View Single Post
Old 13-10-2009, 10:42   #135
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Oto moja ankieta:

Czy chcesz żeby Twój wilczak był zdrowy, piękny i bogaty?
TAK
NIE
NIE MAM ZDANIA

Mam nadzieję, że ta "specjalnie skonstruowana ankieta umożliwi nam ustalenie czy klub jest nam potrzebny. Jakie sa oczekiwania , założenia , nastawienie itd"

A teraz serio:
Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Ankieta została specjalnie skonstruowana w taki sposób aby poznać opinię ludzi na pewne tematy i na podstawie otrzymanych wyników będzie można ustalić czy klub jest nam potrzebny. Jakie sa oczekiwania , założenia , nastawienie itd.
Nie wiem kto ją tworzył, ale o zasadach konstruowania ankiet miał bardzo blade pojęcie, wręcz bliskie zeru....
Nie miałby u mnie szans na zaliczenie "metod badań społecznych", choć nie jestem specjalnie surowa....

Wystarczy wziąć kilka pytań z brzegu, żeby dostrzec ich żenujący poziom:

2. Czy taki Klub jest w stanie coś zmienić.?*, (odpowiedź nasuwająca się 99,99% respondentów: zależy od klubu
)
7. Czym jest dla Ciebie etyka hodowlana.?*: (temat na prace doktorską )
12. Czy badania genetyczne mają wpływ na prawidłowy rozwój rasy.? (oczywista oczywistość, po co pytać? )
25. Czy można poddać psa badaniom oraz udostępnić jego wyniki badań w kierunku ulepszenia wiedzy o rasie.?*: (odp.: czemu nie, wszak można badać wszystko, psa też .)

Z tak skonstruowanej ankiety można się dowiedzieć ile osób ją wypełniło i ... niewiele więcej.

Last edited by Rona; 13-10-2009 at 11:28. Reason: uzupelnienie
Rona jest offline   Reply With Quote