View Single Post
Old 09-11-2009, 16:09   #9
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
Alez wlasnie o to chodzi... Troche zdziwilo mnie, ze tak naskoczylas na charakter psow... Wiem,. ze niektorym jeszcze brakowalo do okreslenia "typowe zachowanie wilczaka w ringu" (na co zreszta sedzina zwrocila uwage i ostro skrytykowal), ale jesli pies dopiero zaczyna wystawianie to dajmy mu szanse dojsc do tej "normalnosci".
Zadziwia mnie bardzo zmiana zdania i modelu zachowania rasy na ringu.
Nie wiem czy ta wystawa jest powodem do dumy bo raczej nie mamy do tego powodu. Niestety przykład idzie z góry i własciwie to nowi własciciele wcale nie muszą pracowac ze swoimi pupilami, socjalizować ich i uczyć dobrego zachowania na wystawie. Nie wiem czy własnie takie zachowanie powinny prezentować championy i psy, które skończyły już 15 miesięcy.
Margo bardzo ładnie napisała, " ONE WSZYSTKIE SA DO SIEBIE PODOBNE " Jednak ja nie wiem czy własnie o to podobieństwo z ogonami jej chodziło.

Margo przecież to są Twoje słowa ( temat Łodzi z 2005 roku ): "Ruch jest oczywiscie wazny bo to on charakteryzuje ta rase, ale na mnie jak plachta na byka dziala cos innego. Po raz kolejny widze wpisy "zbyt wysoko noszony ogon". Dla odmiany mamy to tez u Ali - nieswiadomie sedzina zrobila nam ogromny komplement, ze Ali ze strachliwrgo suczyska stala sie pewna siebie lady... Tu juz nie chodzi o naruszenie wzorca, ale o charakter promowanych psow. Wilczak zadowolony z siebie nosi w ruchu ogon na linii grzbietu. Jak jest pewny siebie, dumny, to ogon wedruje do gory mowiac "patrzcie i podziwiajcie jaki jestem piekny". Promowanie psow noszacych ogon w dol lub na brzuchu, to nic innego jak promowanie psow malo pewnych siebie, stachliwych lub najzwyczajnie zgnebionych. To nie jest collie, sheltie czy border, gdzie ogon powinien byc noszony w dol. U wilczaka jest on niesamowicie zwiazany z charakterem danego psa i niestety szczegolnie takie mniemanie trzeba tepic. "
Ktoś inny też określił to inaczej :
"Preferowanie psow z ogonem noszonym do dolu czy nawet pod soba nie jest typowe dla sedziow z krajow na poludnie od SK i Cz .Jeszce nietak dawno bylo tak i w Polsce i niewydaje mi sie ze to wina tlumaczenia wzorcow lecz promowanie psow z duzych hodowli gdzie psy poza kratami swojego kojca niec innego nie widza "

Takich cytatów można dać wiele, a z tego co wiem to wzorzec się nie zmienił .
wilczakrew jest offline   Reply With Quote