafiliśmy na dane międzynarodowych organizacji PISA (Międzynarodowego Programu Oceny Umiejętności Uczniów) oraz OECD (Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju), z których wynika, że blisko 40 proc. Polaków nie rozumie tego, co czyta, a kolejne 30 proc. rozumie, ale w niewielkim stopniu"
Quote:
Problem w tym, ze Ty nie wiesz co zrobił organizator i jakich formalności dopełnił. Przedstawiasz tutaj kolejne zarzuty nie mając wiedzy na ten temat. Zachwalasz bonitację u siebie oferując lepszy standard nie mając wiedzy na temat bonitacji w Osiecznej. Czy nie lepiej było poczekać z osądami aż ona się odbędzie i wtedy, jeśli będą jakieś niejasności czy zastrzeżenia to je wyjaśnić i poddać pod wątpliwość. Wtedy też będzie możliwa ocena i weryfikacja legalności takiej bonitacji.
|
Gdyby zostalo to napisane "po" to bylyby krzyki, ze to z powodu wynikow... Dobrze wiesz, ze tak zle i tak niedobrze... Ja nie twierdze, ze taka "zabawa" w bonitacje jest zla, bo takie nieoficjalne oceny na obozach szkoleniowych przeprowadzamy codziennie... Chodzi o to, aby nie mylic osob, ktore rzeczywiscie chce miec "wazny" papierek i po niego jada.
Umyka nam jednak glowny problem - radosnej tworczosci internetowej, czyli pisania niefachowych reklam, bo NIEPRAWDZIWYCH. Jakis czas temu szlo o psy - w internecie byly slowa krytyki pod adresem kazdego psa konkurencji (o fatalnych "agresywnych" charakterach) i peanow pochwalnych na temat wlasnych psow (z ktorych te "kochajace, przyjacielskie" okazywalaly sie w realu bestiami, rzucajacymi sie na kazdego przechodzacego psa, ze "bez kija nie podchodz"). Potem byly spotkania i organizowania biegu wytrzymalosciowego, gdzie problem jest podobny - mial byc "pierwszy polski egzamin wytrzymalosciowy", ale ktos zapomnial, ze nie jest on w Polsce nostryfikowany i zamiast kartki z zaliczonym testem dostawaloby sie podziekowanie organizatora. Oczywiscie wtedy tez nie bylo informacji, ze jest to zwykly "sranda zavod" i cale szczescie upadl z powodu malej ilosci chetnych, bo juz widze miny osob, ktore telepaly sie z rowerami przez pol Polski, a potem walczyly przez 40 km aby dowiedziec sie, ze taki bieg to moga sobie zrobic u siebie w domu...
Podobne "przeklamania" wkradly sie wlasnie do obozu w Osiecznej - bonitacja, ktora nie spelnia wymogow. Dopisywanie ludziom osiagniec, ktorych nie maja - o to pytala jako pierwsza Gaga, a chodzilo o:
Quote:
- Mistrz Polski i Świata Jola Sołek ( posłuszeństwo, tropienie, zaprzęgi )
|
Jola NIE JEST Mistrzem Polski i Swiata ani w tropieniu, ani w posluszenstwie. Jej domena sa zaprzegi. I nie wiem dlaczego to jest wedlug organizatorow takie wstydliwe. To fachowiec w swojej dziedzinie i mozna bylo to spokojnie napisac. PRAWDE, a nie uzywajac gry slow mylic osoby zainteresowane....
Nie Grzesiek - nie chodzi o krytyke obozu w Osiecznej. Ale to wlasnie najlepszy sposob przesady w naszym internecie... Gdzie ludzie, wlasciciele wilczakow, sa wprowadzani w blad. A pogon, za organizacja
pierwszego obozu, bonitacji, czy biegu po kalosze soltysa przeslania sprawy organizacyjne, ze cos OFICJALNEGO musi byc organizowane OFICJALNIE. Ze sa wytyczne i regulaminy, ktorzych trzeba sie trzymac...
I nie chodzi tu o wybijanie ponad wszystko spotkania w Poznej, bo to jedno spotkanie na niemieckiej granicy - gdzie nie kazdy moze dotrzec i nigdy nie chodzilo o to, aby bylo "jedno jedyne"... I w sumie jesli sie uda to mam nadzieje, ze biegi, bonitacje, egzaminy czy nawet wystawy beda tez organizowane w roznych miastach Polski... Bo czy nie ma nic fajniejszego niz np bieg wytrzymalosciowy, ktory mozna zaliczyc w roznych czesciach naszego kraju, w centrum przez pola, po Mazurach, czy na plaskim terenie w gorach... Czy bonitacje lub egzaminy, na ktore nie trzeba sie tluc przez cala Polske....
Pewnie tak bedzie - chodzi jednak o aby jesli juz ktos to organizuje to aby postaral sie, zeby reklama spotkania byla PRAWDZIWA. (JA BARDZO CHETNIE pojade na rajd rowerowy z Burymi nawet jesli bedzie "nieoficjalny i nieoceniany" - nie musi byc to egzamin. Ale wole wiedziec, ze to wlasnie taki bieg, a nie np SVP3