![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | ||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Przykro mi Aniu, ze nie rozumiesz tego co jest napisane na forum. Zresztą chyba nie jedyna. Wyjaśnię Ci to bardziej przystępnie. Bonitacje w zgodzie z przepisami polskimi – takich bonitacji nie ma, ponieważ w Polsce nie mamy wymogu bonitacyjnego i nie ma takich przepisów. Zatem każdy sędzia jaki zrobi bonitacje na terenie Polski choćby najlepszy na świecie ma tego pełną świadomość. Bonitacja taka nie jest ani uznana przez ZKwP ani przez niego asygnowana. Wszystkie kluby rasy jakie istnieją na świecie nie mają prawa narzucać w Polsce swojego regulaminu. Bonitacja czeska jest tylko ważna na terenie Czech jeśli odbędzie się zgodnie z wymogami i regulaminem tamtego klubu. Taka sama sytuacja jest w Słowacji, na Litwie, we Włoszech, Francji i Niemczech. Zupełnie inną kwestią jest wzajemne uznawanie wyników tych bonitacji. Ja nie mogę pisać na temat bonitacji w Osiecznej na podstawie, jakich przepisów zostanie ona przeprowadzona bo nie ja jestem jej organizatorem. Zresztą nie to jest tematem dyskusji, którą skrupulatnie chcesz wraz z innymi zepchnąć na zupełnie inne tory. To nie ja podważyłem legalność bonitacji w Osiecznej i nie ja napisałem, ze tylko ta organizowana w Późnej jest legalna. Ja podałem tylko fakty i jeśli tego nie rozumiesz to jest mi przykro. Wszystkie bonitacje w Polsce są nielegalne w świetle prawa i nikt nie może powiedzieć, ze tylko jego jest legalna. Quote:
Największą głupotą jest ślepa wiara . Właśnie w ten sposób mogę to streścić. Tutaj nie ma żadnego sposobu myślenia i nie chodzi o to czy ktokolwiek uzna bonitacje w Osiecznej bo to nie ma większego znaczenia. Co do wątpliwości to wybacz, ale ja tylko podałem fakty, których nie będziesz w stanie podważyć choć nie wiem jak będziesz się starała. Wszystkie bonitacje, jakie odbyły się do tej pory w Polsce są niezgodne z czeskim i słowackim regulaminem i nie są przez te kluby uznane. Nie są asygnowane przez ZKwP więc związek też ich nie uznaje. Jedynym miejscem gdzie zostały one uznane jest WD i to na zasadzie wyłączności. Ja zadałem tylko pytanie dlaczego. ? Quote:
Wybacz ale jak chcesz zrobić swojemu psu legalną bonitację to jedź do Czech albo na Słowację. Wybierz taką bonitację, która jest asygnowana przez tamtejsze kluby rasy. Tam będa one uznane i legalne. Właśnie kwestia jest tego rodzaju, ze nikt nie żąda, aby wyniki takiej bonitacji znalazły się w bazie danych. Nikt z osób, które wezmą udział w tej bonitacji nie napisał niczego takiego. Czasami trzeba coś przeczytać ze zrozumieniem, a nie powielać ślepego myślenia. Zresztą jak nawet zrobisz bonitacje w kraju pochodzenia to i tak nie jest ona w dalszym ciągu uznana przez ZKwP bo w Polsce nie ma takiego obowiązku. Nie masz prawa nikomu powiedzieć, ze ty masz lepszy przegląd młodych niż inny właściciel w Polsce bo dostałaś od sędziego lepszą ocenę. Nie jest to przedmiotem oceny pod względem hodowlanym psów w naszym kraju. Natomiast, jeśli masz taką ochotę to możesz sobie to oprawić nawet w platynowe ramki i dla własnej przyjemności powiesić na ścianie. Zastanawia mnie fakt, że sama sobie nie zadałaś tego pytania jadąc na przegląd młodych do Późnej i przecież za niego płaciłaś. Pytanie dlaczego bo raczej nie dlatego, ze miałaś zaufanie i wierzyłaś w dobrą wiarę . Czy od tamtego czasu zmieniły się przepisy, czy może warianty uległy pewnej modyfikacji. ? Quote:
Tak w zasadzie to proszę o zamknięcie tego tematu bo poza kolejnymi bezzasadnymi zarzutami i obrazą nic więcej się tutaj nie da napisać. Wszystko zostało już wyjasnione dostatecznie jasno i dogłębnie. Z drugiej strony myślę, ze jak sobie pewne osoby przemyślą pewne kwestie to będą miały na tyle odwagi by chociaż przeprosić i przyznać się publicznie , że nie miały racji i myliły się co do pewnych kwestii. |
||||
![]() |
![]() |
|
|